04-12-2019 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 5.a Amendement Klankbordgroep huisvesting
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft de "Klankbordgroep centrale huisvesting ambtelijk apparaat in Dokkum". Het amendement voegt een besluitpunt toe aan een bestaand raadsvoorstel, waarin het college samen met een klankbordgroep, bestaande uit raadsleden, de opdracht krijgt om zes aspecten van de centrale huisvesting in Dokkum te onderzoeken. Het doel is om een zorgvuldig en breedgedragen besluit te nemen over de locatie van de raadszaal, die als democratisch centrum van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân dient.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement lijkt volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft wat er van het college en de klankbordgroep wordt verwacht. Het benoemt specifiek de zes aspecten die onderzocht moeten worden, hoewel deze aspecten niet in de tekst van het amendement zelf worden genoemd.
Rol van de raad:
De raad speelt een actieve rol door deel te nemen aan de klankbordgroep en samen met het college de aspecten van de huisvesting te onderzoeken. Dit bevordert een gezamenlijk en breedgedragen besluitvormingsproces.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de samenstelling van de klankbordgroep en welke aspecten prioriteit krijgen in het onderzoek. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de uiteindelijke locatie van de raadszaal.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de opdracht aan de klankbordgroep. Het is echter minder specifiek over de tijdsgebondenheid, aangezien "de komende maanden" een vage termijn is. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het amendement zelf.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het amendement aan te nemen, wat betekent dat zij instemmen met de oprichting van de klankbordgroep en de gezamenlijke onderzoeksopdracht.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door raadsleden actief te betrekken in de klankbordgroep, wat de betrokkenheid en inspraak van de raad vergroot.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, maar kan een relevant onderwerp zijn binnen de zes te onderzoeken aspecten van de huisvesting.
Financiële gevolgen:
Het amendement zelf bespreekt geen financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit zou in de bredere context van het raadsvoorstel moeten worden behandeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Klankbordgroep Centrale huisvesting Ambtelijk apparaat Dokkum College Raadsleden Motivering Democratisch centrum Breedgedragen besluit Onderzoeken mogelijkhedenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft "Klankbordgroep centrale huisvesting ambtelijk apparaat in Dokkum". Het amendement voegt een besluitpunt toe aan een bestaand raadsvoorstel, waarin het college samen met een nog te vormen klankbordgroep, bestaande uit raadsleden, de opdracht krijgt om zes aspecten van de centrale huisvesting in Dokkum te onderzoeken. Dit moet leiden tot een zorgvuldig en breedgedragen besluit over de locatie van de raadszaal, die als democratisch centrum van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân dient.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn opzet, aangezien het duidelijk aangeeft wat de volgende stappen zijn en wie erbij betrokken moeten worden. Echter, het biedt geen gedetailleerde tijdlijn of specifieke methoden voor het onderzoek.
Rol van de raad:
De raad speelt een actieve rol door deel te nemen aan de klankbordgroep en samen met het college de aspecten van de huisvesting te onderzoeken. Dit bevordert een gezamenlijke besluitvorming.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de samenstelling van de klankbordgroep en de prioritering van de te onderzoeken aspecten. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de uiteindelijke locatie van de raadszaal.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke tijdlijn of meetbare doelen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de specificiteit kan worden verbeterd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het amendement aan te nemen, wat al is gebeurd, en vervolgens de klankbordgroep in te stellen en de onderzoeksopdracht te formuleren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door raadsleden actief te betrekken in de klankbordgroep, wat de betrokkenheid en het draagvlak vergroot.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan een relevant onderwerp zijn bij de keuze van de locatie en de inrichting van de huisvesting.
Financiële gevolgen:
Het amendement zelf bespreekt geen financiële gevolgen of de dekking daarvan. Dit zou in een later stadium van het onderzoek aan de orde moeten komen, afhankelijk van de uitkomsten en aanbevelingen van de klankbordgroep.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Klankbordgroep Centrale huisvesting Ambtelijk apparaat Dokkum College Raadsleden Motivering Democratisch centrum Locatie Breedgedragen besluitVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.b Amendement Centrale huisvesting locaties raadszaal
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft het "Kaderbesluit centrale huisvesting ambtelijk apparaat Dokkum". Het amendement voegt een opdracht toe aan het college om verschillende aspecten van de huisvesting van de raadszaal te onderzoeken, met nadruk op het vinden van een geschikte externe locatie binnen de Bolwerken, naast de eerder genoemde Bonifatiuskerk. Het doel is om een weloverwogen en breedgedragen besluit te nemen over de locatie van de raadszaal, waarbij ook gesprekken met eigenaren van potentiële locaties worden gevoerd.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn opdracht aan het college om meerdere aspecten te onderzoeken en alternatieve locaties te overwegen. Het biedt echter geen gedetailleerde criteria voor de evaluatie van de locaties.
Rol van de raad:
De raad speelt een beslissende rol in het goedkeuren van het amendement en het uiteindelijke besluit over de locatie van de raadszaal. De raad moet ervoor zorgen dat het onderzoek zorgvuldig en breed wordt uitgevoerd.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het volgen van het amendement om meerdere locaties te onderzoeken of vasthouden aan de oorspronkelijke focus op de Bonifatiuskerk. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de voorkeuren van de verschillende partijen en hun achterban.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke criteria of tijdslijnen bevat voor het onderzoek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de openheid van het onderzoek kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het amendement aannemen, wat ze hebben gedaan, en vervolgens toezien op de uitvoering van het onderzoek door het college.
Participatie:
Het voorstel impliceert participatie door het voeren van gesprekken met eigenaren en besturen van potentiële locaties, maar er is geen expliciete vermelding van bredere publieke participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, maar kan relevant zijn bij de keuze van een locatie, bijvoorbeeld in termen van energie-efficiëntie of behoud van cultureel erfgoed.
Financiële gevolgen:
Het amendement zelf bespreekt geen financiële gevolgen of de dekking daarvan. De financiële impact zou afhangen van de uiteindelijke keuze van locatie en de kosten van eventuele aanpassingen of renovaties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kaderbesluit Centrale huisvesting Ambtelijk apparaat Dokkum Raadszaal Bonifatiuskerk Locaties Bolwerken Haalbaarheid Democratisch centrumVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft het "Kaderbesluit centrale huisvesting ambtelijk apparaat Dokkum". Het amendement voegt een opdracht toe aan het college om verschillende aspecten van de huisvesting in kaart te brengen, met speciale aandacht voor de locatie van de raadszaal. Naast de Bonifatiuskerk moeten ook andere potentiële locaties binnen de Bolwerken worden overwogen. Het doel is om een weloverwogen en breedgedragen besluit te nemen over de locatie van de raadszaal, die als democratisch centrum van groot belang is.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn doelstelling om meerdere locaties te onderzoeken voor de raadszaal. Het benadrukt het belang van een zorgvuldige en brede verkenning van opties.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te stemmen over de voorgestelde aanvulling op het kaderbesluit. De raad moet ervoor zorgen dat het besluitvormingsproces zorgvuldig en inclusief is.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het beperken van de locatie-opties tot de Bonifatiuskerk of het breder onderzoeken van andere locaties. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de voorkeuren van verschillende partijen en belanghebbenden.
SMART en Inconsistenties:
Het amendement is specifiek en meetbaar in zijn opdracht om meerdere locaties te onderzoeken. Het is echter minder tijdgebonden, aangezien "de komende maanden" een vage termijn is. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar meer specificiteit in de tijdlijn zou nuttig zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement aanneemt, wat betekent dat het college de opdracht krijgt om meerdere locaties te onderzoeken voor de raadszaal.
Participatie:
Het amendement impliceert participatie door gesprekken met eigenaren en besturen van potentiële locaties, wat wijst op een participatieve benadering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, maar kan relevant zijn bij de keuze van een locatie, bijvoorbeeld in termen van energie-efficiëntie en milieu-impact.
Financiële gevolgen:
Het amendement zelf bespreekt geen financiële gevolgen of de dekking daarvan. Het onderzoek naar meerdere locaties kan echter extra kosten met zich meebrengen, die in een later stadium moeten worden beoordeeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kaderbesluit Centrale huisvesting Ambtelijk apparaat Dokkum Raadszaal Bonifatiuskerk Locaties Bolwerken Haalbaarheid Breedgedragen besluitVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.a Ingetrokken amendement Project Levenslicht
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft het project 'Levenslicht' en is ingediend onder de titel "ALL Z245012-2019 AMENDEMENT Art. 48 RvO Agendapunt: 7 Onderwerp: Project ‘Levenslicht’". Het amendement stelt voor om een bedrag van € 2.000 beschikbaar te stellen voor het project 'Levenslicht', onderdeel van de viering van 75 jaar vrijheid. Dit bedrag wordt gedekt vanuit een eerder vastgesteld budget van € 50.000 voor de viering, waarin ook een post van € 5.000 voor onvoorziene uitgaven is opgenomen. Het college had aanvankelijk voorgesteld om geen extra middelen beschikbaar te stellen voor dit project.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig, aangezien het duidelijk aangeeft welk bedrag beschikbaar moet worden gesteld en hoe dit gedekt wordt binnen het bestaande budget. Echter, verdere details over de exacte besteding van de € 2.000 binnen het project 'Levenslicht' ontbreken.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om te beslissen over de toewijzing van gemeentelijke middelen en om te bepalen of het amendement wordt aangenomen. De raad moet beoordelen of het voorstel in lijn is met de gemeentelijke prioriteiten en budgettaire mogelijkheden.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij het belangrijk vinden om extra middelen toe te wijzen aan het project 'Levenslicht' als onderdeel van de viering van 75 jaar vrijheid. Dit kan afhangen van de prioriteit die de raad geeft aan culturele en herdenkingsprojecten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het bedrag dat wordt voorgesteld. Het is echter niet volledig SMART, omdat er geen specifieke tijdsgebonden doelen of criteria voor succes worden genoemd. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement aannemen en daarmee € 2.000 toewijzen aan het project 'Levenslicht' vanuit het bestaande budget voor 75 jaar vrijheid.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie van burgers of andere belanghebbenden in de besluitvorming of uitvoering van het project 'Levenslicht'.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit specifieke voorstel, aangezien het zich richt op een herdenkingsproject.
