19-09-2024 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 0 It Fragemomint
J.g. Kramer
M. vd Meij-Baron - S!N
J.g. Kramer
H. Jouta - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
M. vd Meij-Baron - S!N
J.g. Kramer
H. Jouta - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
Agendapunt 3 Meidielings
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
Agendapunt 5 Verzoek ontslag leden Raad van Toezicht Stichting ROOBOL
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het ontslag van drie leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL: de heer S. Saakstra, mevrouw T. Veenma-Koster en mevrouw O. Chang. Dit besluit is gebaseerd op artikel 48 lid 12b van de Wet op het Primair Onderwijs, dat de gemeenteraad de bevoegdheid geeft om leden van de Raad van Toezicht van een stichting voor openbaar onderwijs te benoemen, herbenoemen en ontslaan. Er zijn geen financiële consequenties of risico’s verbonden aan dit besluit. Na goedkeuring door de gemeenteraad wordt Stichting ROOBOL geïnformeerd over het besluit. De ontslagverzoeken zijn vertrouwelijk en bijgevoegd als bijlagen. Het besluit is genomen tijdens de raadsvergadering op 19 september 2024.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it ûntslach fan trije leden fan de Ried fan Tafersjoch fan Stichting ROOBOL: de hear S. Saakstra, frou T. Veenma-Koster en frou O. Chang. Dit beslút is basearre op artikel 48 lid 12b fan de Wet op it Primêr Ûnderwiis, dat de gemeenteried de befoegdheid jout om leden fan de Ried fan Tafersjoch fan in stichting foar iepenbier ûnderwiis te beneamen, herbeneamen en ûntslaan. Der binne gjin finansjele konsekwinsjes of riziko's ferbûn oan dit beslút. Nei goedkarring troch de gemeenteried wurdt Stichting ROOBOL ynformearre oer it beslút. De ûntslachfersiken binne konfidensjeel en taheakke as bylagen. It beslút is nommen tiidens de riedsfergadering op 19 septimber 2024.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel tot ontslag van leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL". Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om het ontslag te verlenen aan drie leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL, namelijk de heer S. Saakstra, mevrouw T. Veenma-Koster en mevrouw O. Chang. Dit verzoek is in overeenstemming met artikel 48 lid 12b van de Wet op het Primair Onderwijs, dat de gemeenteraad de bevoegdheid geeft om dergelijke besluiten te nemen. Er zijn geen financiële gevolgen of risico's verbonden aan dit besluit.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle noodzakelijke informatie bevat om een besluit te nemen. Het verwijst naar de relevante wetgeving en geeft duidelijk aan wat er van de raad wordt verwacht.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het ontslag van de drie leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL goed te keuren, zoals voorgesteld door de stichting en in overeenstemming met de wettelijke vereisten.
Politieke keuzes:
Er zijn geen significante politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel een administratieve handeling betreft die voortvloeit uit wettelijke verplichtingen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het ontslag van de drie leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL goed te keuren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat na besluitvorming een brief naar Stichting ROOBOL wordt gestuurd om hen op de hoogte te stellen van het raadsbesluit. Er is geen verdere participatie van belanghebbenden beschreven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een administratieve aangelegenheid betreft.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan het voorstel, en er is geen dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Stichting ROOBOL Raad van Toezicht Ontslag Wet op het Primair Onderwijs Artikel 48 lid 12b Juridisch correcte besluitvorming Openbaar onderwijs Gemeenteraden Benoeming en herbenoeming Financiële consequentiesVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 6 Wijziging Raad van Toezicht Stichting ROOBOL
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de benoeming van mevrouw A. Kingma-Douma en de heer I. de Jong als leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL. Deze benoeming is in overeenstemming met artikel 48 lid 12b van de Wet op het Primair Onderwijs, dat de gemeenteraad de bevoegdheid geeft om leden van de Raad van Toezicht van een stichting voor openbaar onderwijs te benoemen. Er zijn geen financiële consequenties of risico's verbonden aan dit besluit. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal Stichting ROOBOL op de hoogte worden gesteld van de benoeming. De voordrachten zijn reeds goedgekeurd door de GMR en de huidige Raad van Toezicht. Het besluit werd genomen tijdens de raadsvergadering op 19 september 2024.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de beneaming fan frou A. Kingma-Douma en de hear I. de Jong as leden fan de Ried fan Tafersjoch fan Stichting ROOBOL. Dizze beneaming is yn oerienstimming mei artikel 48 lid 12b fan de Wet op it Primêr Ûnderwiis, dat de gemeenteried de befoegdheid jout om leden fan de Ried fan Tafersjoch fan in stichting foar iepenbier ûnderwiis te beneamen. Der binne gjin finansjele konsekwinsjes of riziko's ferbûn oan dit beslút. Nei goedkarring troch de gemeenteried sil Stichting ROOBOL op 'e hichte brocht wurde fan de beneaming. De foardrachten binne al goedkard troch de GMR en de hjoeddeistige Ried fan Tafersjoch. It beslút is naam tiidens de riedsfergadering op 19 septimber 2024.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel draagt de titel "Wijziging Raad van Toezicht Stichting ROOBOL". Het betreft de benoeming van mevrouw A. Kingma-Douma en de heer I. de Jong als leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL. Deze benoeming is noodzakelijk volgens de Wet op het Primair Onderwijs en vereist goedkeuring door de gemeenteraad. De voordracht is reeds goedgekeurd door de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) en de huidige Raad van Toezicht. Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente en er zijn geen risico's verbonden aan dit besluit.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle noodzakelijke informatie bevat voor de gemeenteraad om een besluit te nemen. Het verwijst naar de wettelijke basis voor de benoeming en bevat de benodigde bijlagen, hoewel deze vertrouwelijk zijn.
