Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 05-10-2023, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
  • H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
  • A.A. Buwalda - FNP Noardeast-Fryslân
  • J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
  • D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
  • S. Keizer - S!N
  • J.H. Lammering - PvdA

Nieuwe Wijk in Dokkum: Verkeersveiligheid Blijft Punt van Zorg


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het voormalige tuincentrum Mollema in Dokkum. Het plan voorziet in de bouw van 110 woningen, maar de verkeersveiligheid in de omgeving blijft een heet hangijzer.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het bestemmingsplan 'Dokkum - Locatie Mollema' besproken. Het plan, dat de bouw van 86 grondgebonden woningen en 24 appartementen omvat, kreeg groen licht van de raad. De woningen zijn bedoeld voor het lagere en middensegment, met 14 sociale huurwoningen. De bestaande bebouwing zal worden gesloopt en de bestemming verandert van 'Bedrijventerrein' naar 'Wonen'.

Verkeersveiligheid als Speerpunt

De verkeersveiligheid rondom de nieuwe wijk was een belangrijk discussiepunt. "De schop kan de grond in," zei CDA-fractievoorzitter Albertsma enthousiast, maar hij benadrukte ook dat de verkeersinfrastructuur buiten het gebied aandacht behoeft. "De nieuwe wijk zal verkeersdruk opleveren, vooral bij de Jumbo-rotonde, een bekende verkeersknelpunt," aldus Albertsma. Hij diende samen met de FNP en fractie Team een motie in om de verkeersveiligheid in het omliggende gebied te verbeteren.

De motie riep op tot onderzoek naar de extra verkeersdruk die de nieuwe wijk zal veroorzaken en hoe de veiligheid voor fietsers en voetgangers kan worden verbeterd. "We willen dat dit knelpunt een plek krijgt in het mobiliteitsplan," benadrukte Albertsma.

Tegenstand en Vertrouwen

Niet alle partijen steunden de motie. De ChristenUnie en VVD waren van mening dat de verkeersveiligheid al voldoende in verschillende plannen wordt meegenomen. "We moeten het rapport afwachten en niet nu al prioriteiten stellen," zei ChristenUnie-raadslid Dekkema. Hij riep op tot vertrouwen in het aankomende mobiliteitsplan, waarin alle verkeersknelpunten van de gemeente worden geprioriteerd.

Toekomstige Ontwikkelingen

Ondanks de zorgen over de verkeersveiligheid, stemde de raad unaniem in met het bestemmingsplan. De wethouders benadrukten dat er al stappen worden ondernomen om de verkeerssituatie te verbeteren. "We zijn al bezig met het aanpakken van grote knelpunten," verzekerde wethouder Braaksma.

De stukken worden nu ter inzage gelegd voor beroep bij de Raad van State. De procedurekosten worden gedragen door de projectontwikkelaar, die ook een bankgarantie heeft afgegeven voor financiële risico's.

Met de goedkeuring van het bestemmingsplan zet Dokkum een belangrijke stap richting de broodnodige uitbreiding van de woningvoorraad. De discussie over de verkeersveiligheid zal echter nog een vervolg krijgen wanneer het mobiliteitsplan begin volgend jaar wordt gepresenteerd.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het bestemmingsplan 'Dokkum - Locatie Mollema'. Dit plan voorziet in de herontwikkeling van het voormalige tuincentrum Mollema aan De Veiling 1 in Dokkum, waar 110 woningen gerealiseerd zullen worden. Het bestemmingsplan en het welstandskader zijn ongewijzigd vastgesteld, ondanks negen ingediende zienswijzen die enkele aanpassingen in de plantoelichting hebben veroorzaakt. De bestaande bebouwing wordt gesloopt en de bestemming verandert van 'Bedrijventerrein' naar 'Wonen'. Er worden 86 grondgebonden woningen en 24 appartementen gebouwd, met een focus op het lagere en middensegment, inclusief 14 sociale huurwoningen. Er is geen exploitatieplan nodig vanwege een bestaande exploitatieovereenkomst met de projectontwikkelaar. Na besluitvorming worden de stukken ter inzage gelegd voor beroep bij de Raad van State. De procedurekosten worden gedragen door de projectontwikkelaar en er is een bankgarantie voor financiële risico's.

Documenten