Financiële gevolgen:
Het financiële gevolg van het voorstel is de toewijzing van € 2.000 aan het project 'Levenslicht'. Dit bedrag wordt gedekt vanuit het bestaande budget van € 50.000 voor de viering van 75 jaar vrijheid, inclusief een post voor onvoorziene uitgaven. Er worden geen extra financiële middelen buiten dit budget gevraagd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Levenslicht 75 jaar vrijheid Amendement Nationaal Comité 4 en 5 mei Actief Links Lokaal S!N € 50.000 € 2.000 € 5.000 OnvoorzienVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 8.a Amendement Handhaven tarief informele zorg
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft de titel "Handhaven tarief informele zorg". Het voorstel beoogt het huidige Pgb-tarief voor informele zorg te handhaven op 20 euro per uur, in plaats van het te verlagen naar het wettelijk minimumloon. De PvdA-fractie stelt dat informele zorg aanzienlijk goedkoper is dan formele zorg en dat verlaging van het tarief de marktwerking ten gunste van professionele zorg zou bevorderen. Het amendement wijst op de lange wachtlijsten voor formele zorg en suggereert dat kostenbesparingen gezocht moeten worden in de overheadkosten van formele zorg.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig in zijn argumentatie en onderbouwing. Het biedt een duidelijke toelichting op de redenen voor het handhaven van het huidige tarief en vergelijkt de kosten van informele en formele zorg.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om het amendement te beoordelen en te stemmen over de voorgestelde wijziging van het Pgb-tarief voor informele zorg.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van het huidige tarief voor informele zorg of het verlagen naar het wettelijk minimumloon. Dit besluit heeft implicaties voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het handhaven van een specifiek tarief. Het is echter minder duidelijk of het tijdgebonden is en hoe de effectiviteit ervan geëvalueerd zal worden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van kostenbesparingen in de formele zorg wordt niet concreet onderbouwd.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen of verworpen. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van belanghebbenden is meegenomen in de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel wijst op de kostenverschillen tussen informele en formele zorg, maar biedt geen gedetailleerde financiële analyse of dekking voor de voorgestelde tarieven. Het suggereert dat besparingen in de formele zorg mogelijk zijn, maar specificeert niet hoe deze gerealiseerd kunnen worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Informele zorg Pgb-tarief Verordening Jeugdhulp 2019 Overheadkosten Marktwerking Wachtlijsten Formele zorg Kostenbesparing Wet langdurige zorg MinimumloonVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 8.b Amendement Tarief informele zorg
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement betreft een wijziging van artikel 13, lid 2 van de Verordening Jeugdhulp 2019, specifiek over het tarief voor informele zorg. Het voorstel is om het Persoonsgebonden Budget (Pgb) tarief voor informele ondersteuning te verlagen naar maximaal 80% van het tarief dat geldt in de Wet langdurige zorg (Wlz) voor niet-professionele zorgverleners. Dit zou resulteren in een uurtarief tussen de huidige € 20 en het voorgestelde € 12,27, wat een bezuiniging inhoudt, maar volgens de indieners acceptabeler is.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft welke wijziging wordt voorgesteld en wat de financiële implicaties zijn. Echter, het mist een uitgebreide onderbouwing van de impact op de zorgontvangers en de kwaliteit van de zorg.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, te debatteren over de voor- en nadelen, en uiteindelijk te stemmen over de aanpassing van het tarief voor informele zorg.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van een bezuinigingsmaatregel die mogelijk de toegankelijkheid en kwaliteit van informele zorg beïnvloedt, of het handhaven van het huidige tarief dat wellicht financieel minder duurzaam is.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het vaststellen van een percentage van het Wlz-tarief. Het is echter minder specifiek over de tijdsgebonden aspecten en de evaluatiecriteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de impact op de zorgkwaliteit is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het amendement aannemen of verwerpen. In dit geval is het amendement verworpen met 26 stemmen tegen en 1 voor.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van belanghebbenden, zoals zorgontvangers of zorgverleners, in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële aspecten van zorgtarieven.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert een bezuiniging door het verlagen van het Pgb-tarief voor informele zorg. Er wordt echter niet specifiek aangegeven hoe deze bezuiniging bijdraagt aan de bredere financiële strategie van de gemeente of hoe eventuele negatieve effecten worden opgevangen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Tarief informele zorg Pgb-uurtarief Informele ondersteuning Wet langdurige zorg (Wlz) Verordening Jeugdhulp 2019 Bezuiniging Actief Links Lokaal Uurtarief Niet-professionele zorgverleners StemmingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Tarief informele zorg". Het amendement stelt voor om het Pgb-tarief voor informele ondersteuning te verlagen naar maximaal 80% van het in de Wet langdurige zorg (Wlz) geldende Pgb-uurtarief voor niet-professionele zorgverleners. Dit betekent een verlaging van het huidige tarief van €20 per uur naar een tarief tussen €12,27 en €20 per uur. Het doel is om kosten te besparen, maar op een manier die als acceptabeler wordt beschouwd dan eerdere voorstellen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft wat de wijziging inhoudt en wat de financiële impact is. Echter, het mist een uitgebreide onderbouwing van de gevolgen voor de zorgontvangers en de bredere maatschappelijke impact.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het amendement te beoordelen, te debatteren en uiteindelijk te stemmen over de voorgestelde wijziging in het tarief voor informele zorg.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van een bezuinigingsmaatregel die de tarieven voor informele zorg verlaagt en het behouden van de huidige tarieven, wat mogelijk meer financiële druk op de gemeentelijke begroting legt.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het vaststellen van een maximaal tariefpercentage. Het is echter minder specifiek over de tijdsgebonden aspecten en de haalbaarheid, zoals de implementatiedatum en de evaluatie van de impact. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er ontbreekt een gedetailleerde impactanalyse.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het amendement aannemen of verwerpen. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van belanghebbenden, zoals zorgontvangers of zorgverleners, in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om financiële en zorggerelateerde aspecten.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert een bezuiniging door het verlagen van het Pgb-tarief voor informele zorg. Er wordt echter niet specifiek aangegeven hoe deze besparing wordt gedekt of herverdeeld binnen de gemeentelijke begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Tarief informele zorg Pgb-uurtarief Informele ondersteuning Wet langdurige zorg (Wlz) Verordening Jeugdhulp 2019 Bezuiniging Actief Links Lokaal Uurtarief Niet-professionele zorgverleners AmendementVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 8.c Amendement Schriftelijke toestemming vooronderzoek
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Schriftelijke toestemming vooronderzoek". Het voorstel beoogt een wijziging in artikel 5, lid 1 van het reglement van orde van de gemeente Noardeast-Fryslân, waarbij wordt toegevoegd dat bij het verzamelen van gegevens tijdens een vooronderzoek schriftelijke toestemming van de betrokkenen noodzakelijk is. Dit is bedoeld om te waarborgen dat privacygevoelige gegevens, zoals medische en psychosociale informatie, in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) worden behandeld. Het amendement benadrukt het recht van burgers om op de hoogte te zijn van het delen van hun gegevens en hiervoor expliciet toestemming te geven.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in zijn opzet, aangezien het duidelijk aangeeft welke wijziging in het reglement wordt voorgesteld en waarom deze wijziging noodzakelijk wordt geacht. De toelichting biedt voldoende context over de noodzaak van schriftelijke toestemming in het kader van de AVG.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het amendement te beoordelen, te bespreken en erover te stemmen. De raad moet beslissen of de voorgestelde wijziging in het reglement van orde wordt aangenomen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen de afweging tussen privacybescherming en de praktische uitvoerbaarheid van vooronderzoeken. Raadsleden moeten kiezen of zij de nadruk willen leggen op het versterken van privacybescherming door schriftelijke toestemming te vereisen, of dat zij de bestaande procedures voldoende achten.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in de zin dat het een concrete wijziging in het reglement voorstelt. Het is echter minder specifiek over hoe de schriftelijke toestemming in de praktijk moet worden verkregen en gedocumenteerd. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de praktische implementatie kan uitdagingen met zich meebrengen.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement aannemen of verwerpen. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het voorstel zelf zegt weinig over participatie, maar door schriftelijke toestemming te vereisen, wordt impliciet een vorm van participatie van de betrokken burgers gevraagd, aangezien zij actief moeten instemmen met het delen van hun gegevens.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op privacy en gegevensbescherming.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt zouden worden. Het verkrijgen en beheren van schriftelijke toestemmingen kan echter administratieve lasten en daarmee samenhangende kosten met zich meebrengen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Schriftelijke toestemming Vooronderzoek Privacygevoelige gegevens AVG Medische gegevens Psychosociale gegevens Betrokkene Gegevens delen Toestemming ondertekenen PvdAVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Schriftelijke toestemming vooronderzoek". Het voorstel beoogt een wijziging in artikel 5, lid 1 van het reglement van orde van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het stelt dat bij het verzamelen van gegevens tijdens een vooronderzoek schriftelijke toestemming van de betrokkenen noodzakelijk is. Dit is bedoeld om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), aangezien er privacygevoelige gegevens van medische en psychosociale aard worden gedeeld. Het amendement benadrukt het recht van burgers om op de hoogte te zijn van het delen van hun gegevens en om hiervoor schriftelijk toestemming te geven.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft wat de wijziging inhoudt en waarom deze noodzakelijk is. Het biedt echter weinig detail over de praktische implementatie van het verkrijgen van schriftelijke toestemming.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het amendement te beoordelen, te debatteren en te stemmen over de voorgestelde wijziging in het reglement van orde.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het versterken van de privacybescherming van burgers door het vereisen van schriftelijke toestemming en de mogelijke administratieve lasten die dit met zich mee kan brengen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en relevant, maar mist meetbare en tijdgebonden elementen. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de praktische uitvoering van het verkrijgen van toestemming kan complex zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het amendement aannemen of verwerpen. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het voorstel impliceert dat burgers meer controle en inzicht krijgen in het gebruik van hun gegevens, wat een vorm van participatie is.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op privacy en gegevensbescherming.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het verkrijgen van schriftelijke toestemming kan echter administratieve kosten met zich meebrengen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Schriftelijke toestemming Vooronderzoek Privacygevoelige gegevens Medische gegevens Psychosociale gegevens AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) Gegevensverzameling Toestemming betrokkene Privacy GegevensdelingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 8.d Amendement Termijn vooronderzoek
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement "Tarief informele zorg" stelt voor om het Pgb-tarief voor informele ondersteuning te verlagen naar maximaal 80% van het in de Wet langdurige zorg (Wlz) geldende Pgb-uurtarief voor niet-professionele zorgverleners. Dit betekent een verlaging van het huidige tarief van €20 per uur naar een tarief tussen €12,27 en €20 per uur. Het doel is om kosten te besparen, maar op een manier die als acceptabeler wordt beschouwd dan eerdere voorstellen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft wat de voorgestelde wijziging is en wat de financiële impact daarvan zou zijn. Echter, het mist een gedetailleerde onderbouwing van de gevolgen voor de zorgontvangers en de bredere maatschappelijke impact.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, te debatteren en uiteindelijk te stemmen over de voorgestelde wijziging in het tarief voor informele zorg.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen kostenbesparing en het behoud van een hoger tarief voor informele zorg, wat mogelijk meer ondersteuning biedt aan zorgontvangers. Dit vraagt om een afweging tussen financiële haalbaarheid en sociale verantwoordelijkheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het vaststellen van een percentage van het Wlz-tarief. Het is echter minder specifiek over de tijdsgebonden aspecten en de haalbaarheid op lange termijn. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de impact op de kwaliteit van zorg is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met de voorgestelde verlaging van het Pgb-tarief voor informele zorg naar maximaal 80% van het Wlz-tarief.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van belanghebbenden, zoals zorgontvangers of zorgverleners, in de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële aspecten van zorgverlening.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert een besparing op de kosten van informele zorg, maar het geeft geen gedetailleerde informatie over hoe deze besparing precies wordt gerealiseerd of gedekt. Het is onduidelijk of er andere financiële middelen worden ingezet om eventuele negatieve gevolgen op te vangen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Tarief informele zorg Pgb-uurtarief Informele ondersteuning Wet langdurige zorg (Wlz) Verordening Jeugdhulp 2019 Bezuiniging Actief Links Lokaal Uurtarief Niet-professionele zorgverleners StemmingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement "Termijn vooronderzoek" beoogt de termijn voor het afhandelen van meldingen tot het eerste ronde tafelgesprek te verkorten. Het voorstel wijzigt artikel 5, lid 1 van het reglement van orde door de woorden "zo spoedig mogelijk" te vervangen met "zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen zes weken". Dit is bedoeld om de huidige wachttijd van vier maanden te verkorten, wat kan leiden tot escalatie van problemen en hogere kosten voor herstel van schade.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in zijn uitleg en motivatie. Het biedt een duidelijke wijziging en een logische onderbouwing voor de voorgestelde termijnverkorting. Echter, het mist specifieke details over hoe de termijnverkorting praktisch gerealiseerd kan worden.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, te bespreken en te stemmen. Het is aan de raad om te beslissen of de voorgestelde wijziging in het reglement van orde wordt aangenomen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige situatie of het aannemen van de wijziging om de termijn te verkorten. Dit vraagt om een afweging tussen de belangen van efficiëntie en de haalbaarheid van de voorgestelde termijn.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen. Er is geen duidelijk plan of middelen aangegeven om de termijnverkorting te realiseren, wat een inconsistente factor kan zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement aanneemt of verwerpt. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van het vooronderzoek.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op administratieve efficiëntie en tijdsbeheer.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert dat een snellere afhandeling kosteneffectief kan zijn door escalatie te voorkomen, maar het biedt geen gedetailleerde financiële analyse of dekking voor de implementatie van de wijziging.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Termijn vooronderzoek Wachttijd Hulpvraag Escalatie Schade Fysiek Emotioneel Psychisch Kosteneffectief Ronde tafelgesprekVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3 Mededelingen
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 4 Vaststellen besluitenlijst raadsbijeenkomst d.d. 21 november 2019
Voorz.dhr.h. Apotheker
S. Keizer - S!N
Voorz.dhr.h. Apotheker
Dhr.e. Van Esch
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 5 Kaderbesluit centrale huisvesting ambtelijk apparaat in Dokkum
Centrale Huisvesting in Dokkum: Gemeenteraad Noardeast-Fryslân in Debat
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een belangrijke stap gezet richting de centrale huisvesting van het ambtelijk apparaat in Dokkum. Het college adviseerde variant 3.2, maar na overleg met omwonenden en informatiebijeenkomsten zijn er nieuwe aandachtspunten naar voren gekomen. Het college zal voor 1 maart 2020 rapporteren over zes aspecten, waaronder ruimtelijke en stedenbouwkundige invulling en financiële gevolgen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel van het college besproken, waarbij de nadruk lag op de noodzaak van verder onderzoek naar de huisvesting van het ambtelijk apparaat. De voorzitter van de CDA-fractie sprak zijn steun uit voor het voorstel: "De complimenten van het CDA voor het voorstel. Wat kinderen die vinden, dank u wel."Mevrouw Slijver benadrukte het belang van participatie: "Iedereen had er een mening over, niet alles is wenselijk, maar we hebben de verplichting om alle mogelijkheden te onderzoeken." Ze noemde het besluit historisch en benadrukte dat er rekening moet worden gehouden met ondernemers en omwonenden.
