Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 19-09-2024, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
  • K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
  • M. de Boer - S!N
  • G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân

Gemeente Noardeast-Fryslân wijst omgevingsvergunning zonnepark Munnekezijl af


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een raadsvergadering vol discussie en teleurstelling heeft de gemeente Noardeast-Fryslân besloten om geen omgevingsvergunning te verlenen voor het zonnepark Munnekezijl. Het voorstel voldeed niet aan de eisen van het Beleidskader Zonne-energie 2020, met name op het gebied van procesparticipatie en de uitvoerbaarheid van de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering op 19 september 2024 werd het voorstel om geen omgevingsvergunning te verlenen voor het zonnepark Munnekezijl uitvoerig besproken. De aanvraag voldeed niet aan de eisen van het Beleidskader Zonne-energie 2020, vooral vanwege gebrekkige procesparticipatie en onduidelijkheid over de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.

De FNP-fractie sprak zich positief uit over het idee van een zonnepark, maar benadrukte het belang van participatie van de omwonenden. "Het voelt nog altijd een beetje als kraaltjes en spiegeltjes," aldus een FNP-raadslid. De partij betreurde het gebrek aan betrokkenheid van de lokale gemeenschap en vond het zonde dat een potentieel mooi groen project hierdoor niet doorging.

De ChristenUnie sloot zich hierbij aan en herinnerde aan eerdere discussies over de hoge kosten van de benodigde stroomkabels. "Het is heel spijtig dat de participatie niet goed is verlopen," zei een vertegenwoordiger van de partij.

De PvdA en Gemeentebelangen Fryslân uitten hun zorgen over het proces. "Onze fractie heeft toch de indruk dat dit proces, en dan druk ik me zacht uit, niet helemaal vlekkeloos is verlopen," merkte een PvdA-raadslid op. Er werd gewezen op de lange duur van het proces en de fouten in de documenten, wat het vertrouwen in een zorgvuldige afhandeling niet ten goede kwam.

Het CDA vond de weigering van de vergunning een logisch gevolg van de vastgestelde richtlijnen, hoewel ook zij het jammer vonden dat het zo moest lopen. "We hebben als raad richtlijnen vastgesteld waar de plannen aan getoetst zijn, en dan is deze weigering een logisch gevolg," aldus een CDA-raadslid.

Wethouder Konstra erkende de complexiteit van de situatie en gaf aan dat er gesprekken waren gevoerd met de initiatiefnemer, maar dat er geen overeenstemming was bereikt. "We moeten dit nu eerst aan de voorkant goed repareren," zei hij, met de belofte dat er ruimte zou zijn voor verdere discussie als er zienswijzen worden ingediend.

Uiteindelijk stemde de raad unaniem in met het voorstel om geen omgevingsvergunning te verlenen, maar de deur blijft op een kier voor eventuele zienswijzen die het proces mogelijk nieuw leven kunnen inblazen.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het besluit om geen omgevingsvergunning te verlenen voor het zonnepark Munnekezijl. De aanvraag voor het zonnepark voldoet niet aan het Beleidskader Zonne-energie 2020, met name op het gebied van procesparticipatie en de uitvoerbaarheid van de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. De initiatiefnemer heeft niet voldoende inspanningen geleverd om omwonenden te betrekken en er is geen zicht op een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Hoewel het zonnepark een wenselijk initiatief is om de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente te behalen, voldoet het niet aan de gestelde eisen. De ontwerpverklaring van geen bedenkingen (VVGB) wordt niet afgegeven, maar kan definitief worden als er geen zienswijzen worden ingediend. Het besluit wordt genomen in de raadsvergadering van 19 september 2024.

Documenten