Met elkaar in debat zijn
- M. van der Staal - Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N)
- J. Kramer - Burgemeester
- J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
- D. van der Meulen - ChristenUnie
Vertrouwen in de Mienskip: Hoe Noordoost-Friesland de Rest van Nederland kan Inspireren
In een recent debat in Noordoost-Friesland werd het belang van vertrouwen tussen burgers en de overheid besproken. Het onderzoek, uitgevoerd door Moai Fisy en het Instituut Klinke Daalt, richt zich op het herstellen van dit vertrouwen. De bevindingen bieden waardevolle inzichten voor zowel lokale als nationale beleidsmakers.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een levendig debat in Noordoost-Friesland presenteerden Radbout Ingersen van Moai Fisy en René Kuperus van het Instituut Klinke Daalt hun bevindingen over het vertrouwen tussen burgers en de overheid. Het onderzoek, onderdeel van het project 'De Karavaan', volgt op de 'Atlas van Afgehaakt Nederland' en biedt handvatten voor gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken om het vertrouwen te herstellen.Portefeuillehouder Kramer opende de bijeenkomst met de woorden: "We willen als gemeente graag weten wat er leeft bij onze inwoners." Het onderzoek richt zich op de unieke balans die Noordoost-Friesland weet te vinden tussen eigenheid en moderniteit. "Jullie zijn deels afgehaakt en deels aangehaakt," aldus Kuperus. Dit verwijst naar de lage opkomst bij landelijke verkiezingen, maar ook naar de sterke lokale betrokkenheid.
De presentatie benadrukte de 'Friese paradox': ondanks een relatief lagere welvaart, voelen inwoners zich gelukkig en verbonden. Dit wordt toegeschreven aan de sterke gemeenschapszin, of 'mienskip', die in de regio heerst. "Mienskip is meer dan een pannetje soep langsbrengen," legde Ingersen uit. Het omvat betrokkenheid bij lokale verenigingen en een sterke sociale cohesie.
Een belangrijk thema was de rol van professionals in het ondersteunen van deze gemeenschapszin. "Mienskip ontstaat niet vanzelf," benadrukte Kuperus. De aanwezigheid van dorps- en wijkcoördinatoren werd geprezen als een voorbeeld voor andere regio's.
Het debat eindigde met een oproep aan beleidsmakers om lessen te trekken uit de Friese aanpak. "Kijk niet alleen met een economische bril naar Noordoost-Friesland," was de boodschap. De aanwezige raadsleden reageerden positief, maar uitten ook hun zorgen over de opvolging van het rapport. "Wat gaat er nu verder met dit rapport gebeuren?" vroeg een van hen.
Het onderzoek biedt waardevolle inzichten die verder reiken dan de grenzen van Noordoost-Friesland. Het benadrukt de noodzaak van een betrouwbare overheid die investeert in gemeenschappen en de unieke cultuur en tradities respecteert. De lessen uit de mienskip kunnen dienen als inspiratie voor heel Nederland.