12-01-2023 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 5 Niet aangenomen - Motie vreemd CU-BVNL-PvdA-CDA-VVD-GB - Woodbrookers
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 12 januari 2023 een motie besproken over de jeugdzorginstelling Woodbrookers. De motie stelde dat de gesloten residentiële jeugdzorg bij Woodbrookers zo snel mogelijk moet stoppen, omdat het geen veilige en geborgen omgeving biedt en er geen bewijs is dat het bijdraagt aan een betere toekomst voor de jongeren. Er zijn alternatieven beschikbaar, zoals kleinschalige jeugdvoorzieningen in Heerenveen en Drachten. De motie verzocht het college om geen jongeren meer naar Woodbrookers door te verwijzen en zich in te zetten voor nieuwe jeugdzorgalternatieven. De motie werd ingediend door L. Vellinga (CU) en gesteund door CU, BVNL, PvdA, CDA, VVD, en GB, maar werd niet aangenomen omdat FNP en S!N tegenstemden.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 12 jannewaris 2023 in moty besprutsen oer de jeugdzorgynstelling Woodbrookers. De moty stelde dat de besletten residentiële jeugdzorg by Woodbrookers sa gau mooglik stopje moat, omdat it gjin feilige en fertroude omjouwing biedt en der gjin bewiis is dat it bydraacht oan in bettere takomst foar de jongerein. Der binne alternativen beskikber, lykas lytskalige jeugdfersjennings yn Hearrenfean en Drachten. De moty frege it kolleezje om gjin jongerein mear troch te ferwizen nei Woodbrookers en har yn te setten foar nije jeugdzorgalternativen. De moty waard yntsjinne troch L. Vellinga (CU) en stipe troch CU, BVNL, PvdA, CDA, VVD, en GB, mar waard net oannommen omdat FNP en S!N tsjinstimden.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp: Woodbrookers
Samenvatting: De motie roept op tot het stoppen van doorverwijzingen naar de jeugdzorginstelling Woodbrookers vanwege zorgen over de effectiviteit en veiligheid van de instelling. De indieners pleiten voor de ontwikkeling van kleinschalige en veilige alternatieven voor jeugdzorg in de regio, zoals in Heerenveen en Drachten. Het college wordt verzocht om geen jongeren meer naar Woodbrookers te sturen en samen met andere Friese gemeenten te werken aan nieuwe jeugdzorgvoorzieningen. Daarnaast wordt gevraagd om in het voorjaar van 2023 te rapporteren over de opvang van deze doelgroep.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het beschrijven van de problemen en de gewenste acties. Echter, het biedt weinig gedetailleerde informatie over de concrete stappen die nodig zijn om de voorgestelde alternatieven te realiseren.
Rol van de Raad
De raad speelt een toezichthoudende en besluitvormende rol. Ze moeten beslissen of ze het college willen verzoeken om de voorgestelde acties uit te voeren.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de motie, wat betekent dat ze de huidige situatie bij Woodbrookers onacceptabel vinden, of het afwijzen ervan, wat kan impliceren dat ze ofwel tevreden zijn met de huidige situatie of andere prioriteiten hebben.
SMART en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel er een tijdsframe wordt genoemd voor rapportage, ontbreken specifieke en meetbare doelen voor de alternatieven. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de alternatieven wordt niet besproken.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of ze de motie aannemen en het college verzoeken de voorgestelde acties uit te voeren. In dit geval is de motie niet aangenomen.
Participatie
De motie vermeldt geen specifieke vormen van participatie van jongeren of andere belanghebbenden in het proces van het ontwikkelen van alternatieven.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in deze motie.
Financiële Gevolgen
De motie bespreekt niet de financiële gevolgen of hoe eventuele kosten voor de nieuwe jeugdzorgvoorzieningen gedekt zouden worden. Dit is een belangrijk aspect dat verder uitgewerkt zou moeten worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woodbrookers Jeugdzorg Gesloten residentiële jeugdzorg Veiligheid Alternatieven Kleinschalige jeugdvoorziening Heerenveen Drachten Jongeren BehandelplekkenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Woodbrookers" en richt zich op het beëindigen van de gesloten residentiële jeugdzorg bij de instelling Woodbrookers. De motie stelt dat deze instelling niet de veilige omgeving biedt die het zou moeten zijn en dat er geen bewijs is dat deze vorm van zorg effectief is. Er zijn alternatieven beschikbaar, zoals kleinschalige jeugdvoorzieningen in Heerenveen en Drachten. De motie verzoekt het college om geen jongeren meer naar Woodbrookers door te verwijzen en zich in te zetten voor nieuwe zorgalternatieven. Tevens wordt gevraagd om in het voorjaar van 2023 te rapporteren over de opvang van deze doelgroep.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de problematiek en het aandragen van alternatieven. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan voor de implementatie van de voorgestelde alternatieven.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om te beslissen over het al dan niet aannemen van de motie en daarmee de richting van het jeugdzorgbeleid in de gemeente te beïnvloeden.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het voortzetten van de huidige situatie bij Woodbrookers of het verkennen en implementeren van alternatieve jeugdzorgvoorzieningen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het mist specifieke meetbare doelen en een tijdspad voor de implementatie van alternatieven. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de alternatieven wordt niet onderbouwd.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze de motie aannemen en daarmee het college opdracht geven om de voorgestelde acties uit te voeren. De motie is echter niet aangenomen.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van betrokkenen zoals jongeren, ouders of zorgprofessionals in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in deze motie, hoewel het impliciet kan worden gezien in de context van het creëren van langdurige en veilige zorgoplossingen.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het ontbreken van een financiële onderbouwing kan een reden zijn voor de afwijzing van de motie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woodbrookers Jeugdzorg Gesloten residentiële jeugdzorg Veiligheid Geborgenheid Behandelplekken Alternatieven Kleinschalige jeugdvoorziening Heerenveen DrachtenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6 Vaststellen bestemmingsplan ‘Ferwert-Zeedijk 11a en 12’
Gemeente Noardeast-Fryslân stemt in met omstreden bestemmingsplan Ferwert-Zeedijk
Ondanks een bewogen debat heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân ingestemd met het bestemmingsplan voor Ferwert-Zeedijk 11a en 12. Het plan, dat zonder zienswijzen ter inzage heeft gelegen, zorgt voor de planologische inpassing van de huidige situatie. Toch was niet iedereen overtuigd van de juistheid van het besluit.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 12 januari 2023 werd het bestemmingsplan 'Ferwert-Zeedijk 11a en 12' besproken. Het plan, dat eerder ter inzage lag zonder dat er zienswijzen werden ingediend, werd uiteindelijk ongewijzigd vastgesteld. De kosten voor het bestemmingsplan en eventuele planschade zijn voor rekening van de initiatiefnemer, en belanghebbenden hebben nog zes weken de tijd om te reageren na publicatie.Het debat werd gekenmerkt door een kritische noot van VVD-raadslid mevrouw Ferwerda. Zij uitte haar zorgen over de voorgeschiedenis van de kangoeroewoning op het perceel. "Hoe de gemeente destijds toestemming heeft gegeven voor deze kangoeroewoning is al bijzonder," stelde Ferwerda. Ze suggereerde dat er mogelijk sprake was van vriendjespolitiek, aangezien de oorspronkelijke eigenaar actief was in de gemeenteraad.
Ferwerda benadrukte dat de herindeling van de gemeente Noardeast-Fryslân een positieve ontwikkeling is, omdat het 'ons kent ons'-beleid hierdoor zou verdwijnen. Toch betreurde ze dat de huidige collegeleden niet op de hoogte zijn van de volledige geschiedenis van het dossier. "Er mist nogal wat in dit dossier," aldus Ferwerda, die uiteindelijk tegen het voorstel stemde.
Wethouder Comstra reageerde kort op de opmerkingen van Ferwerda. Hij erkende dat het om een oudere casus ging, maar benadrukte dat het huidige voorstel juridisch en bestuursrechtelijk correct is. "We moeten ons houden aan het juridische kader," zei Comstra. Hij verzekerde dat het bestemmingsplan en de vergunningen nu op orde zijn.
Uiteindelijk stemden de fracties van de FNP, ABVN, CDA, en Gemeentebelangen voor het voorstel, terwijl de ChristenUnie en de VVD tegenstemden. Met de goedkeuring van het bestemmingsplan lijkt er een einde te komen aan een langlopend dossier, al blijft de kwestie voor sommigen omstreden.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het bestemmingsplan 'Ferwert-Zeedijk 11a en 12'. Het plan heeft vanaf 6 oktober tot en met 16 november 2022 ter inzage gelegen, waarbij geen zienswijzen zijn ingediend. Het doel is om de huidige situatie planologisch verantwoord in te passen. Er is geen exploitatieplan nodig, omdat de kosten via een anterieure overeenkomst met de initiatiefnemers zijn verzekerd. Het voorstel is om het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen. Na vaststelling wordt het plan gepubliceerd en kunnen belanghebbenden binnen zes weken reageren. De kosten voor het bestemmingsplan en eventuele planschade zijn voor rekening van de initiatiefnemer. Het raadsbesluit is op 12 januari 2023 genomen.
