10-10-2024 It Petear
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 1 Opening
M. van der Staal - S!N
Onbekende spreker
Onbekende spreker
Agendapunt 2 Participatiebeleid
Onbekende spreker
M. van der Staal - S!N
Inspreker Raad
M. van der Staal - S!N
Inspreker Raad
M. van der Staal - S!N
J.H. Lammering - PvdA
Inspreker Raad
M. van der Staal - S!N
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
M. van der Staal - S!N
Inspreker Raad
M. van der Staal - S!N
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Inspreker Raad
B.B. van Dellen - FNP Noardeast-Fryslân
Inspreker Raad
M. van der Staal - S!N
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
Inspreker Raad
M. van der Staal - S!N
J.H. Lammering - PvdA
M. van der Staal - S!N
Inspreker Raad
M. van der Staal - S!N
Onbekende spreker
M. vd Meij-Baron - S!N
Onbekende spreker
M. van der Staal - S!N
M. van der Staal - S!N
B.B. van Dellen - FNP Noardeast-Fryslân
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
M. vd Meij-Baron - S!N
Agendapunt 3 Concept visiedocument FUMO
Gemeente Noardeast-Fryslân dient zienswijze in op FUMO-visiedocument
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft tijdens de vergadering op 17 oktober 2024 besloten een zienswijze in te dienen op het concept-visiedocument van de FUMO voor 2024-2028. Het document biedt de mogelijkheid om opmerkingen te maken die uiterlijk 25 oktober 2024 bij het dagelijks bestuur van de FUMO moeten zijn ingediend.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om een zienswijze in te dienen uitvoerig besproken. De FUMO, de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving, had eerder een presentatie gegeven om de context en achtergrond van het visiedocument toe te lichten. "Het thema voor vanavond is de maatschappelijke milieuambities van de deelnemers," aldus Dagmar van den Berg van de FUMO. Ze benadrukte dat de FUMO zich niet alleen meer richt op milieu, maar ook op de fysieke leefomgeving in brede zin.Een belangrijk punt van kritiek vanuit de raad was het ontbreken van een geconsolideerde missie en visie in het document. Raadslid De Jager van de ChristenUnie vroeg zich af waarom er geen samenwerking is gezocht met andere noordelijke omgevingsdiensten. "Zoek de samenwerking, daar zit kennis en capaciteit," stelde hij.
Daarnaast werd de invloed van het bedrijfsleven op de FUMO besproken. Raadslid Breusma van de Fryske Nasjonale Partij uitte zijn zorgen over de kostenverdeling: "Als het bedrijfsleven meer invloed krijgt, mogen we dan aannemen dat zij ook de kosten dragen?"
Een ander punt van discussie was de rol van de FUMO in de communicatie met burgers. Raadslid Dekkema van de ChristenUnie pleitte voor meer verbinding tussen de FUMO en de inwoners, om situaties zoals beschreven in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid te voorkomen. "Ik zou willen pleiten voor verbinding tussen FUMO en de inwoner," zei hij.
Wethouder Jouta gaf aan dat de zienswijze een belangrijk instrument is om de zorgen van de raad over te brengen. "Uiteraard zullen we als deelnemers vinger aan de pols houden," verzekerde ze.
De raad zal op 17 oktober een definitief besluit nemen over de zienswijze, waarna deze tijdig zal worden ingediend bij het dagelijks bestuur van de FUMO.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het indienen van een zienswijze op het concept-visiedocument FUMO 2024-2028. Het document, ontvangen op 18 juli 2024, biedt de gemeenteraad de mogelijkheid om opmerkingen te maken die uiterlijk 25 oktober 2024 bij het dagelijks bestuur van de FUMO moeten zijn ingediend. De zienswijze is bedoeld om het visiedocument aan te passen en breed draagvlak te creëren onder de deelnemers van de FUMO. Belangrijke punten van kritiek zijn het ontbreken van een geconsolideerde missie en visie, de financiële consequenties die in het document zijn opgenomen, en het feit dat de visie van de deelnemers niet is meegenomen. Daarnaast wordt benadrukt dat de FUMO moet zorgen dat de basis op orde is om effectief beleid te kunnen voeren. Het raadsbesluit om de zienswijze in te dienen is genomen tijdens de vergadering op 17 oktober 2024.
Gemeente Noardeast-Fryslân tsjinje sicht op op FUMO-fisyedokumint yn.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat tiidens de gearkomste op 17 oktober 2024 besletten in sicht op it konsept-fisydokumint fan de FUMO foar 2024-2028 yn te tsjinjen. It dokumint biedt de mooglikheid om opmerkings te meitsjen dy't foar 25 oktober 2024 by it deistich bestjoer fan de FUMO yntsjinne wurde moatte.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering waard it foarstel om in sicht op te stjoeren út en trochset. De FUMO, de Fryske Utfieringsdients Miljeu en Omjouwing, hie earder in presintaasje jûn om de kontekst en eftergrûn fan it fisydokumint ta te ljochtsjen. "It tema foar hjoedjûn is de maatskiplike miljeu-ambysjes fan de dielnimmers," sa sei Dagmar van den Berg fan de FUMO. Se benadrukke dat de FUMO har net allinnich mear rjochtet op it miljeu, mar ek op de fysike libbensomjouwing yn brede sin.In wichtich punt fan krityk fanút de ried wie it ûntbrekken fan in konsolidearre missy en fisy yn it dokumint. Riedslid De Jager fan de ChristenUnie frege him ôf wêrom der gjin gearwurking socht is mei oare noardlike omjouwingsdientsen. "Sykje de gearwurking, dêr sit kennis en kapasiteit," stelde er.
Dêrneist waard de ynfloed fan it bedriuwslibben op de FUMO besprutsen. Riedslid Breusma fan de Fryske Nasjonale Partij út syn soargen oer de kostenferdieling: "As it bedriuwslibben mear ynfloed krijt, meie wy dan oannimme dat sy ek de kosten drage?"
In oar diskusjepunt wie de rol fan de FUMO yn de kommunikaasje mei boargers. Riedslid Dekkema fan de ChristenUnie pleite foar mear ferbining tusken de FUMO en de ynwenners, om situaasjes lykas beskreaun yn it rapport fan de ûndersyksried foar Feiligens te foarkommen. "Ik soe pleitsje wolle foar ferbining tusken FUMO en de ynwenners," sa sei er.
Wethâlder Jouta joech oan dat de sicht op in wichtich ynstel is om de soargen fan de ried oer te bringen. "Fansels sille wy as dielnimmers de finger oan de pols hâlde," fersekere se.
De ried sil op 17 oktober in definityf beslút nimme oer de sicht, wêrnei't dizze tiidich yntsjinne wurde sil by it deistich bestjoer fan de FUMO.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it yndienen fan in sicht op it konsept-fisydokumint FUMO 2024-2028. It dokumint, ûntfongen op 18 july 2024, jout de gemeenteried de mooglikheid om opmerkings te meitsjen dy't foar 25 oktober 2024 yntsjinne wurde moatte by it deistich bestjoer fan de FUMO. It doel fan de sicht is om it fisydokumint oan te passen en in breed draachflak te skeppen ûnder de dielnimmers fan de FUMO. Belangrike punten fan krityk binne it ûntbrekken fan in konsolidearre missy en fisy, de finansjele konsekwinsjes dy't yn it dokumint opnommen binne, en it feit dat de fisy fan de dielnimmers net meinaam is. Dêrneist wurdt benadrukt dat de FUMO soargje moat dat de basis op oarder is om effektyf belied te kinnen fiere. It riedsbeslút om de sicht yn te tsjinjen is nommen tidens de gearkomste op 17 oktober 2024.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Concept-visiedocument FUMO 2024 - 2028". Het doel is om een zienswijze in te dienen op het concept-visiedocument van de FUMO, dat de missie en visie voor de periode 2024-2028 beschrijft. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân wordt uitgenodigd om opmerkingen te maken, vooral omdat er onduidelijkheden zijn over de integratie van eerdere feedback en financiële implicaties. De zienswijze moet uiterlijk 25 oktober 2024 worden ingediend.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt niet volledig, aangezien er geen geconsolideerde versie van de missie en visie is, en het onduidelijk is hoe eerdere opmerkingen zijn verwerkt. Bovendien zijn er financiële consequenties opgenomen die niet in een visiedocument thuishoren.
Rol van de raad:
De raad moet een zienswijze indienen op het concept-visiedocument. Dit biedt de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de uiteindelijke inhoud van het document.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de huidige inhoud van het visiedocument, inclusief de financiële implicaties en de mate waarin de visie van de deelnemers is meegenomen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), vooral omdat de doelen en financiële implicaties niet duidelijk zijn gespecificeerd. Er zijn inconsistenties, zoals het opnemen van financiële consequenties in een visiedocument.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de bijgevoegde zienswijze op het concept-visiedocument in te dienen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de visie van de deelnemers niet is meegenomen, wat wijst op een gebrek aan participatie van belanghebbenden in het opstellen van het document.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn financiële gevolgen, namelijk de inhuur van 4 FTE's met een totale kostenpost van €460.000 per jaar. Het voorstel geeft aan dat deze financiële consequenties niet in een visiedocument thuishoren, maar er wordt geen dekking aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
FUMO Concept-visiedocument Zienswijze Missie en visie Financiële consequenties Omgevingswet Basistaken Plustaken Deelnemers Digitale basisVerfijning van de zoekopdracht: