08-07-2021 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 0 It Fragemomint
J.G. Kramer - Voorzitter raad
P. Braaksma - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.E. Boerema - wethouder
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Agendapunt 2 Vaststellen agenda
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Agendapunt 3 Mededelingen
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Agendapunt 4 Vaststellen besluitenlijst It Beslút 1 juli 2021
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Agendapunt 5 Parkeerverordening (parkeervergunningen)
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Parkeerverordening gemeente Noardeast-Fryslân 2021. Deze verordening regelt onder andere de categorieën belanghebbenden die in aanmerking komen voor een parkeervergunning, de termijn van de vergunning en de voorwaarden voor intrekking of wijziging. Ook bevat het verbodsbepalingen zoals het zonder vergunning parkeren op belanghebbendenplaatsen. Na vaststelling kan het college zones aanwijzen voor vergunninghouders en vergunningen uitgeven. De verordening treedt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 in werking om reeds uitgegeven vergunningen een juridische basis te geven. De uitvoering ligt bij de afdeling FTH en draagt bij aan een veilige leefomgeving. Er zijn geen financiële aspecten verbonden aan dit voorstel.
Samenvatting
It riedsfoarstel hat betrekking op it fêststellen fan de Parkearferoardening gemeente Noardeast-Fryslân 2021. Dizze ferordening regelt ûnder oaren de kategoryen belutsenen dy't yn oanmerking komme foar in parkearfergunning, de termyn fan de fergunning en de foarwierskiften foar yntrekking of feroaring. Ek befettet it ferbodsbepalingen lykas it sûnder fergunning parkearjen op belutsenenplakken. Nei fêststelling kin it kolleezje sônes oanwize foar fergunninghâlders en fergunningen útjaan. De ferordening giet mei weromwurkjende krêft fanôf 1 jannewaris 2021 yn wurking om al útjûne fergunningen in juridyske basis te jaan. De útfiering leit by de ôfdieling FTH en draacht by oan in feilige libbensomjouwing. Der binne gjin finansjele aspekten ferbûn oan dit foarstel.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Parkeerverordening gemeente Noardeast-Fryslân 2021". Het voorstel betreft de vaststelling van een nieuwe parkeerverordening die regels bevat over wie in aanmerking komt voor een parkeervergunning, de duur van de vergunning, en de voorwaarden waaronder een vergunning kan worden ingetrokken of gewijzigd. Het college krijgt de bevoegdheid om zones aan te wijzen voor vergunninghouders en om vergunningen uit te geven. De verordening treedt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 in werking om reeds uitgegeven vergunningen een juridische basis te geven.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de belangrijkste aspecten van de parkeerverordening behandelt, inclusief de juridische basis, de betrokken partijen, en de noodzaak van terugwerkende kracht. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de specifieke regels en criteria voor vergunningverlening.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om de parkeerverordening vast te stellen. Dit is een essentiële stap om de juridische basis voor de parkeervergunningen te formaliseren.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde parkeerverordening en de implicaties van de terugwerkende kracht. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen over hoe strikt de regels moeten zijn en welke categorieën belanghebbenden prioriteit krijgen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke meetbare doelen of tijdlijnen bevat, behalve de terugwerkende kracht. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van gedetailleerde criteria kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de "Parkeerverordening gemeente Noardeast-Fryslân 2021" vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat het tot stand is gekomen in overleg met de afdelingen FTH en AJZ, maar er is geen vermelding van bredere publieke participatie of consultatie met bewoners.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen vermeld in het voorstel, en er is geen informatie over hoe eventuele kosten worden gedekt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Parkeerverordening Parkeervergunning Vergunninghouders Belanghebbendenplaatsen Regeling aanvraag verlening Terugwerkende kracht Verbodsbepalingen Wegenverkeerswet 1994 FTH (afdeling) Veiligheid leefomgevingVerfijning van de zoekopdracht:
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Agendapunt 6 Wegsleepverordening
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de 'Wegsleepverordening gemeente Noardeast-Fryslân 2021'. Deze verordening geeft de gemeente de bevoegdheid om voertuigen die hinderlijk geparkeerd staan, zoals op evenemententerreinen of laad- en loshavens, te verwijderen. Dit is mogelijk op basis van artikel 170 van de Wegenverkeerswet 1994, mits de weggedeelten eerst in de gemeentelijke verordening zijn aangewezen. De verordening regelt ook de opslaglocatie en de kosten voor het wegslepen en bewaren van voertuigen. De uitvoering van de verordening wordt toevertrouwd aan de toezichthouders van het team Tafersjoch en hanthavenjen. De samenwerking met Automobielbedrijf Boersma voor het wegslepen en bewaren van voertuigen wordt voortgezet. Het doel van de verordening is het bevorderen van een veilige leefomgeving. Zonder deze verordening is de gemeente beperkt in haar mogelijkheden om hinderlijk geparkeerde voertuigen te verwijderen.
Samenvatting
It riedsfoarstel hat betrekking op it fêststellen fan de 'Wegsleepferoardening gemeente Noardeast-Fryslân 2021'. Dizze feroardening jout de gemeente de befoegdheid om fuortugen dy't hinderlik parkeard binne, lykas op eveneminteterreinen of laad- en loshavens, te ferwiderjen. Dit is mooglik op basis fan artikel 170 fan de Wegenferkearswet 1994, as de wei-dieltsjes earst yn de gemeentlike feroardening oanwiisd binne. De feroardening regelt ek de opslachlokaasje en de kosten foar it wegslepen en bewarjen fan fuortugen. De útfiering fan de feroardening wurdt tastien oan de tafersjochhâlders fan it team Tafersjoch en hanthavenjen. De gearwurking mei Automobielbedriuw Boersma foar it wegslepen en bewarjen fan fuortugen wurdt fuortset. It doel fan de feroardening is it befoarderjen fan in feilige libbensomjouwing. Sûnder dizze feroardening is de gemeente beheind yn har mooglikheden om hinderlik parkearde fuortugen te ferwiderjen.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Wegsleepverordening gemeente Noardeast-Fryslân 2021
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Wegsleepverordening gemeente Noardeast-Fryslân 2021". Het voorstel beoogt de vaststelling van een gemeentelijke verordening die het mogelijk maakt om voertuigen die hinderlijk geparkeerd staan, te verwijderen en in bewaring te stellen. Dit is met name van belang voor locaties waar fout parkeren hinderlijk is, zoals laad- en loshavens, marktterreinen en evenemententerreinen. De verordening wijst specifieke weggedeelten aan en regelt de plaats van bewaring en de kosten van het wegslepen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de noodzaak, de juridische basis, en de praktische uitvoering van de verordening behandelt. Het bevat ook informatie over de samenwerking met de berger en de financiële aspecten.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om de verordening vast te stellen. Dit is een noodzakelijke stap om de bevoegdheid tot het wegslepen van voertuigen te kunnen uitoefenen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij de bevoegdheid tot het wegslepen van voertuigen wil uitbreiden naar alle wegen binnen de gemeente. Dit kan invloed hebben op de perceptie van handhaving en de balans tussen verkeersvrijheid en handhaving.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de aangewezen weggedeelten en de samenwerking met de berger. Het is echter minder specifiek over de exacte criteria voor het wegslepen van voertuigen, wat ruimte laat voor interpretatie.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de "Wegsleepverordening gemeente Noardeast-Fryslân 2021" vast te stellen.
Participatie:
Er is overleg geweest met verschillende gemeentelijke afdelingen en de berger, maar er wordt geen melding gemaakt van bredere publieke participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen aangegeven in het voorstel. De kosten voor het wegslepen en bewaren van voertuigen zijn opgenomen in de verordening, maar er is geen specifieke dekking of budgetverandering nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wegsleepverordening Wegenverkeerswet 1994 Fout parkeren Bewaarplaats Bestuursdwang Vrijhouden weggedeelten Automobiel bedrijf Boersma Toezichthouders publiek domein Evenemententerreinen Overeenkomst bergerVerfijning van de zoekopdracht:
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Agendapunt 7 Vaststelling bestemmingsplan Miedwei 6 Brantgum
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van een bestemmingsplan voor Miedwei 6 in Brantgum, waar een melkveehouderij is gevestigd. De initiatiefnemer wil een nieuwe bedrijfswoning bouwen en heeft hiervoor een bestemmingswijziging aangevraagd, omdat de huidige bestemming dit niet toestaat. De voormalige bedrijfswoning, verkocht in 2014, krijgt een plattelandswoningbestemming om planologisch te worden afgesplitst van het agrarische bedrijf. Het college van B&W heeft ingestemd met de wijziging, mits de nieuwe woning landschappelijk wordt ingepast. De raad heeft het aangepaste bestemmingsplan goedgekeurd na een zienswijze en de voorgestelde aanpassingen in de reactienota. De procedurekosten worden door de initiatiefnemer gedragen en er is een planschadeovereenkomst gesloten. Het besluit wordt gepubliceerd en belanghebbenden kunnen binnen zes weken beroep aantekenen.
