Met elkaar in debat zijn
- D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
- J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
- J.H. Lammering - PvdA
Groenstructuurplan en Biodiversiteit: Gemeente Zet Ambitieuze Stappen
De gemeente presenteerde onlangs haar plannen voor een groenstructuurplan en een biodiversiteitsplan. Tijdens een levendig debat werden de plannen toegelicht en konden inwoners hun mening geven. "We streven naar een boom per inwoner," aldus projectleider Kleinstra.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een recent debat heeft de gemeente haar ambitieuze plannen voor een groenstructuurplan en een biodiversiteitsplan gepresenteerd. Het doel is om de biodiversiteit te bevorderen en de groene infrastructuur te versterken. De plannen werden toegelicht door projectleider Kleinstra en zijn team, die benadrukten dat de betrokkenheid van inwoners cruciaal is voor het succes van deze plannen.Kleinstra opende de presentatie met een overzicht van de voortgang van het groenstructuurplan en het biodiversiteitsplan. "Friesland moet groen blijven," stelde hij. "In een groene omgeving is het prettig wonen en bewegen." De gemeente heeft een plan opgesteld om de variatie in bomen en planten te vergroten en nodigt inwoners uit om hun ideeën te delen via natte-streepkefriesland.nl/landschap.
Tijdens het debat werd duidelijk dat de gemeente streeft naar een ambitieuze doelstelling: één boom per inwoner tegen 2050. "Dat is nogal een ambitieus doel," gaf Kleinstra toe. "We zitten nu op de helft, dus we hebben nog een lange weg te gaan."
Inwoners konden via verschillende kanalen hun mening geven over de plannen. De reacties waren overwegend positief, met veel belangstelling voor meer variatie in beplanting en natuurvriendelijke oevers. "We willen graag meer nestgelegenheden voor vleermuizen en insecten," was een veelgehoorde wens.
De gemeente benadrukte dat de plannen niet alleen gericht zijn op de inrichting van de openbare ruimte, maar ook op het beheer ervan. "Biodiversiteit kunnen we op verschillende manieren ondersteunen," legde Kleinstra uit. "Het gaat niet alleen om de inrichting, maar ook om het beheer."
Tijdens het debat werden ook zorgen geuit over de communicatie met inwoners, vooral bij het kappen van bomen. "We moeten ervoor zorgen dat inwoners tijdig geïnformeerd worden," benadrukte een van de raadsleden.
De gemeente heeft toegezegd om de betrokkenheid van inwoners te vergroten door meer uitleg te geven over de visie achter de plannen. "We willen dat inwoners begrijpen waarom deze plannen nodig zijn," aldus Kleinstra.
Het debat maakte duidelijk dat de gemeente vastberaden is om haar groene ambities waar te maken. Met de steun van inwoners en andere betrokken partijen hoopt de gemeente een duurzame en biodiverse toekomst te realiseren.