- M. van der Staal - Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N)
- H.S. Halbersma - CDA
- S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân (LNF)
Friese Energievisie: Gemeente Noardeast-Fryslân Debatteert over Toekomstige Energieplannen
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân boog zich over de concept Friese Energievisie, een ambitieus plan om tegen 2050 volledig over te stappen op schone energie. Het voorstel, opgesteld door de Friese Energietafel (FET), stuitte op zowel enthousiasme als zorgen over de praktische uitvoerbaarheid.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de concept Friese Energievisie gepresenteerd, met als doel de energietransitie in Fryslân te bevorderen en netcongestie te voorkomen. De visie, die vijf leidende principes bevat, waaronder het stimuleren van energie voor en door de gemeenschap, moet dienen als input voor de herijking van de Provinciale Omgevingsvisie in 2026.Wethouder Slijver benadrukte de urgentie van de energietransitie: "Het is een pittig objectief en er wordt dan hier genoeg prutsen." De wethouder wees op de noodzaak om keuzes te maken die ingrijpen in het landschap en de leefbaarheid van de inwoners van Friesland.
Externe sprekers, waaronder ondernemers van het bedrijventerrein Betterwird en de Dokkum Vlaggencentrale, deelden hun zorgen over de huidige energiecrisis. Mark van de Dokkum Vlaggencentrale stelde: "Wij zouden heel graag willen verduurzamen, maar dat is in het huidige energiesysteem niet mogelijk." De ondernemers benadrukten de noodzaak van lokale oplossingen, zoals de ontwikkeling van een Smart Energy Hub.
Bob van Bijnen van adviesbureau Ekwadraat legde uit dat de vraag naar elektriciteit exponentieel is gegroeid, wat het huidige net niet aankan. "De tijd dat we de stekker in het stopcontact staken en dat daar gewoon stroom aan kwam, is voorbij," aldus Van Bijnen.
De discussie richtte zich ook op de haalbaarheid van verschillende energiebronnen. Hoewel aquathermie en waterstof als toekomstmogelijkheden werden genoemd, ligt de focus voor de korte termijn op zon en wind. "Zon en wind zijn nu, laten we zeggen, voor de komende 10 jaar wel de korte termijn oplossingen," bevestigde Van Bijnen.
De raad besprak ook de ruimtelijke inpassing van energieoplossingen. Wethouder Slijver gaf aan dat er keuzes gemaakt moeten worden over de locatie en omvang van energieprojecten, zoals windmolens en zonnevelden. "Het is een keuze om verrot erin en om jou ook om de beurt te werken," stelde de wethouder.
De vergadering eindigde met een oproep tot actie en samenwerking. "We moeten het energiesysteem veranderen en echt een blikse jongen worden na de verschillende mogelijkheden om duurzame energie op te wekken," concludeerde een van de ondernemers.
De raad zal op 20 juni verder debatteren over de inhoudelijke vragen en de reactiebrief aan de Friese Energietafel. Het besluit over de uiteindelijke Energievisie ligt in handen van de gemeenteraad, die de balans moet vinden tussen ambitie en uitvoerbaarheid.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de concept Friese Energievisie, opgesteld door de Friese Energietafel (FET). De visie richt zich op de energietransitie in Fryslân met als doel om tegen 2050 volledig over te stappen op schone energie en netcongestie te voorkomen. De visie bevat vijf leidende principes, waaronder het stimuleren van energie voor en door de gemeenschap en het maximaliseren van energiebesparing. Het college van B&W heeft enkele wensen en bedenkingen, met name over de ruimtelijke invulling van energieproductie en -opslag. De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van de documenten en in te stemmen met een reactiebrief aan de FET. De uiteindelijke Energievisie zal dienen als input voor de herijking van de Provinciale Omgevingsvisie, die in 2026 wordt vastgesteld.