- G.T. Schaafstal - PvdA
- K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
- D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
- J. Kramer - Burgemeester
Gemeente Noardeast-Fryslân: Lachgasverbod blijft uit, focus op bestaande regels
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft besloten om geen expliciet lachgasverbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In plaats daarvan wordt het bestaande artikel over openlijk drugsgebruik ingezet om lachgasgebruik aan te pakken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân werd het voorstel besproken om een expliciet lachgasverbod op te nemen in de APV. Het college van burgemeester en wethouders had eerder aangegeven dat een dergelijk verbod niet handhaafbaar zou zijn vanwege praktische knelpunten. In plaats daarvan wordt het bestaande APV-artikel over openlijk drugsgebruik gebruikt, dat middelen verbiedt die lijken op die in de Opiumwet, waaronder lachgas.Mevrouw Wijbenga van Gemeentebelangen opende het debat met een demonstratie van een lachgascilinder die tijdens een schoonmaakactie was gevonden. "Het is heel makkelijk toegankelijk," waarschuwde ze. Ze uitte haar zorgen over de handhaafbaarheid van het voorstel en benadrukte het belang van duidelijke communicatie naar de inwoners. "Mensen hebben meestal baat bij iets wat heel erg duidelijk is," stelde ze.
De heer Kanstra van de FNP wees op de noodzaak van goede communicatie en samenwerking met de politie en jongerenwerkers. "Een jongerenwerker kan heel productief en positief bezig zijn om jongeren te bereiken," zei hij. Mevrouw Schaapstal van de PvdA benadrukte de gezondheidsrisico's van lachgas, vooral voor jongeren. "Lachgas is wel daadwerkelijk een middel wat aanzienlijke schade aanricht," waarschuwde ze.
Burgemeester Kramer legde uit dat hoewel er geen expliciet verbod in de APV komt, het bestaande artikel 12.4 in combinatie met een nieuwe feitcode per 1 juli handhaving mogelijk maakt. "Materieel hebben we nu het lachgasverbod dat we graag willen," verklaarde hij. Hij benadrukte ook het belang van voorlichting en preventie om de problematiek aan te pakken.
Ondanks de zorgen van enkele raadsleden over de duidelijkheid en handhaafbaarheid van het voorstel, stemde de raad uiteindelijk in met het besluit om geen expliciet lachgasverbod op te nemen. De focus blijft liggen op het gebruik van bestaande regels en het versterken van voorlichting en preventie.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het al dan niet opnemen van een expliciet lachgasverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeenteraad had eerder een motie aangenomen om een lachgasverbod te ontwikkelen. Het college erkent de problematiek van lachgasgebruik en heeft overwogen dat een expliciet verbod niet handhaafbaar is vanwege praktische knelpunten. In plaats daarvan wordt het bestaande APV-artikel over openlijk drugsgebruik gebruikt om op te treden tegen lachgasgebruik. Dit artikel verbiedt het gebruik van middelen die lijken op die in de Opiumwet, waaronder lachgas. Voorlichting en preventie over lachgasgebruik worden al gegeven via het convenant 'Mei fêste hân'. Het college onderzoekt communicatiemogelijkheden om aandacht te vestigen op het bestaande verbod. De gemeenteraad heeft besloten geen expliciet lachgasverbod op te nemen in de APV.