01-07-2021 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 7.1 Aangenomen motie CU - Indicatoren
Samenvatting
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 juli 2021 is een motie aangenomen met betrekking tot het uitbreiden van indicatoren voor risicomanagement. De raad constateerde dat het huidige risicomanagement voornamelijk gebaseerd is op één indicator, de reserve-risico-ratio, en dat de accountant HZG adviseert om meer indicatoren te gebruiken. De raad is van mening dat een uitgebreidere set indicatoren, waaronder Solvabiliteit, Meerjarenbegroting en een Investeringsagenda, een vollediger beeld van de risico's geeft en deze beter afdekt. Het college is verzocht om deze indicatoren toe te voegen en de financiële consequenties hiervan aan de raad te rapporteren, met een weergave in de Jaarrekening over 2021. De motie werd unaniem aangenomen door alle aanwezige partijen.
Samenvatting
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 july 2021 is in motie oannommen mei betrekking ta it útwreidzjen fan yndikatoaren foar risikomanagement. De ried konstatearre dat it hjoeddeiske risikomanagement foaral basearre is op ien yndikator, de reserve-risiko-ratio, en dat de akkountant HZG oanrêdet om mear yndikatoaren te brûken. De ried is fan miening dat in útwreidere set yndikatoaren, wêrûnder Solvabiliteit, Mearjierrenbegroting en in Ynvestearingsaginda, in follediger byld fan de risiko's jout en dizze better ôfdekt. It kolleezje is frege om dizze yndikatoaren ta te foegjen en de finansjele konsekwinsjes hjirfan oan de ried te rapportearjen, mei in útstalling yn de Jierrekken oer 2021. De motie waard ienstemmich oannommen troch alle oanwêzige partijen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Indicatoren" en is ingediend naar aanleiding van agendapunt nr. 7 in de raadsvergadering van 1 juli 2021. De motie stelt dat het huidige risicomanagement van de gemeente Noardeast-Fryslân voornamelijk gebaseerd is op één indicator, de reserve-risico-ratio. De raad constateert dat de accountant HZG adviseert om het aantal indicatoren uit te breiden. De motie verzoekt het college om aanvullende indicatoren zoals Solvabiliteit, Meerjarenbegroting en een Investeringsagenda te gebruiken. Tevens wordt gevraagd om de financiële consequenties hiervan inzichtelijk te maken in de Jaarrekening over 2021.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft welke aanvullende indicatoren gewenst zijn en wat de verwachte uitkomsten zijn. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan voor de implementatie van deze indicatoren.
Rol van de raad:
De raad speelt een toezichthoudende rol en geeft richting aan het college door middel van deze motie. De raad vraagt om meer transparantie en volledigheid in het risicomanagement.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen de mate van risicobeheersing en transparantie die de raad wenselijk acht. Er moet worden besloten of de uitbreiding van indicatoren noodzakelijk en haalbaar is.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar in termen van de gevraagde indicatoren. Het is tijdgebonden door de eis om de effecten in de Jaarrekening over 2021 te tonen. Echter, het is minder specifiek over hoe de implementatie van deze indicatoren moet plaatsvinden, wat een mogelijke inconsistentie is.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het college te verzoeken de voorgestelde indicatoren toe te voegen en de financiële consequenties inzichtelijk te maken.
Participatie:
De motie vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van risicomanagement.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, en lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De motie vraagt expliciet om inzicht in de financiële consequenties van de uitbreiding van indicatoren. Er wordt echter niet aangegeven hoe eventuele extra kosten gedekt zouden moeten worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Indicatoren Risicomanagement Reserve-risico-ratio Solvabiliteit Meerjarenbegroting Investeringsagenda Vermogenspositie Risico’s Accountant HZG Jaarrekening 2021Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9.1 Aangenomen motie CDA - Herfinancieren leningen
Samenvatting
In de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 juli 2021 is een motie aangenomen met betrekking tot het herfinancieren van leningen. De raad heeft, na beraadslaging, vastgesteld dat de gemeente structureel moet bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen. Er zijn mogelijkheden om leningen te herfinancieren tegen lagere rentes via de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De raad is van mening dat herfinanciering kan leiden tot lagere rentes en structureel lagere lasten, en dat het huidige moment gunstig is vanwege de lage rente. Het college is verzocht om te onderzoeken welke leningen hergefinancierd kunnen worden en om hierover in overleg te gaan met de BNG. De bevindingen van dit onderzoek moeten voor de begroting van november 2021 aan de raad worden teruggekoppeld. De motie is ingediend door meerdere partijen en aangenomen met 27 stemmen voor en 1 tegen.
Samenvatting
Yn de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 july 2021 is in motie oannommen mei betrekking ta it herfinansieren fan lieningen. De ried hat, nei oerlis, fêststeld dat de gemeente struktureel moat besunigjen om de begroting slútend te krijen. Der binne mooglikheden om lieningen te herfinansieren tsjin leechere rentes troch de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De ried is fan miening dat herfinansiering kin liede ta leechere rentes en struktureel leechere lêsten, en dat it hjoeddeiske momint gunstich is fanwegen de lege rente. It kolleezje is frege om te ûndersykjen hokker lieningen herfinansierd wurde kinne en hjirmei yn oerlis te gean mei de BNG. De bevindingen fan dit ûndersyk moatte foar de begroting fan novimber 2021 oan de ried weromkoppeld wurde. De motie is yntsjinne troch meardere partijen en oannommen mei 27 stimmen foar en 1 tsjin.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Herfinancieren Leningen
Samenvatting: De motie, ingediend tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2021 door de raad van de gemeente Noardeast-Fryslân, stelt voor om de bestaande leningen van de gemeente te herfinancieren. Dit voorstel komt voort uit de noodzaak om structureel te bezuinigen en de begroting sluitend te maken. De motie benadrukt dat de huidige lage rente een gunstig moment biedt voor herfinanciering, wat kan leiden tot lagere rentelasten. Het college wordt verzocht om te onderzoeken welke leningen herfinancierbaar zijn en hierover in overleg te treden met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De bevindingen moeten voor de begroting van november 2021 aan de raad worden gerapporteerd.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig in zijn opzet. Het identificeert een duidelijk probleem (de noodzaak tot bezuinigingen) en biedt een concrete oplossing (herfinanciering van leningen). Het geeft ook een tijdlijn voor rapportage van de bevindingen. Echter, het voorstel mist specifieke details over de omvang van de leningen en de verwachte besparingen.
Rol van de raad bij het voorstel
De rol van de raad is om de motie te beoordelen, goed te keuren en het college te verzoeken om het onderzoek naar herfinanciering uit te voeren. De raad moet ook de bevindingen van het college beoordelen en beslissen over eventuele vervolgstappen.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of herfinanciering de beste strategie is om de financiële lasten van de gemeente te verlagen. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen over prioriteiten in de begroting en de acceptatie van mogelijke risico's verbonden aan herfinanciering.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is gedeeltelijk SMART: het is specifiek (herfinanciering van leningen), meetbaar (lagere rentelasten), en tijdgebonden (rapportage voor november 2021). Het is echter minder specifiek over de haalbaarheid en relevantie, aangezien het geen gedetailleerde financiële analyse of risico-inschatting bevat.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten om de motie goed te keuren en het college opdracht te geven het onderzoek naar herfinanciering uit te voeren.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden. Het richt zich voornamelijk op interne financiële herstructurering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel. De focus ligt op financiële duurzaamheid door middel van kostenbesparing.
Financiële gevolgen en dekking
Het voorstel impliceert dat herfinanciering kan leiden tot lagere rentelasten, wat een positief financieel gevolg zou zijn. Er wordt echter geen specifieke financiële analyse of dekking genoemd, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de raad bij de verdere uitwerking van het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Herfinanciering Leningen Lage rente Begroting Bezuinigen BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) Onderzoek Structureel lagere lasten College BevindingenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9.2 Aangenomen moasje FNP - Eigen grûnbedriuw
Samenvatting
Op 1 juli 2021 heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân een motie aangenomen met betrekking tot het oprichten van een eigen grondbedrijf. De aanleiding hiervoor is het negatieve financiële vooruitzicht voor 2022, waarbij lokale en culturele voorzieningen mogelijk in gevaar komen. De raad wil voorkomen dat burgers extra kosten moeten maken, maar ziet wel de noodzaak om inkomsten te genereren. Er wordt voorgesteld om het ontwikkelfonds te gebruiken voor investeringen die financieel rendement opleveren. Het college wordt verzocht om de mogelijkheden voor het oprichten van een eigen grondbedrijf te onderzoeken en de raad hierover te informeren voor de begrotingsbehandeling in november. De motie is ingediend door meerdere partijen en aangenomen met 27 stemmen voor en 1 tegen.
Samenvatting
Op 1 july 2021 hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân in motie oannommen oangeande it oprjochtsjen fan in eigen grûnbedriuw. De oanlieding hjirfoar is it negative finansjele foaruútsjoch foar 2022, wêrby lokale en kulturele foarsjennings mooglik yn gefaar komme. De ried wol foarkomme dat boargers ekstra kosten meitsje moatte, mar sjocht wol de needsaak om ynkomsten te genereren. Der wurdt foarsteld om it ûntwikkelingsfûns te brûken foar ynfestearrings dy't finansjeel rendemint opleverje. It kolleezje wurdt frege om de mooglikheden foar it oprjochtsjen fan in eigen grûnbedriuw te ûndersykjen en de ried hjir oer te ynformearjen foar de begrotingsbehandeling yn novimber. De motie is yntsjinne troch meardere partijen en oannommen mei 27 stimmen foar en 1 tsjin.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Eigen grûnbedriuw". De motie, ingediend door meerdere partijen in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân, verzoekt het college om de mogelijkheden te onderzoeken voor het oprichten van een eigen grondbedrijf. Dit initiatief is bedoeld om de financiële positie van de gemeente te verbeteren zonder de burgers extra te belasten. Het onderzoek moet voor de begrotingsbehandeling in november worden gepresenteerd.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk de aanleiding, het doel en de gewenste actie beschrijft. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan of specifieke criteria voor het onderzoek naar het grondbedrijf.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze geeft opdracht aan het college om onderzoek te doen en verwacht hierover terugkoppeling voor de begrotingsbehandeling.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het oprichten van een grondbedrijf een geschikte manier is om de financiële situatie te verbeteren. Dit omvat keuzes over investeringen, risico's en de balans tussen financiële winst en maatschappelijke impact.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is tijdgebonden (voor november), maar mist specifieke meetbare doelen en criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en risico's zijn niet uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het college de opdracht geeft om het onderzoek uit te voeren en later te beslissen op basis van de resultaten.
Participatie:
De motie vermeldt geen directe participatie van burgers of andere stakeholders in het onderzoek of de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn afhankelijk van hoe het grondbedrijf wordt ingericht en welke projecten het ondersteunt.
Financiële gevolgen:
De motie erkent de noodzaak van financiële verbetering, maar specificeert niet de kosten van het onderzoek of hoe een grondbedrijf financieel rendabel kan zijn. Er wordt gesuggereerd dat het ontwikkelfonds kan worden gebruikt voor investeringen, maar verdere financiële dekking wordt niet besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Eigen grûnbedriuw Finansjeel perspektyf Gemeentlike ynkomsten Gemeentefûns OZB Ynvestearringen Untwikkelfûns Mienskip Begruttingsbehanneling YnformearjenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9.3 Aangenomen motie GBNF - Dorpshuis Warfstermolen
Samenvatting
In de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 juli 2021 is een motie aangenomen betreffende financiële ondersteuning voor het dorpshuis van Warfstermolen. Het dorpshuis heeft om hulp gevraagd om een provinciale subsidie veilig te stellen. De raad erkent het belang van het realiseren van de plannen voor het dorpshuis en wil voorkomen dat de inwoners van Warfstermolen de dupe worden van financiële tekorten veroorzaakt door het Rijk. De motie, ingediend door meerdere partijen, verzoekt het college om 50.000 euro uit het ontwikkelfonds vrij te maken voor het dorpshuis en het verzoek om provinciale subsidie te ondersteunen. De motie werd unaniem aangenomen.
Samenvatting
Yn de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 july 2021 is in motie oannommen oangeande finansjele stipe foar it doarpshûs fan Warfstermolen. It doarpshûs hat frege om help om in provinsjale subsydzje feilich te stellen. De ried erkent it belang fan it realisearjen fan de plannen foar it doarpshûs en wol foarkomme dat de ynwenners fan Warfstermolen it slachtoffer wurde fan finansjele tekoarten feroarsake troch it Ryk. De motie, yntsjinne troch meardere partijen, freget it kolleezje om 50.000 euro út it ûntwikkelingsfûns frij te meitsjen foar it doarpshûs en it fersyk om provinsjale subsydzje te stypjen. De motie waard ienstemmich oannommen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Dorpshuis Warfstermolen". Het betreft een verzoek aan het college van de gemeente Noardeast-Fryslân om €50.000 uit de reserve van het ontwikkelfonds vrij te maken voor het dorpshuis van Warfstermolen. Deze financiële ondersteuning is nodig om een provinciale subsidie veilig te stellen. De motie benadrukt het belang van het dorpshuis voor de gemeenschap en de vrijwillige inzet van de inwoners. Het initiatief wordt vergeleken met eerdere maatwerkondersteuningen in Kollum en Hallum.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is volledig in de zin dat het duidelijk de behoefte aan financiële ondersteuning beschrijft en de redenen daarvoor. Het bevat concrete bedragen en een duidelijke oproep aan het college.
Rol van de raad:
De raad speelt een beslissende rol door de motie aan te nemen en daarmee het college te verzoeken de gevraagde financiële ondersteuning te verlenen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij het belangrijk vinden om lokale initiatieven zoals het dorpshuis te ondersteunen, vooral in het licht van financiële tekorten veroorzaakt door het Rijk.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar (het bedrag van €50.000), maar mist tijdsgebonden elementen, behalve dat het "nog dit jaar" moet gebeuren. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de motie aan te nemen, wat zij ook heeft gedaan, zoals blijkt uit de stemming.
Participatie:
De motie benadrukt de vrijwillige inzet van de inwoners van Warfstermolen, wat wijst op een hoge mate van lokale participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar de ondersteuning van lokale gemeenschapsinitiatieven kan indirect bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen bedragen €50.000, die gedekt worden uit de reserve van het ontwikkelfonds. Dit wordt expliciet in de motie vermeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Dorpshuis Warfstermolen Financiële ondersteuning Provincie subsidie Vrijwillige inzet Ontwikkelfonds Maatwerkondersteuning Inwoners Warfstermolen Reserve Plannen verwezenlijken Vrijmaken 50.000 euroVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9.4 Aangenomen motie VVD - Bezuinigingsvoorstellen
Samenvatting
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 juli 2021 werd een motie ingediend naar aanleiding van agendapunt 9, betreffende bezuinigingsvoorstellen. De raad constateerde dat de Programmabegroting (PPN) weinig ambitie toont in het onderzoeken van mogelijke bezuinigingen en dat de voorgestelde verhogingen van leges en onroerendezaakbelasting (OZB) voor burgers te hoog zijn. De raad acht het onwenselijk om problemen door te schuiven naar de volgende gemeenteraad. Daarom wordt het college opgeroepen om bij de begroting 2022-2025 met bezuinigingsvoorstellen te komen om de tekorten te dekken en de (on)mogelijkheden duidelijk te maken. De motie werd unaniem aangenomen door de aanwezige partijen.
Samenvatting
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 july 2021 waard in motie yntsjinne nei oanlieding fan agindapunt 9, oangeande besunigingsfoarstellen. De ried konstatearre dat de Programmabegroting (PPN) te min ambysje toant yn it ûndersykjen fan mooglike besunigingen en dat de foarstelde ferhegingen fan leges en ûnroerendgoedbelêsting (OZB) foar boargers te heech binne. De ried achtet it net winsklik om problemen troch te skowen nei de folgjende gemeenteried. Dêrom wurdt it kolleezje oproppen om by de begroting 2022-2025 mei besunigingsfoarstellen te kommen om de tekorten te dekken en de (ûn)mooglikheden dúdlik te meitsjen. De motie waard ienstemmich oannommen troch de oanwêzige partijen.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De motie heeft als titel "Bezuinigingsvoorstellen" en is ingediend naar aanleiding van agendapunt nr. 9 in de raadsvergadering van 1 juli 2021. De motie roept het college op om bij de begroting 2022-2025 met concrete bezuinigingsvoorstellen te komen om de tekorten, zoals genoemd in de Programmabegroting (PPN), zoveel mogelijk te dekken. De indieners vinden dat de huidige PPN weinig ambitie toont in het onderzoeken van bezuinigingsmogelijkheden en dat de voorgestelde lastenverzwaringen voor burgers te hoog zijn. Het is volgens hen niet passend om de financiële problemen door te schuiven naar de volgende gemeenteraad.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en duidelijk in zijn oproep aan het college. Echter, het biedt geen specifieke richtlijnen of criteria voor de bezuinigingsvoorstellen, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de raad:
De raad speelt een toezichthoudende en sturende rol door het college op te roepen tot actie en door de motie aan te nemen, waarmee zij hun standpunt en verwachtingen duidelijk maken.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het verhogen van lasten voor burgers of het vinden van alternatieve bezuinigingen. Er is ook een keuze om de verantwoordelijkheid voor financiële problemen al dan niet door te schuiven naar een volgende raad.
SMART en inconsequenties:
De motie is specifiek in zijn oproep, maar mist meetbare criteria voor de bezuinigingsvoorstellen. Er zijn geen duidelijke tijdsgebonden doelen of specifieke acties beschreven, wat de motie minder SMART maakt.
Besluit van de raad:
De raad heeft de motie aangenomen, wat betekent dat zij het college formeel oproepen om met bezuinigingsvoorstellen te komen.
Participatie:
De motie zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van het ontwikkelen van bezuinigingsvoorstellen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, wat suggereert dat het geen prioriteit is binnen dit specifieke voorstel.
Financiële gevolgen:
De motie zelf heeft geen directe financiële gevolgen, maar vraagt om voorstellen die financiële tekorten moeten dekken. Er wordt niet aangegeven hoe eventuele bezuinigingen gedekt worden, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de verdere uitwerking door het college.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bezuinigingsvoorstellen PPN (Programmabegroting) Lastenverzwaringen Leges OZB (Onroerendezaakbelasting) Tekorten Begroting 2022-2025 College Raadsperiode AmbitieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 0 It Fragemomint
Voorz.a. Van Der Aar
Voorz.a. Van Der Aar
P.l. Braaksma
Voorz.a. Van Der Aar
Onbekende spreker
P.l. Braaksma
Voorz.a. Van Der Aar
Onbekende spreker
Voorz.a. Van Der Aar
B.h. Wijbenga
Voorz.a. Van Der Aar
Onbekende spreker
Voorz.a. Van Der Aar
J. Talsma
Voorz.a. Van Der Aar
J.e. Boerema
Voorz.a. Van Der Aar
P.l. Braaksma
Voorz.a. Van Der Aar
J. Kramer - Burgemeester
Voorz.a. Van Der Aar
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga -
J. Talsma -
J.e. Boerema -
J. Kramer - Burgemeester
J.g. Kramer -
Agendapunt 4 Vaststellen besluitenlijst It Beslút 10 juni 2021
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 5 Begrotingswijziging doorlopende budgetten 2021
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een begrotingswijziging voor het jaar 2021. Het college stelt voor om de begroting aan te passen met doorlopende budgetten ter waarde van € 3.644.191, gedekt door de genoemde reserve. Deze wijziging is in lijn met artikel 3 van de Financiële verordening, dat het college toestaat om door te gaan met werkzaamheden met eenmalige dekking. De raad wordt gevraagd deze wijziging goed te keuren om te voorkomen dat er onvoldoende budget is voor eerder goedgekeurde werkzaamheden. De voortgang van de budgetten zal worden gerapporteerd in de tweede tussentijdse rapportage en de jaarrekening van 2021. Het raadsbesluit werd genomen tijdens de openbare vergadering op 1 juli 2021.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân behellet in begrotingswiziging foar it jier 2021. It kolleezje stelt foar om de begroting oan te passen mei trochgeande budzjetten ter wearde fan € 3.644.191, dekt troch de neamde reserve. Dizze wiziging is yn line mei artikel 3 fan de Finansjele feroardening, dat it kolleezje tastiet om troch te gean mei wurksumheden mei ienmalige dekking. De ried wurdt frege om dizze wiziging goed te keuren om te foarkommen dat der net genôch budzjet is foar earder goedkarre wurksumheden. De foargong fan de budzjetten sil rapporteard wurde yn de twadde tuskenrapportaazje en de jierrekken fan 2021. It riedsbeslút waard nommen yn de iepenbiere gearkomste op 1 july 2021.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft een "Begrotingswijziging doorlopende budgetten 2021" voor de gemeente Noardeast-Fryslân. Het raadsvoorstel vraagt de gemeenteraad om de begroting van 2021 aan te passen met een totaalbedrag van € 3.644.191, gedekt door de genoemde reserves. Deze wijziging is nodig om doorlopende budgetten van 2020 naar 2021 over te hevelen, zodat eerder goedgekeurde werkzaamheden kunnen worden voortgezet. Het college heeft de bevoegdheid om deze werkzaamheden voort te zetten, maar de begrotingswijziging vereist goedkeuring van de raad om begrotingsonrechtmatigheden te voorkomen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de benodigde informatie bevat over de omvang van de begrotingswijziging, de dekking en de noodzaak van goedkeuring door de raad.