Samenvatting
It riedsfoarstel befettet de fêststelling fan in bestimmingsplan foar Miedwei 6 yn Brantgum, dêr't in melkfeeboerderij is fêstige. De ynitiatyfnimmer wol in nije bedriuwswenning bouwe en hat hjirfoar in bestimmingswiziging oanfrege, om't de hjoeddeistige bestimming dit net tastiet. De eardere bedriuwswenning, ferkocht yn 2014, krijt in plattelâns wenbestimming om plenologysk ôfskieden te wurden fan it agraryske bedriuw. It kolleezje fan B&W hat ynstimd mei de wiziging, as de nije wenning lânskiplik ynpast wurdt. De ried hat it oanpast bestimmingsplan goedkard nei in sjenwize en de foarstelde oanpassings yn de reaksjenota. De proseduerekosten wurde troch de ynitiatyfnimmer droegen en der is in planningskaadeoerienkomst slein. It beslút wurdt publisearre en belanghawwenden kinne binnen seis wiken berop oantekenje.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Vaststelling bestemmingsplan Miedwei 6 Brantgum". Het plan beoogt een bestemmingswijziging om de bouw van een nieuwe bedrijfswoning bij een melkveehouderij mogelijk te maken. De oorspronkelijke bedrijfswoning, verkocht in 2014, krijgt een plattelandswoningbestemming. Dit zorgt voor een planologische afsplitsing van de woning van het agrarisch bedrijf. De wijziging is afgestemd met landschappelijke inpassing en er is een reactienota opgesteld naar aanleiding van een ingediende zienswijze.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een samenvatting, de context van de bestemmingswijziging, en de reactie op de zienswijze. Echter, meer gedetailleerde informatie over de landschappelijke inpassing en de exacte wijzigingen in het bestemmingsplan zou nuttig zijn.
Rol van de Raad:
De raad moet instemmen met de voorgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan en de reactie op de zienswijze goedkeuren.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met de bestemmingswijziging en de landschappelijke inpassing van de nieuwe bedrijfswoning, rekening houdend met de belangen van de initiatiefnemer en de omwonenden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de SMART-criteria zijn niet volledig toegepast.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met de wijzigingen in het bestemmingsplan en de reactie op de zienswijze.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat belanghebbenden de mogelijkheid hebben gehad om een zienswijze in te dienen. Er is communicatie gepland via publicaties en schriftelijke informatie aan betrokkenen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als een programmadoel, maar er is weinig detail over hoe dit specifiek in het voorstel wordt geïntegreerd.
Financiële Gevolgen:
De procedurekosten worden door de initiatiefnemer gedragen. Er is een planschadeovereenkomst gesloten, en er is geen exploitatieplan nodig. Verdere financiële details of dekking worden niet vermeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Miedwei 6 Brantgum Bedrijfswoning Melkveehouderij Plattelandswoning Landschappelijke inpassing Zienswijze Nije Pleats-sessie Planschadeovereenkomst Ruimtelijke ontwikkelingVerfijning van de zoekopdracht:
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Agendapunt 8 Wijziging legesverordening 2021 (kosten ID-kaart)
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een wijziging van de legesverordening 2021, specifiek gericht op de tarieven voor de afgifte van Nederlandse identiteitskaarten (NIK). Vanwege de opname van vingerafdrukken op de NIK wordt het maximumtarief verhoogd met € 3,55. Vanaf 1 augustus 2021 stijgt het tarief voor personen van 18 jaar en ouder van € 64,00 naar € 67,55, en voor personen jonger dan 18 jaar van € 32,90 naar € 36,45. De wijziging is noodzakelijk om aan te sluiten bij de nieuwe wettelijke maxima volgens de Paspoortwet. Het niet doorvoeren van deze wijziging zou leiden tot derving van belastingopbrengsten. De financiële impact is beperkt en de wijziging wordt gecommuniceerd via internet en de gemeentelijke website.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei in oanpassing fan de legeferoardening 2021, spesifiek rjochte op de tariven foar it útjaan fan Nederlânske identiteitskaarten (NIK). Troch it opnimmen fan fingerôfdrukken op de NIK wurdt it maksimumtarief ferhege mei € 3,55. Fanôf 1 augustus 2021 sil it tarief foar persoanen fan 18 jier en âlder stige fan € 64,00 nei € 67,55, en foar persoanen jonger as 18 jier fan € 32,90 nei € 36,45. De oanpassing is nedich om oan te sluten by de nije wettelike maksima neffens de Paspoartwet. It net trochfiere fan dizze oanpassing soe liede ta ferlies fan belêstingopbringsten. De finansjele ympakt is beheind en de oanpassing wurdt kommunisearre fia ynternet en de gemeentlike webside.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Wijziging legesverordening 2021". Het voorstel betreft een verhoging van de tarieven voor de afgifte van Nederlandse identiteitskaarten (NIK) vanwege de opname van vingerafdrukken. Vanaf 1 augustus 2021 stijgen de tarieven: voor personen van 18 jaar en ouder van € 64,00 naar € 67,55, en voor personen jonger dan 18 jaar van € 32,90 naar € 36,45. Deze wijziging volgt de aanpassing van de Paspoortwet en voorkomt derving van belastingopbrengsten.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de reden voor de tariefverhoging, de specifieke wijzigingen in de tarieven, en de gevolgen van het niet doorvoeren van de wijziging beschrijft.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om te beslissen over de wijziging van de legesverordening, waarmee de nieuwe tarieven formeel worden vastgesteld.
