Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 05-03-2020, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
  • K. de Jager - ChristenUnie
  • G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
  • D. Kooistra - CDA
  • J. Kramer - Burgemeester

Gemeenteraad Noardeast-Fryslân in debat over lachgasverbod


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 5 maart 2020 een motie besproken over het verbieden van lachgas. Hoewel het kabinet streeft naar een landelijk verbod, overweegt de gemeente een lokaal verbod in te voeren. De motie, ingediend door GROEN nof, ChristenUnie, PvdA, en GBNF, werd uiteindelijk ingetrokken na een levendig debat.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd de motie om lachgas te verbieden in de gemeente Noardeast-Fryslân uitgebreid besproken. De initiatiefnemers benadrukten de schadelijke effecten van lachgas op de gezondheid en het welzijn van de inwoners. "Deze motie is gericht op wat wij toch noemen, een schadelijk product: lachgas," aldus de fractie van GROEN nof.

De ChristenUnie sloot zich hierbij aan en benadrukte de populariteit van lachgas onder jongeren. "Steeds meer jongeren ontdekken het middel. Het is makkelijk te krijgen en op dit moment nog legaal," aldus een woordvoerder van de partij.

Niet alle partijen waren echter overtuigd van de noodzaak van een lokaal verbod. De EOP-fractie vroeg zich af of er wel voldoende bewijs was voor het gebruik van lachgas in de gemeente en wat een verbod zou opleveren. "Wat levert een eventueel verbod ons op? Zal dat ertoe leiden dat er significant minder gebruikt wordt?" vroeg de heer Merkers zich af.

De DLP-fractie vond de motie te ver gaan en pleitte voor een breder debat over drugsbeleid. "Wij vinden dat dit onder druk valt en dat we het goed willen regelen," aldus de fractie.

De PVV noemde de motie sympathiek, maar wees op de belasting die een lokaal verbod zou leggen op het ambtelijke apparaat. "Het is een belasting op het ambtelijke apparaat en de kosten-batenverhalen zijn moeilijk te overzien," aldus de heer Koolstra.

De RNP pleitte voor meer voorlichting en preventie in plaats van een verbod. "Iedere gebruiker van lachgas verdient een stukje extra aandacht en zorg," aldus mevrouw Wiebinga.

Het CDA sprak zijn zorgen uit over de handhaving van een lokaal verbod, maar steunde de motie als signaal. "Het CDA wil de motie van harte ondersteunen om toch een duidelijk signaal af te geven," aldus de heer Kooistra.

Uiteindelijk besloot de gemeenteraad de motie in te trekken na een voorstel van de burgemeester om het onderwerp op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodra er meer duidelijkheid is over landelijke regelgeving. "We wachten het landelijke verbod af en nemen het dan op in de APV," aldus de burgemeester.

De discussie over het lachgasverbod in Noardeast-Fryslân is voorlopig van de baan, maar het onderwerp blijft op de agenda staan voor toekomstige vergaderingen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 5 maart 2020 een motie besproken over het verbieden van lachgas. De raad erkent dat het welzijn en de gezondheid van inwoners belangrijk zijn en dat drugsgebruik, inclusief lachgas, schadelijk kan zijn en tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het kabinet streeft naar een landelijk verbod op lachgas door dit op te nemen in de opiumwet, maar gemeenten kunnen al vooruitlopen door een verbod in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen. De motie roept het college op om beleid te ontwikkelen voor een lokaal verbod op lachgas en met een voorstel naar de raad te komen. De motie is ingediend door GROEN nof, ChristenUnie, PvdA, en GBNF, maar uiteindelijk ingetrokken.

Documenten