Rol van de Raad:
De raad moet het voorstel goedkeuren om de begrotingswijziging te formaliseren en de voortzetting van de werkzaamheden te waarborgen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde begrotingswijziging, rekening houdend met de financiële implicaties en de noodzaak om eerder goedgekeurde projecten voort te zetten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het bedrag en de dekking. Het is tijdgebonden, aangezien het betrekking heeft op de begroting van 2021. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de begroting 2021 aan te passen met de genoemde budgetten en de bijbehorende dekking.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in het voorstel, wat aangeeft dat er geen directe betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is bij deze specifieke begrotingswijziging.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn duidelijk: een aanpassing van de begroting met € 3.644.191, gedekt door de genoemde reserves. Het voorstel geeft aan dat de dekking vanuit de reserves komt, maar verdere details over de impact op de reserves worden niet gegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begrotingswijziging Budgetten Financiële verordening Dekking College Uitvoering Overheveling Tussentijdse rapportage Jaarrekening OnrechtmatigheidVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 6 Meerjarenprognose Grondexploitaties 2021
Gemeente Noardeast-Fryslân Stelt Meerjarenprognose Grondexploitaties Vast
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft de geactualiseerde Meerjarenprognose Grondexploitaties 2021 goedgekeurd. Ondanks enkele negatieve financiële resultaten, werd een totale winst van € 2.578.848 genoteerd. De prognose biedt inzicht in de financiële status van de grondexploitaties en is cruciaal voor de begroting van 2022.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel voor de Meerjarenprognose Grondexploitaties 2021 besproken. De heer Keizer opende het debat met een pleidooi voor meer ruimte voor bedrijven en woningbouw. "Er is behoefte aan uitbreiding, dat weten we van bedrijventerreinen en voor de komende jaren is er plek voor ongeveer 800 woningen," benadrukte hij.De heer Braaksma sloot zich hierbij aan en pleitte voor een actiever grondbeleid. "Ik denk dat we wat actievere grondposities moeten innemen," zei hij. Hij wees op de noodzaak om ondernemers te betrekken bij de ontwikkeling van grondposities en benadrukte dat er kansen liggen om bedrijventerreinen uit te breiden.
Wethouder Baudet reageerde op de oproepen vanuit de raad door te wijzen op de toegenomen vraag naar grond. "We zien nu echt een opleving, dus zullen we daar op moeten acteren," verklaarde hij. Baudet benadrukte dat het college regelmatig overlegt over de aankoop van gronden en dat initiatieven van particulieren altijd op hun merites worden beoordeeld.
Ondanks de zorgen over de negatieve financiële resultaten van enkele grondexploitaties, stemde de raad unaniem in met de vaststelling van de prognose. De financiële effecten worden verwerkt in de begroting van 2022 en de tweede tussentijdse rapportage van 2021.
Met de vaststelling van de prognose zet de gemeente een stap richting een toekomstbestendig grondbeleid dat inspeelt op de groeiende vraag naar woon- en werkruimte. De raad benadrukte het belang van een proactieve aanpak om de economische en financiële belangen van de gemeente te beschermen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van de Meerjarenprognose Grondexploitaties 2021. Aan het begin van het boekjaar waren er vijftien complexen in exploitatie, zonder nieuwe toevoegingen gedurende het jaar. De grondexploitatiebegrotingen moeten jaarlijks worden geactualiseerd, wat invloed heeft op het totale financiële resultaat en de jaarrekening. De prognose biedt inzicht in de financiële status van de grondexploitaties. De raad heeft besloten de geactualiseerde prognose vast te stellen en geheimhouding op te leggen om financiële en economische belangen te beschermen. De financiële resultaten van enkele grondexploitaties waren negatief, terwijl de totale winstneming na actualisatie € 2.578.848 bedroeg. De financiële effecten worden verwerkt in de begroting van 2022 en de tweede tussentijdse rapportage van 2021.
Gemeente Noardeast-Fryslân Stelt Mearjierprognose Grûnexploitaasjes Fêst
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat de aktualisearre Mearjierprognose Grûnûntwikkelings 2021 goedkard. Ûndanks inkele negatieve finansjele resultaten, waard in totale winst fan € 2.578.848 noteard. De prognose biedt ynsjoch yn de finansjele status fan de grûnûntwikkelings en is kritysk foar de begroting fan 2022.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it foarstel foar de Mearjierprognose Grûnexploitaasjes 2021 besprutsen. De hear Keizer iepene it debat mei in pleitfoarring foar mear romte foar bedriuwen en wenningbou. "Der is behoefte oan útwreiding, dat witte we fan bedriuweterreinen en foar de kommende jierren is der plak foar sa'n 800 wenningen," benadrukke er.De hear Braaksma sloot him hjirby oan en pleite foar in aktiver grûnbelied. "Ik tink dat we wat aktiver grûnposysjes ynnimme moatte," sei er. Hy wiisde op de needsaak om ûndernimmers te belûken by de ûntwikkeling fan grûnposysjes en benadrukke dat der kânsen lizze om bedriuweterreinen út te wreidzjen.
Wethâlder Baudet reagearre op de opropen fanút de ried troch te wizen op de tanommen fraach nei grûn. "We sjen no echt in opleving, dus sille we dêr op moatte aksjearje," ferklearre er. Baudet benadrukke dat it kolleezje regelmjittich oerlis hat oer de oankeap fan grûnen en dat ynisjativen fan partikulieren altyd op har merites beoardiele wurde.
Nettsjinsteande de soargen oer de negatieve finansjele resultaten fan in pear grûnexploitaasjes, stimde de ried ienstemmich yn mei de fêststelling fan de prognose. De finansjele effekten wurde ferwurke yn de begrutting fan 2022 en de twadde tuskenrapportaazje fan 2021.
Mei de fêststelling fan de prognose set de gemeente in stap rjochting in takomstbestindich grûnbelied dat ynspelet op de groeiende fraach nei wen- en wurkromte. De ried benadrukke it belang fan in proaktive oanpak om de ekonomyske en finansjele belangen fan de gemeente te beskermjen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan de Mearjierrenprognose Grûnexploitaasjes 2021. Oan it begjin fan it boekjier wiene der fyftjin kompleksen yn exploitaasje, sûnder nije tafoegings geduerigens it jier. De grûnexploitaasjebegrotingen moatte jierliks wurde aktualisearre, wat ynfloed hat op it totale finansjele resultaat en de jierrekken. De prognose biedt ynsjoch yn de finansjele status fan de grûnexploitaasjes. De ried hat besletten de aktualisearre prognose fêst te stellen en geheimhâlding op te lizzen om finansjele en ekonomyske belangen te beskermjen. De finansjele resultaten fan inkele grûnexploitaasjes wiene negatyf, wylst de totale winst nei aktualisaasje € 2.578.848 bedroech. De finansjele effekten wurde ferwurke yn de begroting fan 2022 en de twadde tuskenrapportaazje fan 2021.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Meerjarenprognose Grondexploitaties 2021". Het voorstel betreft de jaarlijkse actualisatie van de grondexploitatiebegrotingen van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het document biedt inzicht in de financiële stand van zaken van vijftien grondexploitaties en de bijbehorende boekwaarden. De raad wordt gevraagd de geactualiseerde prognose vast te stellen en geheimhouding te bekrachtigen om financiële en economische belangen te beschermen. De prognose is onderdeel van de planning- en controlcyclus en is noodzakelijk voor de vaststelling van de jaarrekening 2020.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de actualisatie van de grondexploitatiebegrotingen en de financiële implicaties daarvan. Het biedt een gedetailleerd overzicht van de verliesvoorzieningen en winstnemingen.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de geactualiseerde Meerjarenprognose Grondexploitaties vast te stellen en de geheimhouding te bekrachtigen. Dit is een wettelijke verplichting en onderdeel van de gemeentelijke planning- en controlcyclus.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes zijn beperkt, aangezien de vaststelling van de prognose en de geheimhouding wettelijk verplicht zijn. De raad moet echter wel overwegen hoe de financiële resultaten en risico's van de grondexploitaties beheerd worden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de SMART-criteria zijn niet volledig toegepast.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de Meerjarenprognose Grondexploitaties 2021 vast te stellen en de geheimhouding te bekrachtigen.
Participatie:
Er is geen sprake van participatie in dit voorstel, zoals aangegeven in de sectie over communicatie en participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële gevolgen, waaronder verliesvoorzieningen en winstnemingen. De financiële effecten worden verwerkt in de begroting van 2022 en de tweede tussentijdse rapportage van 2021. Er is geen specifieke dekking aangegeven voor de financiële gevolgen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Meerjarenprognose Grondexploitaties Grondexploitatiebegrotingen Verliesvoorziening Winstneming Actualisatie Boekjaar Geheimhouding Financiële effecten Planning- en control cyclus Percentage of Completion-methodeVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
S. Keizer - S!N
J.g. Kramer
S. Keizer - S!N
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 7 Jaarstukken 2020 Noardeast-Fryslân
Financiële Meevaller voor Noardeast-Fryslân: Gemeente Stort Miljoenen in Algemene Reserve
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met de vaststelling van de jaarstukken 2020. Het positieve resultaat van €2.234.000, dat €3.800.000 gunstiger is dan verwacht, wordt grotendeels in de Algemene reserve gestort.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel om de jaarstukken 2020 vast te stellen, uitvoerig besproken. De jaarrekening laat een positief resultaat zien van €2.234.000, wat aanzienlijk beter is dan de aanvankelijke prognose. Dit positieve saldo wordt grotendeels toegevoegd aan de Algemene reserve van de gemeente.De heer Jager van de ChristenUnie opende het debat met lof voor de ambtelijke organisatie. "Dank voor het harde werk en de uitgebreide beantwoording van onze vragen," aldus Jager. Hij benadrukte het belang van risicomanagement en vroeg naar de impact van corona op de gemeentelijke financiën. "Hoe komt het dat de gemeentelijke belastingen niet tot problemen leiden?" vroeg hij zich af.
De heer Klaver van het CDA sloot zich aan bij de complimenten voor de ambtenaren en de accountant. "Het is mooi dat we het resultaat kunnen analyseren en dat er een goedkeurende verklaring is van de accountant," zei Klaver. Hij stemde in met het voorstel en benadrukte dat het belangrijk is om de financiële zaken op orde te hebben.
Wethouder Berends reageerde op de vragen en opmerkingen vanuit de raad. Hij legde uit dat de omvangrijke jaarrekening te maken heeft met wettelijke eisen. "We moeten voldoen aan veel wettelijke eisen op het gebied van verslaglegging," aldus Berends. Hij erkende dat corona een bijzonder jaar heeft gemaakt en dat sommige activiteiten niet konden doorgaan, wat bijdroeg aan het positieve financiële resultaat.
Berends stelde verder dat de gemeente goed op weg is met risicomanagement en dat er stappen worden gezet om meer in control te komen. "We hebben onze Algemene reserve kunnen versterken, maar dat is deels omdat we dingen niet hebben kunnen doen," gaf hij toe.
In de tweede termijn werd een motie van de ChristenUnie over risicomanagement aangenomen. De heer Van der Aar van de VVD stelde voor om een populaire versie van de jaarrekening te maken, zodat deze toegankelijker wordt voor medewerkers en inwoners. Wethouder Berends zag dit als een mogelijke optie en benadrukte het belang van transparantie naar de bevolking.
De stemming over het voorstel verliep unaniem positief, en de motie over risicomanagement werd eveneens breed gesteund. Hiermee heeft de gemeente Noardeast-Fryslân niet alleen haar financiële positie versterkt, maar ook stappen gezet naar meer transparantie en controle.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van de jaarstukken 2020. De raad wordt voorgesteld om de jaarstukken vast te stellen, akkoord te gaan met een overschrijding van kredieten ter waarde van € 1.561.726, en diverse budgetten ter waarde van € 418.000 te bestemmen in de Algemene reserve. Daarnaast wordt voorgesteld om € 301.000 te storten in de Algemene reserve ter dekking van risico's en het saldo van de jaarrekening 2020 van € 1.515.000 eveneens in de Algemene reserve te storten. Het resultaat van de jaarrekening 2020 is € 2.234.000 positief, wat € 3.800.000 gunstiger is dan verwacht. Het voorstel benadrukt het belang van het vaststellen van de jaarstukken voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen en het behouden van financieel toezicht door de Provincie.
Finansjele meevaller foar Noardeast-Fryslân: Gemeente stort miljoenen yn Algemiene Reserve.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei it fêststellen fan de jierstikken 2020. It posityf resultaat fan €2.234.000, dat €3.800.000 gunstiger is as ferwachte, wurdt foar in grut part yn de Algemene reserve stort.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it foarstel om de jierstikken 2020 fêst te stellen, út en troch besprutsen. De jierrekken lit in posityf resultaat sjen fan €2.234.000, wat aardich better is as de earste prognose. Dit posityf saldo wurdt foar in grut part tafoege oan de Algemene reserve fan de gemeente.De hear Jager fan de ChristenUnie iepene it debat mei lof foar de ambtlike organisaasje. "Tank foar it hurd wurk en it útwreide beäntwurding fan ús fragen," sa sei Jager. Hy benadrukke it belang fan risikomanagement en frege nei de ynfloed fan corona op de gemeentlike finânsjes. "Hoe komt it dat de gemeentlike belêstingen net ta problemen liede?" frege er him ôf.
De hear Klaver fan it CDA sloot him oan by de kompliminten foar de ambteners en de akkountant. "It is moai dat we it resultaat analysearje kinne en dat der in goedkarrende ferklearring is fan de akkountant," sa sei Klaver. Hy stimde yn mei it foarstel en benadrukke dat it belangryk is om de finansjele saken op oarder te hawwen.
Wethâlder Berends reagearre op de fragen en opmerkings fanút de ried. Hy lege út dat de omfangrike jierrekken te krijen hat mei wetlike easken. "Wy moatte foldwaan oan in soad wetlike easken op it mêd fan ferslachjouwing," sa sei Berends. Hy erkende dat corona in bysûnder jier makke hat en dat sommige aktiviteiten net trochgean koene, wat bydroech oan it posityf finansjeel resultaat.
Berends stelde fierder dat de gemeente goed op wei is mei risikomanagement en dat der stappen set wurde om mear yn control te kommen. "Wy hawwe ús Algemene reserve fersterkje kinnen, mar dat is diels omdat wy dingen net dwaan koene," joech er ta.
Yn de twadde termyn waard in motie fan de ChristenUnie oer risikomanagement oannommen. De hear Van der Aar fan de VVD stelde foar om in populêre ferzje fan de jierrekken te meitsjen, sadat dizze tagonkliker wurdt foar meiwurkers en ynwenners. Wethâlder Berends seach dit as in mooglike opsje en benadrukke it belang fan transparânsje nei de befolking.
De stimming oer it foarstel ferrûn ienstemmich posityf, en de motie oer risikomanagement waard ek breed stipe. Hjirmei hat de gemeente Noardeast-Fryslân net allinnich har finansjele posysje fersterke, mar ek stappen set nei mear transparânsje en kontrolearberens.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan de jierstikken 2020. It ried wurdt foarsteld om de jierstikken fêst te stellen, akkoart te gean mei in oerskriding fan kredyten fan € 1.561.726, en ferskate budzjetten fan € 418.000 te bestimmen yn de Algemiene reserve. Dêrneist wurdt foarsteld om € 301.000 te storten yn de Algemiene reserve foar it dekken fan rissiko's en it saldo fan de jierrekken 2020 fan € 1.515.000 ek yn de Algemiene reserve te storten. It resultaat fan de jierrekken 2020 is € 2.234.000 posityf, wat € 3.800.000 gunstiger is as ferwachte. It foarstel benadrukt it belang fan it fêststellen fan de jierstikken foar it foldwaan oan wetlike ferplichtingen en it behâlden fan finansjeel tastân troch de Provinsje.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Indicatoren" en is ingediend naar aanleiding van agendapunt nr. 7 in de raadsvergadering van 1 juli 2021. De motie stelt dat het huidige risicomanagement van de gemeente Noardeast-Fryslân voornamelijk gebaseerd is op één indicator, de reserve-risico-ratio. De raad constateert dat de accountant HZG adviseert om het aantal indicatoren uit te breiden. De motie verzoekt het college om aanvullende indicatoren zoals Solvabiliteit, Meerjarenbegroting en een Investeringsagenda te gebruiken. Tevens wordt gevraagd om de financiële consequenties hiervan inzichtelijk te maken in de Jaarrekening over 2021.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft welke aanvullende indicatoren gewenst zijn en wat de verwachte uitkomsten zijn. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan voor de implementatie van deze indicatoren.
Rol van de raad:
De raad speelt een toezichthoudende rol en geeft richting aan het college door middel van deze motie. De raad vraagt om meer transparantie en volledigheid in het risicomanagement.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen de mate van risicobeheersing en transparantie die de raad wenselijk acht. Er moet worden besloten of de uitbreiding van indicatoren noodzakelijk en haalbaar is.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar in termen van de gevraagde indicatoren. Het is tijdgebonden door de eis om de effecten in de Jaarrekening over 2021 te tonen. Echter, het is minder specifiek over hoe de implementatie van deze indicatoren moet plaatsvinden, wat een mogelijke inconsistentie is.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het college te verzoeken de voorgestelde indicatoren toe te voegen en de financiële consequenties inzichtelijk te maken.
Participatie:
De motie vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van risicomanagement.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, en lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De motie vraagt expliciet om inzicht in de financiële consequenties van de uitbreiding van indicatoren. Er wordt echter niet aangegeven hoe eventuele extra kosten gedekt zouden moeten worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Indicatoren Risicomanagement Reserve-risico-ratio Solvabiliteit Meerjarenbegroting Investeringsagenda Vermogenspositie Risico’s Accountant HZG Jaarrekening 2021Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Jaarstukken 2020 Noardeast-Fryslân". Het raadsvoorstel vraagt de gemeenteraad om de jaarstukken 2020 vast te stellen, akkoord te gaan met een overschrijding van kredieten, en diverse budgetten te bestemmen in de Algemene reserve. Het voorstel beoogt de financiële resultaten van 2020 officieel vast te leggen en de financiële positie van de gemeente te versterken door het saldo van de jaarrekening in de Algemene reserve te storten.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle noodzakelijke financiële gegevens en beslispunten bevat. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de financiële resultaten en de bestemming van het overschot.
Rol van de raad:
De raad moet de jaarstukken vaststellen, de overschrijding van kredieten autoriseren, en beslissen over de bestemming van het financiële resultaat.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde bestemming van het financiële overschot en de overschrijding van kredieten. Dit kan invloed hebben op toekomstige financiële flexibiliteit en risicobeheersing.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden, maar mist concrete actiepunten voor de toekomst. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de jaarstukken vast te stellen, de overschrijding van kredieten goed te keuren, en de voorgestelde financiële bestemmingen te accepteren.
Participatie:
Er is geen melding van participatie van burgers of andere belanghebbenden in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële gevolgen, waaronder een overschrijding van kredieten en de bestemming van een positief saldo in de Algemene reserve. De dekking wordt gevonden in de bestaande reserves en het positieve resultaat van de jaarrekening.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarstukken 2020 Algemene reserve Resultaatbestemming Kredieten overschrijding Weerstandsvermogen Risico's dekking Begrotingswijziging Investeringen Coronacompensatie Harddraverspark/TolhuisparkVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
F.j. Klaver
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
J. Talsma
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
F.j. Klaver -
A.r. Van Der Aar -
J. Talsma -
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
Agendapunt 8 Eerste tussentijdse rapportage 2021
Gemeente Noardeast-Fryslân: Positieve Begroting 2021, Maar Structurele Uitdagingen Voor de Toekomst
De gemeente Noardeast-Fryslân presenteerde haar eerste tussentijdse rapportage van 2021 met een positief resultaat van €23.000. Echter, de vooruitzichten voor de komende jaren zijn minder rooskleurig, met een verwacht structureel tekort van €0,55 miljoen. Dit tekort wordt voornamelijk veroorzaakt door extra lasten in het sociaal domein en een uitbreiding van de samenwerkingsbegroting.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2021 werd het voorstel om de begroting van 2021 aan te passen, besproken. De raad werd gevraagd de begrotingswijziging goed te keuren, zodat de budgetten kunnen worden bijgesteld. Het debat was levendig en diverse raadsleden uitten hun zorgen en suggesties.Mevrouw Klinkenberg van Actief Links Lokaal prees de behaalde resultaten, maar uitte haar bezorgdheid over de verkeersveiligheid. "Verkeer blijft een ondergeschoven kindje," stelde ze. Ze vroeg zich af waarom er niet meer gedaan wordt om de verkeersveiligheid te verbeteren, vooral in bebouwde kommen.
De heer Koolstra van de FMP-fractie bracht confronterende feiten naar voren over verkeersveiligheid. Hij benadrukte dat 64% van de wegen in de regio door fietsers wordt gedeeld met andere voertuigen. "Het is schrikbarend hoeveel verkeersongelukken er plaatsvinden," zei hij. Koolstra drong aan op een structurele aanpak om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Mevrouw Slijver van de fractie SIN sprak over de demografische veranderingen in de regio en de noodzaak om krimp als een kans te zien. Ze benadrukte het belang van inclusiviteit en het creëren van een veilige en aantrekkelijke leefomgeving voor alle inwoners.
Wethouder Berends reageerde op de zorgen van de raadsleden en erkende de uitdagingen op het gebied van verkeersveiligheid. Hij legde uit dat er momenteel geen structureel budget is voor verkeersveiligheid, maar dat de gemeente wel streeft naar duurzame oplossingen. "We moeten keuzes maken en prioriteiten stellen," aldus Berends. Hij beloofde de raad te informeren over de grootste knelpunten en de benodigde middelen om deze aan te pakken.
