- K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
- D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
- J.H. Lammering - PvdA
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân verwerpt motie tegen bio-energie
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 1 september 2021 een motie besproken die pleitte voor het verbieden van bio-energieprojecten in de gemeente. De indieners stelden dat bio-energie niet rendabel is en bijdraagt aan een hogere CO2-uitstoot. Ondanks de vurige discussie werd de motie met 10 stemmen voor en 14 tegen verworpen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 1 september 2021 stond de motie over het verbieden van bio-energie hoog op de agenda. De indieners, J. Talsma (BVNL), S!N, en PvdA, betoogden dat bio-energieprojecten niet alleen financieel onrendabel zijn, maar ook bijdragen aan een hogere CO2-uitstoot. "Klimaatoplossingen mogen geen milieuschade veroorzaken," aldus Talsma.De wethouder benadrukte dat de gemeente momenteel bezig is met het in kaart brengen van de voor- en nadelen van bio-energie in de transitievisie warmte. "Bio-energie is meer dan alleen hout. Innovaties op dit gebied willen we mogelijk benutten," verklaarde de wethouder. Ze wees erop dat bio-energie ook kan worden opgewekt uit groente- en fruitafval, tuinafval en rioolslib, wat mogelijkheden biedt voor de gemeente.
De CDA-fractie sloot zich aan bij het advies van het college om de motie te ontraden. "Wij zijn ons ervan bewust dat bijvoorbeeld de ethanol die aan onze benzine is toegevoegd ook bio-energie is," aldus een CDA-raadslid. De fractie benadrukte dat het belangrijk is om alle mogelijkheden te benutten in de energietransitie.
Ook de ChristenUnie en VVD spraken zich uit tegen de motie. "We willen op voorhand niet alle mogelijkheden uitsluiten," stelde een raadslid van de ChristenUnie. De VVD voegde toe dat ze eerst het stuk willen afwachten dat later dit jaar verschijnt over bio-energie.
Fractie Actief Links Lokaal en Gemeentebelangen benadrukten dat de discussie over bio-energie genuanceerd moet worden gevoerd. "Het is onzin om alles op één hoop te gooien," aldus een raadslid van Actief Links Lokaal. Gemeentebelangen wees erop dat snoeihout een goede bestemming krijgt in bio-energiecentrales.
Ondanks de steun van enkele fracties, waaronder S!N en PvdA, werd de motie uiteindelijk verworpen met 10 stemmen voor en 14 tegen. De discussie over de rol van bio-energie in de energietransitie is hiermee echter nog niet ten einde. De gemeenteraad zal later dit jaar verder praten over de transitievisie warmte, waarin de toekomst van bio-energie opnieuw aan bod zal komen.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 1 september 2021 een motie besproken over het verbieden van bio-energie. De motie stelde dat bio-energie niet rendabel is en bijdraagt aan een hogere CO2-uitstoot. De indieners waren van mening dat klimaatoplossingen geen milieuschade mogen veroorzaken. Daarom verzochten zij het college om geen vergunningen meer te verlenen voor nieuwe bio-energieprojecten en geen bomen meer te leveren aan Staatsbosbeheer voor verbranding. De motie werd ingediend door J. Talsma (BVNL), S!N, en PvdA, maar werd niet aangenomen, met 10 stemmen voor en 14 tegen.