- F. Breeuwsma - FNP
- K. de Jager - ChristenUnie
- G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
- J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
- J. Kramer - Burgemeester
Begrotingsdebat Noardeast-Fryslân: Lastige keuzes in onzekere tijden
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een intensief debat gevoerd over de begroting van 2021. Het voorstel presenteert een sluitende meerjarenbegroting, maar roept ook vragen op over de voorgestelde ombuigingen en nieuwe beleidsvoorstellen. De raad moet moeilijke keuzes maken in een tijd van financiële onzekerheden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een langdurig debat besprak de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân de begroting voor 2021. Het voorstel van het college bevat een sluitende meerjarenbegroting, maar de raad moet beslissen over ombuigingen zoals vermindering van wethoudersformatie, verhoging van parkeertarieven en toeristenbelasting, en bezuinigingen op subsidies. Daarnaast zijn er voorstellen voor nieuw beleid, zoals de realisatie van een urnenzuil en ICT-ontwikkelingen.De fracties hadden veel lof voor de ambtenaren en het college voor het opstellen van de begroting in deze onzekere tijden. "Het is een hele prestatie om de begroting sluitend te krijgen," aldus de heer Sietsma van het CDA. Toch waren er ook zorgen. De financiële onzekerheden, zoals de herziening van het gemeentefonds en de impact van corona, blijven een groot vraagteken. "We moeten de olifant in de kamer benoemen," stelde de heer Breeuwsma van de FNP. "Hoe kunnen we in de toekomst onze financiën op orde houden?"
Een belangrijk discussiepunt was de verhoging van de toeristenbelasting. De heer Boerema, wethouder, benadrukte dat de verhoging noodzakelijk is vanwege de schaarse middelen. "We hebben gekozen om het sociaal domein en welzijnswerk zoveel mogelijk in stand te houden," legde hij uit. Toch was er kritiek op de communicatie hierover. "De ondernemers weten niet waar de toeristenbelasting voor gebruikt wordt," merkte de heer Sietsma op.
Ook de verhoging van de parkeertarieven leidde tot discussie. De heer Berends, wethouder, legde uit dat de tarieven sinds 2013 niet zijn verhoogd en dat de verhoging nodig is om de kosten te dekken. "Het is bedoeld om het verkeer te reguleren," zei hij. Toch waren er zorgen over de impact op de binnenstad. "We zijn benieuwd of het college denkt dat dit minder bezoekers naar de binnenstad zal trekken," aldus de heer van der Aar van de VVD.
De raad zal op 5 november verder debatteren en besluiten over de begroting. Verschillende fracties hebben al moties en amendementen aangekondigd. Het belooft een spannende vergadering te worden, waarin de raad moeilijke keuzes moet maken om de financiële toekomst van de gemeente veilig te stellen.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân voor de begroting van 2021 presenteert een sluitende meerjarenbegroting met ruimte voor belangrijke beleidswensen. De raad besluit de begroting vast te stellen inclusief voorgestelde ombuigingen en nieuwe beleidsvoorstellen. De begroting is meerjarig sluitend door onder andere de kostendekkendheid van dienstverlening te verhogen en het Ontwikkelfonds van € 16,4 miljoen in te zetten. Er zijn financiële onzekerheden zoals herziening van het gemeentefonds en Corona, die een structurele onzekerheid van circa € 5 miljoen opleveren. Om de begroting sluitend te maken, worden ombuigingen voorgesteld zoals vermindering van wethoudersformatie, verhoging van parkeertarieven en toeristenbelasting, en bezuinigingen op subsidies. Voor nieuw beleid zijn er voorstellen zoals de realisatie van een urnenzuil, compensatie voor dorpshuizen, en ICT-ontwikkelingen. Incidentele projecten zoals de BinckBank-tour en digitalisering van het sociaal domein worden ook voorgesteld. De begroting en de eerste wijziging worden ter goedkeuring aan de Provincie aangeboden om verscherpt toezicht te voorkomen.