Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 17-02-2022, It Beslút
Met elkaar in debat zijn
  • J.H. Lammering - PvdA
  • J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân

Participatiekader Noardeast-Fryslân: Een Stap naar Meer Betrokkenheid


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met het nieuwe Participatiekader, dat de basis vormt voor toekomstig participatiebeleid. Dit kader, ontwikkeld in het kader van de Omgevingswet, moet de samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners verbeteren.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel voor het Participatiekader met enthousiasme ontvangen. De Partij van de Arbeid (PvdA) sprak haar steun uit en diende een motie in om de 'Right to Challenge' te onderzoeken. "Dit biedt burgers de kans om zelf initiatieven te nemen en invloed uit te oefenen op gemeentelijke beslissingen," aldus de PvdA-woordvoerder. De motie roept het college op om te onderzoeken hoe deze methode in de gemeente kan worden toegepast.

Het CDA sloot zich aan bij de positieve geluiden en benadrukte het belang van maatwerk en communicatie. "Het participatiekader moet haalbaar zijn voor alle inwoners, met kernwoorden als openheid, gelijkwaardigheid en ruimte geven," aldus de CDA-fractie.

Gemeentebelangen toonde zich eveneens verheugd over het voorstel. "Participatie is een vast moment waar je weet waar je over praat," zei de fractiewoordvoerder. "De uitgangspositie is 'ja', en dan mits. Dat opent deuren."

De VVD en BVNL spraken hun steun uit voor zowel het participatiekader als de motie van de PvdA. "Onderzoek is altijd welkom," klonk het vanuit de VVD.

De ChristenUnie en Actief Lokaal vroegen om verduidelijking over de 'Right to Challenge', maar gaven aan dat het participatiekader al veel van deze elementen bevat. "We zijn benieuwd naar het standpunt van de wethouder," aldus de ChristenUnie.

Wethouder Breeuwsma reageerde positief op de motie en het debat. "Het participatiekader is een leerproces voor zowel de gemeente als de inwoners," zei hij. "We nemen de motie mee in de verdere uitwerking van het beleid."

De motie van de PvdA werd unaniem aangenomen, net als het participatiekader zelf. Hiermee zet Noardeast-Fryslân een belangrijke stap richting meer betrokkenheid van haar inwoners bij gemeentelijk beleid.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de goedkeuring van een Participatiekader, dat als basis dient voor het toekomstige participatiebeleid. Dit kader is ontwikkeld in het kader van de Omgevingswet en is bedoeld om de samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners te verbeteren. Het Participatiekader biedt richtlijnen voor het betrekken van inwoners bij gemeentelijk beleid en het stimuleren van initiatieven vanuit de samenleving. Het document is tot stand gekomen na overleg met inwoners en de gemeenteraad en is goedgekeurd door de Klankbordgroep Omgevingswet. Na de vaststelling van het Participatiekader zal een participatiebeleid worden opgesteld, dat door de nieuwe raad moet worden goedgekeurd. Het kader en het beleid zijn bedoeld om de participatieprocessen te verduidelijken en te structureren, zowel binnen de gemeentelijke organisatie als daarbuiten.

Documenten