Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 07-12-2023, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
  • S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
  • J.H. Lammering - PvdA
  • F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
  • J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
  • M. de Boer - S!N

Gemeente Noardeast-Fryslân zet stap naar toekomst met nieuwe Omgevingsvisie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een ontwerp-Omgevingsvisie, een belangrijk document dat de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente zal sturen. Het voorstel, dat geen financiële consequenties heeft, wordt nu opengesteld voor inspraak van inwoners en stakeholders.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de ontwerp-Omgevingsvisie inspraakrijp te verklaren, uitgebreid besproken. De visie, die is opgesteld in het kader van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt, beschrijft de kwaliteiten, uitdagingen en gewenste ontwikkelingsrichtingen van de gemeente. Het document dient als beleidskader voor toekomstige ruimtelijke initiatieven.

Frans Schoolstra van het CDA benadrukte het belang van de visie voor de ontwikkeling van de gemeente. "Het is vooral belangrijk dat deze visie nieuwe ontwikkelingen stimuleert en zaken niet op slot zet," aldus Schoolstra. Hij diende samen met de ChristenUnie en de PvdA een amendement in om dierenwelzijn explicieter in de visie op te nemen. Het amendement stelt dat bij ruimtelijke ingrepen zo vaak mogelijk compenserende en verzachtende maatregelen moeten worden genomen om schade aan planten en dieren te voorkomen.

Het amendement kreeg brede steun in de raad. "Dit kan een hoop moties op een later moment voorkomen," zei Vogelsang van BVNL. Ook Lammering van de PvdA sprak zijn waardering uit voor de samenwerking met het CDA en de ChristenUnie: "We hebben met elkaar een mooi amendement gemaakt."

De FNP, vertegenwoordigd door Breilsma, uitte enige zorgen over de interpretatie van de visie. "Het is belangrijk dat we niet te strak kaderen, zodat er ruimte blijft voor boeren en andere belanghebbenden," aldus Breilsma. Wethouder Konstra verzekerde dat de visie een flexibel document is en dat er ruimte blijft voor inspraak en aanpassingen.

De ChristenUnie, bij monde van Dekkema, prees het ambitieniveau van de visie en benadrukte het belang van een goede uitvoering. "Het document komt deels overeen met de punten uit ons verkiezingsprogramma," zei Dekkema tevreden.

Met de goedkeuring van de ontwerp-Omgevingsvisie zet Noardeast-Fryslân een belangrijke stap richting de toekomst. Na de inspraakperiode van zes weken worden eventuele wijzigingen aangebracht, met een verwachte vaststelling in mei 2024. De gemeente kijkt uit naar de input van haar inwoners en stakeholders om samen te bouwen aan een duurzame en leefbare omgeving.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de goedkeuring van een ontwerp-Omgevingsvisie, die is opgesteld in het kader van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Deze visie beschrijft de kwaliteiten, uitdagingen en gewenste ontwikkelingsrichtingen van de gemeente en dient als beleidskader voor toekomstige ruimtelijke initiatieven. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de ontwerp-Omgevingsvisie en deze inspraakrijp te verklaren, zodat inwoners en stakeholders hun zienswijzen kunnen indienen. De visie is tot stand gekomen na een uitgebreide dialoog met de gemeenschap en bevat geen Plan-Milieueffectrapportage vanwege de globale aard ervan. Na de inspraakperiode van zes weken worden eventuele wijzigingen aangebracht, met een verwachte vaststelling in mei 2024. Het voorstel heeft geen financiële consequenties.

Documenten