19-09-2019 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 3 Mededelingen
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 4 Vaststellen besluitenlijst raadsvergadering d.d. 4 september 2019
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 5 Regionaal Beleidsplan Veiligheid 2020-2023
Noardeast-Fryslân neemt Regionaal Beleidsplan Veiligheid aan zonder zienswijze
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft besloten het Regionaal Beleidsplan Veiligheid 2020-2023 voor kennisgeving aan te nemen. Het plan, dat zich richt op thema's als georganiseerde criminaliteit en cyberveiligheid, brengt geen veranderingen in lokale prioriteiten en heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van Noardeast-Fryslân werd het Regionaal Beleidsplan Veiligheid 2020-2023 besproken. Dit plan, opgesteld door de regioburgemeester en gericht aan de burgemeesters in Noord-Nederland, behandelt strategische thema's zoals georganiseerde ondermijnende criminaliteit, de verbinding tussen veiligheid en zorg, cyberveiligheid, en maatschappelijke onrust. De gemeenteraad besloot het plan zonder zienswijze aan te nemen, aangezien het aanvullend is op het lokale veiligheidsbeleid en geen veranderingen in lokale prioriteiten met zich meebrengt.Een van de raadsleden merkte op: "Het is belangrijk dat we deze zaken preventief aanpakken. Voorkomen is beter dan genezen." De raad benadrukte het belang van preventieve en bewustwordingscampagnes, die binnen de huidige begroting zullen plaatsvinden.
Tijdens het debat werd ook de rol van Noord-Nederland in de aanpak van georganiseerde criminaliteit besproken. "Het is goed om te zien dat Noord-Nederland integraal wordt aangepakt," aldus een ander raadslid. Er werd gewezen op de noodzaak van samenwerking en informatie-uitwisseling om effectief te kunnen optreden tegen criminele activiteiten, zoals drugslabs en witwaspraktijken.
Cyberveiligheid was een ander belangrijk thema tijdens de vergadering. De raad sprak over de noodzaak van een gemeenschappelijk kader voor taken en verantwoordelijkheden op dit gebied. "Hoe gaan we om met cybercrime en welke maatregelen kunnen we nemen om onze regio te beschermen?" vroeg een raadslid zich af.
De discussie over maatschappelijke onrust, zoals de protesten van de gele hesjes, kwam ook aan bod. Hoewel dergelijke onrust in Friesland minder voorkomt dan in de grote steden, erkende de raad dat het belangrijk is om alert te blijven op sociale spanningen.
Het Regionaal Beleidsplan Veiligheid 2020-2023 werd uiteindelijk zonder verdere discussie aangenomen. De raad stemde in met het voorstel zonder hoofdelijke stemming, waarmee het plan officieel werd aangenomen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het Regionaal Beleidsplan Veiligheid 2020-2023, dat op 17 juli 2019 door de regioburgemeester is verzonden aan de burgemeesters in Noord-Nederland. Dit plan richt zich op strategische thema's zoals georganiseerde ondermijnende criminaliteit, de verbinding tussen veiligheid en zorg, cyberveiligheid, maatschappelijke onrust, organisatieontwikkeling van de politie en de sterkteverdeling van de politie. De gemeenteraad wordt geadviseerd het plan voor kennisgeving aan te nemen en geen zienswijze in te dienen, omdat het plan aanvullend is op het lokale veiligheidsbeleid en geen verandering brengt in lokale prioriteiten. Het plan faciliteert vooral betere informatie-uitwisseling en samenwerking. De raad heeft besloten het plan voor kennisgeving aan te nemen zonder een zienswijze in te dienen. Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente, en acties zullen voornamelijk bestaan uit preventieve en bewustwordingscampagnes binnen de huidige begroting.
Noardeast-Fryslân nimt Regionaal Beliedsplan Feiligens oan sûnder beswier.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat besletten it Regionaal Beliedsplan Feiligens 2020-2023 foar kennisname oan te nimmen. It plan, dat him rjochtet op tema's lykas organisearre kriminaliteit en cyberfeiligens, bringt gjin feroaringen yn lokale prioriteiten mei en hat gjin finansjele gefolgen foar de gemeente.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan Noardeast-Fryslân waard it Regionaal Beliedsplan Feiligens 2020-2023 besprutsen. Dit plan, opsteld troch de regio-burgemaster en rjochte oan de burgemasters yn Noard-Nederlân, behannelet strategyske tema's lykas organisearre ûndergrêftsk kriminaliteit, de ferbining tusken feiligens en soarch, cyberfeiligens, en maatskiplike ûnrêst. De gemeenteried besleat it plan sûnder besjoch oan te nimmen, om't it oanfoljend is op it lokale feiligensbelied en gjin feroaringen yn lokale prioriteiten meibringt.Ien fan de riedsleden makke op: "It is wichtich dat wy dizze saken preventyf oanpakke. Foarkomme is better as kuerje." De ried benadrukte it belang fan preventieve en bewustwurdingsskampagnes, dy't binnen de hjoeddeistige begrutting plakfine sille.
