Omgevingswet: Een Nieuwe Era van Participatie en Flexibiliteit

08-09-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Tijdens een recent debat over de Omgevingswet werd duidelijk dat deze wet een grote impact zal hebben op de manier waarop gemeenten omgaan met ruimtelijke ordening en participatie. De wet, die bedoeld is om het omgevingsrecht te vereenvoudigen, brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee.

In een informatieve bijeenkomst werd de Omgevingswet besproken, waarbij de nadruk lag op de veranderingen die deze wet met zich meebrengt. Mevrouw Jansen, een bekende naam voor velen, leidde de discussie en gaf een overzicht van de hoofdlijnen van de wet. "Het gaat om de vereenvoudiging van het omgevingsrecht," legde ze uit. "We willen integraler werken en de samenleving centraal stellen."

De Omgevingswet zal verschillende bestaande wetten en regelingen samenvoegen tot één wet, met als doel processen te verbeteren en inzichtelijker te maken voor zowel professionals als inwoners. Een belangrijk aspect van de wet is de verschuiving van een 'nee, tenzij'-beleid naar een 'ja, mits'-beleid, wat meer mogelijkheden biedt voor initiatieven. ... Meer lezen | Politiek plein

"Friese dorpen zoeken naar balans tussen traditie en veiligheid tijdens jaarwisseling"

20-09-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Onder de kop:

In een recent debat over de jaarwisseling in Friesland kwamen raadsleden, onderzoekers en hulpverleners bijeen om te discussiëren over de balans tussen traditie en veiligheid. Het COT-rapport en de ervaringen van afgelopen jaarwisseling stonden centraal.

Tijdens een levendig debat in Friesland werd het COT-rapport over de jaarwisseling besproken. De raadsleden, waaronder mevrouw Van Middelen van Gemeentebelangen, stelden kritische vragen over de afgelaste gesprekken met dorpsbelangen in 2021. "Was het verstandig dat die gesprekken zijn geannuleerd?" vroeg Van Middelen zich af, verwijzend naar de chaos die ontstond door het vuurwerkverbod en de lockdown. ... Meer lezen | Politiek plein

"Gemeenten worstelen met openbaarheid: Nieuwe wet stelt hogere eisen"

22-09-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De invoering van de Wet open overheid (WOO) vraagt om een striktere invulling van informatieverstrekking door gemeenten. Uit een recent onderzoek blijkt dat de uitvoering van de oude Wet openbaarheid van bestuur (WOB) in Noordoost-Friesland en Dantumadiel goed verloopt, maar dat er nog veel werk aan de winkel is om aan de nieuwe eisen te voldoen.

In een onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) is gekeken naar de praktijk van de WOB in verschillende gemeenten, waaronder Noordoost-Friesland en Dantumadiel. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Pro Facto, richtte zich op de periode 2018-2020 en had als doel om inzicht te geven in hoe gemeenten omgaan met WOB-verzoeken en hoe zij zich voorbereiden op de nieuwe WOO.

Uit het onderzoek blijkt dat de afhandeling van WOB-verzoeken in de onderzochte gemeenten over het algemeen goed verloopt. "De kennis en vaardigheden binnen de ambtelijke organisatie zijn goed," aldus de onderzoekers. Toch zijn er ook aandachtspunten. Zo was er in de onderzochte periode geen beleid vastgesteld voor de afhandeling van WOB-verzoeken en werden deze niet gepubliceerd op de gemeentelijke websites. Inmiddels zijn er stappen gezet om dit te verbeteren, maar er is nog werk aan de winkel. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeenten worstelen met nieuwe Wet open overheid

22-09-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De Rekenkamercommissie presenteerde onlangs haar bevindingen over de uitvoering van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en de voorbereidingen op de nieuwe Wet open overheid (Woo). Hoewel de uitvoering van de Wob over het algemeen goed verloopt, zijn er zorgen over de informatievoorziening en de actieve openbaarmaking van gegevens.

Tijdens een recent debat presenteerde Saskia de Graaf van de Rekenkamercommissie de resultaten van een onderzoek naar de uitvoering van de Wob en de voorbereidingen op de Woo. Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pro Facto in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR), betrof 93 rekenkamercommissies, waarvan 83 gemeentelijke.

De Graaf benadrukte het belang van goede informatievoorziening: "De nieuwe wet stelt hogere eisen aan de actieve informatieverstrekking door de overheid." Het onderzoek richtte zich op hoe overheden wob-verzoeken afhandelen en in hoeverre dit rechtmatig gebeurt. De centrale vraag was hoe de afhandeling van wob-verzoeken zich verhoudt tot de eisen van de Woo. ... Meer lezen | Politiek plein

"Meer grip op gemeentegeld: Rekenkamercommissie biedt handreikingen"

22-09-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De Rekenkamercommissie presenteerde onlangs haar bevindingen over de financiële informatievoorziening binnen de gemeenten Noord-Friesland en Dantumadiel. Het rapport, dat in de gemeenteraad werd besproken, biedt inzicht in de complexiteit van de financiële stukken en doet aanbevelingen om de toegankelijkheid en begrijpelijkheid te verbeteren.

Tijdens het debat benadrukte de voorzitter van de Rekenkamercommissie het belang van duidelijke financiële informatie voor raadsleden. "De omvang van de stukken maakt het moeilijk om alles goed te doorgronden," aldus de voorzitter. Het rapport is een vervolg op een eerder onderzoek uit december 2021, waarin al werd geconcludeerd dat de begrijpelijkheid van de teksten voldoende was, maar de omvang en complexiteit een uitdaging vormden.

In deel twee van het onderzoek werd niet alleen gekeken naar de documenten zelf, maar ook naar hoe raadsleden deze informatie verwerken. De commissie observeerde vergaderingen en voerde gesprekken met raadsleden en financiële experts. "Onze bedoeling is om de raden te helpen met die ingewikkelde informatie om te kunnen gaan," legde de voorzitter uit. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeente Noardeast-Fryslân zoekt input voor nieuwe Visie Sociaal Domein

22-09-2022 - Bestuur - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Tijdens een raadsvergadering op 29 september 2022 werd de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân gevraagd om input te leveren voor de conceptkadernota 'Visie Sociaal Domein' voor de periode 2022-2025. Deze visie geldt ook voor de gemeenten Dantumadiel, Schiermonnikoog en Ameland. Het huidige beleidskader dateert uit 2014 en er is behoefte aan een geactualiseerde versie.

Tijdens de vergadering benadrukte Erwin Broos, werkzaam in het beleidsteam sociaal domein, het belang van een nieuwe visie. "Het sociaal domein is een containerbegrip," legde hij uit. "Het omvat alle inspanningen die wij als gemeente verrichten rondom participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen." Broos gaf aan dat het sociaal domein omvangrijk is, zowel in doelmatigheid als financieel, met een budget van 70 miljoen euro dat 60% van de jaarrekening beslaat.

De raad werd gevraagd om input te geven aan de hand van drie stellingen. Deze stellingen richten zich op de rol van de gemeente als probleemoplosser, de verantwoordelijkheid om participatie in de samenleving te bevorderen, en het streven naar normalisatie in plaats van medicalisatie van problemen. De Participatieraad Sociaal Domein is ook betrokken bij het proces en heeft al opmerkingen en adviezen gegeven. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeente Noardeast-Fryslân Debatteert Over Nieuwe Visie Sociaal Domein

29-09-2022 - Sociaal domein - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Tijdens een raadsvergadering op 29 september 2022 werd de conceptkadernota 'Visie Sociaal Domein' voor de periode 2022-2025 besproken. Dit beleidskader, dat de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Schiermonnikoog en Ameland omvat, moet het vorige kader uit 2014 vervangen. De discussie draaide om de rol van de gemeente als probleemoplosser, de verantwoordelijkheid om deelname aan de samenleving te bevorderen, en de balans tussen medicaliseren en normaliseren van problemen.

In de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd de conceptkadernota 'Visie Sociaal Domein' voor de periode 2022-2025 besproken. Dit beleidskader is bedoeld om het vorige kader uit 2014 te vervangen en geldt voor de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Schiermonnikoog en Ameland. De raad werd gevraagd om input te leveren op basis van drie stellingen, die zullen worden verwerkt in de definitieve versie van het beleidskader.

De discussie begon met de heer Vogelsang van BVNL, die het belang van regelmatige herziening van visies benadrukte. "De vorige versie van deze visie is bijna 8 jaar oud," merkte hij op. Hij stelde voor dat Noardeast-Fryslân een eigen, flexibeler visie zou moeten hebben, los van de andere gemeenten. ... Meer lezen | Politiek plein

Roebroek Herbenoemd als Voorzitter Rekenkamercommissie: "Een Bijdrage aan de Controlerende Rol van de Raad"

29-09-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met de herbenoeming van de heer J. Roebroek als voorzitter van de gezamenlijke Rekenkamercommissie van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel. De herbenoeming, die voor vier jaar geldt, werd positief ontvangen tijdens de raadsvergadering.

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel om de heer J. Roebroek te herbenoemen als voorzitter van de Rekenkamercommissie (RKC) besproken. De herbenoeming, die op 1 oktober 2022 ingaat, werd door de begeleidingscommissie van beide gemeenten positief geadviseerd. "Continuïteit is een belangrijke zaak," benadrukte raadslid De Jager, die de betrokkenheid en het leiderschap van Roebroek prees.

De vergadering verliep vlot, met enkele vragen over de toekomstige ontvlechting van de samenwerking tussen de gemeenten. Raadslid Buwalda vroeg zich af hoe de ontvlechting de werking van de RKC zou beïnvloeden. "Hoe komt dat straks met die ontvlechting?" vroeg hij. De voorzitter verzekerde dat er nog een discussie over zou volgen. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeenteraad Noardeast-Fryslân: Zonnepark Kollumerwaard Moet Meer Opleveren voor Inwoners en Natuur

29-09-2022 - Economie - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem een motie aangenomen die het college oproept om de lokale gemeenschap meer te laten profiteren van het zonnepark Kollumerwaard. De motie benadrukt ook het belang van biodiversiteit en roept op tot richtlijnen voor toekomstige energieprojecten.

In een levendig debat op 29 september 2022 heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân een motie aangenomen die het college aanspoort om de inwoners van Muntsjesyl substantieel te laten profiteren van het zonnepark Kollumerwaard. De raad maakt zich zorgen over de huidige opstelling van de zonnepanelen en het gebrek aan betrokkenheid van de lokale gemeenschap. "Het is cruciaal dat de inwoners niet alleen de lasten, maar ook de lusten van het zonnepark ervaren," aldus een raadslid.

De motie roept op tot een plan dat ervoor zorgt dat de inwoners van Muntsjesyl financieel kunnen profiteren van het zonnepark. Daarnaast wordt het college gevraagd om te onderzoeken hoe de opstelling van de zonnepanelen kan worden aangepast om de biodiversiteit te bevorderen. "We moeten ervoor zorgen dat de natuur niet het onderspit delft in onze energietransitie," benadrukte een ander raadslid. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeenteraad Noardeast-Fryslân Verwerpt Motie Tegen Gaswinning in Waddenzee

29-09-2022 - Economie - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie verworpen die opriep tot het stopzetten van gesprekken over gaswinning in de Waddenzee. De motie, ingediend door de PvdA, kreeg alleen steun van de eigen partij. Andere partijen benadrukten het belang van dialoog.

Tijdens de raadsvergadering van 29 september 2022 stond de motie van J. Lammering van de PvdA centraal. De motie was een reactie op de zorgen over mogelijke schade aan eigendommen en de natuur door gaswinning in de Waddenzee. Lammering benadrukte de noodzaak van de motie: "We moeten nog één keer een signaal geven dat we niet weer in discussie willen gaan over de noodzaak van gaswinning onder de Waddenzee."

Ondanks de duidelijke boodschap van de PvdA, vonden andere partijen de motie overbodig. De ChristenUnie vroeg zich af: "Hoe vaak moet dit democratisch huis nog zeggen dat we geen gaswinning willen?" De partij was benieuwd naar de reactie van de wethouder en of er al stappen waren ondernomen richting de NAM. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeenteraad Noardeast-Fryslân: Unanieme Steun voor Energiehulp aan Gemeenschapsvoorzieningen

29-09-2022 - Economie - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem een motie aangenomen om de energieproblematiek bij gemeenschapsvoorzieningen aan te pakken. De voorzieningen kampen met hoge energierekeningen, wat hun voortbestaan bedreigt. De raad wil dat het college onderzoekt of deze voorzieningen kunnen profiteren van gunstigere tarieven via het energiecontract van de Coöperatieve Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF).

Tijdens de raadsvergadering op 29 september 2022 werd de motie zonder tegenstemmen aangenomen. De raad constateerde dat veel gemeenschapsvoorzieningen, zoals dorpshuizen en sporthallen, onder druk staan door stijgende energiekosten. "We moeten alle mogelijkheden benutten om deze voorzieningen te ondersteunen," aldus raadslid Buwalda.

De motie roept het college op om met de OVEF te overleggen over de mogelijkheden om gemeenschapsvoorzieningen aan te sluiten bij hun energiecontract. Daarnaast moet worden onderzocht of de financiële administratieve variant via de gemeente kan worden toegepast. "Het is essentieel dat we actief communiceren over de opties die er zijn," benadrukte Buwalda. ... Meer lezen | Politiek plein