Politieke Keuzes:
De politieke keuze betreft het al dan niet volgen van de wettelijke aanpassing van de tarieven. Het niet verhogen van de tarieven zou leiden tot derving van belastingopbrengsten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het specifieke tariefverhogingen en een duidelijke ingangsdatum bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de legesverordening 2021 te wijzigen conform de voorgestelde tariefverhogingen.
Participatie:
Er is geen sprake van participatie van burgers in het besluitvormingsproces. De communicatie over de wijziging vindt plaats via publicatie op internet en aanpassing van de gemeentelijke website.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk een administratieve en financiële aanpassing betreft.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt, aangezien de verhoging gematigd is en pas halverwege het jaar ingaat. Er wordt geen specifieke dekking genoemd, maar de verhoging voorkomt derving van belastingopbrengsten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Legesverordening 2021 Identiteitskaart Tariefverhoging Vingerafdrukken Paspoortwet Tarieven Afgifte Belastingopbrengst Publicatie GemeentewebsiteVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Besluit van de raad van de gemeente Noardeast-Fryslân tot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2021 (Legesverordening 2021)." Het voorstel wijzigt de tarieven voor de aanvraag van Nederlandse identiteitskaarten, met specifieke bedragen voor volwassenen, minderjarigen, en vervangende kaarten voor personen met een uitreisverbod. Ook wordt een toeslag voor versnelde uitreiking vastgesteld. De wijziging treedt in werking zodra een gerelateerd voorstel van Rijkswet in werking treedt, dat de beveiliging van identiteitskaarten versterkt volgens EU-verordening 2019/1157.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de wijzigingen in de tarieven specificeert en de voorwaarden voor inwerkingtreding beschrijft. Het verwijst naar relevante wetgeving en biedt een duidelijke structuur.
Rol van de Raad:
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van de wijzigingen in de Legesverordening. Dit omvat het goedkeuren van de voorgestelde tarieven en het bepalen van de inwerkingtreding van de wijzigingen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of de voorgestelde tarieven redelijk en rechtvaardig zijn. Er moet ook worden overwogen of de toeslag voor versnelde uitreiking passend is.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de vastgestelde tarieven. Het is tijdgebonden door de koppeling aan de inwerkingtreding van de Rijkswet. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde wijzigingen in de Legesverordening 2021 goed te keuren en vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op administratieve en financiële aspecten van identiteitskaartaanvragen.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel specificeert de nieuwe tarieven voor identiteitskaarten, wat directe financiële gevolgen heeft voor aanvragers. Er wordt echter niet aangegeven hoe eventuele extra inkomsten worden gedekt of besteed binnen de gemeentelijke begroting.
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Agendapunt 9 Fryske plaknammen - ûtfieringsplan inklusyf finansjes
Samenvatting
In de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân op 8 juli 2021 werd een motie besproken met betrekking tot het agendapunt over de invoering van Friese plaatsnamen. Het college had voorgesteld om in te stemmen met het "Ynfieringsplan Fryske plaknammen" en de vaststelling van plaatsnamen per 1 januari 2023. Er waren echter reacties van inwoners en dorpsbelangen die niet allemaal door het college werden gehonoreerd. De raad was van mening dat deze reacties serieus genomen moeten worden en riep op om geen besluiten te nemen over de invoering van Friese plaatsnamen. De motie verzocht het college om met een nieuw voorstel te komen dat de wensen en suggesties van dorpsbelangen respecteert. De motie werd ingediend door G. Schaafstal (PvdA). Het document vermeldt niet of de motie werd aangenomen of verworpen.
