Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 17-10-2019, It Petear

Kabel Noord: Gemeenteraad worstelt met beperkte invloed


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noordoost Friesland heeft moeite om grip te krijgen op de financiële en strategische beslissingen van Kabel Noord, ondanks hun aanzienlijke aandeelhouderschap. Tijdens een recent debat werd duidelijk dat de gemeente, hoewel grootaandeelhouder, slechts beperkte zeggenschap heeft.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een uitgebreide presentatie werd de gemeenteraad van Noordoost Friesland bijgepraat over hun rol en invloed binnen Kabel Noord, een overheidsvennootschap waarin de gemeente een groot aandeel heeft. Ondanks dat de gemeente 55% van de aandelen bezit, is hun stemrecht beperkt tot 25% van de totale stemmen. Dit komt door statutaire afspraken die zijn gemaakt om de invloed van individuele aandeelhouders te beperken.

"Het is frustrerend om te beseffen dat we als grootaandeelhouder niet de volledige zeggenschap hebben die je zou verwachten," aldus een raadslid. De presentatie maakte duidelijk dat de gemeente vooral op afstand staat en dat belangrijke beslissingen vaak zonder hun instemming kunnen worden genomen. Dit komt doordat de statuten van Kabel Noord bepalen dat een aandeelhouder nooit meer dan 25% van de stemmen mag uitbrengen, ongeacht het aantal aandelen dat zij bezitten.

De financiële positie van Kabel Noord werd ook besproken. De gemeente heeft een potentieel financieel belang van 6,1 miljoen euro in de vorm van ingehouden winsten. Echter, deze winsten kunnen pas worden uitgekeerd met goedkeuring van de banken die betrokken zijn bij de financiering van het project Verglazing Friesland. "Het lijkt erop dat we eerst moeten wachten tot er aanzienlijke winsten zijn gemaakt voordat we aanspraak kunnen maken op onze aandeel," merkte een ander raadslid op.

De gemeenteraad overweegt nu om samen met andere aandeelhouders te kijken naar mogelijkheden om hun invloed te vergroten. Dit zou kunnen door de statuten te herzien, hoewel dit een uitdaging zal zijn gezien de vereiste 3/4 meerderheid voor dergelijke wijzigingen. "We moeten samenwerken met de andere gemeenten om onze positie te versterken," stelde een raadslid voor.

De werkgroep die het onderzoek heeft begeleid, zal verder gaan met het uitwerken van een voorstel om de invloed van de gemeenteraad te maximaliseren binnen de huidige beperkingen. "Het is essentieel dat we als raad onze rol serieus nemen en kijken hoe we binnen de gegeven kaders het beste kunnen opereren," concludeerde de voorzitter van de werkgroep.