Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-04-2019, It Petear
Met elkaar in debat zijn
  • F. Breeuwsma - FNP
  • S. Keizer - Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N)
  • K. de Jager - ChristenUnie

"Dokkum zet in op historische opwaardering: 'Een stad met karakter'


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Dokkum heeft ambitieuze plannen om de historische binnenstad op te waarderen. Tijdens een recent debat presenteerde beleidsmedewerker Sietske Raap de plannen voor de Stadsontwikkelingsmaatschappij (SOM), die zich richt op het behoud en de verbetering van karakteristieke panden.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

De gemeente Dokkum wil met de oprichting van de Stadsontwikkelingsmaatschappij (SOM) de historische binnenstad een flinke opknapbeurt geven. Het doel is om de stad aantrekkelijker te maken voor zowel bewoners als bezoekers. "We willen de binnenstad van Dokkum opwaarderen van een 7 naar een 9," aldus Sietske Raap, beleidsmedewerker leefbaarheid en welzijn bij de gemeente.

De SOM is geïnspireerd op de succesvolle dorpsontwikkelingsmaatschappijen in de regio. Het idee is om een groep enthousiaste inwoners en eigenaren samen te brengen die, in samenwerking met de gemeente, de stad verder ontwikkelen. "Het gaat om panden van voor 1971 die we willen opwaarderen in kwaliteitsniveau," legt Raap uit.

Tijdens het debat werden er vragen gesteld over de financiering van het project. De gemeente overweegt subsidies en laagrentende leningen aan te bieden. "We hebben een voorstel gedaan voor subsidies van 30% van de kosten, tot een maximum van €9.000 per pand," aldus Raap. Er werd echter ook kritiek geuit op het bedrag. Raadslid Van der Aar vroeg zich af of dit wel voldoende is: "Is €9.000 niet veel te weinig voor het aanpakken van gevels?"

Naast de financiële kant werd ook de betrokkenheid van de gemeenschap besproken. Raap benadrukte het belang van een actieve deelname van bewoners en eigenaren. "Het hart van het project is dat er beweging ontstaat," zei ze. Er zijn al initiatieven zoals de plannenkamer binnen Dokkum, waar ondernemers en bewoners samenwerken aan de kwaliteit van de stad.

De historische vereniging De Sneuper, vertegenwoordigd door Hay Talsma, sloot de avond af met een pleidooi voor het behoud van historische elementen in de stad. "Wij willen graag verder samenwerken om de geschiedenis van Dokkum levend te houden," aldus Talsma.

De plannen voor de SOM worden verder uitgewerkt en er wordt gehoopt dat de uitvoering in 2020 kan beginnen. De gemeente kijkt uit naar de input van de gemeenschap en hoopt op een breed draagvlak voor de plannen.