De discussie over de locatie van de raadszaal leidde tot verschillende amendementen. Een van de amendementen stelde voor om een klankbordgroep in te stellen waarin raadsleden betrokken zijn bij het verdere proces. "Door hierin als raad en college samen op te trekken, kan er een breed gedragen besluit genomen worden," aldus de indieners.
De PvdA-fractie benadrukte het belang van de scheiding tussen kerk en staat bij het overwegen van de Bonifatiuskerk als mogelijke locatie voor de raadszaal. "Wij willen er wel in meenemen dat het Bonifatiusplan alleen nog kan als dat strikt gescheiden is," aldus de fractie.
Het debat werd afgesloten met de stemming over de amendementen. Het amendement om meerdere locaties te onderzoeken werd aangenomen, evenals het amendement voor de instelling van een klankbordgroep. Het aangepaste raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.
De komende maanden zal het college de zes aspecten verder uitwerken en rapporteren aan de raad. De financiële kaders blijven binnen de huidige begrotingsjaarlasten, en communicatie en participatie van belanghebbenden blijven cruciaal in het verdere proces.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de centrale huisvesting van het ambtelijk apparaat in Dokkum. Op basis van een rapport van Lindhorst Huisvestingsadviseurs heeft het college de gemeenteraad geadviseerd om te kiezen voor variant 3.2. Echter, na overleg met omwonenden en tijdens informatiebijeenkomsten zijn er nieuwe aandachtspunten naar voren gekomen die verder onderzocht moeten worden. Het college zal voor 1 maart 2020 rapporteren over zes aspecten: ruimtelijk-functionele aspecten, stedenbouwkundige invulling, parkeren, de toekomst van gemeentehuizen in Ferwert en Kollum, financiële gevolgen, en het tijdpad voor de uitvoering. De raad heeft besloten het rapport als basis te nemen voor verdere varianten en het college opdracht gegeven om de genoemde aspecten verder uit te werken. Het financiële kader blijft binnen de huidige begrotingsjaarlasten. Communicatie en participatie van belanghebbenden zijn belangrijke onderdelen van het verdere proces.
Sintrale Hûsfeesting yn Dokkum: Gemeenteried Noardeast-Fryslân yn Debat
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat in wichtige stap set nei de sintrale hûsfeesting fan it amtlik apparaat yn Dokkum. It kolleezje advisearre fariant 3.2, mar nei oerlis mei omwenners en ynformaasjebijienkomsten binne der nije omtinkpunten nei foaren kaam. It kolleezje sil foar 1 maart 2020 rapportearje oer seis aspekten, wêrûnder romtelike en stedeboukundige ynfolling en finansjele gefolgen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering waard it foarstel fan it kolleezje besprutsen, dêr't de neidieling lei op de needsaak fan fierder ûndersyk nei de hûsfeesting fan it amtlik apparaat. De foarsitter fan de CDA-fraksje joech syn stipe oan it foarstel: "De kompliminten fan it CDA foar it foarstel. Wat bern dy't fine, tankewol."Frou Slijver benadrukte it belang fan partisipaasje: "Elts hie der in miening oer, net alles is winsklik, mar wy hawwe de ferplichting om alle mooglikheden te ûndersykjen." Se neamde it beslút histoarysk en benadrukte dat der rekken hâlden wurde moat mei ûndernimmers en omwenners.
De diskusje oer de lokaasje fan de riedseal liede ta ferskate amendeminten. Ien fan de amendeminten stelde foar om in klankboerdgroep yn te stellen dêr't riedsleden belutsen binne by it fierdere proses. "Troch hjir as ried en kolleezje tegearre op te trekken, kin der in breed droegen beslút nommen wurde," sa de yndieners.
De PvdA-fraksje benadrukte it belang fan de skieding tusken tsjerke en steat by it oerwegen fan de Bonifatiuskeap as mooglike lokaasje foar de riedseal. "Wy wolle der wol yn mei nimme dat it Bonifatiusplan allinnich noch kin as dat strikt skieden is," sa de fraksje.
It debat waard ôfsluten mei de stimming oer de amendeminten. It amendemint om mear lokaasjes te ûndersykjen waard oannommen, lykas it amendemint foar de ynstelling fan in klankboerdgroep. It oanpast riedsfoarstel waard ienstemmich oannommen.
De kommende moannen sil it kolleezje de seis aspekten fierder útwurkje en rapportearje oan de ried. De finansjele kaders bliuwe binnen de hjoeddeiske begrotingsjierlêsten, en kommunikaasje en partisipaasje fan belanghawwenden bliuwe krúsjiaal yn it fierdere proses.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de sintrale hûsfesting fan it amtlik apparaat yn Dokkum. Op basis fan in rapport fan Lindhorst Huisvestingsadviseurs hat it kolleezje de gemeenteried advisearre om te kiezen foar fariant 3.2. Lykwols, nei oerlis mei omwenners en tiidens ynformaasjebijienkomsten binne der nije omtinkpunten nei foaren kaam dy't fierder ûndersocht wurde moatte. It kolleezje sil foar 1 maart 2020 rapportearje oer seis aspekten: romtelik-funksjonele aspekten, stedeboukundige ynfolling, parkearen, de takomst fan gemeentehuzen yn Ferwert en Kollum, finansjele gefolgen, en it tiidspaad foar de útfiering. De ried hat besletten it rapport as basis te nimmen foar fierdere farianten en it kolleezje opdracht jûn om de neamde aspekten fierder út te wurkjen. It finansjele kader bliuwt binnen de hjoeddeistige begrotingsjierlêsten. Kommunikaasje en partisipaasje fan belanghawwenden binne wichtige ûnderdielen fan it fierdere proses.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Centrale huisvesting ambtelijk apparaat in Dokkum
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Centrale huisvesting ambtelijk apparaat in Dokkum". Het dagelijks bestuur van de GR DDFK-gemeenten heeft een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar de huisvesting van het ambtelijk apparaat. Het college heeft gekozen voor variant 3.2, waarbij de centrale huisvesting in Dokkum wordt gerealiseerd met medegebruik van het gemeentehuis in Damwâld. Deze keuze is gebaseerd op argumenten zoals hogere efficiëntie, kostenvermindering en minder reistijden. De raad wordt gevraagd om deze variant over te nemen en een krediet van € 90.000 beschikbaar te stellen voor verdere uitwerking.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een gedetailleerde beschrijving van de varianten, de financiële implicaties, en de ruimtelijke en functionele aspecten. Er is echter ruimte voor verbetering in de uitwerking van de participatie en duurzaamheid.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel goedkeuren, de keuze voor variant 3.2 bevestigen, en het krediet van € 90.000 beschikbaar stellen. Daarnaast moet de raad toezicht houden op de verdere uitwerking en implementatie van het plan.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze instemmen met de voorgestelde variant 3.2 en de financiële kaders die daarbij horen. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de mate van betrokkenheid van belanghebbenden en de focus op duurzaamheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het bevat specifieke doelen en financiële kaders, maar mist concrete tijdlijnen voor sommige onderdelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de duurzaamheidseisen kunnen specifieker worden uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het rapport als basis te nemen, te kiezen voor variant 3.2, en het krediet van € 90.000 goed te keuren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt enige participatie, zoals een inloopbijeenkomst voor omwonenden en ondernemers. Er is echter ruimte voor meer uitgebreide participatie van belanghebbenden in het vervolgtraject.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, met de eis dat gebouwen in 2030 aan Energielabel A moeten voldoen. Er is echter ruimte voor verdere verduurzaming in de plannen.
Financiële gevolgen:
De investering voor variant 3.2 bedraagt € 8.570.200, met jaarlijkse lasten die € 4.300 lager zijn dan de huidige lasten. Het krediet van € 90.000 wordt gedekt uit de algemene reserve en herindelingsgelden. De financiële dekking is binnen de huidige budgetten van de gemeentelijke begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Centrale huisvesting Dokkum Variant 3.2 Efficiency Kostenvermindering Ruimtelijke functionele criteria Ambtelijk apparaat Herindelingsgelden Duurzaamheid ParkerenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Centrale huisvesting ambtelijk apparaat in Dokkum
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Centrale huisvesting ambtelijk apparaat in Dokkum". Het college van de gemeente Noardeast-Fryslân stelt voor om te kiezen voor variant 3.2 voor de centrale huisvesting in Dokkum, zoals aanbevolen door Lindhorst Huisvestingsadviseurs. Echter, na overleg met omwonenden en een informatieavond, zijn er aspecten die verder onderzocht moeten worden. Het college zal voor 1 maart 2020 aanvullende varianten presenteren, binnen de gestelde financiële kaders en met maximaal 60 werkplekken buiten Dokkum. De raad moet dan een definitieve keuze maken.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, maar er zijn nog zes aspecten die verder onderzocht moeten worden. Dit duidt op een gedegen aanpak, maar ook op het feit dat het voorstel nog niet volledig uitgewerkt is.
Rol van de Raad:
De raad moet het rapport als basis nemen voor verdere besluitvorming en het college opdracht geven om de zes aspecten verder uit te werken. Uiteindelijk moet de raad een definitieve keuze maken op basis van de aanvullende informatie.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen verschillende huisvestingsvarianten, rekening houdend met ruimtelijke, functionele en financiële aspecten. Er moeten keuzes gemaakt worden over de locatie van werkplekken en de invulling van stedelijke functies zoals de raadszaal.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het heeft een duidelijke deadline (1 maart 2020) en specifieke doelen (maximaal 60 werkplekken buiten Dokkum). Echter, de exacte invulling van de varianten en de financiële dekking zijn nog niet volledig uitgewerkt, wat tot inconsistenties kan leiden.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het rapport als basis te nemen en het college opdracht geven om de zes aspecten verder uit te werken en te rapporteren voor 1 maart 2020.
Participatie:
Het voorstel erkent het belang van communicatie en participatie met belanghebbenden, vooral tijdens het verdiepingstraject tot 1 maart 2020.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als een ambitie in de bijlagen, maar het is niet duidelijk hoe dit concreet in het voorstel wordt geïntegreerd.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel moet binnen de huidige begrotingsjaarlasten blijven. De financiële gevolgen van de verschillende varianten worden nog onderzocht en moeten binnen de bestaande budgetten passen. Er is nog geen gedetailleerde financiële dekking gepresenteerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Centrale huisvesting Dokkum Lindhorst Huisvestingsadviseurs Ruimtelijk-functioneel programma Werkplekken Financieel kader Stedenbouwkundige invulling Parkeren Gebouwen Ferwert en Kollum Communicatie en participatieVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
L. Sytsma
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
R. Slijver
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
G.T. Schaafstal - PvdA
J. Talsma
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
Onbekende spreker
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
A.r. Van Der Aar
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
H. Apotheker
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
Onbekende spreker
H. Apotheker
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
J. Talsma
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
L. Sytsma
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
G.T. Schaafstal - PvdA
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
A.r. Van Der Aar
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
Onbekende spreker
Voorz.dhr.f. Breeuwsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
R. Slijver -
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Agendapunt 6 Vaststelling bestemmingsplan Kollum Dorp - Westenstein Eiland en Beeldkwaliteitsplan vrije kavels Westenstein Eiland
Kollum Dorp krijgt groen licht voor nieuw bestemmingsplan
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan voor Kollum Dorp - Westenstein Eiland. Het plan, dat onder meer een vermindering van het aantal woningen en een verbreding van de watergang omvat, werd zonder tegenstemmen aangenomen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het bestemmingsplan "Kollum Dorp - Westenstein Eiland" besproken. Het voorstel van projectontwikkelaar Lytsewâld BV om het aantal woningen te verlagen van 59 naar 55 en enkele andere wijzigingen door te voeren, kreeg brede steun van de raad. Het ontwerpbestemmingsplan en het bijbehorende beeldkwaliteitsplan hadden eerder ter inzage gelegen zonder dat er zienswijzen waren ingediend."Een heel mooi plan," begon een raadslid enthousiast. "Het biedt een prachtige kans voor Kollum om zich verder te ontwikkelen." De raad was vooral te spreken over de diversiteit in kleur en type woningen die het plan biedt. Een ander raadslid voegde toe: "Het is een prachtig mooi plonsje," verwijzend naar de aantrekkelijke opzet van het project.
