- M. vd Meij-Baron - S!N
- J.H. Lammering - PvdA
- L. Sijtsma - CDA Noardeast-Fryslân
- K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
- J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
- S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
- D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
- J. Kramer - Burgemeester
Gemeente Noardeast-Fryslân en Dantumadiel: Samenwerking na Ontvlechting in 2024
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft gedebatteerd over de toekomstige samenwerking met Dantumadiel na de ontvlechting per 1 januari 2024. Het voorstel om dienstverleningsafspraken te maken op specifieke gebieden zoals gegevensbescherming en afvalinzameling werd besproken, waarbij de nadruk lag op financiële voordelen en minimale risico's.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van Noardeast-Fryslân werd het voorstel besproken om na de ontvlechting met Dantumadiel samen te werken op enkele specifieke gebieden. De ontvlechting, die per 1 januari 2024 in werking treedt, is het resultaat van een eerder besluit om de centrumregeling op te heffen. Beide gemeenten hebben Deloitte ingeschakeld om een opheffingsplan op te stellen dat uitgaat van een volledige ontvlechting.Mevrouw Youta van de FNP benadrukte het belang van een duidelijke koers. "De stip op de horizon voor de FNP is een bestuurlijke fusie," verklaarde ze. Ze benadrukte dat het belangrijk is om geen wensen of bedenkingen in te brengen tegen het voorstel, omdat de samenwerking financieel voordelig moet zijn voor Noardeast-Fryslân.
Mevrouw Van der Mei van de Partij van de Arbeid uitte haar zorgen over de ICT-dienstverlening na de ontvlechting. "We moeten ons als gemeente opstellen als een goede gastheer, maar het moet wel aantrekkelijk zijn voor onze eigen gemeente," zei ze. Ze vroeg zich af hoe lang Noardeast-Fryslân ICT-diensten zou blijven verlenen aan Dantumadiel.
De heer Lammering benadrukte het belang van duidelijke afspraken. "Er zijn in het verleden veel fouten gemaakt. Het moet anders en netjes afgebouwd worden," zei hij. Hij drong aan op transparantie over de kosten en de voortgang van de samenwerking.
Het amendement dat werd ingediend door onder andere de ChristenUnie, Gemeentebelangen, BVNL, VVD en de Partij van de Arbeid, kreeg brede steun. Het amendement stelde voor om diensten op basis van 'uurtje factuurtje' te verlenen, wat betekent dat Dantumadiel betaalt voor de daadwerkelijk gemaakte kosten.
Portefeuillehouder Kramer reageerde op de vragen en benadrukte dat de risico's van de samenwerking klein zijn. "Het is belangrijk dat we er zelf niet minder van worden," zei hij. Hij legde uit dat de dienstverlening op basis van gemaakte kosten en niet op basis van inwoneraantallen zou plaatsvinden.
Het debat eindigde met een stemming over het amendement en het raadsvoorstel, die beide unaniem werden aangenomen. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor een gestructureerde samenwerking tussen Noardeast-Fryslân en Dantumadiel na de ontvlechting.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de dienstverlening aan de gemeente Dantumadiel na de ontvlechting per 1 januari 2024. Het voorstel houdt in dat er geen wensen of bedenkingen worden geuit tegen de uitwerking van dienstverleningsafspraken op specifieke gebieden. Na een bestuurlijk overleg en een verkenning zijn er enkele gebieden geïdentificeerd waar samenwerking voordelen biedt, zoals gegevensbescherming, afvalinzameling en salarisadministratie. De samenwerking moet financieel voordelig zijn voor Noardeast-Fryslân en de risico's zijn klein. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld om wensen en bedenkingen kenbaar te maken, hoewel er geen ingrijpende gevolgen worden verwacht. Het uiteindelijke doel is om duidelijke afspraken te maken en de samenwerking op een manier te structureren die beide gemeenten ten goede komt. De financiële consequenties worden nog verder uitgewerkt.