Tiidens it debat waard ek de rol fan Noard-Nederlân yn de oanpak fan organisearre kriminaliteit besprutsen. "It is goed om te sjen dat Noard-Nederlân yntegraal oanpakt wurdt," sa sei in oar riedslid. Der waard wiisd op de needsaak fan gearwurking en ynformaasjewikseling om effektyf op te kinnen treden tsjin kriminele aktiviteiten, lykas drugslabs en wytwaspaktiken.
Cyberfeiligens wie in oar wichtich tema tiidens de ferhanneling. De ried sprake oer de needsaak fan in gemeenschapplik kader foar taken en ferantwurdlikheden op dit mêd. "Hoe geane wy om mei cyberkriminaliteit en hokker maatregels kinne wy nimme om ús regio te beskermjen?" frege in riedslid.
De diskusje oer maatskiplike ûnrêst, lykas de protesten fan de giele hesjes, kaam ek oan bar. Alhoewol sokske ûnrêst yn Fryslân minder foarkomt as yn de grutte stêden, erkende de ried dat it wichtich is om alert te bliuwen op sosjale spanningen.
It Regionaal Beliedsplan Feiligens 2020-2023 waard úteinlik sûnder fierdere diskusje oannommen. De ried stimde yn mei it foarstel sûnder haadlike stimming, wêrmei it plan offisjeel oannommen waard.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it Regionaal Beliedsplan Feiligens 2020-2023, dat op 17 july 2019 troch de regio-burgemaster is ferstjoerd nei de burgemasters yn Noard-Nederlân. Dit plan rjochtet him op strategyske tema's lykas organisearre ûndergravende kriminaliteit, de ferbining tusken feiligens en soarch, cyberfeiligens, maatskiplike ûnrêst, organisaasjeûntwikkeling fan de plysje en de sterkteferdieling fan de plysje. De gemeenteried wurdt oanrêden it plan foar kennisname oan te nimmen en gjin sjenwize yn te tsjinjen, om't it plan oanfoljend is op it lokale feiligensbelied en gjin feroaring bringt yn lokale prioriteiten. It plan fasilitearret foaral bettere ynformaasje-útwikseling en gearwurking. De ried hat besletten it plan foar kennisname oan te nimmen sûnder in sjenwize yn te tsjinjen. Der binne gjin finansjele gefolgen foar de gemeente, en aksjes sille benammen bestean út preventieve en bewustwurdingsskampanjes binnen de hjoeddeiske begrutting.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Regionaal Beleidsplan Veiligheid 2020-2023
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Regionaal Beleidsplan Veiligheid 2020-2023" voor de gemeente Noardeast-Fryslân. Het plan, opgesteld door de regioburgemeester, richt zich op strategische thema's zoals georganiseerde criminaliteit, cyberveiligheid, en de verbinding tussen veiligheid en zorg. Het doel is om de politie en haar partners te richten op deze thema's voor de komende vier jaar. De gemeenteraad wordt gevraagd het plan voor kennisgeving aan te nemen zonder een zienswijze in te dienen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig; het biedt een overzicht van de belangrijkste thema's en de strategische richting voor de komende jaren. Echter, het mist gedetailleerde actieplannen en concrete meetbare doelen.
Rol van de Raad:
De raad heeft een adviserende rol en wordt gevraagd het plan voor kennisgeving aan te nemen. Er is geen verplichting om een zienswijze in te dienen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij het plan zonder zienswijze accepteert of dat zij toch een zienswijze willen indienen, bijvoorbeeld als er lokale prioriteiten zijn die niet voldoende worden belicht.
SMART-Analyse en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het bevat strategische richtlijnen, maar mist specifieke, meetbare doelen en tijdlijnen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de algemene aard van het plan kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het plan voor kennisgeving aan te nemen en geen zienswijze in te dienen, zoals geadviseerd.
