- J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
- G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
- J. Dekkema - ChristenUnie
Gemeente Noardeast-Fryslân zet in op duurzame afvalinzameling
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met de 'Kadernota Grondstoffeninzameling 2021-2024'. Deze nota legt de basis voor een efficiënte en duurzame inzameling van grondstoffen, in lijn met nationale en lokale ambities. Het voorstel benadrukt het belang van communicatie en participatie, met een rol voor afvalcoaches en ICT-toepassingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel uitgebreid besproken. De heer Lammering van GroenLinks noemde het een "ontwikkelstuk met goede intenties", en benadrukte het belang van een voorlichtingscampagne om burgers bewust te maken van hun afvalgedrag. Hij pleitte ervoor dat "degene die het meeste vervuilt, ook het meeste betaalt", met oog voor mensen met een laag inkomen.Mevrouw Klinkenberg van Actief Links Lokaal vroeg om opheldering over de vermelding van oud papier als 'krenten uit de pap', gezien de dalende marktprijzen. "De opbrengst van oud papier is ingestort, dus waarom staat het nog in dat rijtje?" vroeg ze zich af.
De VVD, vertegenwoordigd door de heer Visser, stemde in met het voorstel, maar benadrukte dat er geen sprake zou zijn van diftar (gedifferentieerde tarieven) vanwege privacyoverwegingen. "Meten is weten, maar we moeten ook de privacy van onze inwoners waarborgen," aldus Visser.
De ChristenUnie, bij monde van de heer Dekkema, prees de initiatieven zoals het schillenboerproject en riep op tot meer communicatie over lopende projecten. "Participatie van de bevolking is cruciaal om onze doelen te bereiken," stelde Dekkema.
De FNP diende een motie in om bij belangrijke veranderingen in de afvalinzameling de raad te betrekken. Hoewel de wethouder aangaf dat de motie beleidsondersteunend was en al in de geest van de nota werd gehandeld, werd de motie toch in stemming gebracht en aangenomen.
De wethouder, de heer Boerema, benadrukte dat de kadernota richtinggevend is en dat bij grote beleidskeuzes de raad betrokken zal worden. "We willen onze inwoners goed informeren en betrekken bij de veranderingen," verzekerde hij.
Met de goedkeuring van de kadernota zet Noardeast-Fryslân een stap richting een circulaire economie, waarbij afval steeds meer als grondstof wordt gezien. De gemeenteraad heeft hiermee een duidelijke koers uitgezet voor de komende jaren.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de goedkeuring van de 'Kadernota Grondstoffeninzameling Noardeast-Fryslân 2021-2024'. Deze nota stelt beleidskaders vast voor een doelmatige en duurzame inzameling van grondstoffen, in lijn met zowel landelijke als gemeentelijke ambities op het gebied van afval en grondstoffen. De bestaande beleidskaders zijn verouderd en niet meer toereikend, waardoor nieuwe richtlijnen nodig zijn. De kosten van het beleid worden gedekt door de Afvalstoffenheffing. Het voorstel benadrukt het belang van communicatie en participatie, waarbij afvalcoaches en ICT-toepassingen een rol spelen. De raad heeft ingestemd met de voorgestelde beleidskaders, die bijdragen aan de circulaire economie en de VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof).