Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 21-11-2019, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
  • J.H. Lammering - PvdA

Noardeast-Fryslân Streeft naar Fairtrade Gemeente Status


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft besloten om de campagne voort te zetten om de titel "Fairtrade Gemeente" te behalen. Dit initiatief, dat al in de voormalige gemeenten Kollumerland en Dongeradeel bestond, heeft als doel bewustwording en gedragsverandering ten aanzien van eerlijke handel te bevorderen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om Noardeast-Fryslân tot een Fairtrade Gemeente te maken, met enthousiasme besproken. Mevrouw Akkerman benadrukte het belang van het voortzetten van de campagne en riep op om niet alleen fairtradeproducten, maar ook biologische en streekproducten te promoten. "De gemeente heeft een voorbeeldfunctie," stelde Akkerman. "We moeten inwoners, bedrijven en instanties stimuleren om zoveel mogelijk gebruik te maken van deze producten."

Het CDA, vertegenwoordigd door de heer Kooistra, sprak zijn steun uit voor het voorstel. "Het is belangrijk dat er op scholen activiteiten worden georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid bij fairtrade te vergroten," aldus Kooistra. Hij wees erop dat Friesland al veel gemeenten telt die bezig zijn met het behalen van het fairtrade keurmerk.

De heer Lammering van de partij SINN sloot zich hierbij aan en prees de initiatieven binnen de gemeente om meer fairtradeproducten te gebruiken. "Het is een goed en noodzakelijk initiatief," zei hij, verwijzend naar de plannen om andere koffiemachines aan te schaffen die fairtrade koffie gebruiken.

Hoewel de heer Braaksma van de FNP zijn steun uitsprak voor het bewustzijn rondom fairtrade, benadrukte hij ook het belang van binnenlandse producten. "Het is belangrijk dat we ook aandacht hebben voor onze eigen producenten," merkte hij op.

De wethouder, de heer Van Es, reageerde op de vragen en opmerkingen uit de raad. Hij legde uit dat het behalen van het fairtrade certificaat vooral draait om het gebruik van eerlijke producten, maar dat biologische en streekproducten zeker een aanvulling kunnen zijn. "Het is mooi als je lokale producten kunt gebruiken," zei Van Es. "Maar voor dit voorstel kunnen we dat niet als eis stellen."

Met de unanieme steun van de raad is de campagne om Noardeast-Fryslân tot een Fairtrade Gemeente te maken nu officieel van start gegaan. De werkgroep Fairtrade Noardeast-Fryslân krijgt een budget van €4.000,- om activiteiten te organiseren en de bewustwording te vergroten. Het doel is om de titel te behalen en zo bij te dragen aan de Sustainable Development Goals.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het streven naar de titel "Fairtrade Gemeente". De werkgroep Fairtrade Noardeast-Fryslân heeft de raad verzocht om deze titel na te streven en fairtradeproducten in kerstpakketten op te nemen. De voormalige gemeenten Kollumerland en Dongeradeel hadden al de titel Fairtrade Gemeente, en er is een actieve werkgroep van negen leden. De raad heeft besloten de campagne voort te zetten om bewustwording en gedragsverandering ten aanzien van eerlijke handel te bevorderen. De campagne ondersteunt duurzame en innovatieve bedrijvigheid en draagt bij aan de Sustainable Development Goals. Er is een budget van €4.000,- gereserveerd voor de werkgroep, en er worden activiteiten georganiseerd om fairtrade te promoten. Als de campagne niet wordt voortgezet, zal de gemeente de titel niet behalen en zullen de fairtrade-borden worden verwijderd.

Documenten