Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-10-2022, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
  • M. vd Meij-Baron - S!N

Gemeente Noardeast-Fryslân omarmt Omgevingswet met unaniem besluit


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met de implementatie van de Omgevingswet, die op 1 januari 2023 in werking treedt. Het voorstel omvat nieuwe bevoegdheden voor de raad, waaronder bindend adviesrecht en verplichte participatie.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel voor de implementatie van de Omgevingswet besproken. Het voorstel introduceert drie nieuwe bevoegdheden voor de gemeenteraad: bindend adviesrecht bij specifieke buitenplanse omgevingsactiviteiten, verplichte participatie en delegatie van bepaalde bevoegdheden aan het college van burgemeester en wethouders.

Mevrouw Schoorstra opende het debat en benadrukte het belang van het bindend adviesrecht. "We willen het adviesrecht optimaal benutten, maar niet onnodig vertragen," stelde ze. De CDA-fractie diende een amendement in om het adviesrecht verder te specificeren. Dit amendement werd door meerdere raadsleden ondersteund.

Mevrouw Jouta van de FNP sloot zich aan bij de woorden van Schoorstra en benadrukte de samenwerking binnen de raad. "Ik wil de griffier bedanken voor de ondersteuning van dit prachtig mooie amendement," voegde ze toe.

Ook mevrouw Van der Meij van de fractie Zin sprak haar steun uit voor het amendement. "Met de toevoeging van punt D kunnen wij ons helemaal vinden in het raadsvoorstel," zei ze.

Het college van burgemeester en wethouders reageerde positief op het debat en het amendement. "Het zit er juridisch goed in," aldus de heer Kampstra van het college.

Na een vlotte stemming werd zowel het amendement als het raadsvoorstel unaniem aangenomen. Hiermee zet de gemeente Noardeast-Fryslân een belangrijke stap richting de implementatie van de Omgevingswet, die de besluitvorming moet versnellen en de betrokkenheid van belanghebbenden moet vergroten. De besluiten zullen binnen twee jaar worden geëvalueerd.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de implementatie van de Omgevingswet, die naar verwachting op 1 januari 2023 in werking treedt. Het voorstel richt zich op drie nieuwe bevoegdheden voor de gemeenteraad: bindend adviesrecht, verplichte participatie en delegatiebesluit omgevingsplan. De gemeenteraad krijgt een bindend adviesrecht bij specifieke buitenplanse omgevingsactiviteiten, zoals het plaatsen van windmolens hoger dan 15 meter en zonnepanelen op landbouw- of natuurgronden. Participatie wordt verplicht gesteld voor deze activiteiten om betrokkenheid van de gemeenschap te waarborgen. Daarnaast wordt voorgesteld om bepaalde bevoegdheden voor het aanpassen van het omgevingsplan te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders, zoals het corrigeren van kennelijke verschrijvingen. Het doel is om de besluitvorming te versnellen en de betrokkenheid van belanghebbenden te vergroten. De besluiten treden in werking met de Omgevingswet en zullen binnen twee jaar worden geëvalueerd. Er zijn geen directe financiële gevolgen verbonden aan deze besluiten.

Documenten