Met elkaar in debat zijn
- M. van der Staal - Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N)
- F. Breeuwsma - FNP
- D. Ferwerda - VVD
- J. Dekkema - ChristenUnie
- M. de Boer - Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N)
- G.J. Schoorstra - CDA
- S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân (LNF)
Gemeente Noardeast-Fryslân Stoomt Vooruit met Omgevingsplan: "Een Enorme Puzzel"
De gemeente Noardeast-Fryslân staat voor een grote uitdaging: de transitie naar een definitief omgevingsplan. Tijdens een recent debat werd duidelijk dat deze complexe operatie veel tijd en middelen vergt, maar de gemeente is vastberaden om op tijd klaar te zijn.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een technisch geladen presentatie legde de heer Algra uit dat de gemeente Noardeast-Fryslân hard werkt aan de transitie naar een definitief omgevingsplan, een cruciaal onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. "Het is waarschijnlijk de meest serieuze uitdaging voor de gemeente," aldus Algra. De deadline voor deze transitie is 1 januari 2032, en hoewel dat nog ver weg lijkt, benadrukte Algra dat elke stap zorgvuldig gepland moet worden om op tijd klaar te zijn.De transitie is niet alleen een kwestie van regels overzetten; het vraagt om een harmonisatie van bestemmingsplannen van de voormalige gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. "We hebben te maken met een enorme hoeveelheid regelbronnen," legde Algra uit. "Het is een puzzel van 150 bestemmingsplannen die allemaal op elkaar afgestemd moeten worden."
Een belangrijk aspect van de transitie is de digitalisering van het omgevingsplan. Dit moet toegankelijk worden voor inwoners via het omgevingsloket, waar ze eenvoudig kunnen nagaan welke regels voor hun situatie gelden. "Het vraagt een nieuwe manier van werken," aldus Algra. "We moeten regels op een andere manier formuleren en digitaliseren."
Tijdens het debat werden ook zorgen geuit over de financiële aspecten van de transitie. De heer Dekkema van de ChristenUnie vroeg of er in Fries verband wordt samengewerkt om meer financiële middelen van de rijksoverheid te verkrijgen. Wethouder Konstra bevestigde dat er druk wordt uitgeoefend om voldoende financiering te krijgen: "We houden de druk op de ketel."
De heer Breeuwsma van de FNP vroeg zich af wanneer de gemeente stopt met het compenseren van het rijk voor taken waarvoor onvoldoende middelen worden ontvangen. Wethouder Konstra erkende de uitdaging, maar benadrukte het belang van een betrouwbare overheid: "We moeten de rechtsgelijkheid waarborgen."
De gemeente is vastbesloten om de transitie succesvol te voltooien en houdt de gemeenteraad regelmatig op de hoogte van de voortgang. "We proberen zo veel mogelijk 1-op-1 regels over te zetten om op tijd klaar te zijn," aldus Algra. De raad werd gerustgesteld dat er geen juridische veranderingen zullen plaatsvinden zonder dat de betrokkenen hiervan op de hoogte zijn.
Met de toezegging dat de gemeente de raad en inwoners goed zal informeren, lijkt Noardeast-Fryslân op koers te liggen om de complexe transitie naar een definitief omgevingsplan tijdig te voltooien.