Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 07-03-2024, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • J. Kramer - Burgemeester
  • D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
  • J.J. Postema - FNP Noardeast-Fryslân
  • J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
  • J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
  • M. van der Staal - S!N

Friese Gemeenten Sluiten Regioplan voor Beschermd Wonen: "Een Goede Zaak voor Friesland"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met het regioplan 'De Fryske oanpak Beschermd wonen vanaf 2022'. Dit plan, dat de samenwerking tussen Friese gemeenten formaliseert, moet zorgen voor een soepele overgang van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis. Het doel is om mensen langer zelfstandig in hun eigen omgeving te laten wonen, in lijn met de Wmo 2015.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het regioplan met enthousiasme ontvangen. Jan Kooistra van het CDA prees het plan als "een heel duidelijk en mooi stuk". Hij benadrukte het belang van goede monitoring: "Hou de Raad op de hoogte, ook als het niet goed gaat."

Het plan, dat geen directe financiële gevolgen voor de gemeente heeft, is gebaseerd op landelijke richtlijnen en versterkt de regionale samenwerking. Ondanks onduidelijkheden over de ingangsdatum van de doordecentralisatie, wordt het plan nu vastgesteld om te voldoen aan de verplichtingen van het Ministerie van VWS.

Evert Postema van de FNP wees op de noodzaak van alertheid bij de verdeling van middelen en risico's. "Wachtlijsten voor deze doelgroep zijn vaak cruciaal en zorgen ervoor dat situaties verslechteren," waarschuwde hij. Ook de ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Beckerman, uitte zorgen over de mogelijke toename van personen met onbegrepen gedrag. "Deze beleidswijziging mag niet leiden tot meer personen met onbegrepen gedrag in onze gemeente," aldus Beckerman.

Mevrouw Van der Staal van de Fractie Sociaal Innoha hekelde het financiële aspect van de decentralisatie. "We krijgen wel de taken, maar het financiële stuk is nog niet duidelijk," zei ze. Toch erkende ze dat er zorgvuldig aan het plan is gewerkt.

Wethouder Frius Unie benadrukte het belang van samenwerking binnen Friesland en verzekerde dat de financiële verdeelsleutel duidelijk is. "Maar het bedrag dat wij als Friesland breed krijgen, dat is natuurlijk een ander verhaal," gaf hij toe.

Het regioplan moet op 1 januari 2025 worden ingevoerd. De komende tijd zal er nauwlettend worden gemonitord hoe de overgang naar Beschermd Thuis verloopt en welke impact dit heeft op de gemeenten, zowel inhoudelijk als financieel. De unanieme steun voor het plan toont aan dat de Friese gemeenten vertrouwen hebben in deze gezamenlijke aanpak.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het regioplan 'De Fryske oanpak Beschermd wonen vanaf 2022'. Dit plan formaliseert de samenwerkingsafspraken tussen de Friese gemeenten over Beschermd wonen, in lijn met de Wmo 2015. Het doel is om een soepele overgang te realiseren van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis, zodat mensen langer zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Het regioplan is gebaseerd op landelijke richtlijnen en bouwstenen voor doordecentralisatie en versterkt de regionale samenwerking. Ondanks onduidelijkheden over de ingangsdatum van de doordecentralisatie, wordt het plan nu vastgesteld om te voldoen aan de verplichtingen van het Ministerie van VWS. Het plan heeft geen directe financiële gevolgen voor de gemeente. In maart 2023 zijn de Friese gemeenteraden via Webinars geïnformeerd over het definitieve regioplan.

Documenten