- F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
- D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
- J.H. Lammering - PvdA
- J. Andringa - FNP Noardeast-Fryslân
- J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Gemeente Noardeast-Fryslân verlengt voorbereidingsbesluit mestvergisters: "Groen gas essentieel voor energietransitie"
De gemeente Noardeast-Fryslân heeft besloten het voorbereidingsbesluit voor mestvergistingsinstallaties met een jaar te verlengen. Dit besluit, dat op 2 februari 2023 in werking treedt, moet ongewenste ontwikkelingen voorkomen totdat een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld. Het debat in de gemeenteraad maakte duidelijk dat er nog veel vragen en zorgen zijn over de impact van mestvergisters op de omgeving.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het belang van groen gas als alternatief voor aardgas benadrukt. "Groen gas is een serieuze optie voor onze inwoners," stelde een raadslid. Mestvergisters spelen een cruciale rol in de productie van dit gas, maar de huidige installaties zorgen voor overlast. "Er zijn veel inwoners die last ervaren van de bestaande installaties," werd er opgemerkt.Het huidige voorbereidingsbesluit, dat op 1 februari 2023 afloopt, voorkomt de realisatie en uitbreiding van mestvergisters. Omdat het niet is gelukt om binnen een jaar een nieuw beleidskader en bestemmingsplan op te stellen, wordt voorgesteld om het besluit met een jaar te verlengen. "We moeten nu een nieuw voorbereidingsbesluit nemen om te voorkomen dat er nieuwe installaties worden aangevraagd," aldus een gemeenteraadslid.
De discussie in de raad draaide ook om de verschillende soorten vergisters: mono- en co-vergisters. Mono-vergisters, die alleen mest of andere specifieke biomassa verwerken, veroorzaken minder overlast dan co-vergisters, die ook andere grondstoffen van buiten de gemeente aanvoeren. "Bij co-vergisting is er een toename van verkeersbewegingen en dat levert geluidhinder op," werd er uitgelegd.
Een belangrijk punt van zorg is de locatie van toekomstige vergisters. "Is er wat aan te doen dat we op bedrijventerreinen geen mestvergisters meer toestaan?" vroeg een raadslid. Het college gaf aan dat locatieonderzoek een onderdeel zal zijn van het nieuwe beleidskader.
De raad benadrukte het belang van samenwerking met inwoners en bedrijven bij het opstellen van het nieuwe beleid. "Samenwerken is de oplossing," klonk het. Het participatieve proces moet leiden tot een beleidskader dat aan het eind van 2023 aan de raad kan worden aangeboden.
Hoewel het verlengen van het voorbereidingsbesluit geen risico's met zich meebrengt, kan er weerstand ontstaan onder potentiële initiatiefnemers. De kosten voor de procedure worden door de gemeente gedekt en na vaststelling wordt het besluit gepubliceerd, zonder mogelijkheid tot beroep.
De raad hoopt dat het onderzoek en de gesprekken met betrokken partijen leiden tot een helder en gedragen beleid. "Het kan ook zijn dat vergisters niet passen in deze gemeente," werd er genuanceerd. Het uiteindelijke doel is om een balans te vinden tussen de energietransitie en de leefbaarheid voor de inwoners van Noardeast-Fryslân.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een voorbereidingsbesluit voor mestvergistingsinstallaties. Het doel is om een nieuw bestemmingsplan voor het gehele gemeentelijke grondgebied voor te bereiden, dat aansluit bij de Transitievisie Warmte. Deze visie streeft naar het gebruik van groengas voor verwarming en het vermijden van overlast door mestvergistingsinstallaties. Het huidige voorbereidingsbesluit, dat op 2 februari 2022 in werking trad, voorkomt de realisatie en uitbreiding van dergelijke installaties en loopt af op 1 februari 2023. Omdat het niet is gelukt om binnen een jaar een nieuw beleidskader en bestemmingsplan op te stellen, wordt voorgesteld om het voorbereidingsbesluit met een jaar te verlengen. Dit besluit, dat op 2 februari 2023 in werking treedt, geldt voor het gehele grondgebied van de gemeente en voorkomt ongewenste ontwikkelingen totdat het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld. Er zijn geen risico's verbonden aan dit besluit, maar er kan weerstand ontstaan onder potentiële initiatiefnemers. De kosten voor de procedure worden door de gemeente gedekt. Na vaststelling wordt het besluit gepubliceerd en is er geen mogelijkheid tot beroep.