- J. Kramer - Burgemeester
- J.H. Lammering - PvdA
- J. Andringa - FNP Noardeast-Fryslân
- J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
- M. de Boer - S!N
- H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
- J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
Groene Pleinen en Tuinen: Gemeenteraad Noardeast-Fryslân Verwerpt Motie voor Actiever Vergroeningsbeleid
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie verworpen die pleitte voor een actievere rol van de gemeente in het vergroenen van pleinen en tuinen. De motie, ingediend door J. Lammering van de PvdA, kreeg slechts drie stemmen voor en 25 tegen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering op 1 februari 2024 werd de motie besproken die de teleurstellende resultaten van de actie Steenbreek aan de kaak stelde. Deze actie, bedoeld om verharding te vervangen door groen, had in 2023 slechts 500 m² verharding vervangen en slechts zeven aanmeldingen ontvangen. Lammering benadrukte het belang van vergroening in het licht van klimaatverandering en riep op tot duidelijker beleid en doelstellingen van de gemeente."500 m², dat is nog geen eens een voetbalveld," merkte Lammering op, verwijzend naar de tegenvallende resultaten van de actie Steenbreek. Hij pleitte voor een verdubbeling van de vergroening per vierkante meter verharding die wordt verwijderd.
De motie kreeg echter weinig bijval. Mevrouw Jouterwa van de VVD benadrukte dat de gemeente al inzet op promotie en stimulering van vergroening. "Als gemeente nemen wij het goede voorbeeld," zei ze, wijzend op bestaande initiatieven zoals geveltuinen en het Groenfonds.
Andringa van de RMP erkende de zorgen van de PvdA, maar vond de motie te negatief. "Er gebeurt al heel veel," stelde hij. "Er is een goed biodiversiteitsplan en daar wordt hard aan gewerkt."
Ook Dekkerma van de ChristenUnie vond de motie overbodig. "Er is heel veel aandacht voor biodiversiteit," zei hij, verwijzend naar de inspanningen van zowel de gemeente als de inwoners.
Halbesma van het CDA vond de benadering van de motie te beperkt. "Misschien kan er wel veel meer gebeuren dan wat de motie voorstelt," zei hij, en benadrukte het belang van het bestaande biodiversiteitsplan.
Van Millem van Gemeentebelangen wees op de noodzaak van betrokkenheid van de burgers. "Het moet ook van de burger komen," zei ze, en gaf een voorbeeld van een heringerichte straat in haar dorp waar bewoners samen met de gemeente bloemperken en bomen hadden geplant.
Lammering reageerde teleurgesteld op de afwijzing van de motie. "Er zijn mooie plannen en praatjes, maar ik heb nog geen resultaat gezien," concludeerde hij.
De motie werd uiteindelijk verworpen, met alleen de PvdA die voor stemde. De raad lijkt voorlopig vast te houden aan het bestaande biodiversiteitsplan, ondanks de oproep tot actievere vergroening.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 1 februari 2024 een motie besproken over het vergroenen van pleinen en tuinen. De motie constateert dat de actie steenbreek, die verharding in de gemeente moet vervangen door groen, in 2023 teleurstellende resultaten heeft opgeleverd. Slechts 500 m² verharding is vervangen en er waren slechts 7 aanmeldingen. De motie benadrukt het belang van vergroening vanwege klimaatverandering en pleit voor een actievere rol van de gemeente om bewoners aan te sporen tot vergroening en biodiversiteit. Het college wordt verzocht om in 2024 meer werk te maken van vergroening door duidelijker beleid en doelstellingen, en om de raad te informeren over de voortgang. De motie is ingediend door J. Lammering (PvdA), maar werd niet aangenomen, met 3 stemmen voor en 25 tegen.