Met elkaar in debat zijn
- J. Kramer - Burgemeester
- F. Breeuwsma - FNP
- G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
- M. vd Meij-Baron - Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N)
- K. de Jager - ChristenUnie
Rietproef in Lauwersmeer: Onzekerheid en Bezwaren Blijven
De geplande rietproef in het Lauwersmeergebied zorgt voor veel onrust en onzekerheid onder omwonenden, agrariërs en recreatieondernemers. Tijdens een recent debat in de gemeenteraad werden de zorgen en vragen over de proef, die gepland staat van 15 februari 2020 tot 1 april 2020, uitgebreid besproken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat werd duidelijk dat de rietproef, die bedoeld is om het waterpeil in het Lauwersmeer met 45 cm te verhogen ten behoeve van de vogelpopulatie, al meerdere keren is uitgesteld. "De rietproef is in 2017, 2018 en 2019 drie keer uitgesteld, voornamelijk vanwege bezwaren van agrariërs en recreatieondernemers," aldus wethouder Boerema. De proef kan echter doorgaan na een uitspraak van de Raad van State in maart 2019, die alle beroepen tegen de proef verwierp.Toch blijft de situatie complex. Er zijn bezwaren ingediend tegen het monitoringsplan dat de proef moet begeleiden. Dit plan is al meerdere keren aangepast en ligt momenteel opnieuw ter beoordeling bij de rechtbank. "Er is een voorlopige voorziening aangevraagd om de uitvoering van de proef te stuiten," legde Boerema uit. "Het is nog onduidelijk of de proef op 15 februari kan starten."
De gemeente blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen, vooral vanwege de impact op lokale agrariërs en recreatieondernemers. "We blijven de zaak monitoren en zullen belanghebbenden informeren zodra er nieuws is," verzekerde de wethouder.
Naast de rietproef kwamen ook andere onderwerpen aan bod tijdens de raadsvergadering, zoals de plannen voor een bezoekerscentrum bij de hoogste terp van Europa en de stikstofproblematiek bij omgevingsvergunningen. De gemeente benadrukte haar rol in het ondersteunen van lokale initiatieven en het zorgvuldig afwegen van milieukwesties.