Er waren wel enkele vragen vanuit de raad, met name over de eigendomsverhoudingen van de walbeschoeiing en de impact van de wijzigingen op de infrastructuur. "Hoe is het eigenaarschap van de walbeschoeiing geregeld?" vroeg een raadslid. De wethouder verzekerde dat deze zaken goed zijn afgestemd met betrokken partijen zoals Wetterskip Fryslân.
De CDA-fractie toonde zich tevreden met de aanpassingen in het plan. "Mooi dat dit plan er is, vooral voor Kollum," aldus een fractielid. Er werd ook gevraagd naar de verkoop van de kavels. "Bijna alle kavels zijn al verkocht," werd er geruststellend geantwoord.
Het college benadrukte het belang van de ontwikkelingen in het gebied. "Het is goed dat er activiteiten plaatsvinden, want het voorkomt dat het gebied in verval raakt," aldus de wethouder. Hij beloofde schriftelijk terug te komen op enkele technische vragen die tijdens de vergadering werden gesteld.
Uiteindelijk werd het voorstel zonder hoofdelijke stemming aangenomen. Het besluit wordt binnenkort gepubliceerd, waarna belanghebbenden eventueel beroep kunnen aantekenen. Met deze goedkeuring kan de projectontwikkelaar verder met de plannen voor de ontwikkeling van het Westenstein Eiland in Kollum.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het bestemmingsplan "Kollum Dorp - Westenstein Eiland" en het bijbehorende beeldkwaliteitsplan voor vrije kavels. Projectontwikkelaar Lytsewâld BV heeft braakliggende gronden in Kollum gekocht en wil het aantal woningen verlagen van 59 naar 55, de situering van enkele woningen wijzigen, een obstakelvrije zone verwijderen en de watergang aan de westzijde verbreden. Het ontwerpbestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan hebben ter inzage gelegen zonder dat er zienswijzen zijn ontvangen. Wel zijn er adviezen van Hûs en Hiem en Wetterskip Fryslân verwerkt. De raad heeft besloten in te stemmen met de voorgestelde wijzigingen en het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan vast te stellen. Er is geen exploitatieplan nodig, en de kosten zijn voor rekening van de ontwikkelaar. Het besluit wordt gepubliceerd en belanghebbenden kunnen eventueel beroep aantekenen.
Kollum Doarp krijt grien ljocht foar nij bestimmingsplan
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei it nije bestimmingsplan foar Kollum Doarp - Westenstein Eilân. It plan, dat ûnder oaren in ferminsking fan it oantal wenningen en in ferbreding fan de wettergong befettet, waard sûnder tsjinstimmen oannommen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it bestimmingsplan "Kollum Doarp - Westenstein Eilân" besprutsen. It foarstel fan ûntwikkelingsmaatskippij Lytsewâld BV om it oantal wenningen te ferleegjen fan 59 nei 55 en in pear oare feroaringen troch te fieren, krige brede stipe fan de ried. It ûntwerpbestimmingsplan en it byhearrende byldkwaliteitsplan hienen earder ter ynseach lein sûnder dat der beswieren yntsjinne wienen."In hiel moai plan," begûn in riedslid entûsjastysk. "It biedt in prachtige kâns foar Kollum om har fierder te ûntwikkeljen." De ried wie benammen tefreden oer de diversiteit yn kleur en type wenningen dy't it plan biedt. In oar riedslid foegde ta: "It is in prachtich moai plakje," wizend nei de oantreklike opset fan it projekt.
Der wienen wol in pear fragen fanút de ried, benammen oer de eigendomsferhâldingen fan de walbeskoaiing en de ynfloed fan de feroaringen op de ynfrastruktuer. "Hoe is it eigendom fan de walbeskoaiing regeld?" frege in riedslid. De wethâlder fersekere dat dizze saken goed ôfstimd binne mei belutsen partijen lykas Wetterskip Fryslân.
De CDA-fraksje toande har tefreden mei de oanpassings yn it plan. "Mooi dat dit plan der is, benammen foar Kollum," sa in fraksjelid. Der waard ek frege nei de ferkeap fan de kavels. "Bina alle kavels binne al ferkocht," waard der gerêststellend antwurde.
It kolleezje benadrukke it belang fan de ûntwikkelingen yn it gebiet. "It is goed dat der aktiviteiten plakfine, want it foarkomt dat it gebiet yn ferfal rekket," sa de wethâlder. Hy beloofde skriftlik werom te kommen op in pear technyske fragen dy't steld waarden tiidens de fergadering.
Uteinlik waard it foarstel sûnder haadlike stimming oannommen. It beslút wurdt binnenkoart publisearre, wêrnei belanghawwenden eventueel berop yntekenje kinne. Mei dizze goedkarring kin de ûntwikkelingsmaatskippij fierder mei de plannen foar de ûntwikkeling fan it Westenstein Eilân yn Kollum.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it fêststellen fan it bestimmingsplan "Kollum Doarp - Westenstein Eilân" en it byhearrende byldkwaliteitsplan foar frije kavels. Projektûntwikkeljouwer Lytsewâld BV hat braaklizzende grûnen yn Kollum keapje en wol it oantal wenningen ferlagen fan 59 nei 55, de sitewaasje fan inkele wenningen feroarje, in obstakel-frije sône fuorthelje en de wettergong oan de westside ferbredzje. It ûntwerpbestimmingsplan en byldkwaliteitsplan hawwe ter ynseach lein sûnder dat der beswieren ûntfongen binne. Wol binne der advisen fan Hûs en Hiem en Wetterskip Fryslân ferwurke. De ried hat besletten yn te stimmen mei de foarstelde feroaringen en it bestemmingsplan en byldkwaliteitsplan fêst te stellen. Der is gjin eksploitaasjepan nedich, en de kosten binne foar rekken fan de ûntwikkeljouwer. It beslút wurdt publisearre en belânbinnenden kinne eventueel berop yntekenje.
-
Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Kollum Dorp - Westenstein Eiland en Beeldkwaliteitsplan vrije kavels Westenstein Eiland.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Vaststelling bestemmingsplan Kollum Dorp - Westenstein Eiland en Beeldkwaliteitsplan vrije kavels Westenstein Eiland". Het plan beoogt de herontwikkeling van braakliggende gronden in Kollum, waarbij het aantal woningen wordt verlaagd van 59 naar 55, de situering van enkele woningen wordt aangepast, een obstakelvrije zone wordt verwijderd voor de verlegging van een hoofdwatergang, en de watergang aan de westzijde van het plangebied wordt verbreed. Er zijn geen zienswijzen ontvangen tijdens de inzageperiode. Het voorstel omvat ook een beeldkwaliteitsplan voor de vrijstaande woningen in het gebied.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met duidelijke beschrijvingen van de wijzigingen en de redenen daarvoor. Het bevat ook informatie over de participatie en de afwezigheid van zienswijzen.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met de voorgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan, en de bijbehorende documenten vaststellen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijzigingen en de bijbehorende plannen, rekening houdend met de belangen van de gemeenschap en de ontwikkelaar.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de wijzigingen die worden voorgesteld. Het is tijdgebonden met een duidelijke besluitvormingsdatum. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met de 'Nota van ambtshalve wijzigingen', het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan vast te stellen, en geen exploitatieplan vast te stellen.
Participatie:
Er is een inloopmoment georganiseerd en de plannen hebben ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen, wat kan duiden op voldoende participatie of een gebrek aan bezwaren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel, hoewel de verlegging en verbreding van watergangen mogelijk milieueffecten kunnen hebben.
Financiële gevolgen:
De financiële risico's en kosten zijn voor rekening van de ontwikkelaar, Lytsewâld BV. Er is een anterieure overeenkomst afgesloten voor de grondexploitatie, wat aangeeft dat de financiële aspecten zijn afgedekt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Beeldkwaliteitsplan Westenstein Eiland Lytsewâld BV Verkaveling Hoofdwatergang Zienswijzen Nota van ambtshalve wijzigingen Wetterskip Fryslân StikstofberekeningVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
W. Van Der Veen
W. Van Der Veen
Voorz.dhr.h. Apotheker
Dhr.e. Van Esch
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 7 75 jaar vrijheid herdenken en vieren
Friesland viert 75 jaar vrijheid: Gemeente Noardeast-Fryslân trekt € 50.000 uit voor herdenkingen en vieringen
De gemeente Noardeast-Fryslân maakt zich op voor een bijzondere viering van 75 jaar vrijheid in 2020. Met een budget van € 50.000 uit de Algemene Reserve wil de gemeente een breed scala aan activiteiten organiseren om de bevrijding van Friesland te herdenken en te vieren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd het voorstel om € 50.000 beschikbaar te stellen voor de viering van 75 jaar vrijheid besproken. Het bedrag is bedoeld voor een subsidieregeling waarmee dorpen en wijken financiële steun kunnen aanvragen voor hun projecten, met een maximum van € 2.500 per aanvraag. Daarnaast is er € 20.000 gereserveerd voor activiteiten in Dokkum, georganiseerd door de Stichting Stadsfeesten, en € 5.000 voor communicatie en promotie.Mevrouw Klinkenberg van Actief Lokaal benadrukte het belang van de viering: "75 jaar vrede in Friesland en ons land. We weten niet beter, kunnen ons niet voorstellen wat oorlog echt betekent." Ze uitte echter haar zorgen over de deelname van de gemeente aan het project 'Levenslicht', een kunstwerk ter nagedachtenis aan de Holocaust. "Het college stelt voor om geen € 2.000 beschikbaar te stellen voor dit project. Een gemiste kans voor scholieren, onze inwoners en onszelf," aldus Klinkenberg.
De discussie over het kunstwerk 'Levenslicht' leidde tot een amendement, gesteund door de heer Lammering, die benadrukte: "Diegenen die in Auschwitz het leven hebben gelaten, behoren tot groepen die nog steeds worden vervolgd. Dat mag best € 2.000 kosten." Het amendement stelde voor om de benodigde € 2.000 uit het budget voor 75 jaar vrijheid te halen.
De wethouder legde uit dat het project 'Levenslicht' praktische uitdagingen met zich meebrengt, zoals de noodzaak voor suppoosten en de veiligheid van het kunstwerk. Ze gaf aan bereid te zijn om met andere organisaties te overleggen om te zien of het project alsnog gerealiseerd kan worden.
Ondanks de discussie over 'Levenslicht' werd het voorstel om € 50.000 beschikbaar te stellen voor de viering van 75 jaar vrijheid zonder stemming aangenomen. De gemeente kijkt nu vooruit naar een jaar vol herdenkingen en vieringen, waarbij de nadruk ligt op het belang van vrijheid en de lessen uit het verleden.
Samenvatting
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Friesland werd bevrijd, en de gemeente Noardeast-Fryslân wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Er zijn plannen voor herdenkingen op 4 mei en vieringen op 5 mei, met diverse initiatieven in dorpen en de stad Dokkum. De gemeenteraad heeft besloten om € 50.000 beschikbaar te stellen voor deze activiteiten, te bekostigen uit de Algemene Reserve. Dit bedrag zal worden gebruikt voor een subsidieregeling waarmee dorpen en wijken financiële steun kunnen aanvragen voor hun projecten, met een maximum van € 2.500 per aanvraag. Daarnaast wordt € 20.000 gereserveerd voor activiteiten in Dokkum, georganiseerd door de Stichting Stadsfeesten. Er is ook een budget van € 5.000 voor communicatie en promotie. De gemeente verwacht veel bezoekers en wil een breed scala aan activiteiten aanbieden, zodat alle inwoners, inclusief kinderen, kunnen leren over en ervaren wat vrijheid betekent.
Fryslân fiert 75 jier frijheid: Gemeente Noardeast-Fryslân lûkt € 50.000 út foar herdenkings en feesten.
De gemeente Noardeast-Fryslân makket him klear foar in bysûndere feestlike gearkomst fan 75 jier frijheid yn 2020. Mei in budzjet fan € 50.000 út de Algemene Reserve wol de gemeente in breed skala oan aktiviteiten organisearje om de befrijing fan Fryslân te betinken en te fieren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteriedsfergadering waard it foarstel om € 50.000 beskikber te stellen foar de fjouwering fan 75 jier frijheid besprutsen. It bedrach is bedoeld foar in subsydzjeregeling wêrmei doarpen en wyken finansjele stipe oanfreegje kinne foar harren projekten, mei in maksimum fan € 2.500 per oanfreegje. Dêrneist is der € 20.000 reservearre foar aktiviteiten yn Dokkum, organisearre troch de Stichting Stadsfeesten, en € 5.000 foar kommunikaasje en promoasje.Frou Klinkenberg fan Actief Lokaal benadrukte it belang fan de fjouwering: "75 jier frede yn Fryslân en ús lân. Wy witte net better, kinne ús net yntinke wat oarloch echt betsjut." Hja út har lykwols soargen oer de dielnimme fan de gemeente oan it projekt 'Levenslicht', in keunstwurk ter neitinken oan de Holocaust. "It kolleezje stelt foar om gjin € 2.000 beskikber te stellen foar dit projekt. In miste kâns foar skoallieren, ús ynwenners en úsels," sa sei Klinkenberg.
De diskusje oer it keunstwurk 'Levenslicht' liede ta in amendemint, stipe troch de hear Lammering, dy't benadrukte: "Dy't yn Auschwitz it libben litten hawwe, hearre ta groepen dy't noch altyd ferfolge wurde. Dat mei wol € 2.000 kostje." It amendemint stelde foar om de nedige € 2.000 út it budzjet foar 75 jier frijheid te heljen.
De wethâlder lege út dat it projekt 'Levenslicht' praktyske útdagings mei him meibringt, lykas de needsaak foar suppoosten en de feiligens fan it keunstwurk. Hja joech oan beried te wêzen om mei oare organisaasjes te oerlizzen om te sjen oft it projekt alsnog realisearre wurde kin.
Nettsjinsteande de diskusje oer 'Levenslicht' waard it foarstel om € 50.000 beskikber te stellen foar de fjouwering fan 75 jier frijheid sûnder stimming oannommen. De gemeente sjocht no foarút nei in jier fol betinkingen en fjouwerings, dêr't de nadruk leit op it belang fan frijheid en de lessen út it ferline.
Samenvatting
Yn 2020 is it 75 jier lyn dat Fryslân befrijd waard, en de gemeente Noardeast-Fryslân wol dit net ûnmerkt foarby gean litte. Der binne plannen foar herdenkings op 4 maaie en feesten op 5 maaie, mei ferskate ynisjativen yn doarpen en de stêd Dokkum. De gemeenteried hat besletten om € 50.000 beskikber te stellen foar dizze aktiviteiten, te bekostigjen út de Algemiene Reserve. Dit bedrach sil brûkt wurde foar in subsydzjeregeling wêrmei doarpen en wyken finansjele stipe oanfreegje kinne foar harren projekten, mei in maksimum fan € 2.500 per oanfraach. Dêrneist wurdt € 20.000 reservearre foar aktiviteiten yn Dokkum, organisearre troch de Stichting Stadsfeesten. Der is ek in budzjet fan € 5.000 foar kommunikaasje en promoasje. De gemeente ferwachtet in soad besikers en wol in breed skaal oan aktiviteiten oanbiede, sadat alle ynwenners, ynklusyf bern, leare kinne oer en ûnderfine wat frijheid betsjut.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Herdenking/viering 75 jaar vrijheid
Titel en Samenvatting:
Het voorstel draagt de titel "Herdenking/viering 75 jaar vrijheid" en richt zich op het herdenken en vieren van de bevrijding van Friesland in 1945. Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om € 50.000 beschikbaar te stellen uit de Algemene Reserve om lokale initiatieven te ondersteunen die gericht zijn op de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei 2020. Het doel is om de gemeenschap te betrekken en bewustzijn te creëren over de betekenis van vrijheid, met speciale aandacht voor educatie van kinderen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de voorgestelde activiteiten, de financiële implicaties en de wijze van uitvoering. Echter, er ontbreekt een gedetailleerd plan voor de evaluatie van de impact van de activiteiten.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen over de toewijzing van de financiële middelen en de begrotingswijziging goedkeuren. Daarnaast speelt de raad een rol in het toezicht op de uitvoering van het voorstel.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of ze de voorgestelde financiële middelen willen vrijmaken uit de Algemene Reserve, en of ze de prioriteit willen geven aan lokale herdenkings- en vieringsactiviteiten in het kader van 75 jaar vrijheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een duidelijke evaluatiestrategie. Er zijn geen grote inconsistenties, maar er is ruimte voor verbetering in de specificatie van de verwachte resultaten.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het bedrag van € 50.000 beschikbaar te stellen en de begrotingswijziging goed te keuren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door lokale stichtingen, organisaties en comités te betrekken bij de organisatie van activiteiten. Er is een plan voor centrale promotie en afstemming van initiatieven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in het voorstel, maar de focus op lokale betrokkenheid en educatie kan bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel vraagt om een eenmalige uitgave van € 50.000, gedekt uit de Algemene Reserve. Er is een gedetailleerde verdeling van de kosten, maar er is geen langetermijnfinancieringsplan voor toekomstige herdenkingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
75 jaar vrijheid Friesland bevrijding Herdenking 4 mei Bevrijdingsdag 5 mei Dokkum activiteiten Subsidie regeling Algemene Reserve Vrijheid-express Levenslicht kunstwerk Communicatie en promotieVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Onbekende spreker
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.H. Lammering - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
L. Akkerman
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.H. Lammering - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
J.H. Lammering - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
F. Reitsma-hazelhoff
Voorz.dhr.h. Apotheker
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
P. De Graaf
Voorz.dhr.h. Apotheker
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
P. De Graaf
Voorz.dhr.h. Apotheker
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
Onbekende spreker
Voorz.dhr.h. Apotheker
F. Reitsma-hazelhoff
Voorz.dhr.h. Apotheker
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.H. Lammering - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
L. Akkerman
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
P. De Graaf
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker -
00:40:19 - 00:40:33 - 00:43:41 - 00:44:59 - 00:46:13 - 00:46:48 - 00:47:11 - 00:47:33 - 00:48:51 - 00:50:03 - 00:51:42 - 00:52:51 - 00:52:56 - 00:58:08 - 00:58:37 - 00:59:43 - 00:59:54 - 01:00:52 - 01:01:26 - 01:02:08 - 01:02:40 - 01:02:54 - 01:03:13 - 01:04:02 - 01:07:00 - 01:08:00 - 01:08:14
Agendapunt 8 Aanpassing verordening Jeugdwet
Kop: Gemeente Noardeast-Fryslân verlaagt PGB-tarief voor informele zorg: "Een noodzakelijke bezuiniging of een bedreiging voor de zorg?"
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een voorstel om het PGB-tarief voor informele zorg te verlagen van € 20,- naar het wettelijk minimumloon. Deze maatregel, die per 1 januari 2020 ingaat, is bedoeld om de kosten binnen het sociaal domein te beheersen. De beslissing leidde tot een fel debat in de raad, waarbij zorgen werden geuit over de mogelijke gevolgen voor zorgverleners en cliënten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om het PGB-tarief voor informele zorg te verlagen uitgebreid besproken. De verlaging maakt deel uit van bredere kostenbeheersingsplannen en wordt ondersteund door een positief advies van de Participatieraad Sociaal Domein. De gemeente verwacht hiermee een jaarlijkse besparing van € 120.000 vanaf 2021."Een noodzakelijke stap"
Wethouder De Vries benadrukte dat de verlaging van het tarief een noodzakelijke stap is om de uitgaven binnen het sociaal domein te beheersen. "We willen dat de zorg niet ten koste gaat van de jeugd," verklaarde hij. De wethouder gaf aan dat de gemeente de effecten van de maatregel nauwlettend zal monitoren om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg in het gedrang komt.
Zorgen over de gevolgen
Niet alle raadsleden waren overtuigd van de noodzaak en de gevolgen van de maatregel. Mevrouw Schaapstal van de PvdA uitte haar zorgen over de impact op zorgverleners die nu minder zullen verdienen. "Het risico is groot dat zorgverleners stoppen en dat cliënten zonder vertrouwde hulp komen te zitten," waarschuwde ze. De PvdA diende een amendement in om het tarief op € 20,- te handhaven, maar dit werd verworpen.
Ook mevrouw Klinkenberg sprak haar zorgen uit over de mogelijke gevolgen voor de zorgverleners en de budgethouders. "Bij zo'n drastische daling van het inkomen kunnen zorgverleners beter betaald werk gaan zoeken," stelde ze. Haar voorstel om het tarief op 80% van het huidige niveau te handhaven, vond eveneens geen meerderheid.
Privacy en wachttijden
Naast de tariefverlaging werden er ook amendementen ingediend over privacy en wachttijden. De PvdA stelde voor om schriftelijke toestemming te vereisen voor het verzamelen van gegevens tijdens het vooronderzoek, maar dit voorstel werd verworpen. Ook het voorstel om de termijn voor het eerste keukentafelgesprek te verkorten tot maximaal zes weken haalde het niet.
Een verdeelde raad
De stemming over het totale voorstel, inclusief de verworpen amendementen, resulteerde in een meerderheid voor de verlaging van het PGB-tarief. De fracties van de PvdA en ChristenUnie stemden tegen. "We moeten kritisch blijven volgen hoe deze maatregel uitpakt," aldus de heer Talsma.
Met de goedkeuring van het voorstel zet de gemeente Noardeast-Fryslân een belangrijke stap in haar streven naar kostenbeheersing binnen het sociaal domein. De komende tijd zal moeten blijken of de beoogde besparingen daadwerkelijk worden gerealiseerd zonder dat de zorg voor kwetsbare inwoners in het gedrang komt.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de aanpassing van de Verordening Jeugdhulp 2020, met als belangrijkste wijziging de verlaging van het PGB-tarief voor informele zorg van € 20,- naar het wettelijk minimumloon (€ 12,27 per uur). Deze maatregel is bedoeld om kosten te beheersen binnen het sociaal domein. De verlaging wordt per 1 januari 2020 ingevoerd voor nieuwe PGB's en bij verlenging van bestaande rechten. Naast de tariefverlaging worden er ook andere wijzigingen doorgevoerd, zoals aanpassingen in de regelgeving omtrent het verlenen van PGB's en het terugvorderen van middelen bij onjuiste informatieverstrekking. Het voorstel maakt deel uit van bredere kostenbeheersingsplannen en wordt ondersteund door een positief advies van de Participatieraad Sociaal Domein. De verwachte besparing is € 120.000 per jaar vanaf 2021, met een geschatte besparing van € 60.000 in 2020.
Tite: Gemeente Noardeast-Fryslân ferleget PGB-taryf foar ynfarme soarch: "In needsaaklike besuniging of in bedriging foar de soarch?"
De ried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei in foarstel om it PGB-tarief foar informele soarch te ferleegjen fan € 20,- nei it wettelik minimumlohn. Dizze maatregel, dy't yngiet op 1 jannewaris 2020, is bedoeld om de kosten binnen it sosjaal domein te behearskjen. De beslissing hat lege ta in fûl debat yn de ried, dêr't soargen útsprutsen waarden oer de mooglike gefolgen foar soarchferlieners en kliïnten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tidens de riedsfergadering waard it foarstel om it PGB-taryf foar ynformele soarch te ferleegjen útwreide besprutsen. De ferleeging makket diel út fan breedere kostenbehearplannen en wurdt stipe troch in posityf advys fan de Partisipaasjeried Sosjaal Domein. De gemeente ferwachtet hjirmei in jierlikse besparring fan € 120.000 fanôf 2021."In needsaaklike stap"
Wethâlder De Vries benadrukke dat de ferleeging fan it taryf in needsaaklike stap is om de útjouwer binnen it sosjaal domein te behearjen. "Wy wolle dat de soarch net te koste giet fan de jeugd," ferklearre er. De wethâlder joech oan dat de gemeente de effekten fan de maatregel goed yn 'e gaten hâlde sil om te foarkommen dat de kwaliteit fan de soarch yn it gedrang komt.
Soargen oer de gefolgen
Net alle riedsleden wiene oertsjûge fan de needsaak en de gefolgen fan de maatregel. Frou Schaapstal fan de PvdA út har soargen oer de ympakt op soarchferlieners dy't no minder fertsjinje sille. "It risiko is grut dat soarchferlieners stopje en dat kliïnten sûnder fertroude help komme te sitten," warskôge se. De PvdA die in amindemint yn om it taryf op € 20,- te behâlden, mar dat waard ôfwiisd.
Ek frou Klinkenberg út har soargen oer de mooglike gefolgen foar de soarchferlieners en de budzjethâlders. "By sa'n drastyske daling fan it ynkommen kinne soarchferlieners better better betelle wurk sykje," stelde se. Har foarstel om it taryf op 80% fan it hjoeddeiske nivo te behâlden, fûn ek gjin mearderheid.
Privacy en wachttiden
Neist de taryfferleeging waarden der ek amindeminten yntsjinne oer privacy en wachttiden. De PvdA stelde foar om skriftlike tastimming te easkjen foar it sammele fan gegevens tiidens it foarûndersyk, mar dit foarstel waard ôfwiisd. Ek it foarstel om de termyn foar it earste keukentafelgesprek te ferkoartsjen ta maksimaal seis wiken helle it net.
In ferdiele ried
De stimming oer it totale foarstel, ynklusyf de ôfwiisde amindeminten, resultearre yn in mearderheid foar de ferleeging fan it PGB-taryf. De fraksjes fan de PvdA en ChristenUnie stimden tsjin. "Wy moatte kritysk bliuwe folgje hoe't dizze maatregel útpakt," sa sei de hear Talsma.
Mei de goedkarring fan it foarstel set de gemeente Noardeast-Fryslân in wichtige stap yn har streven nei kostenbehear binnen it sosjaal domein. De kommende tiid sil bliken moatte oft de beoogde besparrings daadwurklik realisearre wurde sûnder dat de soarch foar kwetsbere ynwenners yn it gedrang komt.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei de oanpassing fan de Ferordening Jeugdhulp 2020, mei as wichtichste feroaring de ferlaging fan it PGB-tarief foar ynfarme soarch fan € 20,- nei it wettelik minimumlohn (€ 12,27 per oere). Dizze maatregel is bedoeld om kosten te behearskjen binnen it sosjaal domein. De ferlaging wurdt ynfierd per 1 jannewaris 2020 foar nije PGB's en by ferlinging fan besteande rjochten. Neist de tariefferlaging wurde ek oare feroaringen trochfierd, lykas oanpassingen yn de regeljouwing oangeande it ferlienen fan PGB's en it weromfordering fan middels by ûnkorrekte ynformaasjeferstrekking. It foarstel makket diel út fan breedere kostenbehearskingsplannen en wurdt stipe troch in posityf advys fan de Partisipaasjeried Sosjaal Domein. De ferwachte besparring is € 120.000 per jier fanôf 2021, mei in skatte besparring fan € 60.000 yn 2020.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Persoonsgebonden budget (pgb) Tarieven Kostencomponenten Professionele hulpverleners Informele hulp Wet minimum loon (Wml) Zorg in natura (zin) Overheadkosten Q consult UurtariefVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Aanpassing Verordening Jeugdwet
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Aanpassing verordening Jeugdwet" van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het doel is om kosten te beheersen door het verlagen van het PGB-tarief voor informele zorg van €20,- naar het wettelijk minimumloon (€12,27 per uur). Dit tarief is bedoeld voor niet-professionele zorgverleners, zoals familieleden. De wijziging moet per 1 januari 2020 ingaan en zal geleidelijk worden toegepast op bestaande PGB's. Naast de tariefverlaging worden enkele andere wijzigingen in de verordening doorgevoerd om de efficiëntie en rechtmatigheid van PGB-verstrekkingen te verbeteren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de voorgestelde wijzigingen, de financiële implicaties, en de betrokkenheid van de Participatieraad Sociaal Domein. Echter, meer gedetailleerde informatie over de impact op de betrokkenen zou nuttig zijn.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om de verordening vast te stellen en daarmee de voorgestelde wijzigingen door te voeren. Het is aan de raad om te beslissen of zij akkoord gaan met de voorgestelde tariefverlaging en andere aanpassingen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het goedkeuren van de kostenbesparende maatregelen, die mogelijk invloed hebben op de kwaliteit van informele zorg, en het behouden van het huidige tarief, wat financiële druk kan opleveren.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (besparing van €120.000 per jaar), en tijdgebonden (invoering per 1 januari 2020). Het is echter minder specifiek over de haalbaarheid en relevantie voor de betrokkenen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de impact op de kwaliteit van zorg is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de Verordening Jeugdhulp gemeente Noardeast-Fryslân 2020 vast te stellen en de verordening van 2019 in te trekken.
Participatie:
Het voorstel is besproken met de Participatieraad Sociaal Domein, die positief heeft geadviseerd. Dit duidt op enige mate van participatie, hoewel de directe betrokkenheid van zorgontvangers niet wordt vermeld.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op kostenbeheersing.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel voorziet in een jaarlijkse besparing van €120.000 vanaf 2021, met een verwachte besparing van €60.000 in 2020. Deze besparingen zijn opgenomen in de begroting 2020-2023. De dekking lijkt te zijn voorzien binnen de bestaande begrotingsplannen voor kostenbeheersing.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
PGB tarief 'informeel' Kostenbeheersing Jeugdwet Verordening Jeugdhulp Minimumloon Sociaal domein Informele zorg Participatieraad Sociaal Domein Begroting 2020-2023 BesparingVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
Onbekende spreker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Onbekende spreker
L. Akkerman
L. Akkerman
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
E. Vellinga
G.T. Schaafstal - PvdA
E. Vellinga
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
J. Talsma
J.d. De Vries
G.T. Schaafstal - PvdA
G.T. Schaafstal - PvdA
J.d. De Vries
Onbekende spreker
J.d. De Vries
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
E. Vellinga
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
G.T. Schaafstal - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
Voorz.dhr.h. Apotheker
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
L. Akkerman
Voorz.dhr.h. Apotheker
K.c. Merkus
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
S. Keizer - S!N
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
Voorz.dhr.h. Apotheker
J. Talsma
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker -
01:08:14 - 01:21:00 - 01:22:29 - 01:23:20 - 01:23:53 - 01:26:29 - 01:26:35 - 01:33:05 - 01:33:39 - 01:36:30 - 01:37:49 - 01:40:31 - 01:41:10 - 01:43:11 - 01:43:26 - 01:43:58 - 01:44:11 - 01:45:40 - 01:47:17 - 01:48:56 - 01:49:21 - 01:49:31 - 01:49:57 - 01:49:57 - 01:49:57 - 01:50:43 - 01:50:43 - 01:50:43 - 01:51:15
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
K.c. Merkus -
S. Keizer - S!N
Agendapunt 9 Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Mobiliteitsbureau
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de wijziging van de gemeenschappelijke regeling voor de Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân, als gevolg van de gemeentelijke herindeling waarbij de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. zijn samengevoegd tot de gemeente Noardeast-Fryslân. De wijziging houdt in dat de namen van de voormalige gemeenten worden vervangen door de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân in de regeling. De gemeenteraad moet op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming geven aan het college om akkoord te gaan met deze wijzigingen. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan deze wijziging. De raad heeft op 4 december 2019 besloten akkoord te gaan met de voorgestelde wijzigingen.
Samenvatting
It riedsfoarstel befettet de feroaring fan de gemeenschappelijke regeling foar de Bedriuwsfoeringorganisaasje Mobiliteitsbureau Noardeast Fryslân, as gefolch fan de gemeentlike herynjefte wêrby't de gemeenten Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerlân c.a. gearfûge binne ta de gemeente Noardeast-Fryslân. De feroaring hâldt yn dat de nammen fan de eardere gemeenten ferfongen wurde troch de nije gemeente Noardeast-Fryslân yn de regeling. De gemeenteried moat op basis fan de Wet gemeenschappelijke regelingen tastimming jaan oan it kolleezje om akkoart te gean mei dizze feroaringen. Der binne gjin finansjele gefolgen ferbûn oan dizze feroaring. De ried hat op 4 desimber 2019 besletten akkoart te gean mei de foarstelde feroaringen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Wijziging GR Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân". Het doel is om de gemeenschappelijke regeling aan te passen vanwege de herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. naar de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. De raad moet toestemming geven aan het college om akkoord te gaan met deze wijzigingen, zoals vereist door de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). De wijzigingen betreffen voornamelijk de aanpassing van de deelnemende gemeenten in de regeling.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de noodzakelijke wijzigingen en de wettelijke vereisten beschrijft. Er zijn geen financiële aspecten of bijlagen, wat logisch is gezien de administratieve aard van de wijziging.
Rol van de raad:
De raad moet toestemming geven aan het college om de voorgestelde wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling te accepteren. Dit is een formele vereiste volgens de Wgr.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel een administratieve aanpassing betreft die voortvloeit uit een reeds voltooide gemeentelijke herindeling.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, gezien de wettelijke deadline voor aanpassing. Het is echter niet meetbaar of actiegericht in termen van bredere beleidsdoelen, maar dat is ook niet noodzakelijk gezien de aard van het voorstel. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om akkoord te gaan met de voorgestelde wijzigingen en het college toestemming te geven om de gewijzigde regeling aan te gaan.
Participatie:
Er is geen sprake van participatie van burgers of andere belanghebbenden, wat logisch is gezien de technische en administratieve aard van de wijziging.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een administratieve wijziging betreft zonder directe impact op milieubeleid of duurzame ontwikkeling.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en er is geen noodzaak voor dekking van kosten, aangezien het een administratieve wijziging betreft zonder financiële implicaties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenschappelijke regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân Herindeling Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) Wijzigingen Achtkarspelen Dantumadiel Tytsjerksteradiel Gedeputeerde staten van Fryslân DeelnemerVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 10 Intrekken Huisvestingsverordening
Gemeente Noardeast-Fryslân trekt Huisvestingsverordening in: "Een stap richting minder bureaucratie"
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het intrekken van de 'Huisvestingsverordening Dongeradeel 2017'. Deze verordening regelde het gebruik van woningen als tweede woning of recreatiewoning in de voormalige gemeente Dongeradeel. Het doel was om de leefbaarheid in de dorpen te behouden door een vergunningenstelsel, dat het gebruik van woningen voor recreatieve doeleinden onder voorwaarden toestond. Echter, omdat de leefbaarheid ook via het ruimtelijke spoor (omgevingsvergunning) beschermd kan worden, is de verordening niet langer noodzakelijk. Het intrekken van de verordening vermindert de administratieve lasten, aangezien er dan geen dubbele vergunningen meer nodig zijn. De gemeenteraad heeft op 4 december 2019 besloten de verordening in te trekken.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it yntrekken fan 'e 'Hûsfeestingsferoardening Dongeradiel 2017'. Dizze feroardening regelde it gebrûk fan wenningen as twadde wenning of rekreaasjewenning yn 'e eardere gemeente Dongeradiel. It doel wie om de leefberens yn 'e doarpen te behâlden troch in fergunningstelsel, dat it gebrûk fan wenningen foar rekreaasjeûndernimmings ûnder betingsten tastie. Lykwols, om't de leefberens ek troch it romtelike spoar (omjouwingsfergunning) beskerme wurde kin, is de feroardening net langer nedich. It yntrekken fan de feroardening ferleget de administraasje lêsten, om't der dan gjin dûbele fergunningen mear nedich binne. De gemeenteried hat op 4 desimber 2019 besletten de feroardening yn te lûken.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
- Titel: Intrekken 'Huisvestingsverordening Dongeradeel 2017'
- Samenvatting: Het voorstel betreft de intrekking van de Huisvestingsverordening Dongeradeel 2017 als onderdeel van de harmonisatie van beleid na de gemeentelijke herindeling. De verordening reguleert het gebruik van woningen als tweede woning of recreatiewoning om de leefbaarheid in dorpen te waarborgen. Aangezien de leefbaarheid ook via omgevingsvergunningen kan worden beschermd, is de verordening overbodig. Het intrekken ervan vermindert administratieve lasten.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het biedt een duidelijke uitleg over de noodzaak van intrekking en de juridische context, inclusief de rol van omgevingsvergunningen.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen over de intrekking van de verordening. Dit is een formele stap in de harmonisatie van gemeentelijk beleid.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het behouden van een dubbele vergunningenstructuur of het vertrouwen op omgevingsvergunningen om de leefbaarheid te waarborgen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden (intrekking voor 1 januari 2021). Het is realistisch en relevant binnen de context van beleidsvereenvoudiging. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de Huisvestingsverordening Dongeradeel 2017 in te trekken.
Participatie:
Er is geen participatieproces beschreven, wat kan wijzen op een top-down besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het behoud van leefbaarheid kan indirect bijdragen aan duurzame gemeenschappen.
Financiële Gevolgen:
Het intrekken van de verordening leidt tot lastenverlichting doordat er minder vergunningaanvragen behandeld hoeven te worden. Er zijn geen directe kosten of dekkingsvoorstellen vermeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Huisvestingsverordening Dongeradeel 2017 Leefbaarheid Tweede woning Recreatiewoning Onttrekkingsvergunning Wabo omgevingsvergunning Ruimtelijke ordening Vergunningenstelsel Lastenverlichting Harmonisatie beleid en regelgevingVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
F. Breeuwsma - FNP Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 11 Verordening Leerlingenvervoer
Nieuwe Verordening Leerlingenvervoer: Een Stap Vooruit voor Noardeast-Fryslân
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een nieuwe verordening voor leerlingenvervoer. Deze verordening, noodzakelijk door de gemeentelijke herindeling, vervangt de oude regels van de voormalige gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. en introduceert enkele belangrijke wijzigingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel voor de nieuwe Verordening Leerlingenvervoer 2019 besproken. De verordening is aangepast om te voldoen aan maatschappelijke ontwikkelingen en rechtmatigheidskwesties. Een van de opvallende wijzigingen is de mogelijkheid voor vervoer naar een tweede adres, wat volgens de heer Kooistra van het CDA "een hele dikke plus" is. Hij benadrukte het belang van maatwerk in het leerlingenvervoer, vooral voor kwetsbare kinderen die baat hebben bij een vaste structuur.Mevrouw Schaafstall uitte haar zorgen over de reistijd voor kinderen naar een centrale opstapplaats. "Wij vinden dat nogal wat," zei ze, verwijzend naar de maximale reistijd van 20 minuten naar een opstapplaats. Ze vroeg om duidelijkheid over de organisatie van deze opstapplaatsen.
Mevrouw Akeman sprak haar steun uit voor de nieuwe regels omtrent ongewenst gedrag in het leerlingenvervoer, maar wees ook op de noodzaak om individuele gevallen goed te blijven monitoren. "Het is niet altijd een positief verhaal," merkte ze op, verwijzend naar situaties waarin klachten niet goed worden afgehandeld.
Wethouder De Vries bedankte de raadsleden voor hun steun en verduidelijkte dat de verordening een samenvoeging is van bestaande regels met enkele belangrijke wijzigingen. Hij erkende dat er nog vragen zijn over de organisatie van centrale opstapplaatsen en beloofde deze verder te onderzoeken.
De verordening is voor advies aan de Participatieraad voorgelegd, die instemming heeft gegeven. Na een jaar zal de verordening worden geëvalueerd en mogelijk aangepast. De raad stemde zonder hoofdelijke stemming in met het voorstel, waarmee de weg vrij is voor de implementatie van de nieuwe regels.
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Noardeast-Fryslân 2019, noodzakelijk door de gemeentelijke herindeling. De nieuwe verordening vervangt die van de voormalige gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. en introduceert enkele aanpassingen vanwege maatschappelijke ontwikkelingen en rechtmatigheidskwesties. Belangrijke wijzigingen zijn de mogelijkheid voor vervoer naar een tweede adres en een nieuw artikel over ongewenst gedrag in aangepast leerlingenvervoer. Ook is de eigen bijdrage voor ouders van kinderen op speciale scholen voor basisonderwijs aangepast om te voldoen aan rechtmatigheidsvereisten. De verordening is voor advies aan de Participatieraad voorgelegd, die instemming heeft gegeven. Na een jaar zal de verordening worden geëvalueerd en mogelijk aangepast.
Nije Ferordening Learlingenferfier: In Stap Foarút foar Noardeast-Fryslân
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei in nije feroardening foar learlingenferfier. Dizze feroardening, needsaaklik troch de gemeentlike herynjefte, ferfongt de âlde regels fan de foarige gemeenten Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerlân c.a. en yntrodusearret inkele wichtige feroaringen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering waard it foarstel foar de nije Ferordening Learlingenferfier 2019 besprutsen. De ferordening is oanpast om te foldwaan oan maatskiplike ûntwikkelingen en rjochtmatichheidskwestjes. Ien fan de opfallende feroaringen is de mooglikheid foar ferfier nei in twadde adres, wat neffens de hear Kooistra fan it CDA "in hiele dikke plus" is. Hy benadrukke it belang fan maatwurk yn it learlingenferfier, benammen foar kwetsbere bern dy't baat hawwe by in fêste struktuer.Frou Schaafstall út har soargen oer de reistiid foar bern nei in sintrale opstapplak. "Wy fine dat nochal wat," sei se, wizend nei de maksimale reistiid fan 20 minuten nei in opstapplak. Se frege om dúdlikheid oer de organisaasje fan dizze opstapplakken.
Frou Akeman útspruts har stipe foar de nije regels oangeande ûnwinske gedrach yn it learlingenferfier, mar wiisde ek op de needsaak om yndividuele gefallen goed te bliuwen monitoren. "It is net altyd in posityf ferhaal," neamde se, wizend nei situaasjes dêr't klachten net goed ôfhannele wurde.
Wethâlder De Vries tankte de riedsleden foar har stipe en ferdúdlikte dat de ferordening in gearfetting is fan besteande regels mei in pear wichtige feroaringen. Hy erkende dat der noch fragen binne oer de organisaasje fan sintrale opstapplakken en beloofde dizze fierder te ûndersykjen.
De ferordening is foar advis oan de Partisipaasjeried foarlein, dy't ynstimming jûn hat. Nei in jier sil de ferordening wurde evaluearre en mooglik oanpast. De ried stimde sûnder haadlike stimming yn mei it foarstel, wêrmei't de wei frij is foar de ymplemintearring fan de nije regels.
Samenvatting
It riedsfoarstel hat betrekking op it fêststellen fan de Ferordening Learlingenferfier gemeente Noardeast-Fryslân 2019, nedich troch de gemeentlike herynjefte. De nije ferordening ferfongt dy fan de foarige gemeenten Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerlân en yntrodusearret in pear oanpassingen fanwege maatskiplike ûntwikkelingen en rjochtmatichheidskwestjes. Belangrike feroaringen binne de mooglikheid foar ferfier nei in twadde adres en in nij artikel oer ûnwinske gedrach yn oanpast learlingenferfier. Ek is de eigen bydrage foar âlders fan bern op spesjale skoallen foar basisûnderwiis oanpast om te foldwaan oan rjochtmatichheidsferplichtingen. De ferordening is foar advis oan de Partisipaasjeried foarlein, dy't ynstimming jûn hat. Nei in jier sil de ferordening wurde evaluearre en mooglik oanpast.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening Leerlingenvervoer gemeente Noardeast-Fryslân 2019". Het voorstel betreft de vaststelling van een nieuwe verordening voor leerlingenvervoer in de gemeente Noardeast-Fryslân, noodzakelijk door de gemeentelijke herindeling. De verordening vervangt die van de voormalige gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. en introduceert wijzigingen zoals de mogelijkheid voor vervoer naar een tweede adres en een nieuw artikel over ongewenst gedrag. Ook zijn er aanpassingen in de rechtmatigheid van eigen bijdragen voor speciaal basisonderwijs. De verordening wordt geëvalueerd na een jaar, met mogelijke harmonisatie met andere gemeenten.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het beschrijft de noodzaak van de nieuwe verordening, de wijzigingen ten opzichte van de vorige verordeningen, en de juridische en maatschappelijke context. Echter, er ontbreekt een gedetailleerde financiële analyse.
Rol van de Raad:
De raad moet de nieuwe verordening vaststellen en de oude intrekken. De raad speelt een beslissende rol in het goedkeuren van de voorgestelde wijzigingen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de acceptatie van de nieuwe verordening, inclusief de wijzigingen zoals het vervoer naar een tweede adres en de aanpak van ongewenst gedrag. Ook moet de raad overwegen of de harmonisatie met andere gemeenten wenselijk is.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een gedetailleerde financiële onderbouwing. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële implicaties zijn niet uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten de nieuwe verordening vast te stellen en de oude in te trekken.
Participatie:
De Participatieraad is geraadpleegd en heeft ingestemd met de verordening, wat wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen vermeld, wat een tekortkoming in het voorstel is.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verordening Leerlingenvervoer Gemeentelijke herindeling Maatschappelijke ontwikkelingen Rechtmatigheid Ongewenst gedrag Eigen bijdrage Speciale school voor basisonderwijs Kinderopvangvoorzieningen Protocol EvaluatieVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
G.T. Schaafstal - PvdA
L. Akkerman
Voorz.dhr.h. Apotheker
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
Voorz.dhr.h. Apotheker
L. Akkerman
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.d. De Vries
Voorz.dhr.h. Apotheker
L. Akkerman
J.d. De Vries
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
Agendapunt 12 Wijziging statuten Vereniging van Waddenzeegemeenten
Modernisering Bestuursstructuur Vereniging van Waddenzeegemeenten: Een Stap Vooruit
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een voorstel om de bestuursstructuur van de Vereniging van Waddenzeegemeenten te moderniseren. Het voorstel, dat een verschuiving naar een collegebestuur inhoudt, moet de betrokkenheid en efficiëntie verbeteren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel om de statuten van de Vereniging van Waddenzeegemeenten te wijzigen, uitgebreid besproken. Het doel van de wijziging is om de bestuursstructuur te moderniseren door de huidige bestuursvorm met een Dagelijks Bestuur (DB) en een Algemeen Bestuur (AB) te vervangen door een collegebestuur. Deze verandering volgt op een evaluatie uit 2017, waaruit bleek dat de huidige structuur niet meer van deze tijd is.De heer Kansen opende het debat met de opmerking dat de huidige bestuursvorm niet meer past binnen het hedendaagse duale stelsel. "Het is belangrijk dat de belangen van de regio niet vergeten worden," benadrukte hij. De heer Lammering vroeg zich af welke invloed de gemeenteraad nog kan uitoefenen binnen de vereniging en hoe de terugkoppeling naar de raad zal verlopen.
Wethouder Boerma reageerde door te benadrukken dat raadsleden niet langer direct vertegenwoordigd zullen zijn, maar dat de raad collegeleden mandateert om zitting te nemen in het bestuur van de Waddenvereniging. "Het besluit om over te stappen naar een collegebestuur is al in 2018 genomen en wordt nu bekrachtigd door de raad," legde hij uit. Boerma benadrukte dat de invloed van de raad gewaarborgd blijft. "Als raad heeft u al laten zien dat u uw invloed kunt aanwenden, bijvoorbeeld door zorgen over de verontreiniging van de stranden met de MRC Zoey in te brengen."
De wethouder benadrukte dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een sterke waddenkust centraal staat. "Samen vormen we een front voor het belang van de Wadden," aldus Boerma.
Het voorstel werd zonder verdere discussie aangenomen, zonder dat er een hoofdelijke stemming nodig was. De wijziging zal doorgang vinden als ten minste twee derde van de deelnemende gemeenten akkoord gaat. De financiële bepalingen blijven grotendeels hetzelfde, hoewel er geen maximum meer is voor de jaarlijkse bijdrage. De kosten van de wijziging worden gedekt door de begroting van de vereniging.
Met deze modernisering hoopt de gemeente Noardeast-Fryslân de betrokkenheid van raadsleden te vergroten, onder andere door het organiseren van een jaarlijkse Waddendag. Het is nu aan de andere Waddenzeegemeenten om hun goedkeuring te geven aan deze belangrijke stap richting een toekomstbestendige bestuursstructuur.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een wijziging van de statuten van de Vereniging van Waddenzeegemeenten. Het doel is om de bestuursstructuur van de vereniging te moderniseren door de huidige bestuursvorm met een Dagelijks Bestuur (DB) en een Algemeen Bestuur (AB) te vervangen door een collegebestuur. Dit voorstel volgt op een evaluatie van de bestuursvorm in 2017, waaruit bleek dat de huidige structuur niet meer van deze tijd is. De wijziging omvat ook het organiseren van een jaarlijkse Waddendag voor raadsleden om de betrokkenheid te vergroten. De conceptakte van de statutenwijziging is opgesteld door Jelsma Koelma Notarissen en juridische adviseurs. De financiële bepalingen blijven grotendeels hetzelfde, maar er is geen maximum meer voor de jaarlijkse bijdrage. De wijziging heeft geen directe financiële gevolgen en de kosten worden gedekt door de begroting van de vereniging. De raad stemt in met de wijziging, die doorgang vindt als ten minste twee derde van de deelnemende gemeenten akkoord gaat.
Modernisearring Bestjoersstruktuer Feriening fan Waadsee gemeenten: In Stap Foarút
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei in foarstel om de bestjoersstruktuer fan de Feriening fan Waadseegeeminten te modernisearjen. It foarstel, dat in ferskowing nei in kolleezjebestjoer ynhâldt, moat de belutsenens en effisjinsje ferbetterje.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it foarstel om de statuten fan de Feriening fan Waadseegemeenten te feroarjen, útwreide besprutsen. It doel fan de feroaring is om de bestjoersstruktuer te modernisearjen troch de hjoeddeistige bestjoersfoarm mei in Deistich Bestjoer (DB) en in Algemien Bestjoer (AB) te ferfangen troch in kolleezjebestjoer. Dizze feroaring folget op in evaluasje út 2017, dêr't út bliken is dat de hjoeddeistige struktuer net mear fan dizze tiid is.De hear Kansen iepene it debat mei de opmerking dat de hjoeddeistige bestjoersfoarm net mear yn it hjoeddeiske duale stelsel past. "It is wichtich dat de belangen fan de regio net ferjitten wurde," benadrukke er. De hear Lammering frege him ôf hokker ynfloed de gemeenteried noch útoefenje kin binnen de feriening en hoe't de weromkepping nei de ried ferrinne sil.