Ondanks de zorgen over de toekomst, stemde de raad in met de voorgestelde begrotingswijziging voor 2021. De discussie over de structurele uitdagingen en mogelijke oplossingen zal echter ongetwijfeld worden voortgezet in toekomstige vergaderingen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de eerste tussentijdse rapportage van 2021, waarin wordt voorgesteld de begroting van dat jaar aan te passen. De rapportage toont een positief resultaat van € 23.000 voor 2021, dat ten gunste van het begrotingsresultaat wordt gebracht. Echter, voor de jaren 2022-2024 wordt een structureel tekort van ongeveer € 0,55 miljoen verwacht, voornamelijk door extra lasten in het sociaal domein en een uitbreiding van de samenwerkingsbegroting. Daartegenover staat een verwacht structureel voordeel van de Algemene uitkering van het Rijk van circa € 0,8 miljoen. De raad wordt gevraagd de begrotingswijziging goed te keuren, zodat de budgetten kunnen worden bijgesteld. Het besluit werd genomen in de raadsvergadering van 1 juli 2021.
Gemeente Noardeast-Fryslân: Posityf Begroting 2021, Mar Strukturele Utlikens Foar de Takomst
De gemeente Noardeast-Fryslân presintearre har earste tuskenrapportaazje fan 2021 mei in posityf resultaat fan €23.000. Lykwols, de foarútsichten foar de kommende jierren binne minder roaskeurich, mei in ferwachte struktureel tekoart fan €0,55 miljoen. Dit tekoart wurdt benammen feroarsake troch ekstra kosten yn it sosjaal domein en in útwreiding fan de gearwurkingsbegroting.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering fan 1 july 2021 waard it foarstel om de begroting fan 2021 oan te passen, besprutsen. De ried waard frege om de begrotingswiziging goed te keuren, sadat de budzjetten oanpast wurde kinne. It debat wie libbenich en ferskate riedsleden útten har soargen en suggestjes.Frou Klinkenberg fan Actief Links Lokaal prees de behelle resultaten, mar út har soargen oer de ferkearsfeiligens. "Ferkear bliuwt in ûndergeskoven bern," stelde se. Se frege har ôf wêrom der net mear dien wurdt om de ferkearsfeiligens te ferbetterjen, benammen yn bewenne kommen.
De hear Koolstra fan de FMP-fraksje brocht konfrontearjende feiten nei foaren oer ferkearsfeiligens. Hy benadrukke dat 64% fan de wegen yn de regio troch fytsers dielt wurdt mei oare fersetmiddels. "It is skrikbarend hoe'n soad ferkearsûngelokken der plakfine," sei er. Koolstra drong oan op in strukturele oanpak om de ferkearsfeiligens te ferbetterjen.
Frou Slijver fan de fraksje SIN spruts oer de demografyske feroaringen yn de regio en de needsaak om krimp as in kâns te sjen. Se benadrukke it belang fan ynkluzyfens en it skeppen fan in feilige en oantreklike libbensomjouwing foar alle ynwenners.
Wethâlder Berends reagearre op de soargen fan de riedsleden en erkende de útdagings op it mêd fan ferkearsfeiligens. Hy lege út dat der op it stuit gjin struktureel budzjet is foar ferkearsfeiligens, mar dat de gemeente wol stribbet nei duorsume oplossingen. "Wy moatte karren meitsje en prioriteiten stelle," sa sei Berends. Hy beloofde de ried te ynformearjen oer de grutste knelpunten en de nedige middels om dizze oan te pakken.
Nettsjinsteande de soargen oer de takomst, stimde de ried yn mei de foarstelde begrotingswiziging foar 2021. De diskusje oer de strukturele útdagings en mooglike oplossingen sil lykwols ûngetwifeld fuortset wurde yn takomstige gearkomsten.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de earste tuskenrapportaazje fan 2021, dêr't foarsteld wurdt om de begroting fan dat jier oan te passen. De rapportaazje lit in posityf resultaat sjen fan € 23.000 foar 2021, dat ta foardiel fan it begrotingsresultaat brocht wurdt. Lykwols wurdt der foar de jierren 2022-2024 in struktureel tekoart ferwachte fan sa'n € 0,55 miljoen, foaral troch ekstra kosten yn it sosjaal domein en in útwreiding fan de gearwurkingsbegroting. Dêr tsjinoer stiet in ferwachte struktureel foardiel fan de Algemene útkearing fan it Ryk fan sa'n € 0,8 miljoen. De ried wurdt frege de begrotingswiziging goed te keuren, sadat de budzjetten bysteld wurde kinne. It beslút waard nommen yn de riedsfergadering fan 1 july 2021.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Eerste tussentijdse rapportage 2021". Het voorstel betreft een aanpassing van de begroting 2021 van de gemeente Noardeast-Fryslân op basis van de eerste tussentijdse rapportage van dat jaar. De rapportage toont een positief resultaat van € 23.000 voor 2021, dat ten gunste van het begrotingsresultaat wordt gebracht. Echter, structureel zijn er nadelen van circa € 0,55 miljoen voor de jaren 2022-2024, voornamelijk door extra lasten in het sociaal domein. Er is een verwacht structureel voordeel van de Algemene uitkering van het Rijk van circa € 0,8 miljoen, dat in de meicirculaire wordt verwerkt.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig in termen van financiële gegevens en de impact op de begroting. Het biedt echter weinig detail over de specifieke oorzaken van de financiële veranderingen en de lange termijn strategie om de structurele nadelen aan te pakken.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om de voorgestelde begrotingswijziging goed te keuren, waarmee zij de autorisatie geeft voor de aanpassing van de budgetten zoals genoemd in de rapportage.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde begrotingswijziging, ondanks de structurele nadelen in de komende jaren. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen over prioriteiten in het sociaal domein en andere uitgaven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers, maar mist specifieke acties of tijdlijnen om de structurele nadelen aan te pakken. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is een gebrek aan detail over hoe de structurele nadelen zullen worden aangepakt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de begroting 2021 aan te passen volgens de voorgestelde wijzigingen in de tussentijdse rapportage.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in het voorstel, wat suggereert dat er mogelijk weinig tot geen betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is geweest in dit proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft een positief financieel gevolg van € 23.000 voor 2021, maar structurele nadelen van € 0,55 miljoen voor de jaren 2022-2024. Er wordt geen specifieke dekking voor deze nadelen genoemd, behalve de verwachte structurele voordelen van de Algemene uitkering van het Rijk.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Tussentijdse rapportage Begrotingswijziging Begrotingsresultaat Sociaal domein Algemene uitkering Structureel voordeel Jaarrekening 2020 Meerjarenbegroting Financiële verordening SamenwerkingsbegrotingVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
R. Slijver
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
F.j. Klaver
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
R. Slijver
J.g. Kramer
T. Berends
J. Talsma
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
F.j. Klaver -
J. Talsma -
Agendapunt 9 Perspectiefnota 2022-2025
Kop:
Introductie:
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Gemeente Noardeast-Fryslân worstelt met financiële onzekerhedenTijdens een recent debat over de Perspectiefnota 2022-2025 van de gemeente Noardeast-Fryslân, werd duidelijk dat de gemeente voor grote financiële uitdagingen staat. De raad besprak de noodzaak van lastenverzwaringen voor burgers en de onzekerheden rondom Rijksmiddelen. Het debat toonde een mix van zorgen en hoop, met een sterke oproep aan Den Haag voor meer steun.
In de gemeente Noardeast-Fryslân is de financiële toekomst een heet hangijzer. De Perspectiefnota 2022-2025, die het financiële kader voor de komende jaren schetst, laat zien dat de gemeente voor grote uitdagingen staat. Hoewel de begroting voor 2022 sluitend is dankzij incidentele Rijksmiddelen voor jeugdzorg, zijn er voor de jaren 2023-2025 lastenverzwaringen voor burgers gepland. De raad werd gevraagd om wensen en bedenkingen te delen over deze richting.
Tijdens het debat uitten verschillende fracties hun zorgen over de financiële situatie. Het CDA benadrukte dat de gemeente niet alleen naar Den Haag moet wijzen, maar ook naar zichzelf moet kijken. "Zorg eerst zelf dat de zaken op orde zijn," aldus de CDA-fractie. Ze riepen op tot duidelijke keuzes in onderwijshuisvesting en zorg en welzijn.
De FNP-fractie uitte hun frustratie over de afhankelijkheid van Den Haag. "Het lijkt wel of wij steeds meer een uitvoeringsorganisatie worden van wat Den Haag besluit," klonk het. Ze riepen op tot actie en benadrukten de noodzaak van een sterke lobby richting Den Haag.
De VVD-fractie was kritisch over het gebrek aan ambitie in de Perspectiefnota. "Waar is de durf en waar is de lef om binnen onze eigen begroting de zaakjes op orde te krijgen?" vroegen ze zich af. Ze dienden een motie in om het college te bewegen tot bezuinigingsvoorstellen binnen de huidige begroting.
Ook de PvdA-fractie benadrukte het belang van welzijn boven welvaart en riep op tot geen bezuinigingen in het sociaal domein. Ze uitten hun zorgen over de energietransitie en de noodzaak van klimaatmaatregelen.
Het college, vertegenwoordigd door wethouder Berends, erkende de zorgen en benadrukte de noodzaak van een sterke lobby richting Den Haag. "Wij willen niet af van al die voorzieningen die de leefbaarheid bevorderen," aldus Berends. Hij beloofde dat het college zijn uiterste best zal doen om een sluitende begroting te presenteren, maar benadrukte dat de onzekerheden groot zijn.
De raad besloot uiteindelijk om de Perspectiefnota voor kennisgeving aan te nemen, met de belofte dat het college in november met concrete voorstellen komt om de financiële uitdagingen het hoofd te bieden. Het debat maakte duidelijk dat de gemeente voor een moeilijke opgave staat, maar dat er ook hoop is op een betere toekomst met de juiste steun en keuzes.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de Perspectiefnota 2022-2025, die het financiële kader en uitgangspunten voor de begroting van 2022 schetst. De nota bevat autonome ontwikkelingen en noodzakelijke extra uitgaven, maar geen besluiten over nieuw beleid. De gemeente staat voor de uitdaging om de begroting 2022-2025 sluitend te krijgen, mede door onzekerheden over Rijksmiddelen voor zorgtaken en kapitaalgoederenbeheer. Hoewel de jaarschijf 2022 sluitend is dankzij incidentele Rijksmiddelen voor jeugdzorg, zijn er voor de jaren 2023-2025 lastenverzwaringen voor burgers gepland om de begroting sluitend te maken. Het college vraagt de raad om wensen en bedenkingen te delen over deze richting. De raad heeft besloten kennis te nemen van de Perspectiefnota.
Holwerd krijgt mogelijk een nieuw treinstation.
