Met elkaar in debat zijn
- F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
- K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
"Meer grip op gemeentegeld: Rekenkamercommissie biedt handreikingen"
De Rekenkamercommissie presenteerde onlangs haar bevindingen over de financiële informatievoorziening binnen de gemeenten Noord-Friesland en Dantumadiel. Het rapport, dat in de gemeenteraad werd besproken, biedt inzicht in de complexiteit van de financiële stukken en doet aanbevelingen om de toegankelijkheid en begrijpelijkheid te verbeteren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat benadrukte de voorzitter van de Rekenkamercommissie het belang van duidelijke financiële informatie voor raadsleden. "De omvang van de stukken maakt het moeilijk om alles goed te doorgronden," aldus de voorzitter. Het rapport is een vervolg op een eerder onderzoek uit december 2021, waarin al werd geconcludeerd dat de begrijpelijkheid van de teksten voldoende was, maar de omvang en complexiteit een uitdaging vormden.In deel twee van het onderzoek werd niet alleen gekeken naar de documenten zelf, maar ook naar hoe raadsleden deze informatie verwerken. De commissie observeerde vergaderingen en voerde gesprekken met raadsleden en financiële experts. "Onze bedoeling is om de raden te helpen met die ingewikkelde informatie om te kunnen gaan," legde de voorzitter uit.
Een van de belangrijkste conclusies is dat de praktijk van het bespreken van de financiële stukken nog niet naar ieders tevredenheid verloopt. Er is echter veel vertrouwen in de informatie die door het college wordt verstrekt. De auditcommissie speelt een cruciale rol in dit proces, maar het functioneren ervan kan volgens het rapport nog verbeterd worden.
De commissie doet verschillende aanbevelingen, zoals het versterken van kennis en inzicht door een goede introductie bij de start van een raadsperiode. Ook wordt geadviseerd om de omvang van de stukken te beperken en de hoofdlijnen duidelijker te maken. "Het is belangrijk dat de hoofdlijnen en de lastige punten duidelijk zichtbaar zijn in de documenten," aldus de voorzitter.
De auditcommissie wordt aangemoedigd om een volwaardig takenpakket te ontwikkelen en een werkwijze voor de terugkoppeling aan de raad vast te stellen. "Een huishoudelijk reglement kan hierbij helpen," stelt de commissie.
De aanbevelingen werden positief ontvangen door de raadsleden. De voorzitter van de auditcommissie benadrukte het belang van de handreikingen: "Deze handreikingen kunnen echt helpen om de stukken consistenter te behandelen."
Het debat werd afgesloten met een oproep aan de raad om de aanbevelingen ter harte te nemen en te gebruiken als hulpmiddel bij het doorgronden van de financiële stukken. "Het is aan de raad om te beslissen wat ze met onze adviezen doen, maar we hopen dat ze bijdragen aan een beter begrip van de gemeentefinanciën," concludeerde de voorzitter van de Rekenkamercommissie.