Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 30-09-2021, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • S. Keizer - S!N
  • J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
  • D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
  • J.H. Lammering - PvdA
  • G.T. Schaafstal - PvdA

Gemeentehuis Kollum: Verkoopplannen zorgen voor verhitte debatten


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân debatteerde fel over het Plan van Aanpak voor de verkoop van het gemeentehuis in Kollum. Het voorstel, dat geen wensen of bedenkingen van de raad vroeg, leidde tot een motie van wantrouwen tegen wethouder Berends.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de raadsvergadering van Noardeast-Fryslân stond het Plan van Aanpak voor de verkoop van het gemeentehuis in Kollum centraal. Na de fusie van gemeenten in 2019 werd besloten het bestuurlijk apparaat in Dokkum te centraliseren, waardoor het gemeentehuis in Kollum overbodig werd. De verkoop moet bijdragen aan de financiering van de centralisatie. Het debat over het plan, dat geen wensen of bedenkingen van de raad vroeg, verliep echter niet zonder slag of stoot.

De discussie begon met een kritische noot van de FNP, die benadrukte dat er een duidelijke tijdlijn moest komen. "Zorgvuldigheid is belangrijk, maar snelheid ook," aldus een FNP-raadslid. De VVD sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van een snelle verkoop, mits er een goede tijdelijke oplossing voor de huisvesting van ambtenaren en de raad zou zijn.

De wethouder, Theo Berends, kreeg het zwaar te verduren toen Gemeentebelangen een motie van wantrouwen indiende. "We hebben geen vertrouwen meer in het functioneren van wethouder Berends," verklaarde raadslid Braaksma. De motie kwam voort uit onvrede over het ontbreken van een duidelijke tijdlijn en de voortgang van het proces.

Berends verdedigde zich door te stellen dat het proces zorgvuldig moet verlopen en dat er nog enkele onderzoeken nodig zijn voordat er concrete stappen gezet kunnen worden. "We willen een verkoop die juridisch en praktisch goed in elkaar zit," aldus Berends. Hij beloofde de raad op de hoogte te houden van de voortgang en een tijdlijn op te stellen.

De motie van wantrouwen werd uiteindelijk niet gesteund door een meerderheid van de raad. De meeste fracties, waaronder de ChristenUnie en de PvdA, spraken hun vertrouwen uit in de wethouder en het college. "Het is een zorgvuldig proces geweest, en dat verdient de wethouder niet," aldus een raadslid van de PvdA.

De vergadering eindigde met de beslissing om geen wensen of bedenkingen in te dienen tegen het plan, maar wel met de afspraak dat het college de raad regelmatig zal informeren over de voortgang. De verkoop van het gemeentehuis in Kollum blijft daarmee een heet hangijzer in de gemeentepolitiek van Noardeast-Fryslân.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het Plan van Aanpak voor de verkoop van het gemeentehuis in Kollum, fase 2. Na de fusie van gemeenten in 2019 is besloten om het bestuurlijk apparaat in Dokkum te centraliseren, waarbij de verkoop van het gemeentehuis in Kollum moet bijdragen aan de financiering. Het College van B&W heeft in 2020 besloten tot verkoop over te gaan, en na juridische uitspraken in 2021 is een nieuwe verkoopprocedure gestart. Het Plan van Aanpak beschrijft de organisatie en inrichting van deze procedure, inclusief de betrokkenheid van stakeholders, risicoanalyse en projectbeheersing. De gemeenteraad wordt gevraagd geen wensen of bedenkingen in te dienen tegen het plan. Het plan is afgestemd met een klankbordgroep en houdt rekening met samenhang met andere projecten, zoals de centrale huisvesting en de verkoop van andere gemeentehuizen. Er is nog geen volledige risico-inventarisatie gemaakt, maar deze zal per projectfase worden uitgevoerd. De planning bevat geen concrete data vanwege onzekerheden rondom vervangende huisvesting. Het college blijft de raad en klankbordgroep informeren over de voortgang.

Documenten