"Fietspadplannen in Noordoost Friesland stuiten op weerstand en steun"

02-02-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een hoorzitting over het omstreden fietspadproject langs de Suud Ie in Noordoost Friesland kwamen zowel voor- als tegenstanders aan het woord. De plannen, die al jaren in ontwikkeling zijn, roepen gemengde reacties op bij bewoners en belanghebbenden.

Tijdens de hoorzitting spraken dertien insprekers hun zorgen en steun uit over het geplande fietspad. De familie Heringa, vertegenwoordigd door de heer Van Lohuizen, uitte juridische bezwaren tegen het bestemmingsplan. "Het plan is niet uitvoerbaar zolang de gemeente geen eigenaar is van de gronden," stelde Van Lohuizen. Hij benadrukte dat de plannen de bedrijfsvoering van het melkveebedrijf ernstig zouden beperken.

Aan de andere kant van het debat stond Jan ten Hoor van Ezelstad, die de voordelen van het fietspad voor het toerisme benadrukte. "Een fietser wil graag een rondje fietsen en niet op één route op en neer," aldus Ten Hoor. Hij ziet het project als een impuls voor de regio en een kans voor lokale ondernemers. ... Meer lezen | Politiek plein

Nieuwe Visie voor Dokkum: Een Samenhangend Toekomstbeeld

03-02-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Dokkum werkt aan een nieuwe visie om de stad klaar te stomen voor de toekomst. Tijdens een recent debat werd het proces om tot deze visie te komen besproken, waarbij de nadruk lag op het creëren van een samenhangend kader voor de vele initiatieven in de regio.

Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Dokkum werd het belang van een nieuwe visie voor de stad onderstreept. Barend van Veen van Bureau Beusthuis presenteerde het proces dat moet leiden tot de 'Visie Regio Stad Dokkum'. "We hebben echt behoefte aan een visie Dokkum, zodat je al die initiatieven kan toetsen," benadrukte de wethouder.

De huidige visie is sterk verouderd en past niet meer bij de hedendaagse context van de gemeente. Met de herindeling van de gemeente Noord-Friesland en de vele ontwikkelingen rondom Dokkum, zoals woningbouw en horeca-uitbreidingen, is er behoefte aan een nieuw afwegingskader. "Er is onvoldoende samenhang tussen al die initiatieven," aldus de wethouder. ... Meer lezen | Politiek plein

Fietspad Súd Ie: Een Stap Vooruit of Een Stap Terug?

03-02-2022 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Het raadsvoorstel voor de aanleg van het fietspad Súd Ie in de gemeente Noardeast-Fryslân heeft geleid tot een levendig debat. Het plan, dat deel uitmaakt van een groter project om recreatie en toerisme te bevorderen, stuit op zowel enthousiasme als weerstand.

In de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân werd het voorstel voor het fietspad Súd Ie uitvoerig besproken. Het project, dat sinds 2013 in samenwerking met de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân wordt uitgevoerd, heeft als doel de recreatieve verbindingen te verbeteren en toerisme te bevorderen. Het plan omvat de aanleg van een verhard fietspad langs de vaarroute Súd Ie, tussen Oostmahorn en Dokkum, en de realisatie van waterbelevingsstekjes en toeristische overstapplaatsen.

Communicatie en Compensatie ... Meer lezen | Politiek plein

Fietspad Súd Ie: Een Stap Vooruit of Vogelvrij?

10-02-2022 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Het raadsvoorstel voor het bestemmingsplan 'Fietspad Súd Ie' in de gemeente Noardeast-Fryslân heeft tot een levendig debat geleid. Het plan, dat deel uitmaakt van een groter recreatief project, stuit op zowel enthousiasme als weerstand.

In de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân werd het voorstel voor de aanleg van een fietspad langs de vaarroute Súd Ie besproken. Het project, dat de recreatieve verbindingen moet verbeteren en toerisme bevorderen, heeft tot doel om de regio aantrekkelijker te maken voor fietsers en toeristen. Het plan omvat ook de aanleg van waterbelevingsstekjes en toeristische overstapplaatsen.

Tijdens het debat bleek dat de meningen sterk verdeeld zijn. Voorstanders, zoals de fractie van het CDA, benadrukten de voordelen voor recreatie en toerisme. "Het biedt nieuwe mogelijkheden voor de lokale bevolking en past binnen ons gemeentelijk beleid," aldus een CDA-raadslid. ... Meer lezen | Politiek plein

Mevrouw Kooistra benoemd tot adjunct-griffier in Noardeast-Fryslân

10-02-2022 - Bestuur - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een unanieme stemming heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân ingestemd met de benoeming van mevrouw Sjoeke Kooistra als adjunct-griffier. Deze benoeming volgt op het vertrek van de vorige adjunct-griffier, mevrouw Tineke Toren.

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel om mevrouw Sjoeke Kooistra te benoemen tot adjunct-griffier met enthousiasme ontvangen. De benoeming, die ingaat op 14 februari 2022, is het resultaat van een interne sollicitatieprocedure. Mevrouw Kooistra werd door de sollicitatiecommissie als de meest geschikte kandidaat beschouwd.

De vergadering verliep vlot, met een schriftelijke en geheime stemming zoals voorgeschreven door de Gemeentewet. De voorzitter van de Commissie van stemopneming, de heer Dekkema, maakte de uitslag bekend: "Er zijn uitgebracht 25 stemmen. Er zijn nul stemmen tegen en dat betekent 25 stemmen voor, dus unaniem aangenomen." ... Meer lezen | Politiek plein

Nieuwe Omgevingswet: Flexibiliteit of Strakke Regels?

27-01-2022 - Rijk de Bat

Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad debatteerde over de invoering van de Omgevingswet. De centrale vraag: kiezen we voor strikte regelgeving of geven we ruimte aan flexibiliteit en maatwerk? De meningen zijn verdeeld, maar één ding is zeker: de wet vraagt om een cultuurverandering.

In een levendig debat besprak de gemeenteraad de aankomende Omgevingswet, die de regels voor de fysieke leefomgeving bundelt. De wet, die in juli van kracht wordt, biedt gemeenten de mogelijkheid om hun eigen koers te bepalen. "Gaan we voor strikte regels of kiezen we voor flexibiliteit?" vroeg de heer Dekkerma, voorzitter van de werkgroep Omgevingswet.

De fractie van de ChristenUnie pleitte voor flexibiliteit en snelheid in besluitvorming. "Initiatiefnemers moeten snel weten waar ze aan toe zijn," aldus de heer Van der Tol. Het CDA sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van participatie. "Inwoners moeten proactief de buurt meenemen in hun plannen," stelde de heer Sietsma. ... Meer lezen | Politiek plein