- J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
- J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
- S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
- H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
- M. de Boer - S!N
Groene Geluidswallen: Gemeenteraad Noardeast-Fryslân Bespreekt Vergroening
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 15 februari 2024 een motie besproken over de vergroening van geluidsschermen en -wallen. De motie, ingediend door J.M. Van Midlum-Huisman (GBNF), benadrukt het belang van vergroening voor mens, dier en milieu. Het voorstel werd uiteindelijk ingetrokken, maar niet zonder een levendig debat.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om nieuwe geluidsschermen en -wallen te vergroenen met biodiversiteitsbevorderende planten enthousiast besproken. "Kunnen jullie daar niet eens wat aan doen? Maak het eens wat groener," zo klonk de oproep die leidde tot de motie. Het idee was om niet alleen nieuwe schermen te vergroenen, maar ook om te onderzoeken of de bestaande geluidswal aan de Centrale As kon worden voorzien van een boodschap in afwijkende beplanting.De motie riep op om deze vergroening op te nemen in het biodiversiteitsplan van de gemeente en om de kosten inzichtelijk te maken. "Wij zijn van mening dat bij elk nieuw te plaatsen geluidswal of geluidsscherm, deze groen zou moeten zijn," aldus Van Midlum-Huisman. Het idee om met bloembollen een tekst of figuur te creëren op de geluidswal werd als een visitekaartje voor Dokkum gezien.
Wethouder Yeltah reageerde positief op het idee van vergroening, maar wees op de noodzaak om de praktische en financiële haalbaarheid te toetsen. "Het is altijd mogelijk om groen in de schermen te plaatsen," zei ze, maar benadrukte dat verkeersveiligheid en technische haalbaarheid ook in overweging moeten worden genomen.
De discussie werd verder aangevuld door andere fracties. De heer Dekkerma van de ChristenUnie stelde dat het wenselijk is om bij nieuwe projecten een beplantingsplan te maken dat aansluit bij het biodiversiteitsplan. "Als er via de kadernota extra middelen moeten worden vrijgemaakt, dan zien wij liever dat deze worden toegevoegd aan de totale biodiversiteitsbegroting," voegde hij toe.
Hoewel de motie uiteindelijk werd ingetrokken, was er brede steun voor het idee om geluidsschermen en -wallen te vergroenen. Van Midlum-Huisman besloot de motie aan te houden totdat de kosten en mogelijkheden duidelijk zijn. "Ik denk dat het goed is dat ik de motie aanhoud. Nu niet in stemming breng om de helevoudige reden dat ik eerst de kosten inzichtelijk wil hebben," verklaarde ze.
De vergadering eindigde met de toezegging dat de discussie over vergroening zal worden voortgezet in het kader van het biodiversiteitsplan. Het idee om de gemeente groener en aantrekkelijker te maken, blijft op de agenda staan.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 15 februari 2024 een motie besproken over de vergroening van geluidsschermen en -wallen. De motie benadrukt het belang van vergroening voor mens, dier en milieu en stelt voor dat nieuwe geluidsschermen en -wallen begroeid moeten zijn met planten die bijdragen aan de biodiversiteit. Daarnaast wordt voorgesteld om bij de bestaande geluidswal aan de Centrale As te onderzoeken of er door middel van afwijkende beplanting een tekst of boodschap kan worden geplaatst. Het college wordt verzocht om deze vergroening op te nemen in het biodiversiteitsplan en de kosten inzichtelijk te maken. De motie is ingediend door J.M. Van Midlum-Huisman (GBNF) maar uiteindelijk ingetrokken.