Nieuwe Papiercontainers in Kollum: Gemeente Investeert in Duurzaamheid

07-12-2023 - Vergunningen, toezicht en handhaving - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft besloten om 240 liter minicontainers voor oud papier in Kollum en omgeving te vervangen. Dit besluit komt met een investeringskrediet van € 360.000. De nieuwe containers zijn compatibel met moderne inzamelvoertuigen en zullen naar verwachting een kortere levensduur hebben, wat de afschrijvingstermijn van 20 naar 15 jaar verkort.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd het voorstel voor de vervanging van de verouderde papiercontainers uitvoerig besproken. De huidige containers en het inzamelvoertuig zijn afgeschreven, en de nieuwe containers zullen een opnamekraag hebben die past bij de nieuwe inzamelvoertuigen. Dit moet de continuïteit van de papierinzameling waarborgen.

Jan Keizer van de lokale fractie benadrukte het belang van de nieuwe containers: "De inzameling van oud papier verloopt uitstekend in Kollum en omgeving. Het is cruciaal dat we deze continuïteit behouden." Hij vroeg ook naar de voortgang van een onderzoek naar een nieuw inzamelsysteem, zoals vermeld in het coalitieakkoord. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeente Noardeast-Fryslân zet stap naar toekomst met nieuwe Omgevingsvisie

07-12-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een ontwerp-Omgevingsvisie, een belangrijk document dat de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente zal sturen. Het voorstel, dat geen financiële consequenties heeft, wordt nu opengesteld voor inspraak van inwoners en stakeholders.

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de ontwerp-Omgevingsvisie inspraakrijp te verklaren, uitgebreid besproken. De visie, die is opgesteld in het kader van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt, beschrijft de kwaliteiten, uitdagingen en gewenste ontwikkelingsrichtingen van de gemeente. Het document dient als beleidskader voor toekomstige ruimtelijke initiatieven.

Frans Schoolstra van het CDA benadrukte het belang van de visie voor de ontwikkeling van de gemeente. "Het is vooral belangrijk dat deze visie nieuwe ontwikkelingen stimuleert en zaken niet op slot zet," aldus Schoolstra. Hij diende samen met de ChristenUnie en de PvdA een amendement in om dierenwelzijn explicieter in de visie op te nemen. Het amendement stelt dat bij ruimtelijke ingrepen zo vaak mogelijk compenserende en verzachtende maatregelen moeten worden genomen om schade aan planten en dieren te voorkomen. ... Meer lezen | Politiek plein

Strengere Reclamerichtlijnen in Noardeast-Fryslân: Gemeenteraad Neemt Besluit

07-12-2023 - Vergunningen, toezicht en handhaving - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 7 december 2023 een motie aangenomen om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Het doel is om striktere richtlijnen in te voeren voor (verlichte) reclame en uithangborden in de binnenstad en dorpscentra. De motie, ingediend door F. Breeuwsma (FNP) en gesteund door S!N, Tien, CU en PvdA, werd aangenomen met 20 stemmen voor en 6 tegen.

Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat er behoefte is aan duidelijke regels omtrent reclame-uitingen in de binnenstad van Dokkum en de dorpscentra. "Het is niet meer van deze tijd om 's nachts reclame te laten branden," aldus F. Breeuwsma, die de motie indiende. De raad wil hiermee niet alleen de esthetiek van de binnenstad verbeteren, maar ook lichtvervuiling tegengaan, wat schadelijk kan zijn voor vogels en leidt tot onnodig energieverbruik.

De motie stelt voor om een verbod in te stellen op verlichte reclame tussen 23.00 en 06.00 uur, wanneer bedrijven gesloten zijn voor het publiek. Dit voorstel kreeg brede steun, hoewel er ook enkele kritische noten werden gekraakt. De fractie van BVNL uitte zorgen over de impact op ondernemers, terwijl het CDA benadrukte dat er al een vergunningstelsel bestaat. "Het vergunningstelsel is er al, dus ik begrijp niet wat die ambtenaar je ook verteld had," aldus een CDA-raadslid. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeente Noardeast-Fryslân Debatteert over Huisvestingsverordening

23-11-2023 - Bestuur - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân kwam bijeen voor een verkennend debat over de huisvestingsverordening. Het rapport van onderzoeksbureau RIGO adviseert om alleen de verplichte urgentieverordening op te nemen, maar de raad is verdeeld over de noodzaak van aanvullende maatregelen.

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd er druk gedebatteerd over de invulling van de huisvestingsverordening. Het rapport van RIGO, dat als basis diende voor de discussie, adviseert om alleen de verplichte urgentieverordening op te nemen. Andere instrumenten zoals opkoopbescherming en toeristische verhuur werden als niet nuttig of proportioneel voor de gemeente beschouwd.

De discussie werd geopend door een raadslid dat aangaf zich te kunnen vinden in het advies van RIGO. "Als het later nodig blijkt, kunnen we altijd nog andere instrumenten toevoegen," klonk het pragmatisch. Er werd gepleit voor een flexibele aanpak waarbij per geval wordt bekeken wat nuttig is. "We zouden graag mensen met een sociaal-economische binding voorrang geven, vooral in de kleinere kernen," werd er gesuggereerd. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeente Noardeast-Fryslân Debatteert over Omgevingsvisie: "Zijn we bereid om naar onze eigen visie te handelen?"

23-11-2023 - Bestuur - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân boog zich over de ontwerp-Omgevingsvisie, een document dat de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen van de gemeente moet sturen. De visie, die in lijn is met de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt, is het resultaat van een uitgebreide dialoog met de samenleving. Het voorstel vraagt de raad om de visie inspraakrijp te verklaren, zodat inwoners en stakeholders hun zienswijzen kunnen indienen.

Tijdens het debat spraken verschillende fracties hun waardering uit voor de ontwerp-Omgevingsvisie. De ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Dekkema, prees het ambitieniveau van de visie en herkende veel van hun eigen verkiezingsprogramma erin. "Onze fractie herkent zich in hoe we als gemeente willen zijn," aldus Dekkema. Hij merkte echter op dat het oostelijke deel van de gemeente wat onderbelicht is en vroeg om meer aandacht voor de culturele en sociale verschillen in dat gebied.

De discussie richtte zich ook op de vraag of de gemeenteraad bereid is om daadwerkelijk naar de visie te handelen. Dekkema stelde kritische vragen over de consistentie tussen de visie en het huidige coalitieakkoord, met name op het gebied van circulaire economie en veiligheid bij evenementen. "Zijn wij als Raad ook bereid om de uitgangspunten uit die omgevingsvisie in onze keuzes en onze besluitvorming te betrekken of niet?" vroeg hij retorisch. ... Meer lezen | Politiek plein