Participatie:
Er wordt geen specifieke participatie van burgers of andere stakeholders genoemd in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen voor de gemeente, aangezien er geen financiële relatie met de politie is. Eventuele kosten voor preventieve acties worden binnen de bestaande begroting opgevangen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Regionaal Beleidsplan Veiligheid 2020-2023 Ondermijnende criminaliteit Cyberveiligheid Veiligheid en Zorg Maatschappelijke onrust Organisatieontwikkeling politie Sterkteverdeling politie Informatie-uitwisseling RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) Gele HesjesVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 6 Kosten doordecentralisatie Dockinga College
Gemeente Noardeast-Fryslân Regelt Financiële Afwikkeling Dockinga College: "Een Sticker en Een Krul voor de Wethouder"
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een eenmalige financiële bijdrage van € 61.425,53 om de kosten te dekken die zijn gemaakt door het niet doorgaan van de doordecentralisatie en nieuwbouw van het Dockinga College in Dokkum en Ferwert. Het voorstel leidde tot een levendig debat, waarin de wethouder complimenten ontving voor zijn heldere communicatie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel besproken om de financiële afwikkeling te regelen voor het niet doorgaan van de nieuwbouw van het Dockinga College. De gemeente stelt een eenmalige bijdrage beschikbaar om de gemaakte kosten, zoals notariskosten en fiscaal advies, te dekken. Het Dockinga College zal een eerder verleend voorschot voor de nieuwbouw in Ferwert terugbetalen, aangezien de plannen zijn geannuleerd vanwege te hoge aanbestedingskosten.Mevrouw Vellinga opende het debat met een positieve noot: "We hadden meerdere keren op verschillende manieren naar dit plan gekeken en zijn blij met de uiteindelijke oplossing." De heer Mercus voegde daaraan toe dat de enige vraag die overbleef was of de afrekening met het Dockinga College billijk was, waarop hij zelfverzekerd antwoordde: "Ik denk dat we daar ja op kunnen antwoorden."
Mevrouw Wieberha vroeg naar de gebruikelijke praktijk omtrent het delen van kosten: "Is het gebruikelijk dat partijen de noodzakelijk gemaakte kosten delen? Is dit vastgelegd?" De wethouder werd geprezen voor zijn uitgebreide en verhelderende brief, maar deze vraag bleef nog open.
De heer van Raal van de VVD complimenteerde de wethouder voor zijn voorbereiding en sloot zich aan bij de vraag van mevrouw Wieberha: "Als het gebruikelijk is, is dat dan een wet of een toezegging?"
De heer Subur gaf de wethouder een "sticker en een krul" voor zijn inspanningen en vroeg naar de financiële afwikkeling van de niet-doorgegane nieuwbouw: "Zijn er nog kosten die betaald moeten worden?"
De wethouder bedankte de raadsleden voor de complimenten en legde uit dat het gebruikelijk is om kosten te delen bij dergelijke projecten. "De verantwoordelijkheid voor nieuwbouw ligt bij de gemeente, terwijl onderhoud bij de school ligt. Soms overlappen deze verantwoordelijkheden, en dan is het gebruikelijk om de kosten te delen," aldus de wethouder.
Met de vragen beantwoord en geen behoefte aan een tweede termijn, stemde de raad in met het voorstel. Het debat eindigde met een gevoel van tevredenheid en waardering voor de duidelijke communicatie van de wethouder.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de financiële afwikkeling van het niet doorgaan van de doordecentralisatie en nieuwbouw van het Dockinga College in Dokkum en Ferwert. De gemeente stelt een eenmalige bijdrage van € 61.425,53 beschikbaar om de gemaakte kosten te dekken. Deze kosten omvatten onder andere notariskosten en fiscaal advies, maar niet de kosten voor een financieel adviseur, aangezien hierover geen voorafgaande afspraken waren gemaakt. De gemeente had eerder een voorschot verleend voor de nieuwbouw in Ferwert, maar deze plannen zijn geannuleerd vanwege te hoge aanbestedingskosten. Het Dockinga College zal dit voorschot terugbetalen. Daarnaast worden de kosten voor aanpassingen aan de vakschool van het Dockinga College gedeeltelijk vergoed. De totale financiële afwikkeling wordt gedekt uit de structurele bijdrage aan het Dockinga College, die in de toekomst zal worden aangepast omdat de nieuwbouw niet doorgaat.
Gemeente Noardeast-Fryslân Regelt Finansjele ôfhanling Dockinga College: "In Stikker en In Krol foar de Wethâlder"
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei in ienmalige finansjele bydrage fan € 61.425,53 om de kosten te dekken dy't makke binne troch it net trochgean fan de trochdestralisearring en nijbou fan it Dockinga College yn Dokkum en Ferwert. It foarstel hat ta in libbich debat lieden, dêr't de wethâlder kompliminten krige foar syn heldere kommunikaasje.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it foarstel besprutsen om de finansjele ôfwikseling te regeljen foar it net trochgean fan de nijbou fan it Dockinga College. De gemeente stelt in ienmalige bydrage beskikber om de makke kosten, lykas notariskosten en fiskaal advys, te dekken. It Dockinga College sil in earder ferliend foarskot foar de nijbou yn Ferwert werombetelje, om't de plannen annulearre binne fanwegen te hege oanbestettingskosten.Frou Vellinga iepene it debat mei in posityf lûd: "Wy hienen meardere kearen op ferskillende manieren nei dit plan sjoen en binne bliid mei de úteinlike oplossing." De hear Mercus foegde dêr oan ta dat de iennichste fraach dy't oerbliuwe wie oft de ôfrekkening mei it Dockinga College rjochtfeardich wie, wêrop't er selsfersekere antwurde: "Ik tink dat wy dêr ja op antwurdzje kinne."
