- G.T. Schaafstal - PvdA
- J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
- M. vd Meij-Baron - S!N
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân Debatteert over Herkomst Zonnepanelen
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie besproken die oproept tot onderzoek naar de herkomst van zonnepanelen in de gemeente. De zorgen richten zich op mogelijke dwangarbeid bij de productie van Chinese zonnepanelen, met name met betrekking tot de Oeigoerse minderheid. De motie werd uiteindelijk ingetrokken na een levendig debat.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van Noardeast-Fryslân stond een motie centraal die het college opriep om onderzoek te doen naar de herkomst van zonnepanelen. De aanleiding voor de motie was de zorg over de mogelijke betrokkenheid van dwangarbeid bij de productie van Chinese zonnepanelen, met name in de regio Xinjiang, waar de Oeigoerse minderheid volgens getuigenissen onder erbarmelijke omstandigheden zou werken.Mevrouw Schaapsel van de ChristenUnie benadrukte het belang van een eerlijke internationale markt zonder dwangarbeid. "Wij willen een inclusieve arbeidsmarkt en een eerlijke internationale markt met een leefbaar loon en zonder dwangarbeid, kinderarbeid en discriminatie," stelde ze. Ze riep op om de kosten voor het onderzoek uit het Duurzaamheidsfonds te halen.
De motie kreeg bijval van de heer Dekkema, die de ernst van de situatie onderstreepte. "Onze fractie vraagt lokaal, provinciaal en landelijk aandacht voor de erbarmelijke omstandigheden waarin Oeigoeren leven," voegde hij toe.
Het college, vertegenwoordigd door mevrouw Annemarie, erkende de zorgen maar wees op de praktische onuitvoerbaarheid van de motie. "Producten die onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd worden, zijn verwerpelijk. Maar wat u precies oproept, kan ik niet uitvoeren. Het is juridisch niet mogelijk om een vergunning op basis van die informatie te weigeren," legde ze uit.
Mevrouw Klinkenberg van een andere fractie uitte haar twijfels over de betrouwbaarheid van de beschikbare informatie. "In de media wordt het vermoeden uitgesproken dat de Oeigoeren dwangarbeid moeten uitvoeren, maar we kunnen niet afgaan op een vermoeden," zei ze.
De FNP-fractie vond de motie sympathiek maar wees erop dat de kwestie op Europees niveau geregeld moet worden. "We zijn een fairtrade gemeente en moeten zelf het goede voorbeeld geven," aldus de heer Camstra.
Na een schorsing besloot de ChristenUnie de motie in te trekken, in afwachting van antwoorden op Kamervragen over het onderwerp. "We hebben in goed overleg besloten om de motie in te trekken en de antwoorden van de Tweede Kamer af te wachten," verklaarde mevrouw Schaapsel.
Het debat maakte duidelijk dat de gemeenteraad zich bewust is van de problematiek rondom de herkomst van zonnepanelen, maar dat de oplossing op een hoger niveau gezocht moet worden. De discussie zal ongetwijfeld een vervolg krijgen zodra er meer duidelijkheid is vanuit de landelijke politiek.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie besproken over de herkomst van zonnepanelen in de gemeente. De raad constateert dat er vergunningen zijn verleend voor zonneparken en dat het aantal aanvragen voor zonnepanelen waarschijnlijk zal toenemen. Er zijn zorgen over de mogelijke betrokkenheid van dwangarbeid bij de productie van Chinese zonnepanelen, met name met betrekking tot de Oeigoerse minderheid. De motie roept het college op om onderzoek te doen naar de herkomst van de zonnepanelen en om geen medewerking te verlenen aan het plaatsen van zonnepanelen waarvan de productieomstandigheden niet menswaardig zijn. De kosten voor het onderzoek zouden uit het Duurzaamheidsfonds moeten komen. De motie werd uiteindelijk ingetrokken.