Ynlieding:
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Gemeente Noardeast-Fryslân strúkelt oer finansjele ûnsekerhedenTidens in ûnlangst debat oer de Perspektyfnota 2022-2025 fan de gemeente Noardeast-Fryslân, waard dúdlik dat de gemeente foar grutte finansjele útdagings stiet. De ried bespruts de needsaak fan lêstenferswaringen foar boargers en de ûnsekerheden om Rijksmiddels hinne. It debat toande in mix fan soargen en hoop, mei in sterke oprop oan Den Haach foar mear stipe.
Yn de gemeente Noardeast-Fryslân is de finansjele takomst in hurd stik. De Perspektyfnota 2022-2025, dy't it finansjele kader foar de kommende jierren sketst, lit sjen dat de gemeente foar grutte útdagings stiet. Al is de begroting foar 2022 slútend troch ynsidintele Rijksmiddels foar jeugdzorg, binne der foar de jierren 2023-2025 lêstenferswaringen foar boargers pland. De ried waard frege om winsken en betinkingen te dielen oer dizze rjochting.
Tidens it debat útten ferskate fraksjes har soargen oer de finansjele situaasje. It CDA benadrukke dat de gemeente net allinnich nei Den Haach wize moat, mar ek nei harsels sjen moat. "Soarg earst sels dat de saken op oarder binne," sa sei de CDA-fraksje. Se roppen op ta dúdlike karren yn ûnderwiishûsfeesting en soarch en wolwêzen.
De FNP-fraksje útten har frustraasje oer de ôfhinklikheid fan Den Haach. "It liket wol oft wy hieltyd mear in útfieringsorganisaasje wurde fan wat Den Haach beslút," klonk it. Se roppen op ta aksje en benadrukten de needsaak fan in sterke lobby rjochting Den Haach.
De VVD-fraksje wie kritysk oer it gebrek oan ambysje yn de Perspektyfnota. "Wêr is de doarst en wêr is de lef om binnen ús eigen begroting de saken op oarder te krijen?" frege se har ôf. Se dienen in motyf yn om it kolleezje te bewegen ta besunigingsfoarstellen binnen de hjoeddeiske begroting.
Ek de PvdA-fraksje benadrukke it belang fan wolwêzen boppe wolfeart en roppen op ta gjin besunigingen yn it sosjaal domein. Se útten har soargen oer de enerzjytransysje en de needsaak fan klimaatmaatregels.
It kolleezje, fertsjintwurdige troch wethâlder Berends, erkende de soargen en benadrukke de needsaak fan in sterke lobby rjochting Den Haach. "Wy wolle net ôf fan al dy foarsjennings dy't de libbenskwaliteit befoarderje," sa sei Berends. Hy beloofde dat it kolleezje syn bêst dwaan sil om in slútende begroting te presintearjen, mar benadrukke dat de ûnsekerheden grut binne.
De ried besleat úteinlik om de Perspektyfnota foar kennisname oan te nimmen, mei de belofte dat it kolleezje yn novimber mei konkrete foarstellen komt om de finansjele útdagings it haad te bieden. It debat makke dúdlik dat de gemeente foar in dreech opjefte stiet, mar dat der ek hoop is op in bettere takomst mei de goede stipe en karren.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de Perspectiefnota 2022-2025, dy't it finansjele kader en útgongspunten foar de begroting fan 2022 sketst. De nota befettet autonome ûntwikkelingen en needsaaklike ekstra útjouwerijen, mar gjin besluten oer nij belied. De gemeente stiet foar de útdaging om de begroting 2022-2025 slútend te krijen, mei ûnder oare ûnsekerheden oer Ryksmiddels foar soarchtaken en kapitaalgoederenbehear. Al is de jierskijf 2022 slútend troch ynsidintele Ryksmiddels foar jeugdsoarch, binne der foar de jierren 2023-2025 lêstenferswaringen foar boargers pland om de begroting slútend te meitsjen. It kolleezje freget de ried om winsken en betinkings te dielen oer dizze rjochting. De ried hat besletten kennis te nimmen fan de Perspectiefnota.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie getiteld "Geen blauwe containers" werd ingediend naar aanleiding van agendapunt nr. 9 tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2021 in de gemeente Noardeast-Fryslân. De motie stelt voor om in 2022 geen blauwe containers voor papierinzameling aan te schaffen. Dit besluit is gebaseerd op de veranderde marktomstandigheden waarbij oud papier in waarde is gestegen, wat gunstig is voor zowel de gemeente als de inzamelende verenigingen. De motie benadrukt het belang van het handhaven van de huidige inzamelingsmethode door verenigingen en het waarborgen van hun vergoedingen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de context van de gegeven situatie. Het biedt een duidelijke redenatie voor het uitstellen van de aanschaf van blauwe containers en houdt rekening met de financiële positie van de gemeente en de belangen van lokale verenigingen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om te beslissen over de goedkeuring van de motie en daarmee het beleid ten aanzien van papierinzameling te beïnvloeden. De raad moet de belangen van de gemeente en de verenigingen afwegen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de huidige inzamelingsmethode door verenigingen of het investeren in een nieuw systeem met blauwe containers. Dit omvat het afwegen van financiële overwegingen en de impact op lokale verenigingen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden (geen aanschaf in 2022), maar mist meetbare doelen en een expliciete tijdlijn voor heroverweging. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie kan concreter zijn in termen van toekomstige evaluatie.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie steunen en daarmee de aanschaf van blauwe containers in 2022 uitstellen en de huidige inzamelingsmethode handhaven.
Participatie:
De motie impliceert participatie door verenigingen in de inzameling van oud papier, maar er wordt geen expliciet participatieproces beschreven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, aangezien het voorstel betrekking heeft op afvalbeheer en recycling. Het behoud van de huidige inzamelingsmethode kan bijdragen aan duurzame praktijken door lokale betrokkenheid.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten het vermijden van kosten voor de aanschaf van blauwe containers en het waarborgen van vergoedingen voor verenigingen. De motie suggereert dat de huidige methode financieel voordeliger is gezien de stijgende waarde van oud papier. Er wordt echter geen gedetailleerd dekkingsplan gepresenteerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Blauwe containers Oud papier Inzameling Grondstoffeninzameling Verenigingen Vergoeding Schaarste Financiële positie Inzamelaars Waarde stijgingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Mienskip-dorpshuis Warfstermolen". Het betreft een verzoek aan het college van de gemeente Noardeast-Fryslân om in gesprek te gaan met het bestuur van dorpshuis De Warf in Warfstermolen. Het doel is om een oplossing te vinden voor een subsidieaanvraag van € 50.000,00 die nodig is voor de renovatie en verduurzaming van het dorpshuis. Het dorpshuis speelt een cruciale rol in de sociale cohesie en leefbaarheid van het dorp. De motie benadrukt het belang van verduurzaming voor het verminderen van energieverbruik en het behoud van de sociale functie van het dorpshuis.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de context en de noodzaak van de subsidie. Het vermeldt de eerdere stappen die zijn ondernomen en de huidige status van de subsidieaanvraag. Echter, details over de exacte plannen voor renovatie en verduurzaming ontbreken.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om het college te verzoeken in gesprek te gaan met het bestuur van het dorpshuis en om geïnformeerd te worden over de uitkomsten van dit gesprek. De raad speelt een faciliterende en toezichthoudende rol.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij het belang van het dorpshuis en de voorgestelde verduurzaming voldoende groot acht om de subsidieaanvraag te ondersteunen. Dit kan implicaties hebben voor prioritering van gemeentelijke middelen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden (uiterlijk bij de begrotingsbehandeling), maar mist meetbare doelen en een duidelijke acceptatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de financiering is afhankelijk van meerdere partijen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geeft om in gesprek te gaan met het dorpshuisbestuur en om de raad te informeren over de resultaten.
Participatie:
De motie impliceert participatie van het dorpshuisbestuur en de bewoners, vooral in de fondsenwerving en inzet van eigen middelen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien de motie verduurzaming als een van de hoofddoelen noemt, met de nadruk op het verminderen van energieverbruik.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen betreffen een subsidie van € 50.000,00. De dekking is afhankelijk van gemeentelijke goedkeuring en aanvullende fondsenwerving door het dorpshuis en de gemeenschap. De motie geeft aan dat de provincie al goedkeuring heeft gegeven onder voorbehoud van gemeentelijke toekenning.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mienskip-dorpshuis Warfstermolen Verduurzamen Renovatie Dorpshuis De Warf Leefbaarheid Subsidieaanvraag Sociale cohesie Energieverbruik Fondsenwerving HerindelingVerfijning van de zoekopdracht:
-
1 - Ingetrokken - Motie VVD - Kapitaalgoederenbeheer - uitbesteden groenonderhoud.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Art. 49 RvO naar aanleiding van agendapunt nr. 9 in de raadsvergadering van 1 juli 2021
Samenvatting: De motie roept het college van de gemeente Noardeast-Fryslân op om een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van het uitbesteden van groenonderhoud. Het doel is om te bepalen of uitbesteden efficiënter en/of kostenbesparend is in vergelijking met eigen beheer. De resultaten van dit onderzoek moeten samen met de begroting 2022-2025 aan de raad worden gepresenteerd. Hierbij moeten de voor- en nadelen van beide opties worden belicht, inclusief de sociaal-maatschappelijke gevolgen.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft wat er van het college wordt verwacht: een onderzoek naar de efficiëntie en kostenbesparing van uitbesteden versus eigen beheer. Echter, het mist specifieke details over de methodologie van het onderzoek en de criteria voor evaluatie.
Rol van de Raad
De rol van de raad is om het college op te roepen tot actie en om de resultaten van het onderzoek te evalueren zodra deze beschikbaar zijn. De raad moet ook beslissen of ze de aanbevelingen van het onderzoek willen volgen.
Politieke Keuzes
De politieke keuzes betreffen de beslissing om groenonderhoud al dan niet uit te besteden. Dit omvat overwegingen over kostenbesparing, efficiëntie, en de sociaal-maatschappelijke impact van uitbesteden versus eigen beheer.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en tijdgebonden (resultaten moeten worden gepresenteerd met de begroting 2022-2025), maar mist meetbare en haalbare criteria voor het onderzoek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou baat hebben bij meer gedetailleerde richtlijnen voor het onderzoek.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of ze de motie steunen en het college opdracht geven het onderzoek uit te voeren. Aangezien de motie is ingetrokken, hoeft de raad hier geen besluit meer over te nemen.
Participatie
De motie vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het onderzoek of de besluitvorming.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kan een impliciet onderdeel zijn van de sociaal-maatschappelijke gevolgen die moeten worden onderzocht.
