Gemeenten Noordoost Friesland Staan Voor Grote Veranderingen in Vervoer

08-02-2024 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Tijdens een recent debat werden de toekomstplannen voor het vervoer in Noordoost Friesland besproken. De focus ligt op klanttevredenheid, nieuwe aanbestedingen en de overgang naar zero-emissie voertuigen.

In een recent debat werden de toekomstplannen voor het vervoer in Noordoost Friesland uitgebreid besproken. De bijeenkomst bood inzicht in de huidige tevredenheidscijfers en de uitdagingen die voor de deur staan. De spreker opende met een korte toelichting op de tevredenheidscijfers: "Hoewel de tevredenheid iets is gedaald, blijven de cijfers hoog. We streven ernaar om de dienstverlening verder te verbeteren."

Een belangrijk onderwerp was de aankomende aanbesteding van de vervoerscentrale. Het huidige contract loopt eind dit jaar af, en er wordt hard gewerkt aan een nieuw aanbestedingsdocument. "We hopen begin maart de aanbesteding te kunnen publiceren," aldus de spreker. De nieuwe contracten zullen voor acht jaar worden afgesloten, met een evaluatie halverwege. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeente Noardeast-Fryslân vraagt miljoenen voor Omgevingswet: "Een noodzakelijke investering"

08-02-2024 - Vergunningen, toezicht en handhaving - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft een voorstel ingediend om € 1.326.243 uit de Algemene Reserve te halen voor de implementatie van de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking treedt. Het geld is bedoeld om de gemeente te helpen voldoen aan de nieuwe wettelijke verplichtingen en om de dienstverlening op peil te houden.

Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân werd het voorstel om een aanzienlijk bedrag uit de Algemene Reserve te halen uitvoerig besproken. De gemeente wil met deze investering de implementatie van de Omgevingswet ondersteunen, die vanaf 1 januari 2024 van kracht wordt. Het voorstel richt zich op vier hoofdonderdelen: de implementatie van het zaaksysteem CLO, het Omgevingswet-proof maken van de beleidscyclus, de transitie naar een definitief omgevingsplan, en het beheersen van geluid door lokale wegen.

Wethouder Koningsstraat benadrukte het belang van de investering: "Zonder deze middelen lopen we het risico dat we niet aan de wettelijke eisen kunnen voldoen, wat kan leiden tot een lager dienstverleningsniveau en vertragingen bij vergunningafhandeling." De gemeente hoopt het budget terug te vorderen uit het gemeentefonds zodra het Rijk de hoogte van de beschikbare middelen bekendmaakt. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeente Noardeast-Fryslân Debatteert over Omgevingswet: "Eerst de Taken, dan de Knaken"

15-02-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft gedebatteerd over een voorstel om € 1.326.243 uit de Algemene Reserve te halen voor de implementatie van de Omgevingswet. Het voorstel is bedoeld om de gemeente voor te bereiden op de nieuwe wetgeving die op 1 januari 2024 van kracht wordt.

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de benodigde middelen uit de Algemene Reserve te halen, uitvoerig besproken. De fracties waren het erover eens dat de implementatie van de Omgevingswet noodzakelijk is, maar er waren zorgen over de financiële gevolgen. "Het is een hele hoop geld," merkte de heer Vogels van BVNL op. "Er is geen garantie dat het geld terugkomt, dus we moeten druk op het rijk zetten."

De heer Dekker van de ChristenUnie benadrukte het belang van controle op de voorfinanciering. "We moeten zicht houden op de uitgaande en inkomende gelden," stelde hij voor. Hij suggereerde dat de Audit Commissie een periodieke controle en rapportagemethodiek zou kunnen ontwikkelen om dit te waarborgen. ... Meer lezen | Politiek plein

Groene Geluidswallen: Gemeenteraad Noardeast-Fryslân Bespreekt Vergroening

15-02-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 15 februari 2024 een motie besproken over de vergroening van geluidsschermen en -wallen. De motie, ingediend door J.M. Van Midlum-Huisman (GBNF), benadrukt het belang van vergroening voor mens, dier en milieu. Het voorstel werd uiteindelijk ingetrokken, maar niet zonder een levendig debat.

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om nieuwe geluidsschermen en -wallen te vergroenen met biodiversiteitsbevorderende planten enthousiast besproken. "Kunnen jullie daar niet eens wat aan doen? Maak het eens wat groener," zo klonk de oproep die leidde tot de motie. Het idee was om niet alleen nieuwe schermen te vergroenen, maar ook om te onderzoeken of de bestaande geluidswal aan de Centrale As kon worden voorzien van een boodschap in afwijkende beplanting.

De motie riep op om deze vergroening op te nemen in het biodiversiteitsplan van de gemeente en om de kosten inzichtelijk te maken. "Wij zijn van mening dat bij elk nieuw te plaatsen geluidswal of geluidsscherm, deze groen zou moeten zijn," aldus Van Midlum-Huisman. Het idee om met bloembollen een tekst of figuur te creëren op de geluidswal werd als een visitekaartje voor Dokkum gezien. ... Meer lezen | Politiek plein

Provinciaal Regenboogbeleid in de Waagschaal: Gemeenteraad Noardeast-Fryslân in Verhit Debat

15-02-2024 - Bestuur - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 15 februari 2024 een motie besproken over het regenboogbeleid van de provincie Fryslân. De motie, ingediend door J. Lammering (PvdA), benadrukte het belang van een veilige en gastvrije omgeving voor de LHBTI+ gemeenschap en riep de provincie op om een actieve rol te spelen. Uiteindelijk werd de motie ingetrokken na een intens debat.

In een rumoerige raadsvergadering werd de motie van J. Lammering (PvdA) besproken, die de provincie Fryslân opriep om haar regenboogbeleid niet te laten varen. Het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten om het provinciale regenboogbeleid niet uit te voeren, omdat zij dit als een taak van de gemeenten zien, zorgde voor verdeeldheid binnen de raad.

"Wij verzoeken het College voor de vergadering van Provinciale Staten op 28 februari aan de Provinciale Staten van Friesland de boodschap over te brengen dat kennisdeling en ontmoetingen tussen gemeenten en maatschappelijke organisaties belangrijk en waardevol zijn voor goed regenboogbeleid," aldus Lammering tijdens de vergadering. De motie werd echter niet zonder slag of stoot besproken. ... Meer lezen | Politiek plein