- J. Kramer - Burgemeester
- G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
- J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
- J. Andringa - FNP Noardeast-Fryslân
- G.T. Schaafstal - PvdA
- J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
- M. de Boer - S!N
- D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
- S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân: Aanpassing Bindend Adviesrecht voor Vergistingsinstallaties
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 8 mei 2024 een motie aangenomen om het bindend adviesrecht voor vergistingsinstallaties aan te passen. De motie, ingediend door G. Schoorstra-Boeijenga (CDA), kreeg brede steun, met uitzondering van de VVD. Het doel is om uitbreidingen van vergistingsinstallaties mogelijk te maken als deze leiden tot verbeteringen voor de omgeving.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 8 mei werd een motie besproken die het bindend adviesrecht voor vergistingsinstallaties in de gemeente Noardeast-Fryslân wil aanpassen. De motie stelt dat het juridisch niet mogelijk is om fysieke uitbreidingen van bestaande covergistingsinstallaties op te nemen in het paraplubestemmingsplan. Het bouwen van mono-mestvergistingsinstallaties en uitbreidingen van covergistingsinstallaties zijn buitenplanse omgevingsplanactiviteiten waarvoor het bindend adviesrecht van de raad geldt."We willen uitbreidingen mogelijk maken als ze leiden tot verbeteringen voor de omgeving, zoals minder geur- en geluidsoverlast," aldus G. Schoorstra-Boeijenga, de indiener van de motie. De motie verzoekt het college om het bindend adviesrecht aan te passen voor energieopwekkings- en opslagactiviteiten, zoals biomassa-installaties en waterstof, en een voorstel hiervoor bij de raad in te dienen.
De motie kreeg steun van meerdere partijen, waaronder BVNL, die benadrukte dat het belangrijk is om de procedures te versnellen en te vereenvoudigen. "Een duidelijk kader waarbij het adviesrecht van de raad niet meer nodig is, kan de procedure aanzienlijk verkorten," aldus een woordvoerder van BVNL.
Toch was er ook weerstand. De VVD stemde tegen de motie, met als argument dat het vertrouwen in de huidige procedures nog niet voldoende is. "Laten we eerst als Raad de vinger aan de pols houden," stelde een VVD-raadslid. Ook de ChristenUnie uitte zorgen over de snelheid van de besluitvorming. "Het is nog te vroeg om de besluitvorming volledig aan het college over te laten," aldus de fractievoorzitter van de ChristenUnie.
Na een schorsing van de vergadering werd de motie aangepast om alleen betrekking te hebben op mono-mestvergistingsinstallaties, waarbij het bindend adviesrecht van de raad behouden blijft voor covergistingsinstallaties. Deze wijziging zorgde ervoor dat de motie alsnog werd aangenomen, met alleen de VVD die tegenstemde.
De wethouder reageerde positief op de aangepaste motie en benadrukte dat het college al kaders heeft gesteld voor de vergunningsverlening. "We staan positief tegenover de aanpassing, want het biedt ondernemers de mogelijkheid om sneller te handelen," aldus de wethouder.
Met de aangenomen motie zet de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân een stap richting een efficiëntere en meer flexibele aanpak van vergistingsinstallaties, met oog voor zowel de belangen van ondernemers als de leefbaarheid voor omwonenden.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 8 mei 2024 een motie aangenomen over het aanpassen van het bindend adviesrecht voor vergistingsinstallaties. De motie stelt dat het juridisch niet mogelijk is om fysieke uitbreidingen van bestaande covergistingsinstallaties op te nemen in het paraplubestemmingsplan. Het bouwen van mono-mestvergistingsinstallaties en uitbreidingen van covergistingsinstallaties zijn buitenplanse omgevingsplanactiviteiten waarvoor het bindend adviesrecht van de raad geldt. De raad is van mening dat uitbreidingen mogelijk moeten zijn als ze leiden tot verbeteringen voor de omgeving, zoals minder geur- en geluidsoverlast. De motie verzoekt het college om het bindend adviesrecht aan te passen voor energieopwekkings- en opslagactiviteiten, zoals biomassa-installaties en waterstof, en een voorstel hiervoor bij de raad in te dienen. De motie is ingediend door G. Schoorstra-Boeijenga (CDA) en gesteund door meerdere partijen, met alleen de VVD tegen.