02-01-2019 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 6.1 Amendement Voorzitterschap presidium
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 1 Iepening
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 2 Untbleating gemeentewapen Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
Kommunikaasje Sietske Postma
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 3 Ynstallaasje riedsleden
Voorz.dhr.h. Apotheker
Onbekende spreker
Onbekende spreker
Onbekende spreker
Onbekende spreker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 4 Fêststelle aginda
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 5 Beneaming en beëdiging griffier en adjunkt-griffier
Nieuwe Griffier en Adjunct-Griffier voor Noardeast-Fryslân: "Een stap vooruit voor de gemeente"
Tijdens de raadsvergadering van 2 januari 2019 heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân unaniem ingestemd met de benoeming van de heer S.K. Dijkstra als griffier en mevrouw T. Toren als adjunct-griffier. Beide functionarissen zullen hun nieuwe rollen met ingang van 2 januari 2019 vervullen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de benoeming van de heer S.K. Dijkstra als griffier en mevrouw T. Toren als adjunct-griffier, met ingang van 2 januari 2019. De heer Dijkstra was sinds februari 2018 beoogd griffier en werd na een positief beoordelingsgesprek voorgedragen door de werkgeverscommissie van de voormalige gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. Mevrouw Toren, met ervaring als griffier en betrokken bij het herindelingsproces, werd als geschikte kandidaat voor adjunct-griffier voorgesteld. De benoemingen werden goedgekeurd tijdens de raadsvergadering op 2 januari 2019, waarbij de stemming schriftelijk en geheim plaatsvond. Na benoeming dienen beide functionarissen een ambtseed af te leggen.
Nije Griffier en Adjunct-Griffier foar Noardeast-Fryslân: "In stap foarút foar de gemeente"
Tidens de riedsfergadering fan 2 jannewaris 2019 hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân ienstemd mei de beneaming fan de hear S.K. Dijkstra as griffier en frou T. Toren as adjunkt-griffier. Beide funksjonarissen sille har nije rollen yngong 2 jannewaris 2019 ferfolje.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân giet oer de beneaming fan de hear S.K. Dijkstra as griffier en frou T. Toren as adjunkt-griffier, mei yngong fan 2 jannewaris 2019. De hear Dijkstra wie sûnt febrewaris 2018 beoardiele griffier en waard nei in posityf beoardielingspetear foardroegen troch de wurkjouwerskommisje fan de foarige gemeenten Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerlân. Frou Toren, mei ûnderfining as griffier en belutsen by it herindelingsproses, waard foarsteld as geskikte kandidaat foar adjunkt-griffier. De beneamings waarden goedkard op de riedsfergadering fan 2 jannewaris 2019, dêr't de stimming skriftlik en geheim plakfûn. Nei beneaming moatte beide funksjonarissen in amtseed ôflizze.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
- Titel: Benoeming griffier en adjunct-griffier gemeente Noardeast-Fryslân
- Samenvatting: Het voorstel betreft de benoeming van de heer S.K. Dijkstra als griffier en mevrouw T. Toren als adjunct-griffier van de gemeente Noardeast-Fryslân, met ingang van 2 januari 2019. De benoemingen volgen op de herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. De werkgeverscommissie heeft de heer Dijkstra voorgedragen na een positief beoordelingsgesprek. Mevrouw Toren wordt voorgesteld vanwege haar ervaring en betrokkenheid bij het herindelingsproces. De raad moet hierover een besluit nemen tijdens de vergadering op 2 januari 2019.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle relevante informatie bevat over de voorgestelde benoemingen, inclusief de achtergrond, argumenten en de procedurele stappen die zijn gevolgd.
Rol van de raad bij het voorstel:
De raad heeft de rol om het besluit te nemen over de benoeming van de griffier en adjunct-griffier. Dit gebeurt via een schriftelijke stemming, zoals vereist door de Gemeentewet.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel voornamelijk procedureel van aard is. De raad moet echter wel instemmen met de voorgestelde kandidaten.
