Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 11-07-2019, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • J.H. Lammering - PvdA
  • F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
  • J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân

Gemeenteraad Noardeast-Fryslân: Oproep tot Bescherming van de Waddenzee


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie aangenomen die pleit voor de oprichting van een onafhankelijke beheerautoriteit voor de Waddenzee. Deze stap komt na de ramp met de MSC Zoe en benadrukt de noodzaak van betere bescherming van het UNESCO Werelderfgoed.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 11 juli 2019 werd een motie aangenomen die de oprichting van een onafhankelijke beheerautoriteit voor de Waddenzee voorstelt. De motie, gesteund door partijen als Gemeentebelangen, S!N, PvdA, ChristenUnie en FNP, roept het college op om bij het kabinet aan te dringen op spoedige actie. De Waddenzee, een UNESCO Werelderfgoed, heeft volgens de motie een unieke en kwetsbare status die extra bescherming vereist, vooral na de containerramp met de MSC Zoe.

De discussie in de raad was levendig. De heer Lammering benadrukte de urgentie: "Er is nogal wat gebeurd in die Waddenzee. Denk aan de ramp, we zijn nog steeds 50 containers zoek." Hij riep de raad op om de motie breed te steunen als signaal naar de Tweede Kamer. De ChristenUnie, bij monde van de heer Dikkema, sprak zich ook uit voor de motie: "De ChristenUnie is groot voorstander van het oprichten van een beheerautoriteit voor de Waddenzee."

Toch was er ook weerstand. De CDA-fractie, vertegenwoordigd door de heer Sietsma, vond de motie te vaag en vroeg om meer duidelijkheid over de juridische status en het democratisch gehalte van de voorgestelde autoriteit. De VVD, bij monde van de heer Visser, vond de motie overbodig op gemeentelijk niveau en pleitte voor landelijke actie.

De heer Breeusma van de FNP benadrukte het belang van regionale betrokkenheid: "Wij vinden het heel belangrijk dat we in het verdere proces nauwlettend in de gaten houden dat het geen Haags hoog wordt, maar dat het een noordelijk voeg wordt."

Ondanks de tegenstand werd de motie aangenomen. De indieners hopen dat dit een krachtig signaal naar het kabinet zal zijn om vaart te zetten achter de bescherming van de Waddenzee. "Wees moedig," riep de heer Boosma op, "deze motie is een signaal dat er actie nodig is."

Met de aangenomen motie zet Noardeast-Fryslân een stap richting betere bescherming van een van de meest unieke natuurgebieden van Nederland. De bal ligt nu bij het kabinet om gehoor te geven aan de oproep van de gemeenteraad.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 11 juli 2019 een motie aangenomen over de bescherming van de Waddenzee, een UNESCO Werelderfgoed. De motie benadrukt de unieke en kwetsbare status van de Waddenzee, vooral na de ramp met de MSC Zoe, en pleit voor de oprichting van een onafhankelijke beheerautoriteit. Deze autoriteit zou de Waddenzee een eigen juridische status geven en bestaan uit vertegenwoordigers van diverse belanghebbenden, zoals eilandbewoners en natuurbeschermers. De motie roept het college op om bij het kabinet aan te dringen op spoedige oprichting van deze autoriteit en vraagt om steun van andere Waddenzee-gemeenten en provincies. De motie werd aangenomen met steun van partijen als Gemeentebelangen, S!N, PvdA, CU en FNP, terwijl CDA, VVD en ELP tegenstemden.

Documenten