- F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
- J.H. Lammering - PvdA
- J.J. Postema - FNP Noardeast-Fryslân
- D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
- D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
Gemeente Noardeast-Fryslân zoekt input voor nieuwe Visie Sociaal Domein
Tijdens een raadsvergadering op 29 september 2022 werd de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân gevraagd om input te leveren voor de conceptkadernota 'Visie Sociaal Domein' voor de periode 2022-2025. Deze visie geldt ook voor de gemeenten Dantumadiel, Schiermonnikoog en Ameland. Het huidige beleidskader dateert uit 2014 en er is behoefte aan een geactualiseerde versie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de vergadering benadrukte Erwin Broos, werkzaam in het beleidsteam sociaal domein, het belang van een nieuwe visie. "Het sociaal domein is een containerbegrip," legde hij uit. "Het omvat alle inspanningen die wij als gemeente verrichten rondom participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen." Broos gaf aan dat het sociaal domein omvangrijk is, zowel in doelmatigheid als financieel, met een budget van 70 miljoen euro dat 60% van de jaarrekening beslaat.De raad werd gevraagd om input te geven aan de hand van drie stellingen. Deze stellingen richten zich op de rol van de gemeente als probleemoplosser, de verantwoordelijkheid om participatie in de samenleving te bevorderen, en het streven naar normalisatie in plaats van medicalisatie van problemen. De Participatieraad Sociaal Domein is ook betrokken bij het proces en heeft al opmerkingen en adviezen gegeven.
Tijdens het debat werden verschillende zorgen en vragen geuit. Mevrouw Verberda vroeg aandacht voor de wachtlijsten bij huishoudelijke hulp. "Twee maanden wachten is ook lastig voor mensen die acuut hulp nodig hebben," stelde ze. Broos erkende het probleem en moedigde de raad aan om dergelijke input in het debat mee te nemen.
De heer Lammerink vroeg naar de evaluatie van de huidige stand van zaken. Broos legde uit dat de conclusies zijn getrokken in samenwerking met collega's van vier gemeenten en dat er interviews zijn gedaan binnen de gebiedsteams. "Het is een ambtelijke conclusie," aldus Broos.
Een ander punt van discussie was de balans tussen eigen kracht en gemeentelijke ondersteuning. De heer Kooistra vroeg zich af hoe en door wie wordt bepaald dat mensen op hun eigen kracht verder kunnen. Broos antwoordde dat dit voornamelijk aan de professionals in de gebiedsteams is, die werken met beoordelingskaders.
Het uiteindelijke doel is om de input van de raad te verwerken in de definitieve versie van het beleidskader, die op 1 december ter besluitvorming wordt aangeboden. "We willen heel graag dat inwoners die een hulpvraag hebben, die ook dichtbij in de buurt opgelost krijgen," benadrukte Broos. Het debat volgende week zal cruciaal zijn om de nuances en specifieke wensen van Noardeast-Fryslân in de regiovisie te verwerken.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het leveren van input voor de conceptkadernota 'Visie Sociaal Domein' voor de periode 2022-2025, die ook geldt voor de gemeenten Dantumadiel, Schiermonnikoog en Ameland. Het huidige beleidskader dateert uit 2014 en er is behoefte aan een geactualiseerde versie. Tijdens de raadsvergadering op 29 september 2022 wordt de raad gevraagd om input te geven aan de hand van drie stellingen en vragen. Deze input zal worden verwerkt in de definitieve versie van het beleidskader, die op 1 december ter besluitvorming wordt aangeboden. De stellingen richten zich op de rol van de gemeente als probleemoplosser, de verantwoordelijkheid van de gemeente om participatie in de samenleving te bevorderen, en het streven naar normalisatie in plaats van medicalisatie van problemen. De Participatieraad Sociaal Domein wordt ook betrokken bij het proces en heeft al opmerkingen en adviezen gegeven die in de definitieve versie worden meegenomen. Het document dient als overkoepelend kader voor uitvoerend beleid en projecten binnen het sociaal domein.