Wethâlder Boerma reagearre troch te benadrukken dat riedsleden net langer direkt fertsjintwurdige sille wêze, mar dat de ried kolleezjeleden mandatearret om plak te nimmen yn it bestjoer fan de Waadferiening. "It beslút om oer te stappen nei in kolleezjebestjoer is al yn 2018 nommen en wurdt no bekrêftige troch de ried," lege er út. Boerma benadrukke dat de ynfloed fan de ried warbere bliuwt. "As ried hat jo al sjen litten dat jo jo ynfloed brûke kinne, bygelyks troch soargen oer de befetting fan de strannen mei de MRC Zoey nei foaren te bringen."
De wethâlder benadrukke dat de sûnderlinge ferantwurdlikheid foar in sterke waadkust sintraal stiet. "Gearme foarmje wy in front foar it belang fan de Wadden," sa sei Boerma.
It foarstel waard sûnder fierdere diskusje oannommen, sûnder dat der in haadlike stimming nedich wie. De feroaring sil trochgong fine as op syn minst twa tredde fan de dielnimmende gemeenten akkoart giet. De finansjele bepalings bliuwe foar in grut part itselde, al is der gjin maksimum mear foar de jierlikse bydrage. De kosten fan de feroaring wurde dekt troch de begroting fan de feriening.
Mei dizze modernisearring hoopet de gemeente Noardeast-Fryslân de belutsenheid fan riedsleden te fergrutsjen, ûnder oaren troch it organisearjen fan in jierlikse Waddendei. It is no oan de oare Waadseegemeenten om har goedkarring te jaan oan dizze wichtige stap nei in takomstbestindige bestjoersstruktuer.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei in feroaring fan de statuten fan de Feriening fan Waadsee-gemeenten. It doel is om de bestjoersstruktuer fan de feriening te modernisearjen troch de hjoeddeistige bestjoersfoarm mei in Deistich Bestjoer (DB) en in Algemien Bestjoer (AB) te ferfangen troch in kolleezjebestjoer. Dit foarstel folget op in evaluasje fan de bestjoersfoarm yn 2017, dêr't út bliken is dat de hjoeddeistige struktuer net mear fan dizze tiid is. De feroaring behelst ek it organisearjen fan in jierlikse Waaddag foar riedsleden om de belutsenheid te fergrutsjen. De konseptakte fan de statutenferoaring is opsteld troch Jelsma Koelma Notarissen en juridyske adviseurs. De finansjele bepalings bliuwe foar in grut part itselde, mar der is gjin maksimum mear foar de jierlikse bydrage. De feroaring hat gjin direkte finansjele gefolgen en de kosten wurde dekt troch de begroting fan de feriening. De ried stimt yn mei de feroaring, dy't trochgong fynt as op syn minst twa tredde fan de dielnimmende gemeenten akkoart giet.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Wijziging Statuten Vereniging van Waddenzeegemeenten
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Wijziging statuten Vereniging van Waddenzeegemeenten". Het doel is om de bestuursstructuur van de vereniging te moderniseren door de huidige bestuursvorm van een Dagelijks Bestuur (DB) en een Algemeen Bestuur (AB) te vervangen door een collegebestuur. Dit moet de betrokkenheid van de raden vergroten en de bestuursvorm beter laten aansluiten bij het duale stelsel. De wijziging vereist een statutenwijziging, waarvoor instemming van ten minste twee derde van de deelnemende gemeenten nodig is.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de aanleiding, de voorgestelde wijzigingen, en de procedure voor de statutenwijziging. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de specifieke voordelen en mogelijke nadelen van de nieuwe bestuursvorm.
Rol van de Raad:
De raad moet instemmen met de conceptakte van wijziging van de statuten. Dit is een formele goedkeuring die nodig is om de voorgestelde wijzigingen door te voeren.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij de modernisering van de bestuursstructuur steunen en of zij akkoord gaan met de vermindering van directe invloed van het Algemeen Bestuur ten gunste van een collegebestuur.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare criteria. Er zijn geen duidelijke doelen gesteld voor de verwachte verbeteringen in bestuursvoering. Er zijn geen evidente inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om al dan niet in te stemmen met de conceptakte van wijziging van de statuten.
Participatie:
Er is geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden beschreven in het voorstel. De focus ligt op interne bestuurlijke veranderingen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op bestuurlijke efficiëntie en modernisering.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen. De kosten voor de statutenwijziging worden gedekt door de post "Congres- en projectkosten" van de begroting 2019 van de Vereniging van Waddenzeegemeenten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Statutenwijziging Vereniging van Waddenzeegemeenten Bestuursvorm Collegebestuur Algemene ledenvergadering Financiële bepalingen Gemeentewet Waddendag Conceptakte Notarissen en juridische adviseursVerfijning van de zoekopdracht:
Voorz.dhr.h. Apotheker
B. Koonstra - FNP Noardeast-Fryslân
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.H. Lammering - PvdA
Voorz.dhr.h. Apotheker
J.e. Boerema
Voorz.dhr.h. Apotheker
Voorz.dhr.h. Apotheker
Agendapunt 13 Nota reserves en voorzieningen
Gemeente Noardeast-Fryslân stelt nieuwe financiële kaders vast
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met de vaststelling van de "Nota reserves en voorzieningen". Deze nota, die vanaf 1 januari 2019 van kracht wordt, biedt een kader voor het beheer van gemeentelijke reserves en voorzieningen en is cruciaal voor de opstelling van de begroting en de jaarrekening.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de "Nota reserves en voorzieningen" vast te stellen, zonder veel discussie aangenomen. De heer De Jager opende het debat met een duidelijke samenvatting van de nota. "Deze nota is bedoeld om een kader te stellen voor het beheer en beleid met betrekking tot de reserves en voorzieningen," legde hij uit. Hij benadrukte dat de omstandigheden continu in beweging zijn en dat het beleid regelmatig getoetst moet worden via de reguliere planning en controledocumenten, zoals de begroting en de jaarrekening.De nota is volgens De Jager noodzakelijk omdat de gemeente Noardeast-Fryslân nog niet over een dergelijk document beschikte. "Het is een verplichting," voegde hij eraan toe, verwijzend naar artikel 11:1 van de Financiële verordening Noardeast-Fryslân, dat het college verplicht om eens per vier jaar een dergelijke nota aan de raad aan te bieden.
De heer Van Es, die de afwezige wethouder van Financiën verving, sloot zich aan bij de woorden van De Jager. "Ik denk dat de heer De Jager een heel keurige samenvatting had van deze notitie," zei Van Es. Hij benadrukte het belang van de nota voor de opstelling van de jaarrekening en de noodzaak om deze kaders vanaf 1 januari 2019 toe te passen.
Het voorstel werd zonder hoofdelijke stemming aangenomen, wat de unanieme steun van de raad weerspiegelde. Hiermee heeft de gemeente Noardeast-Fryslân een belangrijke stap gezet in het professionaliseren van haar financiële beheer.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van de "Nota reserves en voorzieningen", die een kaderstellende functie heeft voor het beheer van gemeentelijke reserves en voorzieningen. Deze nota is essentieel voor de opstelling van de begroting en de jaarrekening. De raad heeft besloten de nota vast te stellen met ingang van 1 januari 2019, zodat de kaders vanaf de jaarrekening van 2019 kunnen worden toegepast. Dit besluit is genomen op basis van artikel 11:1 van de Financiële verordening Noardeast-Fryslân, dat het college verplicht om eens per vier jaar een dergelijke nota aan de raad aan te bieden. De nota was noodzakelijk omdat de gemeente Noardeast-Fryslân nog niet over een dergelijke nota beschikte. Er zijn geen financiële aspecten, communicatie, of participatie-elementen verbonden aan dit besluit.
Gemeente Noardeast-Fryslân stelt nije finansjele kaders fêst.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich ynstimd mei it fêststellen fan de "Nota reserves en foarsjennings". Dizze nota, dy't fanôf 1 jannewaris 2019 fan krêft wurdt, biedt in ramt foar it behear fan gemeentlike reserves en foarsjennings en is essensjeel foar it opstelle fan de begrutting en de jierrekkenning.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tidens de riedsfergadering waard it foarstel om de "Nota reserves en foarsjennings" fêst te stellen, sûnder folle diskusje oannommen. De hear De Jager iepene it debat mei in dúdlike gearfetting fan de nota. "Dizze nota is bedoeld om in kader te stellen foar it behear en belied mei betrekking ta de reserves en foarsjennings," lei er út. Hy benadrukte dat de omstannichheden kontinu yn beweging binne en dat it belied regelmjittich toetst wurde moat troch de reguliere planning en kontroledokumenten, lykas de begrutting en de jierrekkenning.De nota is neffens De Jager needsaaklik omdat de gemeente Noardeast-Fryslân noch net oer in dergelijk dokumint beskikte. "It is in ferplichting," foegde er der oan ta, wizend nei artikel 11:1 fan de Finansjele feroardening Noardeast-Fryslân, dat it kolleezje ferplichtet om ien kear yn fjouwer jier sa'n nota oan de ried oan te bieden.
De hear Van Es, dy't de ôfwêzige wethâlder fan Finânsjes ferving, sloot him oan by de wurden fan De Jager. "Ik tink dat de hear De Jager in hiel keurige gearfetting hie fan dizze notysje," sei Van Es. Hy benadrukte it belang fan de nota foar it opstelle fan de jierrekkenning en de needsaak om dizze kaders fanôf 1 jannewaris 2019 ta te passen.
It foarstel waard sûnder haadlike stimming oannommen, wat de ienstemmige stipe fan de ried werjoech. Hjirmei hat de gemeente Noardeast-Fryslân in wichtige stap set yn it professionalisearjen fan har finansjeel behear.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it fêststellen fan de "Nota reserves en foarsjennings", dy't in kaderstellende funksje hat foar it behear fan gemeentlike reserves en foarsjennings. Dizze nota is essensjeel foar it opstelle fan de begrutting en de jierrekken. De ried hat besletten de nota fêst te stellen mei yngong fan 1 jannewaris 2019, sadat de kaders fanôf de jierrekken fan 2019 tapast wurde kinne. Dit beslút is nommen op basis fan artikel 11:1 fan de Finansjele feroardening Noardeast-Fryslân, dat it kolleezje ferplichtet om ien kear yn fjouwer jier sa'n nota oan de ried oan te bieden. De nota wie needsaaklik omdat de gemeente Noardeast-Fryslân noch net oer sa'n nota beskikte. Der binne gjin finansjele aspekten, kommunikaasje of partisipaasjeeleminten ferbûn oan dit beslút.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Nota reserves en voorzieningen
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Nota reserves en voorzieningen". Het voorstel betreft het vaststellen van een kaderstellende nota die richtlijnen biedt voor het beheer van gemeentelijke reserves en voorzieningen. Dit kader is essentieel voor de opstelling van de begroting en de jaarrekening. De nota treedt in werking op 1 januari 2019 en is bedoeld om vanaf dat moment de financiële administratie van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân te stroomlijnen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de reden en noodzaak van de nota. Het biedt echter geen gedetailleerde financiële analyse of specifieke voorbeelden van hoe de nota in de praktijk zal worden toegepast.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om de nota vast te stellen. Dit is een formele goedkeuring die nodig is om de kaders voor het beheer van reserves en voorzieningen officieel te maken.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel voornamelijk een administratieve en kaderstellende functie heeft. De raad moet echter beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde kaders en de ingangsdatum.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden (ingangsdatum 1 januari 2019), maar mist meetbare en realistische doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van specifieke doelstellingen kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de nota reserves en voorzieningen vast te stellen, waarmee de kaders voor het financiële beheer van de gemeente worden geformaliseerd.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in het voorstel. Dit suggereert dat er geen inspraak of betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is geweest in het opstellen van de nota.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op financiële kaders en administratie.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen opgenomen in het voorstel. Het is een kaderstellend document dat de basis legt voor toekomstige financiële beslissingen, maar zelf geen directe financiële impact heeft.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Nota reserves en voorzieningen Ingangsdatum 1 januari 2019 Financiële verordening Kaderstellende functie Begroting Jaarrekening Gemeentelijke reserves Voorzieningen College VerrekeningenVerfijning van de zoekopdracht: