- J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
- J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
- J.H. Lammering - PvdA
- S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
- H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
- J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Groen Debat in Noardeast-Fryslân: Kapvergunningen en Komgrenzen in de Schijnwerpers
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân boog zich deze week over een voorstel dat de vaststelling van bebouwde komgrenzen en een mogelijke vergunningplicht voor het kappen van bomen betreft. Het debat bracht uiteenlopende meningen naar voren over de bescherming van het gemeentelijk groen en de financiële implicaties van de voorgestelde maatregelen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de raadsvergadering van Noardeast-Fryslân stond een belangrijk voorstel op de agenda: de vaststelling van nieuwe bebouwde komgrenzen en de overweging van een vergunningplicht voor het kappen van bomen. Dit voorstel, zaaknummer 2022-069044, is bedoeld om de ecologische en cultuurhistorische waarden van de gemeente te beschermen. De discussie hierover was levendig en divers.De fractie van de FNP sprak zich duidelijk uit voor de bescherming van de "prachtige groene reuzen" in de gemeente. "Het behoud van houtopstanden is van groot belang voor het groene en warme gezicht van onze gemeente," aldus de heer Van der Schaaf van de FNP. De partij benadrukte het belang van biodiversiteit en cultuurhistorische waarden.
De PvdA sloot zich hierbij aan en prees het initiatief van de ChristenUnie voor een motie die de kapvergunningen zou ondersteunen. "We kijken uit naar een totaalplan dat alle groene initiatieven samenbrengt," aldus de heer Lammering van de PvdA.
Niet alle partijen waren echter overtuigd. De fractie van BVNL gaf aan dat het debat hen niet van gedachten had doen veranderen en sprak zich uit tegen zowel de moties als het voorstel. Het CDA uitte zorgen over de financiële en juridische aspecten van de vergunningplicht. "We moeten nagaan of de vergunningplicht daadwerkelijk bijdraagt aan het behoud van de waarden," stelde de heer Halbesma van het CDA.
Wethouder Suboer reageerde op de zorgen en benadrukte het belang van een evaluatie na twee jaar. "Het is belangrijk om te zien wat we kunnen voorkomen en welke positieve impact we kunnen maken," aldus Suboer. Hij verzekerde de raad dat de juridische aspecten zorgvuldig zouden worden onderzocht.
Uiteindelijk stemde de meerderheid van de raad in met het voorstel en de bijbehorende moties, waarmee een belangrijke stap werd gezet richting een groener beleid in Noardeast-Fryslân. De wethouder beloofde de raad op de hoogte te houden van de voortgang en de evaluatie van de maatregelen.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân, zaaknummer 2022-069044, betreft de vaststelling van de bebouwde komgrenzen volgens de Wet Natuurbescherming en de overweging van een vergunningplicht voor het kappen van bomen. De herziene komgrenzen zijn bedoeld om een actuele geografische scheiding te bieden voor het gemeentelijk groenbeleid. Daarnaast wordt een vergunningplicht voor het vellen van houtopstanden overwogen om oudere bomen beter te beschermen, wat bijdraagt aan biodiversiteit en cultuurhistorische waarden. Er zijn echter kanttekeningen zoals de benodigde personele capaciteit en het draagvlak voor de vergunningplicht. De kosten voor de invoering van een vergunningplicht worden geraamd op €20.000, waarbij de legeskosten niet volledig kostendekkend zijn. Het voorstel vraagt om een standpuntbepaling bij de Perspectiefnota 2023 over de financiële aspecten van de vergunningplicht. Na vaststelling van de APV zal de bevolking hierover worden geïnformeerd.