Samenvatting
Yn de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân op 8 july 2021 waard in motyf besprutsen mei betrekking ta it agindapunt oer de ynfiering fan Fryske plaknammen. It kolleezje hie foarsteld om yn te stimmen mei it "Ynfieringsplan Fryske plaknammen" en de fêststelling fan plaknammen per 1 jannewaris 2023. Der wiene lykwols reaksjes fan ynwenners en doarpsbelangen dy't net allegearre troch it kolleezje eare waarden. De ried wie fan miening dat dizze reaksjes serieus nommen wurde moatte en ropten op om gjin besluten te nimmen oer de ynfiering fan Fryske plaknammen. De motyf frege it kolleezje om mei in nij foarstel te kommen dat de winsken en suggestjes fan doarpsbelangen respektearret. De motyf waard yntsjinne troch G. Schaafstal (PvdA). It dokumint neamt net oft de motyf oannommen of ferworpen waard.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Fryske Plaknammen Harmonisaasje Frysk Taalbelied Hiaure Waaxens Aalsum Kolleezjefoarstel Provinsjale Subsydzjes Weryndielingsjilden Eksterne PartijenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Fryske plaknammen / uitstel besluitvorming". Het betreft een verzoek aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om geen besluit te nemen over de invoering van Friese plaatsnamen zoals voorgesteld in het "Ynfieringsplan Fryske plaknammen". De motie benadrukt dat de reacties van inwoners en dorpsbelangen serieus moeten worden genomen en roept op om het voorstel terug te sturen naar het college voor herziening, zodat de wensen en suggesties van de dorpsbelangen worden gehonoreerd.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is duidelijk in haar doelstelling om besluitvorming uit te stellen en het voorstel terug te sturen voor herziening. Echter, het biedt geen gedetailleerde richtlijnen over hoe het college de wensen en suggesties moet integreren.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om geen besluit te nemen over het huidige voorstel en om het terug te sturen naar het college voor herziening. De raad speelt een cruciale rol in het beoordelen en goedkeuren van het herziene voorstel.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het volgen van het oorspronkelijke voorstel van het college of het ondersteunen van de motie om het voorstel terug te sturen voor herziening. Dit impliceert een keuze tussen het respecteren van de huidige planning en het honoreren van de wensen van de inwoners.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden in haar verzoek om uitstel, maar mist meetbare en haalbare criteria voor hoe het college de wensen van de dorpsbelangen moet integreren. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou baat hebben bij meer concrete richtlijnen.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze de motie steunen en het voorstel terugsturen naar het college, of doorgaan met de huidige besluitvorming.
Participatie:
De motie benadrukt het belang van participatie door te stellen dat de reacties van inwoners en dorpsbelangen serieus moeten worden genomen. Het roept op tot een herziening van het voorstel met meer betrokkenheid van deze groepen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie en lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De motie zelf bespreekt geen financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het oorspronkelijke voorstel kan financiële implicaties hebben, maar deze worden niet in de motie behandeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Fryske plaknammen Ynfieringsplan Inwoners Dorpsbelangen Reacties Wensen Suggesties College Voorstel InvoeringVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Fryske plaknammen / uitstel besluitvorming". Het betreft een verzoek aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om geen besluit te nemen over de invoering van Friese plaatsnamen zoals voorgesteld in het "Ynfieringsplan Fryske plaknammen". De motie benadrukt dat reacties van inwoners en dorpsbelangen serieus moeten worden genomen en roept op om het voorstel terug te sturen naar het college voor herziening, waarbij de wensen en suggesties van dorpsbelangen worden meegenomen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is duidelijk in haar intentie en bevat de noodzakelijke elementen om de raad te verzoeken het besluit uit te stellen. Echter, het mist specifieke details over welke wensen en suggesties van dorpsbelangen niet zijn gehonoreerd.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen of zij instemt met de motie om het besluit over de Friese plaatsnamen uit te stellen en het voorstel terug te sturen naar het college voor herziening.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het volgen van het huidige voorstel van het college of het ondersteunen van de motie die vraagt om meer participatie van dorpsbelangen en inwoners.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden (uitstel van besluitvorming), maar mist meetbare en haalbare criteria voor het nieuwe voorstel. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou sterker zijn met concrete voorbeelden van niet-geëerbiedigde wensen.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij de motie aanneemt en daarmee het voorstel terugstuurt naar het college voor herziening.
Participatie:
De motie benadrukt het belang van participatie door inwoners en dorpsbelangen, maar geeft geen details over hoe deze participatie verder vormgegeven moet worden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in deze motie, aangezien het voornamelijk gaat om culturele en taalkundige aspecten.
