Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-06-2024, It Petear
Met elkaar in debat zijn
  • M. van der Staal - Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N)
  • D. Ferwerda - VVD
  • D. van der Meulen - ChristenUnie

Gemeenteraad Debatteert over Omgevingsvisie: "Een Integraal Plan voor de Toekomst"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een levendig debat besprak de gemeenteraad de nieuwe omgevingsvisie, een document dat de koers voor de fysieke leefomgeving van de gemeente uitstippelt. Het plan, dat als 'zelfbindend' wordt omschreven, legt de basis voor toekomstige beleidsprogramma's en omgevingsplannen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd de omgevingsvisie gepresenteerd als een integraal plan dat alle beleidsdisciplines binnen de fysieke leefomgeving omvat. "Het is meer dan alleen het ruimtelijk domein," benadrukte een van de sprekers. "We moeten ook denken aan het sociaal domein, economie, recreatie en toerisme."

De omgevingsvisie is bedoeld als een langetermijnstrategie en is het eerste document in de beleidscyclus van de gemeente. Het vertelt het verhaal van de gemeente en schetst de hoofdlijnen van het beleid en de opgaven. "Het is een heel boekwerk, maar samengevat bestaat het uit wat we nu hebben, wat onze kwaliteiten zijn, en waar we in 2030 willen staan," aldus de presentatie.

Een belangrijk onderdeel van de visie is de participatie van de gemeenschap. "We hebben de mienskip betrokken en dat is voor ons heel belangrijk geweest," werd er gezegd. Na een periode van inzage en reacties zijn er 26 zienswijzen binnengekomen, die hebben geleid tot aanpassingen en verbeteringen van de visie.

Tijdens het debat werden ook enkele kritische vragen gesteld. Zo vroeg een raadslid zich af hoe het kon dat er fouten in de bijlagen waren geslopen. "Hoe kan het dat er een hele andere tekst staat dan wat er had moeten staan?" vroeg hij zich af. De wethouder erkende de fout en beloofde een schriftelijke reactie.

Een ander raadslid complimenteerde de visie, maar vroeg om verduidelijking over de term 'zelfbindend'. "Als het zelfbindend is, dan komt er een bepaalde verplichting richting ons," merkte hij op. De wethouder legde uit dat de visie inderdaad richtinggevend is, maar dat er ruimte blijft voor aanpassingen en verbeteringen.

Het debat over de omgevingsvisie wordt vervolgd op 20 juni, wanneer de raad een besluit zal nemen. De visie vormt de basis voor toekomstige programma's en plannen, en zal regelmatig worden geƫvalueerd en geactualiseerd. "Het is een dynamisch document dat met de tijd mee zal groeien," concludeerde de wethouder.

Documenten