Financiële Gevolgen
De motie erkent dat kapitaalgoederenbeheer een grote impact heeft op de structurele financiële middelen, maar geeft geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over de kostenbesparingen van uitbesteden versus eigen beheer.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kapitaalgoederenbeheer Groenonderhoud Uitbesteden Onderzoek Efficiëntie Kostenbesparing Eigen beheer Sociaal maatschappelijke gevolgen Begroting 2022-2025 Voor- en nadelenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Moasje eigen grûnbedriuw". Het voorstel betreft een motie van de FNP waarin de gemeenteraad het college verzoekt om de mogelijkheden te onderzoeken voor het oprichten van een eigen grondbedrijf in Noardeast-Fryslân. Het doel is om te bepalen of een dergelijk bedrijf gunstig zou zijn voor de gemeente en de gemeenschap. Het college heeft onderzocht dat er geen zelfstandige grondbedrijven meer bestaan in financiële en technische zin en ziet geen noodzaak voor een apart grondbedrijf, aangezien de gemeente al functioneert als een grondbedrijf. Het oprichten van een zelfstandig grondbedrijf zou leiden tot extra kosten.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de resultaten van het onderzoek naar de haalbaarheid van een zelfstandig grondbedrijf presenteert en de redenen uiteenzet waarom het college dit niet noodzakelijk acht. Het biedt echter weinig gedetailleerde financiële analyses of alternatieve opties.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het voorstel te beoordelen en te beslissen of zij akkoord gaan met de bevindingen van het college of dat zij verdere stappen willen ondernemen richting de oprichting van een zelfstandig grondbedrijf.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de aanbeveling van het college volgen om geen zelfstandig grondbedrijf op te richten, of dat zij verdere verkenning willen van de mogelijkheden en voordelen van een dergelijk bedrijf.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Het mist specifieke doelen en meetbare criteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar het voorstel zou baat hebben bij meer concrete details.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemmen met de conclusie van het college dat een zelfstandig grondbedrijf niet nodig is, of dat zij verdere actie willen ondernemen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van de gemeenschap of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft aan dat het oprichten van een zelfstandig grondbedrijf tot extra kosten zou leiden, maar het biedt geen gedetailleerde financiële analyse of dekking voor deze kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Grûnbedriuw Mienskip Grûnbelied Grûneksploitaasjes Wenopjefte Untwikkelopjefte Verbeteragenda Kernteam grûnûntwikkeling Weningbouwopjefte GrûnposysjesVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Eigen grûnbedriuw". De motie, ingediend door meerdere partijen in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân, verzoekt het college om de mogelijkheden te onderzoeken voor het oprichten van een eigen grondbedrijf. Dit initiatief is bedoeld om de financiële positie van de gemeente te verbeteren zonder de burgers extra te belasten. Het onderzoek moet voor de begrotingsbehandeling in november worden gepresenteerd.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk de aanleiding, het doel en de gewenste actie beschrijft. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan of specifieke criteria voor het onderzoek naar het grondbedrijf.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze geeft opdracht aan het college om onderzoek te doen en verwacht hierover terugkoppeling voor de begrotingsbehandeling.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het oprichten van een grondbedrijf een geschikte manier is om de financiële situatie te verbeteren. Dit omvat keuzes over investeringen, risico's en de balans tussen financiële winst en maatschappelijke impact.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is tijdgebonden (voor november), maar mist specifieke meetbare doelen en criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en risico's zijn niet uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het college de opdracht geeft om het onderzoek uit te voeren en later te beslissen op basis van de resultaten.
Participatie:
De motie vermeldt geen directe participatie van burgers of andere stakeholders in het onderzoek of de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn afhankelijk van hoe het grondbedrijf wordt ingericht en welke projecten het ondersteunt.
Financiële gevolgen:
De motie erkent de noodzaak van financiële verbetering, maar specificeert niet de kosten van het onderzoek of hoe een grondbedrijf financieel rendabel kan zijn. Er wordt gesuggereerd dat het ontwikkelfonds kan worden gebruikt voor investeringen, maar verdere financiële dekking wordt niet besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Eigen grûnbedriuw Finansjeel perspektyf Gemeentlike ynkomsten Gemeentefûns OZB Ynvestearringen Untwikkelfûns Mienskip Begruttingsbehanneling YnformearjenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De motie heeft als titel "Bezuinigingsvoorstellen" en is ingediend naar aanleiding van agendapunt nr. 9 in de raadsvergadering van 1 juli 2021. De motie roept het college op om bij de begroting 2022-2025 met concrete bezuinigingsvoorstellen te komen om de tekorten, zoals genoemd in de Programmabegroting (PPN), zoveel mogelijk te dekken. De indieners vinden dat de huidige PPN weinig ambitie toont in het onderzoeken van bezuinigingsmogelijkheden en dat de voorgestelde lastenverzwaringen voor burgers te hoog zijn. Het is volgens hen niet passend om de financiële problemen door te schuiven naar de volgende gemeenteraad.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en duidelijk in zijn oproep aan het college. Echter, het biedt geen specifieke richtlijnen of criteria voor de bezuinigingsvoorstellen, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de raad:
De raad speelt een toezichthoudende en sturende rol door het college op te roepen tot actie en door de motie aan te nemen, waarmee zij hun standpunt en verwachtingen duidelijk maken.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het verhogen van lasten voor burgers of het vinden van alternatieve bezuinigingen. Er is ook een keuze om de verantwoordelijkheid voor financiële problemen al dan niet door te schuiven naar een volgende raad.
SMART en inconsequenties:
De motie is specifiek in zijn oproep, maar mist meetbare criteria voor de bezuinigingsvoorstellen. Er zijn geen duidelijke tijdsgebonden doelen of specifieke acties beschreven, wat de motie minder SMART maakt.
Besluit van de raad:
De raad heeft de motie aangenomen, wat betekent dat zij het college formeel oproepen om met bezuinigingsvoorstellen te komen.
Participatie:
De motie zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van het ontwikkelen van bezuinigingsvoorstellen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, wat suggereert dat het geen prioriteit is binnen dit specifieke voorstel.
Financiële gevolgen:
De motie zelf heeft geen directe financiële gevolgen, maar vraagt om voorstellen die financiële tekorten moeten dekken. Er wordt niet aangegeven hoe eventuele bezuinigingen gedekt worden, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de verdere uitwerking door het college.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bezuinigingsvoorstellen PPN (Programmabegroting) Lastenverzwaringen Leges OZB (Onroerendezaakbelasting) Tekorten Begroting 2022-2025 College Raadsperiode AmbitieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Dorpshuis Warfstermolen". Het betreft een verzoek aan het college van de gemeente Noardeast-Fryslân om €50.000 uit de reserve van het ontwikkelfonds vrij te maken voor het dorpshuis van Warfstermolen. Deze financiële ondersteuning is nodig om een provinciale subsidie veilig te stellen. De motie benadrukt het belang van het dorpshuis voor de gemeenschap en de vrijwillige inzet van de inwoners. Het initiatief wordt vergeleken met eerdere maatwerkondersteuningen in Kollum en Hallum.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is volledig in de zin dat het duidelijk de behoefte aan financiële ondersteuning beschrijft en de redenen daarvoor. Het bevat concrete bedragen en een duidelijke oproep aan het college.
Rol van de raad:
De raad speelt een beslissende rol door de motie aan te nemen en daarmee het college te verzoeken de gevraagde financiële ondersteuning te verlenen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij het belangrijk vinden om lokale initiatieven zoals het dorpshuis te ondersteunen, vooral in het licht van financiële tekorten veroorzaakt door het Rijk.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar (het bedrag van €50.000), maar mist tijdsgebonden elementen, behalve dat het "nog dit jaar" moet gebeuren. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de motie aan te nemen, wat zij ook heeft gedaan, zoals blijkt uit de stemming.
Participatie:
De motie benadrukt de vrijwillige inzet van de inwoners van Warfstermolen, wat wijst op een hoge mate van lokale participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar de ondersteuning van lokale gemeenschapsinitiatieven kan indirect bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen bedragen €50.000, die gedekt worden uit de reserve van het ontwikkelfonds. Dit wordt expliciet in de motie vermeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Dorpshuis Warfstermolen Financiële ondersteuning Provincie subsidie Vrijwillige inzet Ontwikkelfonds Maatwerkondersteuning Inwoners Warfstermolen Reserve Plannen verwezenlijken Vrijmaken 50.000 euroVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Herfinancieren Leningen
Samenvatting: De motie, ingediend tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2021 door de raad van de gemeente Noardeast-Fryslân, stelt voor om de bestaande leningen van de gemeente te herfinancieren. Dit voorstel komt voort uit de noodzaak om structureel te bezuinigen en de begroting sluitend te maken. De motie benadrukt dat de huidige lage rente een gunstig moment biedt voor herfinanciering, wat kan leiden tot lagere rentelasten. Het college wordt verzocht om te onderzoeken welke leningen herfinancierbaar zijn en hierover in overleg te treden met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De bevindingen moeten voor de begroting van november 2021 aan de raad worden gerapporteerd.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig in zijn opzet. Het identificeert een duidelijk probleem (de noodzaak tot bezuinigingen) en biedt een concrete oplossing (herfinanciering van leningen). Het geeft ook een tijdlijn voor rapportage van de bevindingen. Echter, het voorstel mist specifieke details over de omvang van de leningen en de verwachte besparingen.
Rol van de raad bij het voorstel
De rol van de raad is om de motie te beoordelen, goed te keuren en het college te verzoeken om het onderzoek naar herfinanciering uit te voeren. De raad moet ook de bevindingen van het college beoordelen en beslissen over eventuele vervolgstappen.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of herfinanciering de beste strategie is om de financiële lasten van de gemeente te verlagen. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen over prioriteiten in de begroting en de acceptatie van mogelijke risico's verbonden aan herfinanciering.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is gedeeltelijk SMART: het is specifiek (herfinanciering van leningen), meetbaar (lagere rentelasten), en tijdgebonden (rapportage voor november 2021). Het is echter minder specifiek over de haalbaarheid en relevantie, aangezien het geen gedetailleerde financiële analyse of risico-inschatting bevat.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten om de motie goed te keuren en het college opdracht te geven het onderzoek naar herfinanciering uit te voeren.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden. Het richt zich voornamelijk op interne financiële herstructurering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel. De focus ligt op financiële duurzaamheid door middel van kostenbesparing.
Financiële gevolgen en dekking
Het voorstel impliceert dat herfinanciering kan leiden tot lagere rentelasten, wat een positief financieel gevolg zou zijn. Er wordt echter geen specifieke financiële analyse of dekking genoemd, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de raad bij de verdere uitwerking van het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Herfinanciering Leningen Lage rente Begroting Bezuinigen BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) Onderzoek Structureel lagere lasten College BevindingenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Geen blauwe containers
Samenvatting: De motie, ingediend tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2021, stelt voor om in 2022 geen blauwe containers voor oud papier aan te schaffen. Dit besluit is gebaseerd op de veranderde marktomstandigheden waarin oud papier in waarde is gestegen, wat gunstig is voor zowel de gemeente als de inzamelaars zoals verenigingen en scholen. De motie benadrukt het belang van het handhaven van de huidige inzamelingsmethoden door verenigingen en het waarborgen van hun vergoedingen, gezien de financiële positie van de gemeente en eerdere investeringen in andere containers.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in de context van de gegeven situatie. Het biedt een duidelijke redenatie waarom de aanschaf van blauwe containers niet wenselijk is en houdt rekening met zowel de financiële als de sociale aspecten van de papierinzameling.
Rol van de Raad
De raad speelt een beslissende rol in het al dan niet aannemen van de motie. Het is aan de raad om te bepalen of zij het college willen verzoeken de aanschaf van blauwe containers uit te stellen en de huidige inzamelingsmethoden te handhaven.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de huidige inzamelingsmethoden door verenigingen en het investeren in nieuwe infrastructuur (blauwe containers). Dit omvat ook een afweging van financiële prioriteiten en de impact op lokale verenigingen.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en tijdgebonden (geen aanschaf in 2022), maar mist meetbare en realistische elementen zoals een evaluatieplan voor de toekomst. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie kan baat hebben bij meer gedetailleerde financiële analyses.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij het college willen verzoeken om in 2022 geen blauwe containers aan te schaffen en de huidige inzamelingsmethoden te handhaven.
Participatie
De motie impliceert participatie door lokale verenigingen in de inzameling van oud papier, maar er wordt niet expliciet gesproken over bredere participatie van burgers of andere belanghebbenden.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien de motie betrekking heeft op de inzameling en recycling van oud papier, wat bijdraagt aan een circulaire economie.
Financiële Gevolgen
De motie wijst op de financiële implicaties van het niet aanschaffen van blauwe containers, gezien eerdere investeringen in andere containers en de huidige financiële positie van de gemeente. Er wordt echter geen gedetailleerd financieel plan gepresenteerd over hoe de kosten en baten precies worden gedekt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Blauwe containers Oud papier Grondstoffeninzameling Inzamelaars Vergoeding Schaarste Financiële positie Inzameling Verenigingen Waarde stijgingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie naar aanleiding van agendapunt nr. 9 in de raadsvergadering van 01-07-2021: Mienskip-dorpshuis Warfstermolen
Samenvatting: De motie betreft het dorpshuis De Warf in Warfstermolen, dat een belangrijke rol speelt in de leefbaarheid van het dorp. Er is een subsidieaanvraag van € 50.000 ingediend voor de renovatie en verduurzaming van het dorpshuis, maar deze is niet opgenomen in de Perspectiefnota 2022-2025. De provincie heeft de aanvraag goedgekeurd, maar de toekenning door de gemeente Noardeast-Fryslân is nog nodig. De motie verzoekt het college om in gesprek te gaan met het dorpshuisbestuur om tot een oplossing te komen en de raad te informeren over de resultaten.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
De motie is redelijk volledig in termen van achtergrondinformatie en de stappen die moeten worden ondernomen. Het vermeldt de noodzaak van de subsidie, de goedkeuring door de provincie, en de rol van de gemeente. Echter, het mist specifieke details over de financiële dekking en de exacte plannen voor renovatie en verduurzaming.
Rol van de Raad
De raad wordt gevraagd om het college te verzoeken in gesprek te gaan met het dorpshuisbestuur en om geïnformeerd te worden over de uitkomsten. De raad speelt een faciliterende rol door het college aan te sturen en toezicht te houden op de voortgang.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij het belang van het dorpshuis en de voorgestelde verduurzaming voldoende groot acht om de subsidieaanvraag te ondersteunen. Dit impliceert een keuze voor het bevorderen van sociale cohesie en duurzaamheid in de gemeenschap.
SMART en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden (uiterlijk bij de begrotingsbehandeling), maar mist meetbare doelen en een duidelijke acceptatie- en realiteitscheck. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is onduidelijk.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of zij het college verzoekt om in gesprek te gaan met het dorpshuisbestuur en om de raad te informeren over de resultaten.
Participatie
De motie impliceert participatie van het dorpshuisbestuur en de lokale gemeenschap, vooral in termen van fondsenwerving en inzet van bewoners.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien de motie de verduurzaming van het dorpshuis benadrukt, wat kan leiden tot een lager energieverbruik.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen betreffen een subsidie van € 50.000. De motie vermeldt dat de rest van de financiering via fondsenwerving en inzet van bewoners wordt geregeld, maar geeft geen details over hoe de subsidie gedekt wordt binnen de gemeentelijke begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mienskip-dorpshuis Warfstermolen Verduurzamen Renovatie Dorpshuis De Warf Leefbaarheid Subsidieaanvraag Sociale cohesie Energieverbruik Financiering FondsenwervingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Kapitaalgoederenbeheer / uitbesteden groenonderhoud". Het voorstel roept het college op om een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van het uitbesteden van groenonderhoud. Het doel is om te bepalen of uitbesteding efficiënter en/of kostenbesparend is in vergelijking met eigen beheer. De resultaten van dit onderzoek moeten samen met de begroting 2022-2025 aan de raad worden gepresenteerd, inclusief een analyse van de voor- en nadelen en de sociaal-maatschappelijke gevolgen van beide opties.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft wat er van het college wordt verwacht: een onderzoek naar de efficiëntie en kostenbesparing van uitbesteding versus eigen beheer. Echter, het mist specifieke details over de methodologie van het onderzoek en de criteria voor evaluatie.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het college op te roepen tot actie en om de resultaten van het onderzoek te evalueren zodra deze beschikbaar zijn. De raad moet vervolgens beslissen op basis van de gepresenteerde informatie.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het uitbesteden van groenonderhoud een wenselijke richting is, rekening houdend met efficiëntie, kostenbesparing, en sociaal-maatschappelijke gevolgen. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de prioriteiten van de verschillende partijen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, aangezien het vraagt om resultaten samen met de begroting 2022-2025. Het is echter minder meetbaar en haalbaar omdat het geen specifieke criteria of methodologie voor het onderzoek definieert. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie is ingetrokken, wat kan wijzen op onenigheid of veranderde prioriteiten.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het college willen volgen in het uitvoeren van het onderzoek en hoe ze de resultaten willen gebruiken om toekomstige beslissingen te nemen over groenonderhoud.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het onderzoek of de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kan een impliciet onderdeel zijn van de sociaal-maatschappelijke gevolgen die moeten worden onderzocht.
Financiële gevolgen:
De motie erkent dat kapitaalgoederenbeheer een grote impact heeft op de structurele financiële middelen, maar geeft geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het onderzoek moet deze aspecten verduidelijken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kapitaalgoederenbeheer Groenonderhoud Uitbesteden Onderzoek Efficiëntie Kostenbesparing Eigen beheer Sociaal maatschappelijke gevolgen Begroting 2022-2025 Voor- en nadelenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Perspectiefnota 2022-2025
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Perspectiefnota 2022-2025". Het document schetst het financiële kader en de uitgangspunten voor de begroting van 2022. Het bevat autonome ontwikkelingen en noodzakelijke extra uitgaven. De nota benadrukt de uitdagingen bij het sluitend maken van de begroting 2022-2025, vooral door onzekerheden in Rijksmiddelen voor zorgtaken en kapitaalgoederenbeheer. Hoewel 2022 sluitend is door incidentele Rijksmiddelen, zijn er vanaf 2023 lastenverzwaringen gepland. Het college vraagt de raad om wensen en bedenkingen te delen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het een gedetailleerd overzicht biedt van de financiële situatie en de uitdagingen voor de komende jaren. Het geeft echter geen concrete besluiten of maatregelen, aangezien het vooral een informatief document is.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om kennis te nemen van de Perspectiefnota en om wensen en bedenkingen te delen over de voorgestelde financiële richting. Er is geen besluitvorming vereist op dit moment.
Politieke keuzes:
De raad moet overwegen welke lastenverzwaringen acceptabel zijn en hoe om te gaan met de onzekerheden in Rijksmiddelen. Er moeten keuzes gemaakt worden over prioriteiten in uitgaven en mogelijke bezuinigingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet specifiek SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het vooral een informatief document is zonder concrete acties of doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de onzekerheden maken het moeilijk om specifieke doelen te stellen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om kennis te nemen van de Perspectiefnota 2022-2025. Er zijn geen verdere besluiten vereist op dit moment.
Participatie:
Er is geen specifieke participatie van burgers of andere stakeholders vermeld in het voorstel. Het document is vooral gericht op interne gemeentelijke besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op financiële aspecten.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn aanzienlijk, met name door de uitdagingen om de begroting 2023-2025 sluitend te krijgen. Er worden lastenverzwaringen voor burgers vanaf 2023 gepland. De dekking van deze lastenverzwaringen en bezuinigingen is nog onzeker en afhankelijk van toekomstige beslissingen en ontwikkelingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Perspectiefnota 2022-2025 Begroting 2022-2025 Financiële situatie Kapitaalgoederenbeheer Integraal Huisvestingsplan Onderwijs Rijksmiddelen Jeugdzorg Ombuigingsoperatie Lastenverzwaringen MeerjarenramingVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
L. Sytsma
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
R. Slijver
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J. Talsma
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
T. Berends
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
T. Berends
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
T. Berends
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
T. Berends
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
T. Berends
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
T. Berends
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
T. Berends
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
T. Berends
J. Talsma
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - PvdA
J.g. Kramer
T. Berends
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
T. Berends
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
J. Talsma
T. Berends
J.g. Kramer
T. Berends
J. Talsma
J.g. Kramer
T. Berends
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
T. Berends
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
T. Berends
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
L. Sytsma
J. Talsma
J.g. Kramer
L. Sytsma
P.l. Braaksma
L. Sytsma
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
R. Slijver
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.H. Lammering - PvdA
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
R. Slijver
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J. Talsma
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
R. Slijver
J.g. Kramer
A.r. Van Der Aar
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
00:58:10 - 01:05:22 - 01:12:57 - 01:19:28 - 01:25:55 - 01:43:12 - 01:43:56 - 01:49:46 - 01:59:55 - 02:06:03 - 02:35:33 - 02:36:33 - 02:42:58 - 02:44:37 - 02:45:09 - 02:45:48 - 02:46:57 - 02:47:07 - 02:48:36 - 02:49:15 - 02:49:22 - 02:52:56 - 02:54:28 - 02:54:57 - 02:56:39 - 02:57:44 - 03:01:59 - 03:02:03 - 03:02:44 - 03:03:54 - 03:04:18 - 03:05:11 - 03:06:45 - 03:07:48 - 03:08:11 - 03:09:18 - 03:10:24 - 03:10:51 - 03:11:30 - 03:17:15 - 03:19:18 - 03:21:33 - 03:21:56 - 03:23:47 - 03:25:42 - 03:26:00 - 03:27:25 - 03:28:10 - 03:28:24 - 03:43:25 - 03:45:07 - 03:45:26 - 03:45:48 - 03:47:33 - 03:50:30 - 03:55:00 - 03:56:31 - 03:57:09 - 04:00:36 - 04:08:55 - 04:10:16 - 04:10:51 - 04:16:17 - 04:17:41 - 04:18:23 - 04:21:34 - 04:22:04 - 04:24:28 - 04:27:04 - 04:27:10 - 04:28:54 - 04:29:39 - 04:36:34 - 04:37:28 - 04:38:01 - 04:38:40 - 04:40:59