SMART-analyse en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, aangezien het een benoemingsvoorstel betreft. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit dat de raad moet nemen:
De raad moet besluiten om de heer S.K. Dijkstra te benoemen als griffier en mevrouw T. Toren als adjunct-griffier van de gemeente Noardeast-Fryslân.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, aangezien het een interne benoemingskwestie betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het gaat om personele benoemingen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit is mogelijk omdat de benoemingen binnen de bestaande budgetten vallen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Benoeming Griffier Adjunct-griffier S.K. Dijkstra T. Toren Werkgeverscommissie Herindelingsproces Gemeentewet Ambtseed Gedeputeerde StatenVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 6 Fêststelle Reglemint fan Oarder fan de ried
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft het vaststellen van een nieuw Reglement van Orde (RvO) voor de vergaderingen van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Dit is noodzakelijk vanwege de harmonisatie van verordeningen na de herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Het nieuwe RvO is gebaseerd op recente reglementen van Kollumerland en Tytsjerksteradiel en bevat ook wijzigingen voorgesteld door de VNG in 2018. Een discussiepunt is de wijze van openen van de raadsvergadering, waarvoor geen overeenstemming is bereikt; dit zal apart worden besloten. Tijdens de bespreking in de Herindelingscommissie zijn aanvullingen vanuit de Klankbordgroep verwerkt, maar er is kritiek vanuit DS over de rol van de agendacommissie. Het voorstel wordt als bespreekpunt voorgelegd aan de nieuwe gemeenteraad.
Samenvatting
It riedsfoarstel befettet it fêststellen fan in nij Reglemint fan Oarder (RvO) foar de gearkomsten fan de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân. Dit is needsaaklik fanwege de harmonisaasje fan feroardeningen nei de herynjouwing fan de gemeenten Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerlân c.a. It nije RvO is basearre op resinte regleminten fan Kollumerlân en Tytsjerksteradiel en befettet ek feroaringen dy't foarsteld binne troch de VNG yn 2018. In diskusjepunt is de wize fan iepenjen fan de riedsgearkomst, dêr't gjin oerienstimming oer berikt is; dit sil apart besletten wurde. Tidens de besprekking yn de Herynjouwingskommisje binne oanfullingen fanút de Klankboargroep ferwurke, mar der is krityk fan DS oer de rol fan de agindakommisje. It foarstel wurdt as besprekpunt foarlein oan de nije gemeenteried.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Reglement van Orde voor de raad van de gemeente Noardeast-Fryslân
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad van de gemeente Noardeast-Fryslân 2019". Het doel is om een uniform Reglement van Orde (RvO) vast te stellen voor de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân, ter vervanging van de verschillende verordeningen van de voormalige DFK-gemeenten. Het nieuwe RvO is gebaseerd op recente modellen en wijzigingen van de VNG en bevat bepalingen over de werkwijze van de nieuwe raad. Een specifiek punt van discussie is de wijze van openen van de raadsvergadering, die apart moet worden vastgesteld.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzaak en de basis voor het nieuwe RvO uitlegt. Het verwijst naar relevante modellen en wijzigingen en behandelt de belangrijkste discussiepunten, zoals de agendacommissie en de opening van de vergaderingen.
Rol van de raad:
De raad moet het nieuwe Reglement van Orde vaststellen. Dit is een essentiële stap voor de werking van de nieuwe gemeenteraad, aangezien het RvO de spelregels voor de raadsvergaderingen bepaalt.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van het RvO en kan daarbij overwegen of de voorgestelde werkwijze en structuur, zoals de agendacommissie, passend zijn. Ook moet de raad besluiten over de wijze van openen van de raadsvergaderingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen, zoals concrete doelen of evaluatiemomenten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de discussie over de agendacommissie wijst op mogelijke onenigheid.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het Reglement van Orde vast te stellen en eventueel aanvullende besluiten nemen over de opening van de vergaderingen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt participatie van de Klankbordgroep en de Herindelingscommissie, wat wijst op enige mate van betrokkenheid van verschillende belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om organisatorische en procedurele zaken.