Frou Wieberha frege nei de gebrûklike praktyk oangeande it dielen fan kosten: "Is it gebrûklik dat partijen de needsaaklike makke kosten diele? Is dit fêstlein?" De wethâlder waard priizge foar syn útwreide en opklarend brief, mar dizze fraach bleau noch iepen.
De hear fan Raal fan de VVD komplimentearre de wethâlder foar syn foarberieding en sloot him oan by de fraach fan frou Wieberha: "As it gebrûklik is, is dat dan in wet of in tastimming?"
De hear Subur joech de wethâlder in "sticker en in krul" foar syn ynset en frege nei de finansjele ôfwikseling fan de net-trochgeande nijbou: "Binne der noch kosten dy't betelle wurde moatte?"
De wethâlder tankte de riedsleden foar de kompliminten en lege út dat it gebrûklik is om kosten te dielen by sokssoarte projekten. "De ferantwurdlikheid foar nijbou leit by de gemeente, wylst ûnderhâld by de skoalle leit. Wolris oerlapje dizze ferantwurdlikheden, en dan is it gebrûklik om de kosten te dielen," sa sei de wethâlder.
Mei de fragen beäntwurde en gjin behoefte oan in twadde termyn, stimde de ried yn mei it foarstel. It debat einige mei in gefoel fan tefredenheid en wurdearring foar de dúdlike kommunikaasje fan de wethâlder.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de finansjele ôfwikseling fan it net trochgean fan de trochdesintralisaasje en nijbou fan it Dockinga College yn Dokkum en Ferwert. De gemeente stelt in ienmalige bydrage fan € 61.425,53 beskikber om de makke kosten te dekken. Dizze kosten behelje ûnder oaren notariskosten en fiskaal advys, mar net de kosten foar in finansjeel adviseur, om't hjirfoar gjin foarôfgeande ôfspraken makke wiene. De gemeente hie earder in foarskot jûn foar de nijbou yn Ferwert, mar dizze plannen binne annulearre fanwegen te hege oanbestettingskosten. It Dockinga College sil dit foarskot werom betelje. Dêrneist wurde de kosten foar oanpassings oan de fakskoalle fan it Dockinga College dieltsjinstich fergoede. De totale finansjele ôfwikseling wurdt dekt út de strukturele bydrage oan it Dockinga College, dy't yn de takomst oanpast wurde sil om't de nijbou net trochgean sil.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Kosten doordecentralisatie Dockinga College". Het raadsvoorstel behandelt de financiële afwikkeling van het niet doorgaan van de doordecentralisatie en nieuwbouw van het Dockinga College in Dokkum en Ferwert. De gemeente Noardeast-Fryslân stelt voor om een bedrag van € 61.425,53 beschikbaar te stellen voor de gemaakte kosten. Dit bedrag wordt gedekt uit een structurele bijdrage die oorspronkelijk was bedoeld voor nieuwbouw, die nu niet doorgaat.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is gedetailleerd en behandelt de verschillende financiële aspecten en beslissingen die zijn genomen. Het biedt een uitgebreide uitleg over de gemaakte kosten en de redenen voor het niet doorgaan van de projecten.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de financiële bijdrage en de dekking daarvan uit de bestaande begroting. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de financiële afwikkeling.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij akkoord gaat met het dekken van de kosten uit de bestaande structurele bijdrage en of zij instemt met de voorgestelde financiële afwikkeling.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de financiële bedragen en de dekking daarvan. Het is tijdgebonden, aangezien het besluit in de raadsvergadering van 19 september 2019 moet worden genomen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de financiële bijdrage van € 61.425,53 goed te keuren en deze te dekken uit de structurele bijdrage aan het Dockinga College.
Participatie:
Er wordt geen specifieke informatie gegeven over participatie van andere belanghebbenden buiten de gemeente en het Dockinga College.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn duidelijk uiteengezet. De kosten worden gedekt uit een bestaande structurele bijdrage, waardoor er geen extra financiële lasten voor de gemeente ontstaan. Het voorstel geeft aan dat de structurele bijdrage in de toekomst zal worden afgeraamd, aangezien de nieuwbouw niet doorgaat.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Dockinga College Doordecentralisatie Nieuwbouw Ferwert Dokkum Financiële kosten Voorschot Advieskosten Notariskosten Vakschool aanpassingVerfijning van de zoekopdracht: