Met elkaar in debat zijn
- S. Keizer - Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N)
- K. de Jager - ChristenUnie
- G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
Gaswinning in Blija: Lokale Gemeenschap en Gemeenteraad in Verzet
In de gemeente Noordoost Friesland is de onrust groot over de voorgenomen gaswinning in Blija. Tijdens een recent debat uitten inwoners en raadsleden hun zorgen over de gevolgen voor de regio. De gemeenteraad en diverse organisaties roepen op tot actie tegen de plannen van de NAM.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een drukbezocht debat in de gemeenteraad van Noordoost Friesland kwamen de zorgen over de geplande gaswinning in Blija duidelijk naar voren. Inwoners, vertegenwoordigd door de werkgroep Blija, en diverse raadsleden spraken zich uit tegen de plannen van de NAM om de gaswinning uit te breiden. "We hebben grote zorgen over deze voorgenomen gaswinning," aldus een woordvoerder van de werkgroep.De zorgen zijn niet ongegrond. De inwoners vrezen voor aardbevingen, bodemdaling en mogelijke vervuiling van het grondwater door de omstreden techniek van hydraulische stimulatie, beter bekend als fracking. "De kans op een aardbeving van maximaal 3.5 op de schaal van Richter wordt door de NAM geschat op 19%. Dit getal is uiterst verontrustend," werd er tijdens het debat benadrukt.
Naast de fysieke risico's, speelt ook de energietransitie een rol in de discussie. Tijdens een informatieavond werd door TNO gesuggereerd dat het beter zou zijn om gas tijdelijk te importeren in plaats van uit kleine velden zoals in Blija te winnen. "De industrie moet juist van het gas af," klonk het tijdens het debat.
De gemeenteraad van Noordoost Friesland heeft zich inmiddels duidelijk uitgesproken tegen de gaswinning. Een motie die oproept tot het stoppen van de gaswinning onder de Waddenzee werd door zeven van de acht fracties ondersteund. "Het winnen van nog meer fossiele brandstoffen past niet in een uniek natuurgebied als de Waddenzee," aldus de Waddenvereniging, die samen met meer dan 40 andere organisaties de plannen wil voorkomen.
Wethouder Hanema benadrukte dat het college de zorgen van de inwoners deelt en zich zal blijven inzetten voor hun belangen. "Dit college is heel duidelijk: wij zijn tegen de gaswinning," verklaarde ze. De wethouder gaf aan dat de gemeente zich voorbereidt op een eventuele beslissing van de minister om toch door te gaan met de gaswinning, door te pleiten voor compensatie en versterking van het gebied.
De discussie over de gaswinning in Blija is nog lang niet voorbij. De gemeenteraad en de lokale gemeenschap blijven zich verzetten tegen de plannen, in de hoop dat hun stem gehoord wordt in Den Haag. "We hopen dat u dit onderhavige besluit van tafel kan krijgen," was de dringende oproep van de werkgroep Blija aan de gemeenteraad.