Financiële gevolgen:
Er worden geen financiële gevolgen genoemd in het voorstel, wat logisch is gezien de aard van het onderwerp. Het betreft voornamelijk organisatorische aanpassingen zonder directe financiële impact.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Reglement van Orde (RvO) Harmonisatie Gemeentewet Verordeningen Herindelingscommissie Klankbordgroep Agendacommissie Presidium VNG-model SpelregelsVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
R. Slijver
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 7 Ynkommen stikken en meidielingen
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker -
Agendapunt 8 Fêststelle gearkomsteskema 2019
Samenvatting
In voorbereiding op de herindeling heeft de Klankbordgroep Herindeling een nieuwe werkwijze en vergaderstructuur ontwikkeld voor de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Deze werkwijze, beschreven in de notitie "Meer met minder," werd besproken door de Herindelingscommissie op 19 september 2018. De nieuwe structuur onderscheidt vier soorten raadsbijeenkomsten: It Petear (beeldvorming/informatief), It Debat (opinievorming), It Beslút (besluitvorming), en It Poadium (initiatieven inwoners). Het vergaderschema voor 2019, waarin deze bijeenkomsten zijn ingepland, is vastgesteld door de raad op 2 januari 2019. De nieuwe werkwijze zal begin 2019 via de website van de raad en een huis-aan-huisblad aan de inwoners worden gecommuniceerd.
Samenvatting
Yn foarbereiding op de herynjouwing hat de Klankboerdgroep Heryndieling in nije wurkwize en gearkomste-struktuer ûntwikkele foar de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân. Dizze wurkwize, beskreaun yn de notysje "Mear mei minder," waard besprutsen troch de Heryndielingskommisje op 19 septimber 2018. De nije struktuer ûnderskiedt fjouwer soarten riedsbyienkomsten: It Petear (byldfoarming/ynterfory), It Debat (opinyfoarming), It Beslút (beslútfarming), en It Poadium (ynisjativen fan ynwenners). It gearkomsteskema foar 2019, dêr't dizze byienkomsten yntsjinne binne, is fêststeld troch de ried op 2 jannewaris 2019. De nije wurkwize sil begjin 2019 fia de webside fan de ried en in hûs-oan-hûsblêd oan de ynwenners kommunisearre wurde.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Vergaderschema raad 2019" van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het raadsvoorstel introduceert een nieuwe vergaderstructuur als onderdeel van de herindeling van de gemeente. De structuur omvat vier soorten raadsbijeenkomsten: It Petear (beeldvorming/informatief), It Debat (opinievorming), It Beslút (besluitvorming), en It Poadium (initiatieven van inwoners). Deze nieuwe werkwijze is ontwikkeld door de Klankbordgroep Herindeling en besproken door de Herindelingscommissie. Het vergaderschema voor 2019 is opgesteld en wordt ter vaststelling aan de raad voorgelegd.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het een duidelijk vergaderschema en een bijbehorende notitie bevat die de nieuwe werkwijze toelicht. Het biedt voldoende informatie over de structuur en de planning van de raadsbijeenkomsten.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het voorgestelde vergaderschema vast te stellen. Dit is een formele goedkeuring van de nieuwe vergaderstructuur en planning voor 2019.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes betreffen de acceptatie van de nieuwe vergaderstructuur en de wijze waarop de raad zijn werkzaamheden organiseert. Dit kan invloed hebben op de efficiëntie en effectiviteit van de besluitvorming en de betrokkenheid van inwoners.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare doelen. Er zijn geen duidelijke indicatoren voor succes of evaluatiecriteria opgenomen. Er lijken geen directe inconsistenties in het voorstel te zijn.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het voorgestelde vergaderschema voor 2019 vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de nieuwe werkwijze begin 2019 via de website en een huis-aan-huisblad aan de inwoners zal worden gecommuniceerd. Dit wijst op een zekere mate van participatie en transparantie richting de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op de organisatorische aspecten van de raadsvergaderingen.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel bevat geen informatie over de financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt worden. Dit aspect lijkt niet relevant of significant binnen de context van het vergaderschema.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vergaderschema Herindeling Klankbordgroep Werkwijze Vergaderstructuur Notitie Meer met minder Raadsbijeenkomsten Communicatie Participatie InwonersinitiatievenVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker -
Agendapunt 9 Fêststelle riedsaginda In nije dei
Samenvatting
Na de raadsverkiezingen van 21 november zijn de acht verkozen fracties in de gemeente Noardeast-Fryslân onder leiding van informateur Theo Joosten gestart met het opstellen van een gezamenlijke Raadsagenda, in plaats van directe coalitieonderhandelingen. Deze Raadsagenda, genaamd "In nije dei, mei elkoar foarút", bevat de opgaven die de raad samen met de samenleving wil oppakken en markeert een nieuwe democratische werkwijze waarbij inwoners en organisaties meer betrokken worden. De agenda bevat zes dialoogonderwerpen: dorpen- en wijkenbeleid, cultuurnotitie, zorgbereikbaarheid, recreatie en toerisme, biodiversiteit, en verduurzaming van woningen. Deze onderwerpen worden in nauwe samenwerking met de inwoners besproken, wat leidt tot voorstellen aan de raad. De raad heeft op 2 januari 2019 besloten deze Raadsagenda definitief vast te stellen.