Financiële gevolgen:
De motie zelf bespreekt geen financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het is onduidelijk of het uitstel en de herziening van het voorstel financiële implicaties hebben.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Fryske plaknammen Ynfieringsplan Inwoners Dorpsbelangen Reacties Wensen Suggesties College Voorstel Uitstel besluitvormingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
A.J. Soepboer
J.G. Kramer - Voorzitter raad
A.J. Soepboer
Inspreker Raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Inspreker Raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
A.J. Soepboer
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.J. Vander Tol
J.G. Kramer - Voorzitter raad
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.M. Klinkenberg
J.G. Kramer - Voorzitter raad
P. Braaksma - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
P. Braaksma - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J.G. Kramer - Voorzitter raad
R. Slijver
J.G. Kramer - Voorzitter raad
B. Visser
J.G. Kramer - Voorzitter raad
F. Reitsma-hazelhoff
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Onbekende spreker
J.G. Kramer - Voorzitter raad
A.J. Soepboer
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.J. Vander Tol
J.J. Vander Tol
J.G. Kramer - Voorzitter raad
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.G. Kramer - Voorzitter raad
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.G. Kramer - Voorzitter raad
A.J. Soepboer
J.G. Kramer - Voorzitter raad
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.M. Klinkenberg
J.G. Kramer - Voorzitter raad
P. Braaksma - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
P. Braaksma - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J.G. Kramer - Voorzitter raad
F. Reitsma-hazelhoff
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Onbekende spreker
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.G. Kramer - Voorzitter raad
Onbekende spreker
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.G. Kramer - Voorzitter raad
J.G. Kramer - Voorzitter raad
00:07:24 - 00:13:28 - 00:13:53 - 00:14:21 - 00:20:13 - 00:20:20 - 00:20:53 - 00:21:17 - 00:27:20 - 00:32:22 - 00:37:51 - 00:38:05 - 00:43:32 - 00:44:11 - 00:44:35 - 00:54:27 - 00:58:23 - 01:02:55 - 01:03:19 - 01:07:10 - 01:09:47 - 01:11:27 - 01:13:37 - 01:19:39 - 01:26:51 - 01:29:05 - 01:32:00 - 01:32:11 - 01:32:19 - 01:32:52 - 01:33:13 - 01:34:26 - 01:36:16 - 01:37:30 - 01:38:29 - 01:46:00 - 01:46:27 - 01:47:30 - 01:48:13 - 01:52:06
R. Slijver -
B. Visser -
Agendapunt 9.1 Ynkommen reaksjes Fryske plaknammen
Samenvatting
Het bestuur van Dorpsbelang Ee heeft zijn bezorgdheid geuit over het besluitvormingsproces van politici met betrekking tot de Friese plaatsnamen. Ze zijn verbaasd dat de gebruikelijke open en participatieve benadering, die vaak wordt geprezen, niet is toegepast bij dit belangrijke besluit. Het bestuur benadrukt dat er geen relevante informatie over dit onderwerp in het bestuursakkoord te vinden is en dat hun leden grotendeels tegen het voorstel zijn. Ze vragen zich af waarom er haast is met deze beslissing en suggereren dat de komende gemeentelijke verkiezingen een beter moment zouden zijn om dit onderwerp te bespreken. Ze hebben hun zorgen gedeeld via woordvoerder Lammert Dijkstra en benadrukken dat de gemeenschap tevreden is met de huidige tweetalige plaatsnamen.
Samenvatting
It bestjoer fan Doarpsbelang Ee hat har soargen útsprutsen oer it beslútproses fan politisy mei betrekking ta de Fryske plaknammen. Se binne ferbjustere dat de gebrûkelike iepen en partisipative oanpak, dy't faak priizge wurdt, net tapast is by dit wichtige beslút. It bestjoer benadrukt dat der gjin relevante ynformaasje oer dit ûnderwerp te finen is yn it bestjoersakkoart en dat har leden foar in grut part tsjin it foarstel binne. Se freegje har ôf wêrom der sa'n haast is mei dit beslút en suggestearje dat de oankommende gemeentlike ferkiezings in better momint wêze soe om dit ûnderwerp te besprekken. Se hawwe har soargen dielt fia wurdfoerder Lammert Dijkstra en benadrukke dat de mienskip tefreden is mei de hjoeddeistige twatalige plaknammen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de wijziging van plaatsnamen naar uitsluitend Friese benamingen in de gemeente Noardeast-Fryslân. Dorpsbelang Ee uit kritiek op de besluitvorming, die volgens hen niet in lijn is met het gebruikelijke beleid van participatie en draagvlak. Ze benadrukken dat er onvoldoende consultatie is geweest met de gemeenschap en dat een meerderheid van hun leden tegen de wijziging is. Ze stellen voor om de beslissing uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen, zodat het onderwerp breder kan worden besproken en onderdeel kan zijn van de verkiezingsagenda.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt niet volledig te zijn, aangezien er geen uitgebreide consultatie met de betrokken gemeenschappen heeft plaatsgevonden. Er ontbreekt ook een duidelijke uitleg over de noodzaak en urgentie van de wijziging.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel beoordelen, rekening houdend met de input van de gemeenschap en de principes van participatie en draagvlak. Ze moeten beslissen of ze het voorstel willen goedkeuren, aanpassen of uitstellen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het doorvoeren van de naamswijziging zonder breed draagvlak of het uitstellen van de beslissing om meer participatie mogelijk te maken. Ze moeten ook overwegen of dit onderwerp een rol moet spelen in de komende verkiezingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn inconsistenties, vooral in de manier waarop participatie en draagvlak worden behandeld.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het voorstel willen goedkeuren, afwijzen of uitstellen voor verdere consultatie en discussie.
Participatie:
Het voorstel lijkt onvoldoende participatie te hebben gehad. Dorpsbelang Ee benadrukt dat de gemeenschap niet voldoende is geraadpleegd en dat er een gebrek aan draagvlak is.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, tenzij het gaat om de culturele duurzaamheid van de Friese taal en identiteit.
Financiële gevolgen:
Er is geen informatie verstrekt over de financiële gevolgen van het voorstel of hoe deze gedekt zouden worden. Dit is een belangrijk aspect dat verder moet worden onderzocht en verduidelijkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Fryske plaknammen Draagvlak Besluitvorming Mienskip Bestuursakkoord Tweetalige plaatsnamen Verkiezingen Inwoners Dorpsbelang Ee ReuringVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9.a Aangenomen - Motie vreemd - PvdA - COC
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 8 juli 2021 een motie aangenomen die oproept tot financiële steun voor COC Friesland, dat in problemen verkeert door het wegvallen van provinciale steun. Slechts drie van de achttien gemeenten in de provincie werken samen met het COC, dat zowel structurele als incidentele kosten heeft. De motie benadrukt het belang van het COC voor de LHBTIQ-gemeenschap en de rol van de gemeente als regenbooggemeente. Het college wordt opgeroepen om samen met de provincie naar een oplossing te zoeken voor de financiering van de structurele kosten. De motie werd aangenomen met zestien stemmen voor en acht tegen.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 8 july 2021 in motie oannommen dy't opropet ta finansjele stipe foar COC Fryslân, dat yn problemen ferkeart troch it weifallen fan provinsjale stipe. Allinnich trije fan de achttjin gemeenten yn de provinsje wurkje gear mei it COC, dat sawol struktuerle as ynsidintele kosten hat. De motie benadrukt it belang fan it COC foar de LHBTIQ-gemeenschap en de rol fan de gemeente as regenbooggemeente. It kolleezje wurdt oproppen om tegearre mei de provinsje te sykjen nei in oplossing foar de finansiering fan de struktuerle kosten. De motie waard oannommen mei sechstjin stimmen foar en acht tsjin.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Finansjele stipe COC". Het voorstel betreft een motie van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân, waarin aandacht wordt gevraagd voor de financiële situatie van het COC in Fryslân. De gemeente, als regenbooggemeente, werkt nauw samen met het COC en erkent de noodzaak van een sterke belangenorganisatie voor de LHBTIQ+ gemeenschap. De huidige activiteit-gebaseerde steun biedt geen oplossing voor de structurele financiële problemen van het COC, met name voor de financiering van provinciale gebouwen. De raad roept op tot samenwerking met het COC om een oplossing te vinden voor deze structurele kosten, ter ondersteuning van Fryslân als regenboogprovincie.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in het beschrijven van de huidige situatie en de noodzaak voor structurele financiële ondersteuning. Echter, het mist specifieke details over de omvang van de financiële problemen en concrete voorstellen voor oplossingen.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om aandacht te vragen voor de financiële problemen van het COC en om het college aan te sporen tot actie en samenwerking met het COC om een oplossing te vinden.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij structurele financiële steun willen verlenen aan het COC en hoe zij de status van Fryslân als regenboogprovincie willen ondersteunen. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen over prioritering van middelen en samenwerking met andere overheden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Het mist specifieke doelen, meetbare resultaten en een tijdsbestek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de vaagheid kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie willen aannemen en het college willen verzoeken om samen met het COC naar structurele financiële oplossingen te zoeken.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van de gemeenschap of andere belanghebbenden, behalve de samenwerking met het COC.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, hoewel de ondersteuning van een diverse en inclusieve gemeenschap indirect bijdraagt aan sociale duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
Het voorstel erkent de financiële problemen van het COC, maar geeft geen specifieke details over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden kunnen worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor verdere discussie en besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
COC Finansjele stipe LHBTIQ+ mienskip Reinbôgemeente Gearwurking Strukturele finansjele problemen Provinsjale gebouwen Reinbôgeprovinsje Kolleezje fan Boargemaster en Wethâlders MoasjeVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Motie COC 8 juli 2021". De motie vraagt de Provincie Fryslân om samen met het COC en de Friese gemeenten een oplossing te vinden voor de structurele financiering van het COC. Dit is van belang voor het voortbestaan van de organisatie, die cruciaal is voor de ondersteuning van de LHBTIQ+-gemeenschap in de regio. De gemeente Noardeast-Fryslân heeft de provincie opgeroepen om het initiatief te nemen voor een duurzame financiële oplossing.
Oordeel over de volledigheid:
De motie lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke oproep doet aan de Provincie Fryslân om actie te ondernemen. Het bevat echter geen gedetailleerd plan of specifieke financiële cijfers.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de motie te initiëren en goed te keuren. Ze hebben ook de verantwoordelijkheid om de uitvoering ervan te monitoren en te evalueren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze de motie willen steunen en hoe ze de samenwerking met de provincie en het COC willen vormgeven. Er moet ook worden overwogen hoe belangrijk de ondersteuning van de LHBTIQ+-gemeenschap is binnen hun politieke agenda.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke doelen, tijdlijnen of meetbare resultaten bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie mist concrete details.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze de motie willen aannemen en hoe ze de uitvoering ervan willen ondersteunen en opvolgen.
Participatie:
De motie impliceert participatie door samenwerking tussen de provincie, het COC en de gemeenten, maar er is geen specifieke participatiestrategie beschreven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van een "duurzame oplossing" voor de financiering, maar er is geen verdere uitwerking van duurzaamheid als thema.
Financiële gevolgen:
De motie vraagt om een oplossing voor de structurele financiering van het COC, maar geeft geen specifieke financiële details of dekkingsvoorstellen. Het is onduidelijk hoe de kosten precies gedekt zullen worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
COC Financiële situatie Provincie Fryslân Motie LHBTIQ+-gemeenschap Friese gemeenten Duurzame oplossing Structurele kosten Organisatie BestaansrechtVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp: COC". De motie richt zich op de financiële problemen van COC Friesland, veroorzaakt door het stopzetten van provinciale steun. Slechts drie van de achttien gemeenten in de provincie werken samen met het COC. De motie benadrukt het belang van het COC voor de LHBTIQ-gemeenschap en roept de gemeente op om de provincie aan te sporen samen met het COC een oplossing te vinden voor de financiering van structurele kosten.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het adresseren van het probleem en het belang van het COC, maar biedt geen concrete financiële oplossingen of gedetailleerde plannen voor de toekomst.
Rol van de Raad:
De raad speelt een faciliterende rol door het college op te roepen actie te ondernemen richting de provincie om de financiering van het COC te ondersteunen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij de motie steunen en daarmee impliciet de verantwoordelijkheid van de provincie voor de financiering van het COC erkennen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke doelen, meetbare resultaten en een tijdsbestek.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en het college de opdracht geven om de provincie aan te spreken op de financiering van het COC.
Participatie:
De motie benadrukt het belang van participatie van de LHBTIQ-gemeenschap en de rol van het COC hierin, maar geeft geen details over hoe participatie verder wordt bevorderd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct onderwerp in deze motie.
Financiële Gevolgen:
De motie bespreekt de financiële problemen van het COC, maar geeft geen details over de financiële gevolgen voor de gemeente zelf of hoe deze gedekt zouden kunnen worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
COC Friesland Financiële problemen Provincie Samenwerking Structurele kosten Incidentele kosten LHBTIQ gemeenschap Regenbooggemeente Regenboogwerkgroep VeiligheidVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
COC Friesland Financiële problemen Provincie Samenwerking Structurele kosten Incidentele kosten LHBTIQ gemeenschap Regenbooggemeente Regenboogwerkgroep VeiligheidVerfijning van de zoekopdracht: