Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 27-01-2022, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • G.T. Schaafstal - PvdA
  • D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
  • K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân

Fietspad Doniaweg: Gemeenteraad Noardeast-Fryslân Dringt aan op Snellere Aanpak


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie aangenomen om de mogelijkheden voor een snellere aanpak van het fietspad Doniaweg in Hallum te onderzoeken. Het college had eerder geen subsidie aangevraagd voor het fietspad, omdat andere projecten volgens hen urgenter waren. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 27 januari 2022 werd er flink gedebatteerd over de toekomst van het fietspad Doniaweg in Hallum. De gemeenteraad had eerder het college gevraagd om te onderzoeken of de subsidie Fietsimpuls 2020-2022 kon worden aangevraagd voor het fietspad. Het college had echter geen aanvraag ingediend, omdat andere wegvakken volgens hen een hogere prioriteit hadden en er pas in 2029 weer budget beschikbaar zou zijn.

Mevrouw Slijver opende het debat met een pleidooi voor het fietspad: "We roepen het college op om inzichtelijk te maken wat de kosten zijn van het naar voren halen van de aanpak van het fietspad Doniaweg en welke externe subsidies beschikbaar zijn." Mevrouw Klinkenberg van Actief Lokaal sloot zich hierbij aan en benadrukte dat ook minder belangrijke fietsroutes gevaarlijk kunnen zijn: "In dit geval vinden wij dit een heel belangrijke fietsroute."

Mevrouw Jouters van de FNP wees op het intensieve gebruik van het fietspad door werknemers en scholieren: "Langs de Doniaweg fietsen dagelijks veel mensen. Het is een belangrijke route voor de regio." De fractie van Gemeentebelangen, vertegenwoordigd door de heer Braaksma, vroeg zich af of de aanpak van het fietspad ten koste zou gaan van andere projecten: "Mijn vraag is eigenlijk of dit ten koste gaat van een ander fietspad of kruispunt."

Wethouder Berends legde uit dat er een afweging was gemaakt tussen verschillende projecten en dat de Doniaweg niet de enige kandidaat was voor de subsidie. "Er is een totale afweging gemaakt en het bleek dat andere projecten op dit moment prioriteit hebben," aldus Berends. Hij benadrukte dat de provincie verantwoordelijk is voor de rotonde en de gemeente voor het fietspad, waardoor het lastig is om werk met werk te maken.

Ondanks de zorgen over de prioritering en de financiële consequenties, werd de motie aangenomen met 22 stemmen voor en 3 tegen. De fracties van het CDA, ChristenUnie, FNP, Actief Lokaal, Gemeentebelangen en PvdA stemden voor, terwijl de VVD tegenstemde. De motie verzoekt het college om de kosten van een eerdere aanpak van het fietspad inzichtelijk te maken en te onderzoeken welke externe subsidies beschikbaar zijn. Deze informatie moet worden meegenomen bij de behandeling van de Perspectiefnota 2023.

Met de aangenomen motie hoopt de gemeenteraad dat er sneller actie kan worden ondernomen om de veiligheid en toegankelijkheid van het fietspad Doniaweg te verbeteren.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 27 januari 2022 een motie aangenomen over het fietspad Doniaweg in Hallum. Eerder had de raad het college gevraagd om te onderzoeken of de subsidie Fietsimpuls 2020-2022 voor dit fietspad kon worden aangevraagd. Het college had echter geen aanvraag ingediend, omdat andere wegvakken volgens hen een hogere urgentie hadden en er pas in 2029 weer budget beschikbaar zou zijn. De raad constateerde dat de subsidievoorwaarden wel mogelijkheden bieden voor een aanvraag. De motie verzoekt het college om de kosten van een eerdere aanpak van het fietspad inzichtelijk te maken en te onderzoeken welke externe subsidies beschikbaar zijn. Deze informatie moet worden meegenomen bij de behandeling van de Perspectiefnota 2023. De motie werd aangenomen met 22 stemmen voor en 3 tegen.

Documenten