Samenvatting
Nei de riedsferkiezings fan 21 novimber binne de acht keazen fraksjes yn de gemeente Noardeast-Fryslân ûnder lieding fan ynformateur Theo Joosten begûn mei it opstelle fan in gesamelike Riedsarginda, yn plak fan direkte koalysjeûnderhannelings. Dizze Riedsarginda, neamd "In nije dei, mei elkoar foarút", befettet de útdagings dy't de ried tegearre mei de mienskip oanpakke wol en makket in nije demokratyske wurkwize dúdlik wêrby't ynwenners en organisaasjes mear belutsen wurde. De arginda befettet seis dialoochûnderwerpen: doarpen- en wykenbelied, kultuernotaasje, soarchberikberens, rekreaasje en toerisme, biodiversiteit, en ferduorsumjen fan wenningen. Dizze ûnderwerpen wurde yn tichte gearwurking mei de ynwenners besprutsen, wat útmondt yn foarstellen oan de ried. De ried hat op 2 jannewaris 2019 besletten dizze Riedsarginda definityf fêst te stellen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsagenda In nije dei, mei elkoar foarút". Het voorstel betreft het vaststellen van een gezamenlijke raadsagenda door de acht fracties van de gemeente Noardeast-Fryslân na de raadsverkiezingen. In plaats van directe coalitieonderhandelingen, is er gekozen voor een gezamenlijke agenda die de opgaven voor de gemeente omvat. Deze agenda is bedoeld om de democratische werkwijze te vernieuwen door inwoners en organisaties meer te betrekken en de scheidslijn tussen coalitie en oppositie te doorbreken. De agenda bevat zes dialoogonderwerpen die in samenwerking met de samenleving worden uitgewerkt.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het beschrijft de intentie, de onderwerpen en de werkwijze van de raadsagenda. Echter, specifieke details over de uitvoering en meetbare doelen ontbreken.
Rol van de Raad:
De raad speelt een centrale rol in het bepalen van de onderwerpen op de raadsagenda en het tijdpad. De raad is verantwoordelijk voor het starten en aanzwengelen van processen rondom de onderwerpen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen welke onderwerpen prioriteit krijgen en hoe de samenwerking met de samenleving vorm krijgt. Er moet ook worden gekozen hoe de balans tussen coalitie en oppositie wordt gehandhaafd.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel het flexibel en dynamisch is, ontbreken specifieke meetbare doelen en tijdlijnen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de openheid kan leiden tot onduidelijkheid in uitvoering.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde raadsagenda definitief vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door nauwe dialoog met inwoners en organisaties. De inbreng van de samenleving is cruciaal voor het vormgeven van de uiteindelijke voorstellen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, met specifieke aandacht voor de verduurzaming van woningen, isolatie, zonnepanelen en biodiversiteit.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsplannen. Dit kan een aandachtspunt zijn voor verdere uitwerking en besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Raadsagenda Dialoogonderwerpen Informatieonderhandelingen Democratische werkwijze Procesgroep Dorpen- en wijkenbeleid Cultuurnotitie Biodiversiteit Verduurzaming van woningen Recreatie en Toerisme ontwikkelingVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 10 Kolleezjefoarming
Nieuw College Noardeast-Fryslân: Een Bonte Verzameling van Politieke Kleuren
De gemeente Noardeast-Fryslân heeft een nieuw college gevormd voor de periode 2019-2022. De coalitie, bestaande uit CDA, FNP, S!N, ChristenUnie en VVD, presenteerde hun agenda aan de raad. Het debat over de benoeming van de wethouders verliep vlot, maar niet zonder kritische noten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het nieuwe college voor de periode 2019-2022 gevormd. De coalitie, bestaande uit vijf partijen, presenteerde hun agenda en droeg kandidaat-wethouders voor. De benoeming van de wethouders verliep soepel, maar het debat kende enkele kritische momenten.De coalitieagenda werd gepresenteerd als een "experiment in democratie", aldus een van de raadsleden. De agenda bevatte hoofdthema's als dorpen en stad, zorg, economische ontwikkeling, duurzaamheid en financiën. "Het is een bonte verzameling aan politieke kleuren," merkte een raadslid op, verwijzend naar de diversiteit binnen de coalitie.
Tijdens het debat werden de kandidaat-wethouders voorgesteld: E. Hanemaaijer, P.H. de Graaf-van der Meer, J.D. de Vries, T. Berends en J.E. Boerema. T. Berends kreeg een jaar ontheffing van het ingezetenschapsvereiste. De benoembaarheid van de kandidaten werd onderzocht door een commissie, die geen bezwaren vond tegen hun benoeming.
Hoewel de coalitie brede steun kreeg, waren er ook kritische geluiden. Een raadslid uitte zorgen over de landbouwvisie en de rol van de oppositie. "We hopen op een goede samenwerking, maar we zullen kritisch blijven," klonk het. De Partij van de Arbeid, die niet in de coalitie zit, gaf aan hun rol in de oppositie als een uitdaging te zien.
De stemming over de wethouders verliep zonder problemen. Alle kandidaten kregen de benodigde meerderheid van stemmen. Na de stemming legden de wethouders de eed of belofte af, waarmee hun benoeming officieel werd.
Met de benoeming van het nieuwe college is de gemeente Noardeast-Fryslân klaar voor de komende bestuursperiode. De coalitie heeft een ambitieuze agenda gepresenteerd en kijkt uit naar de samenwerking met de raad en de inwoners van de gemeente.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vorming van een nieuw college voor de periode 2019-2022. De coalitieagenda, gepresenteerd door de vijf coalitiefracties (CDA, FNP, S!N, ChristenUnie en VVD), wordt ter kennisname aan de raad aangeboden en kan worden bediscussieerd. De raad zal vervolgens kandidaat-wethouders voordragen, kiezen en benoemen. De benoembaarheid van de gekozen wethouders wordt onderzocht door een commissie, waarna de wethouders de eed of belofte afleggen. De raad heeft besloten om W. van der Bent, S. Keizer en G. Schaafstal te benoemen tot leden van de commissie "Benoembaarheid wethouders". Tot voltijd wethouders zijn benoemd: E. Hanemaaijer, P.H. de Graaf-van der Meer, J.D. de Vries, T. Berends en J.E. Boerema. T. Berends krijgt een jaar ontheffing van het ingezetenschapsvereiste.
Nij Kolleezje Noardeast-Fryslân: In Ferskaat oan Politike Kleuren
De gemeente Noardeast-Fryslân hat in nij kolleezje foarme foar de perioade 2019-2022. De koalysje, besteande út CDA, FNP, S!N, ChristenUnie en VVD, presentearre harren aginda oan de ried. It debat oer de beneaming fan de wethâlders ferrûn flot, mar net sûnder krityske noaten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it nije kolleezje foar de perioade 2019-2022 foarme. De koalysje, besteande út fiif partijen, presintearre harren aginda en droegen kandidaat-wethâlders foar. De beneaming fan de wethâlders ferliep flot, mar it debat hie ek in pear krityske mominten.De koalysjeaginda waard presintearre as in "eksperimint yn demokrasy", sa sei ien fan de riedsleden. De aginda befette haadtema's lykas doarpen en stêd, soarch, ekonomyske ûntwikkeling, duorsumens en finânsjes. "It is in bûnte samling fan politike kleuren," sei in riedslid, wizend nei de diversiteit binnen de koalysje.
Yn it debat waarden de kandidaat-wethâlders foarsteld: E. Hanemaaijer, P.H. de Graaf-van der Meer, J.D. de Vries, T. Berends en J.E. Boerema. T. Berends krige in jier ûnthef fan it yngesetenskipsferplichting. De beneambaarheid fan de kandidaten waard ûndersocht troch in kommisje, dy't gjin bezwieren fûn tsjin har beneaming.
Al hie de koalysje brede stipe, der wiene ek krityske lûden. In riedslid útte soargen oer de lânboufyzje en de rol fan de opposysje. "Wy hoopje op in goede gearwurking, mar wy sille kritysk bliuwe," klonk it. De Partij fan de Arbeid, dy't net yn de koalysje sit, joech oan har rol yn de opposysje as in útdaging te sjen.
De stimming oer de wethâlders ferliep sûnder problemen. Alle kandidaten krigen de nedige mearderheid fan stimmen. Nei de stimming leinen de wethâlders de eed of belofte ôf, wêrmei har beneaming offisjeel waard.
Mei de beneaming fan it nije kolleezje is de gemeente Noardeast-Fryslân klear foar de kommende bestjoersperioade. De koalysje hat in ambisjeuze aginda presintearre en sjocht út nei de gearwurking mei de ried en de ynwenners fan de gemeente.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it foarmjen fan in nij kolleezje foar de perioade 2019-2022. De koalysje-aginda, presintearre troch de fiif koalysjefraksjes (CDA, FNP, S!N, ChristenUnie en VVD), wurdt ter kennisname oan de ried oanbean en kin besprutsen wurde. De ried sil dêrnei kandidaat-wethâlders foardrage, kieze en beneame. De beneambaarheid fan de keazen wethâlders wurdt ûndersocht troch in kommisje, wêrnei't de wethâlders de eed of belofte ôfleit. De ried hat besletten om W. van der Bent, S. Keizer en G. Schaafstal te beneamen ta leden fan de kommisje "Beneambaarheid wethâlders". As folle wethâlders binne beneamd: E. Hanemaaijer, P.H. de Graaf-van der Meer, J.D. de Vries, T. Berends en J.E. Boerema. T. Berends krijt in jier ûnthef fan it yngesetenskipsferplichting.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel heet "Raadsvoorstel Collegevorming" en betreft de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het omvat de presentatie van de coalitieagenda voor 2019-2022, de voordracht en verkiezing van kandidaat-wethouders, en de benoeming van een commissie voor het onderzoek naar de benoembaarheid van de wethouders. De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van de coalitieagenda, de voorgedragen wethouders te kiezen en te benoemen, en een ontheffing te verlenen voor het ingezetenschapsvereiste aan een van de wethouders.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle noodzakelijke stappen en procedures voor de collegevorming beschrijft, inclusief de benoeming van een commissie voor het onderzoek naar de benoembaarheid van de wethouders.
Rol van de Raad:
De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de coalitieagenda, het kiezen en benoemen van de wethouders, en het verlenen van ontheffing voor het ingezetenschapsvereiste.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de coalitieagenda en de benoeming van de voorgestelde wethouders. Daarnaast moet de raad een keuze maken over het verlenen van ontheffing voor het ingezetenschapsvereiste aan een van de wethouders.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de benoemingsprocedures en de samenstelling van de commissie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de coalitieagenda te accepteren, de voorgedragen wethouders te benoemen, en de ontheffing voor het ingezetenschapsvereiste te verlenen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van collegevorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel bespreekt niet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit kan impliceren dat er geen directe financiële impact is, of dat deze elders wordt behandeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Collegevorming Coalitieagenda Wethouders Benoembaarheid Verkiezing Commissie Eed/belofte Integriteit Gemeentewet IngezetenschapVerfijning van de zoekopdracht: