Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-12-2019, It Beslút

Modernisering Bestuursstructuur Vereniging van Waddenzeegemeenten: Een Stap Vooruit


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een voorstel om de bestuursstructuur van de Vereniging van Waddenzeegemeenten te moderniseren. Het voorstel, dat een verschuiving naar een collegebestuur inhoudt, moet de betrokkenheid en efficiëntie verbeteren.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel om de statuten van de Vereniging van Waddenzeegemeenten te wijzigen, uitgebreid besproken. Het doel van de wijziging is om de bestuursstructuur te moderniseren door de huidige bestuursvorm met een Dagelijks Bestuur (DB) en een Algemeen Bestuur (AB) te vervangen door een collegebestuur. Deze verandering volgt op een evaluatie uit 2017, waaruit bleek dat de huidige structuur niet meer van deze tijd is.

De heer Kansen opende het debat met de opmerking dat de huidige bestuursvorm niet meer past binnen het hedendaagse duale stelsel. "Het is belangrijk dat de belangen van de regio niet vergeten worden," benadrukte hij. De heer Lammering vroeg zich af welke invloed de gemeenteraad nog kan uitoefenen binnen de vereniging en hoe de terugkoppeling naar de raad zal verlopen.

Wethouder Boerma reageerde door te benadrukken dat raadsleden niet langer direct vertegenwoordigd zullen zijn, maar dat de raad collegeleden mandateert om zitting te nemen in het bestuur van de Waddenvereniging. "Het besluit om over te stappen naar een collegebestuur is al in 2018 genomen en wordt nu bekrachtigd door de raad," legde hij uit. Boerma benadrukte dat de invloed van de raad gewaarborgd blijft. "Als raad heeft u al laten zien dat u uw invloed kunt aanwenden, bijvoorbeeld door zorgen over de verontreiniging van de stranden met de MRC Zoey in te brengen."

De wethouder benadrukte dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een sterke waddenkust centraal staat. "Samen vormen we een front voor het belang van de Wadden," aldus Boerma.

Het voorstel werd zonder verdere discussie aangenomen, zonder dat er een hoofdelijke stemming nodig was. De wijziging zal doorgang vinden als ten minste twee derde van de deelnemende gemeenten akkoord gaat. De financiële bepalingen blijven grotendeels hetzelfde, hoewel er geen maximum meer is voor de jaarlijkse bijdrage. De kosten van de wijziging worden gedekt door de begroting van de vereniging.

Met deze modernisering hoopt de gemeente Noardeast-Fryslân de betrokkenheid van raadsleden te vergroten, onder andere door het organiseren van een jaarlijkse Waddendag. Het is nu aan de andere Waddenzeegemeenten om hun goedkeuring te geven aan deze belangrijke stap richting een toekomstbestendige bestuursstructuur.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een wijziging van de statuten van de Vereniging van Waddenzeegemeenten. Het doel is om de bestuursstructuur van de vereniging te moderniseren door de huidige bestuursvorm met een Dagelijks Bestuur (DB) en een Algemeen Bestuur (AB) te vervangen door een collegebestuur. Dit voorstel volgt op een evaluatie van de bestuursvorm in 2017, waaruit bleek dat de huidige structuur niet meer van deze tijd is. De wijziging omvat ook het organiseren van een jaarlijkse Waddendag voor raadsleden om de betrokkenheid te vergroten. De conceptakte van de statutenwijziging is opgesteld door Jelsma Koelma Notarissen en juridische adviseurs. De financiële bepalingen blijven grotendeels hetzelfde, maar er is geen maximum meer voor de jaarlijkse bijdrage. De wijziging heeft geen directe financiële gevolgen en de kosten worden gedekt door de begroting van de vereniging. De raad stemt in met de wijziging, die doorgang vindt als ten minste twee derde van de deelnemende gemeenten akkoord gaat.

Documenten