Gemeente Noardeast-Fryslân stimt yn mei omstriden bestimmingsplan Ferwert-Zeedijk.
Nettsjinsteande in bewogen debat hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân ynstimd mei it bestimmingsplan foar Ferwert-Zeedijk 11a en 12. It plan, dat sûnder beswieren ter ynseach lein hat, soarget foar de planologyske ynpassing fan de hjoeddeiske situaasje. Lykwols wie net elkenien oertsjûge fan de krekteens fan it beslút.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 12 jannewaris 2023 waard it bestimmingsplan 'Ferwert-Zeedijk 11a en 12' besprutsen. It plan, dat earder ter ynseach lei sûnder dat der beswieren yntsjinne waarden, waard úteinlik ûnferoare fêststeld. De kosten foar it bestimmingsplan en eventuele planskied binne foar rekken fan de ynitiatyfnimmer, en belanghawwenden hawwe noch seis wiken de tiid om te reagearjen nei publisearring.It debat waard kenmerke troch in krityske noat fan VVD-radsled frou Ferwerda. Sy út har soargen oer de foargeskiednis fan de kangoeroewenning op it perceel. "Hoe't de gemeente destiids tastimming jûn hat foar dizze kangoeroewenning is al bysûnder," stelde Ferwerda. Se suggerearre dat der mooglik sprake wie fan freonkipolityk, om't de oarspronklike eigenaar aktyf wie yn de gemeenteried.
Ferwerda benadrukte dat de herynling fan de gemeente Noardeast-Fryslân in posityf ûntwikkeling is, om't it 'ús kent ús'-belied hjirmei ferdwine soe. Doch betreurde se dat de hjoeddeistige kolleezjeleden net op 'e hichte binne fan de folsleine skiednis fan it dossier. "Der mist nochal wat yn dit dossier," sa sei Ferwerda, dy't úteinlik tsjin it foarstel stimde.
Wethâlder Comstra reagearre koart op de opmerkings fan Ferwerda. Hy erkende dat it om in âldere kwestje gie, mar benadrukte dat it hjoeddeistige foarstel juridysk en bestjoersrjochtlik krek is. "Wy moatte ús hâlde oan it juridyske kader," sa sei Comstra. Hy fersekere dat it bestimmingsplan en de fergunningen no op oarder binne.
Úteinlik stimden de fraksjes fan de FNP, ABVN, CDA, en Gemeentebelangen foar it foarstel, wylst de ChristenUnie en de VVD tsjin stimden. Mei de goedkarring fan it bestimmingsplan liket der in ein te kommen oan in langrinnend dossier, al bliuwt de kwestje foar in pear omstreden.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de fêststelling fan it bestemmingsplan 'Ferwert-Zeedijk 11a en 12'. It plan hat fan 6 oktober oant en mei 16 novimber 2022 ter ynseage lein, wêrby gjin beswieren yntsjinne binne. It doel is om de hjoeddeistige situaasje planologysk ferantwurde yn te passen. Der is gjin exploitatieplan nedich, omdat de kosten fia in anterieure oerienkomst mei de ynitiatyfnimmers feilichsteld binne. It foarstel is om it bestemmingsplan ûnwizige fêst te stellen. Nei fêststelling wurdt it plan publisearre en kinne belanghawwenden binnen seis wiken reagearje. De kosten foar it bestemmingsplan en eventuele planskade binne foar rekken fan de ynitiatyfnimmer. It riedsbeslút is nommen op 12 jannewaris 2023.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Vaststellen bestemmingsplan ‘Ferwert-Zeedijk11a en 12’". Het doel is om de bestaande situatie op een planologisch verantwoorde manier in te passen. Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen zonder dat er zienswijzen zijn ingediend. Er is een anterieure overeenkomst gesloten om kostenverhaal te verzekeren, waardoor een exploitatieplan niet nodig is. Het plan wordt ongewijzigd vastgesteld.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig en goed onderbouwd. Er zijn geen zienswijzen ingediend en er is een goede ruimtelijke onderbouwing aanwezig.
Rol van de raad:
De raad moet het bestemmingsplan vaststellen en besluiten dat er geen exploitatieplan nodig is.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met het vaststellen van het bestemmingsplan zonder wijzigingen en zonder exploitatieplan.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen inconsequenties gevonden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.
Participatie:
Er is een periode geweest waarin belanghebbenden zienswijzen konden indienen, maar er zijn geen reacties ontvangen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De kosten voor het bestemmingsplan en eventuele planschade zijn voor rekening van de initiatiefnemer. Er is een anterieure overeenkomst gesloten om het kostenverhaal te verzekeren.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Ferwert-Zeedijk 11a en 12 Ruimtelijke onderbouwing Zienswijzen Exploitatieplan Anterieure overeenkomst Planschade Kostenverhaal Mantelzorgwoning PublicatieVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
Agendapunt 7 Vaststellen bestemmingsplan ‘Blije-De Terp 22’
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het vaststellen van het bestemmingsplan 'Blije-De Terp 22', dat de bouw van vier woningen op de locatie van een vervallen gymzaal in Blije mogelijk maakt. Het plan heeft ter inzage gelegen van 13 oktober tot 23 november 2022, zonder dat er zienswijzen zijn ingediend. Er zijn geen belemmeringen voor de vaststelling van het plan, en er is geen exploitatieplan nodig, aangezien de kosten worden gedekt door de grondopbrengst. Het project heeft een verwacht financieel voordeel van circa € 1.000,-. Na vaststelling wordt het plan gepubliceerd en kunnen belanghebbenden binnen zes weken reageren. De raad heeft op 12 januari 2023 besloten het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan it bestimmingsplan 'Blije-De Terp 22', dat de bou fan fjouwer wenningen op de lokaasje fan in falle gymseal yn Blije mooglik makket. It plan hat fan 13 oktober oant 23 novimber 2022 ter ynseage lein, sûnder dat der beswieren yntsjinne binne. Der binne gjin belemmeringen foar it fêststellen fan it plan, en der is gjin ûntwikkelingsplan nedich, om't de kosten dekt wurde troch de grûnopbringst. It projekt hat in ferwachte finansjeel foardiel fan om en by € 1.000,-. Nei fêststelling wurdt it plan publisearre en kinne belânbidjenden binnen seis wiken reagearje. De ried hat op 12 jannewaris 2023 besletten it bestemmingsplan ûnwizige fêst te stellen.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Vaststellen bestemmingsplan ‘Blije-De Terp 22’". Het plan beoogt de realisatie van vier woningen op de locatie van een vervallen gymzaal in Blije. Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen zonder dat er zienswijzen zijn ingediend. Het plan heeft een goede ruimtelijke onderbouwing en er is geen exploitatieplan nodig. De financiële risico's zijn klein en het project verwacht een kleine opbrengst.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig en goed onderbouwd. Het bevat alle noodzakelijke informatie, zoals de ruimtelijke onderbouwing, financiële implicaties, en de afwezigheid van zienswijzen.
Rol van de Raad:
De raad moet het bestemmingsplan vaststellen. Dit is een formele stap in de procedure om de bouw van de woningen mogelijk te maken.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde ontwikkeling en de bijbehorende ruimtelijke en financiële overwegingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.
Participatie:
Er is een participatiemogelijkheid geboden door het plan ter inzage te leggen. Er zijn echter geen zienswijzen ingediend, wat kan duiden op een gebrek aan betrokkenheid of bezwaren vanuit de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt indirect behandeld via de beoordeling van stikstofdepositie, maar het is geen centraal thema in het voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het project verwacht een kleine opbrengst van circa € 1.000,-. De financiële risico's zijn klein en de kosten worden gedekt door de grondopbrengst.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Blije-De Terp 22 Woningen Gymzaal Stikstofdepositie Ruimtelijke onderbouwing Zienswijzen Exploitatieplan Privacy PlanschadeVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 8 Wijziging gemeenschappelijke regeling Marrekrite
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft wijzigingen in de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Marrekrite, die verantwoordelijk is voor de toeristische infrastructuur in Fryslân. De voorgestelde wijzigingen zijn noodzakelijk vanwege nieuwe wet- en regelgeving, besluiten van het Algemeen Bestuur, en de mogelijkheid om leningen aan te vragen bij de Bank Nederlandse Gemeenten. De wijzigingen omvatten onder andere een naamsverandering naar GR Recreatieschap Marrekrite, aanpassingen in de bijdrageregeling, en het opnemen van regels voor kredietwaardigheid. De gemeenteraad heeft besloten geen zienswijze in te dienen tegen deze wijzigingen. Het besluit heeft geen financiële consequenties en de wijzigingen worden later opnieuw aan de raad voorgelegd voor toestemming.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op feroaringen yn de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Marrekrite, dy't ferantwurdlik is foar de toeristyske ynfrastruktuer yn Fryslân. De foarstelde feroaringen binne needsaaklik fanwege nije wet- en regeljouwing, besluten fan it Algemien Bestjoer, en de mooglikheid om lieningen oan te freegjen by de Bank Nederlânske Gemeenten. De feroaringen behelje ûnder oaren in nammeferoaring nei GR Recreatieschap Marrekrite, oanpassingen yn de bydrage-regeling, en it opnimmen fan regels foar kredytweardigens. De gemeenteried hat besletten gjin sicht op te jaan tsjin dizze feroaringen. It beslút hat gjin finansjele gefolgen en de feroaringen wurde letter opnij oan de ried foarlein foar tastimming.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Wijziging gemeenschappelijke regeling Marrekrite". Het doel is om de tekst van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Marrekrite aan te passen aan nieuwe wet- en regelgeving, besluiten van het Algemeen Bestuur, en om de mogelijkheid te creëren om leningen aan te vragen bij de Bank Nederlandse Gemeenten. De wijzigingen omvatten ook een naamsverandering naar "GR Recreatieschap Marrekrite" om beter aan te sluiten bij de huidige taken. De raad wordt gevraagd geen zienswijze in te dienen tegen deze wijzigingen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke uitleg van de noodzaak voor de wijzigingen en de context waarin deze plaatsvinden. Er is echter een kanttekening dat niet alle benodigde wijzigingen in deze ronde zijn meegenomen, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om een zienswijze te geven op de voorgestelde wijzigingen. Op een later moment zal de raad ook toestemming moeten geven voor de wijzigingen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij wel of geen zienswijze indient tegen de voorgestelde wijzigingen. Dit kan afhangen van de politieke visie op de rol en de taken van de Marrekrite en de betrokkenheid van de gemeente daarin.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de opmerking dat niet alle wijzigingen zijn meegenomen, kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten geen zienswijze in te dienen tegen de voorgestelde wijzigingen in de GR Marrekrite.
Participatie:
Er wordt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden genoemd in het voorstel. De communicatie lijkt vooral gericht op de betrokken overheidsorganisaties.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële consequenties. De financiële aspecten, zoals de bijdrageregeling en de mogelijkheid om leningen aan te trekken, zijn al eerder besloten en verwerkt in de meerjarenbegroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenschappelijke Regeling Marrekrite Recreatieschap Wet- en regelgeving Aanlegplaatsen Fiets- en wandelknooppunten Bijdrageregeling Langlopende leningen Kredietwaardigheid Toeristische infrastructuur Democratische legitimatieVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 9 Verordening beslistermijn schuldhulpverlening
Gemeente Noardeast-Fryslân Stelt Beslistermijn Schuldhulpverlening Vast
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een nieuwe verordening die de beslistermijn voor schuldhulpverlening vastlegt op maximaal acht weken. Deze stap volgt op een wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en biedt inwoners met schulden meer duidelijkheid over de termijn waarbinnen hun hulpvraag wordt behandeld.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het vaststellen van een verordening voor de beslistermijn van schuldhulpverlening. Door een wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening moeten gemeenten deze termijn nu vastleggen in een verordening, met een maximum van acht weken. Hoewel de Algemene wet bestuursrecht al een termijn van acht weken voorschrijft, is het noodzakelijk dit ook in een gemeentelijke verordening te regelen. Het doel is om duidelijkheid te bieden aan inwoners met schulden over de termijn waarbinnen een beslissing over hun hulpvraag wordt genomen. De voorgestelde termijn van acht weken wordt als realistisch beschouwd, gezien de complexiteit van het verzamelen van financiële documenten. Verkorting van deze termijn kan leiden tot meer ingebrekestellingen en verhoogde druk op de uitvoeringspraktijk. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan deze verordening. De Participatieraad Sociaal Domein heeft positief geadviseerd over het voorstel. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal de verordening digitaal worden gepubliceerd.
Gemeente Noardeast-Fryslân Stelt Beslistermyn Skuldhulpferliening Fêst
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei in nije feroardening dy't de beslútstermyn foar skuldhulpferliening fêststelt op maksimaal acht wiken. Dizze stap folget op in feroaring yn de Wet gemeentelijke skuldhulpferliening en biedt ynwenners mei skulden mear dúdlikheid oer de termyn wêrbinnen har helpfraach behannele wurdt.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan in feroardening foar de beslistermyn fan skuldhulpferliening. Troch in feroaring yn de Wet gemeentelijke skuldhulpferliening moatte gemeenten dizze termyn no fêstlizze yn in feroardening, mei in maksimum fan acht wiken. Alhoewol't de Algemene wet bestjoersrjocht al in termyn fan acht wiken foarskriuwt, is it needsaaklik dit ek yn in gemeentlike feroardening te regeljen. It doel is dúdlikheid te bieden oan ynwenners mei skulden oer de termyn binnen hokker in beslút oer harren helpfraach nommen wurdt. De foarstelde termyn fan acht wiken wurdt as realistysk beskôge, sjoen de kompleksiteit fan it sammele fan finansjele dokuminten. Ferkoarting fan dizze termyn kin liede ta mear yngebrekestellingen en ferhege druk op de útfieringspraktyk. Der binne gjin finansjele gefolgen ferbûn oan dizze feroardening. De Participatieraad Sociaal Domein hat posityf advisearre oer it foarstel. Nei goedkarring troch de gemeenteried sil de feroardening digitaal publisearre wurde.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Verordening beslistermijn schuldhulpverlening gemeente Noardeast-Fryslân
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Verordening beslistermijn schuldhulpverlening gemeente Noardeast-Fryslân". Het doel is om de beslistermijn voor schuldhulpverlening vast te leggen op maximaal acht weken, conform de wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Dit biedt duidelijkheid aan inwoners over de termijn waarbinnen een besluit over hun aanvraag wordt genomen. De termijn van acht weken wordt als realistisch beschouwd, gezien de complexiteit van het verzamelen van financiële documenten en het maken van een goede afweging voor hulpverlening.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de wettelijke vereisten en de praktische overwegingen voor de termijn van acht weken duidelijk uiteenzet. Het bevat argumenten voor de gekozen termijn en bespreekt mogelijke risico's van een kortere termijn.
Rol van de Raad:
De raad moet de voorgestelde verordening vaststellen. Dit is een formele stap om te voldoen aan de wettelijke verplichting en om de uitvoeringspraktijk te ondersteunen.
Politieke Keuzes:
De belangrijkste politieke keuze is het vaststellen van de beslistermijn op acht weken. Dit vereist een afweging tussen snelheid van dienstverlening en de haalbaarheid voor de uitvoerende instanties.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) in de zin dat het een specifieke termijn van acht weken vaststelt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de verordening vast te stellen zoals voorgesteld.
Participatie:
De Participatieraad Sociaal Domein is om advies gevraagd en heeft ingestemd met het voorstel. Dit wijst op betrokkenheid van relevante stakeholders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op administratieve en juridische aspecten van schuldhulpverlening.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, zoals expliciet vermeld in het document. De verordening vereist geen begrotingswijziging.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verordening beslistermijn Schuldhulpverlening Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Beslistermijn Algemene wet bestuursrecht (Awb) Schuldenregeling Ingebrekestelling Dwangsom Participatieraad Sociaal Domein SchulddienstverleningVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 9.a Aangenomen - motie vreemd - CDA-CU-VVD - Busverbinding Kollum - Drachten
Nieuwe Buslijn Kollum-Drachten Krijgt Groen Licht van Gemeenteraad
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met een motie voor een nieuwe busverbinding tussen Kollum en Drachten. Het initiatief, dat breed gesteund wordt door lokale dorpsbelangen en handelsverenigingen, moet de leefbaarheid in de regio verbeteren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 12 januari 2023 werd een motie besproken die was ingediend door G. Schoorstra-Boeijenga van het CDA, samen met de ChristenUnie en de VVD. Het voorstel kreeg unanieme steun van alle partijen in de raad. "Dit is een breed gedragen initiatief dat bijdraagt aan de leefbaarheid," aldus Schoorstra-Boeijenga. De motie roept het college op om het voorstel te ondersteunen en draagvlak te creëren binnen de ANNO-gemeenten en bij de niet-ANNO-gemeenten Westerkwartier en Smallingerland.De discussie in de raad was levendig. Mevrouw Ferwerda van de VVD benadrukte het belang van goed openbaar vervoer: "Mensen kunnen nu 's avonds nauwelijks nog naar Dokkum reizen, terwijl dat toch onze eigen gemeente is." Ze riep op tot meer aandacht voor het openbaar vervoer in de regio.
De FNP-fractie, vertegenwoordigd door de heer Buwalda, uitte enige scepsis over de haalbaarheid van het plan. "Je kunt van alles initiëren, maar is het realistisch?" vroeg hij zich af. Toch besloot de FNP uiteindelijk de motie te steunen, ondanks twijfels over de uitvoerbaarheid binnen de huidige openbaarvervoersconcessie.
Wethouder Braaksma reageerde positief op de motie en benadrukte dat het college het initiatief als ondersteunend beleid ziet. "Dit is een burgerinitiatief dat we moeten omarmen," zei hij. Hij beloofde dat het college de zienswijze van de raad zou meenemen in de reactie naar het college van Gedeputeerde Staten voor de nieuwe openbaarvervoersconcessie Friesland.
De stemming over de motie verliep zonder tegenstemmen. "Het is belangrijk om actie te ondernemen en dit initiatief op de agenda te krijgen," concludeerde Schoorstra-Boeijenga tevreden. Met de unanieme steun van de raad lijkt de weg vrij voor verdere stappen richting de realisatie van de nieuwe buslijn.
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 12 januari 2023 een motie aangenomen over een nieuwe busverbinding tussen Kollum en Drachten. De motie werd ingediend door G. Schoorstra-Boeijenga (CDA), CU, en VVD en kreeg unanieme steun van alle partijen in de raad. Het initiatief voor de buslijn komt van H&I Surhuisterveen en wordt gesteund door verschillende dorpsbelangen en handelsverenigingen. De raad verzoekt het college om het voorstel te ondersteunen, draagvlak te creëren binnen de ANNO-gemeenten en bij de niet ANNO-gemeenten Westerkwartier en Smallingerland, en het verzoek mee te nemen in de reactie naar het college van GS voor de nieuwe openbaarvervoersconcessie Friesland. De motie werd aangenomen met 27 stemmen voor en geen tegenstemmen.
Nije Busline Kollum-Drachten Kriget Grienljocht fan Gemeenteried
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich ynstimd mei in motyf foar in nije busferbining tusken Kollum en Drachten. It ynisjatyf, dat breed stipe krijt fan lokale doarpsbelangen en hannelsguodferienings, moat de libbenskwaliteit yn de regio ferbetterje.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 12 jannewaris 2023 waard in motie besprutsen dy yntsjinne wie troch G. Schoorstra-Boeijenga fan it CDA, tegearre mei de ChristenUnie en de VVD. It foarstel krige unanyme stipe fan alle partijen yn de ried. "Dit is in breed droegen ynisjatyf dat bydraacht oan de leefberens," sa sei Schoorstra-Boeijenga. De motie ropt it kolleezje op om it foarstel te stypjen en draachflak te skeppen binnen de ANNO-gemeenten en by de net-ANNO-gemeenten Westerkertier en Smellingerlân.De diskusje yn de ried wie libbenich. Frou Ferwerda fan de VVD benadrukte it belang fan goed iepenbier ferfier: "Minsken kinne no 's jûns amper nei Dokkum reizgje, terwyl dat dochs ús eigen gemeente is." Se ropt op ta mear omtinken foar it iepenbier ferfier yn de regio.
De FNP-fraksje, fertsjintwurdige troch de hear Buwalda, útte wat skepsis oer de haalberens fan it plan. "Jo kinne fan alles ynitsjeare, mar is it realistysk?" frege er him ôf. Doch besleat de FNP úteinlik de motie te stypjen, ûndanks twifels oer de útfierberens binnen de hjoeddeistige iepenbierferfierkonsesje.
Wethâlder Braaksma reagearre posityf op de motie en benadrukte dat it kolleezje it ynisjatyf as stipebeleid sjocht. "Dit is in boarger-yntsjinjatyf dat wy omearme moatte," sa sei er. Hy beloofde dat it kolleezje de sichtwize fan de ried meinimme soe yn de reaksje nei it kolleezje fan Deputearre Steaten foar de nije iepenbierferfierkonsesje Fryslân.
De stimming oer de motie ferrûn sûnder tsjinstimmen. "It is wichtich om aksje te ûndernimmen en dit ynisjatyf op 'e aginda te krijen," konkludearre Schoorstra-Boeijenga tefreden. Mei de unanyme stipe fan de ried liket de wei iepen foar fierdere stappen rjochting de realisaasje fan de nije busline.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 12 jannewaris 2023 in motie oannommen oer in nije busferbining tusken Kollum en Drachten. De motie waard yntsjinne troch G. Schoorstra-Boeijenga (CDA), CU, en VVD en krige unanyme stipe fan alle partijen yn de ried. It ynisjatyf foar de busline komt fan H&I Surhústerfean en wurdt stipe troch ferskillende doarpsbelangen en hannelsguodferienings. De ried freget it kolleezje om it foarstel te stypjen, draachflak te skeppen binnen de ANNO-gemeenten en by de net ANNO-gemeenten Westerkertier en Smellingerlân, en it fersyk mei te nimmen yn de reaksje nei it kolleezje fan GS foar de nije iepenbier ferfierkonsesje Fryslân. De motie waard oannommen mei 27 stimmen foar en gjin tsjinstimmen.
-
230628 Collegebrief aan raad - beantwoording motie busverbinding Kollum Drachten.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Beantwoording motie busverbinding Kollum - Drachten." Het betreft een reactie op een motie van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om een nieuwe buslijn tussen Kollum en Drachten te ondersteunen. De ANNO-gemeenten hebben gezamenlijk het initiatief bij de provincie onder de aandacht gebracht en verzocht om een pilot te onderzoeken. De provincie staat open voor nieuwe initiatieven, en de gemeenten hebben hun steun uitgesproken tijdens de coalitiebesprekingen van Gedeputeerde Staten. De motie wordt als afgehandeld beschouwd.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de stappen beschrijft die zijn ondernomen om de motie te ondersteunen en de betrokkenheid van de provincie en andere gemeenten toelicht. Echter, details over de specifieke vervolgstappen of tijdlijnen voor de pilot ontbreken.
Rol van de raad:
De rol van de raad was het indienen van de motie en het ondersteunen van het burgerinitiatief. De raad heeft hiermee de verantwoordelijkheid om het belang van de busverbinding te benadrukken en de voortgang te monitoren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij tevreden is met de huidige aanpak en of zij verdere druk wil uitoefenen op de provincie om de pilot te realiseren. Ook kan de raad overwegen om aanvullende middelen of initiatieven te ondersteunen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke tijdlijnen en meetbare doelen voor de pilot. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de afwezigheid van concrete vervolgstappen kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij de afhandeling van de motie accepteert zoals voorgesteld of dat zij verdere actie wil ondernemen om de voortgang van de busverbinding te waarborgen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat het een burgerinitiatief betreft, wat wijst op enige mate van participatie. Echter, verdere details over hoe burgers betrokken blijven in het proces worden niet gegeven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar openbaar vervoer kan bijdragen aan duurzame mobiliteit. Het voorstel zou kunnen profiteren van een expliciete koppeling aan duurzaamheidsdoelen.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden niet specifiek genoemd in het voorstel. Er is geen informatie over hoe de kosten voor de pilot of de uiteindelijke buslijn gedekt zouden worden. Dit is een belangrijk aspect dat verdere aandacht vereist.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Busverbinding Kollum Drachten Openbaar vervoer Provincie ANNO-gemeenten Burgerinitiatief Buslijn Pilot Busconcessie Fryslân 2024-2034Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp: Busverbinding Kollum - Drachten
Samenvatting: De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie aangenomen om een nieuwe buslijn tussen Kollum en Drachten te ondersteunen. Dit initiatief is ingediend door H&I Surhuisterveen en wordt gesteund door diverse dorpsbelangen en handelsverenigingen. De motie benadrukt het belang van goed openbaar vervoer voor de leefbaarheid, met name voor toegang tot zorg en onderwijs. Het college wordt verzocht om steun te creëren binnen de ANNO-gemeenten en bij niet-ANNO-gemeenten Westerkwartier en Smallingerland, en om het voorstel mee te nemen in de reactie op de nieuwe openbaarvervoersconcessie Friesland.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is redelijk volledig in termen van de doelstellingen en de betrokken partijen. Het benoemt de noodzaak van de buslijn en de steun van lokale belangengroepen. Echter, details over de uitvoering, kosten en tijdlijnen ontbreken.
Rol van de Raad
De raad speelt een faciliterende en ondersteunende rol door het college te verzoeken om het initiatief te ondersteunen en draagvlak te creëren bij andere gemeenten.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen of zij het initiatief voor de nieuwe buslijn willen ondersteunen en hoe zij de samenwerking met andere gemeenten willen vormgeven.
SMART-Analyse en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en acceptabel, maar mist meetbare doelen, een realistische uitvoeringsplan en tijdsgebonden elementen. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de afwezigheid van financiële details is een tekortkoming.
Besluit van de Raad
De raad heeft besloten de motie aan te nemen en het college te verzoeken om het initiatief te ondersteunen en verder te brengen.
Participatie
Het voorstel benadrukt participatie door de betrokkenheid van lokale dorpsbelangen en handelsverenigingen, maar er is geen specifieke strategie voor bredere publieke participatie beschreven.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar verbeterd openbaar vervoer kan bijdragen aan duurzame mobiliteit door het verminderen van autogebruik.
Financiële Gevolgen
De motie vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Dit is een belangrijk aspect dat verder uitgewerkt moet worden om de haalbaarheid van het voorstel te beoordelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Busverbinding Kollum - Drachten Openbaar vervoer Noodconcessie Arriva H&I Surhuisterveen Dorpsbelangen Kollum Handelsvereniging Kollum Leefbaarheid ANNO-gemeenten Westerkwartier SmallingerlandVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Busverbinding Kollum - Drachten Openbaar vervoer Noodconcessie Arriva H&I Surhuisterveen Dorpsbelangen Kollum Handelsvereniging Kollum Leefbaarheid ANNO-gemeenten Westerkwartier SmallingerlandVerfijning van de zoekopdracht: