Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 12-11-2020, It Petear
Met elkaar in debat zijn
  • D. Kooistra - CDA
  • J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)

Gemeente Noordoost Friesland zet biodiversiteit hoog op de agenda


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Tijdens een drukbezochte openbare inspraakavond in het gemeentehuis van Noordoost Friesland werd het belang van biodiversiteit uitgebreid besproken. De gemeente presenteerde haar plannen om de biodiversiteit te vergroten en benadrukte de noodzaak van een gezamenlijke aanpak.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een levendige presentatie gaven de heer Kleinstra en mevrouw de Jong inzicht in de huidige en toekomstige initiatieven van de gemeente om de biodiversiteit te bevorderen. "We moeten werken met ecosystemen," benadrukte Kleinstra. "Het systeem moet in orde zijn, anders is het als geld over de balk gooien."

De presentatie begon met een uitleg over wat biodiversiteit precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Kleinstra legde uit dat insecten een cruciale rol spelen in ecosystemen. "Insecten vormen het basisvoedsel voor veel organismen. Als we die op orde brengen, pakken we een belangrijk onderdeel van diverse ecosystemen aan."

De gemeente heeft een biodiversiteitsagenda opgesteld, die jaarlijks wordt vastgesteld. Deze agenda is onderverdeeld in vijf sporen: beleid, onderhoud en beheer van groenvoorzieningen, samenwerking met derden, kennisvergroting en educatie, en communicatie. "We moeten keuzes maken," aldus Kleinstra. "Capaciteit en middelen zijn beperkt."

Mevrouw de Jong lichtte enkele concrete projecten toe, zoals ecologisch maaien en burgerinitiatieven voor het inzaaien van bloemrijke plantsoenen. "We hebben vakbekwame mensen die zich bezighouden met biodiversiteit," zei de Jong. "En we werken samen met burgers om plantsoenen om te vormen naar bloemrijke mengsels."

Tijdens de vragenronde uitten raadsleden hun interesse en zorgen. De heer Talsma van ELPNOF vroeg naar de ervaringen met ecologisch bermbeheer in andere gemeenten. De heer Visser van de VVD wilde weten hoe burgers kunnen bijdragen aan biodiversiteit. "We moeten onze kennis bundelen en delen," antwoordde Kleinstra.

De avond werd afgesloten met een oproep tot samenwerking. "We kunnen het niet alleen," benadrukte Kleinstra. "We doen het voor onze burgers, voor onze klanten. Samen kunnen we de biodiversiteit in Noordoost Friesland verbeteren."

De gemeente hoopt met deze inspanningen een voorbeeldfunctie te vervullen en andere gemeenten te inspireren om ook werk te maken van biodiversiteit. De presentatie en de plannen werden positief ontvangen, en de betrokkenheid van de raadsleden en burgers biedt hoop voor een groene toekomst in Noordoost Friesland.