Rol van de Raad:
De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL te benoemen, herbenoemen en ontslaan, zoals voorgeschreven door de Wet op het Primair Onderwijs.
Politieke Keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien de benoeming een wettelijke verplichting is. De raad moet echter wel instemmen met de voorgedragen kandidaten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om mevrouw A. Kingma-Douma en de heer I. de Jong te benoemen als leden van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL.
Participatie:
De participatie is beperkt tot de goedkeuring door de GMR en de huidige Raad van Toezicht. Er is geen bredere participatie van andere belanghebbenden vermeld.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op bestuurlijke benoemingen.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente Noardeast-Fryslân als gevolg van deze benoemingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Stichting ROOBOL Raad van Toezicht Benoeming A. Kingma-Douma I. de Jong Wet op het Primair Onderwijs Gemeenteraad Voordracht Juridisch correcte besluitvorming Gemeente Noardeast-FryslânVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 7 Ontwikkelkader logiesaccommodaties
Gemeente Noardeast-Fryslân Stelt Nieuw Ontwikkelkader voor Logiesaccommodaties Vast
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een nieuw ontwikkelkader voor logiesaccommodaties. Dit kader moet de groei van toeristische verblijven in goede banen leiden en de lokale economie stimuleren. Tijdens het debat werden enkele kritische punten besproken, maar uiteindelijk stemde de raad in met het voorstel.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân het ontwikkelkader voor logiesaccommodaties besproken en goedgekeurd. Het kader biedt richtlijnen voor de ontwikkeling van logiesaccommodaties en sluit aan bij het gemeentelijke toeristische beleid en de provinciale Omgevingsverordening Fryslân. Het doel is om de toeristische sector te stimuleren en de lokale economie te bevorderen.CDA-raadslid mevrouw Schorstra opende het debat met lof voor het kader: "Het is een goed kader dat de nodige ruimte biedt voor ontwikkelingen. We willen meer kleinschalige recreatie en dit kader kan daarbij helpen." Ze benadrukte dat duidelijke regels essentieel zijn om procedures te versnellen en ruimte te bieden aan recreatie.
Toch waren er enkele punten van kritiek. Het CDA, gesteund door de VVD, Gemeentebelangen, Belang van Noardeast-Fryslân, FNP en de fractie SIN, diende een motie in om de beleidsregels aan te passen. Ze pleitten voor het schrappen van de toetsing op inkomen en arbeidsbehoefte bij nevenactiviteiten en vroegen om maatwerk voor parkeergelegenheid bij bed & breakfasts in dorpskernen en binnensteden. "Het gaat erom dat de functies voor recreatie niet de functie van landbouw in de weg zitten," aldus Schorstra.
Het college reageerde begripvol op de motie. "Het is aan de raad om hierover te beslissen," zei een woordvoerder van het college. De motie werd uiteindelijk unaniem aangenomen door de raad.
Met de vaststelling van het ontwikkelkader en de aangenomen motie, kan de gemeente nu verder met het stimuleren van de toeristische sector. Een evaluatie van het beleid staat gepland voor volgend jaar.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van een Ontwikkelkader voor logiesaccommodaties. Dit kader is opgesteld om de toename van aanvragen voor logiesaccommodaties beter te kunnen begeleiden en toetsen, aangezien er momenteel geen eenduidige beleidsregels zijn. Het Ontwikkelkader biedt richtlijnen voor waar en hoe logiesaccommodaties kunnen worden gerealiseerd, zowel op bestaande als nieuwe locaties. Het doel is om de toeristische sector te stimuleren, de lokale economie te bevorderen en het aanbod van logiesaccommodaties te verbeteren. Het kader sluit aan bij het gemeentelijke toeristische beleid en de nieuwe provinciale Omgevingsverordening Fryslân. Na vaststelling kunnen initiatieven getoetst worden aan de beleidsregels, en indien nodig kan er van het omgevingsplan worden afgeweken. Het voorstel omvat ook de vaststelling van een eindverslag over de inspraakprocedure, waarbij de reacties geen aanpassingen in het ontwikkelkader hebben veroorzaakt. Na een jaar volgt een evaluatie van het beleid.
Gemeente Noardeast-Fryslân Stelt Nij ûntwikkelkader foar Logiesakkommodaasjes Fêst
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei in nij ûntwikkelkader foar logiesakkommodaasjes. Dit kader moat de groei fan toeristyske ferbliuwen yn goede banen liede en de lokale ekonomy stimulearje. Tidens it debat waarden in pear krityske punten besprutsen, mar úteinlik stimde de ried yn mei it foarstel.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn in libbich debat hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân it ûntwikkelkader foar logiesakkommodaasjes besprutsen en goedkard. It kader biedt rjochlinen foar de ûntwikkeling fan logiesakkommodaasjes en slút oan by it gemeentlike toeristyske belied en de provinsjale Omjouwingsferoardening Fryslân. It doel is om de toeristyske sektor te stimulearjen en de lokale ekonomy te befoarderjen.CDA-riedslid frou Schorstra iepene it debat mei loft foar it kader: "It is in goed kader dat de nedige romte biedt foar ûntwikkelingen. Wy wolle mear lytskalske rekreaasje en dit kader kin dêrby helpe." Se benadrukke dat dúdlike regels essinsjeel binne om prosedueres te fersnellen en romte te bieden oan rekreaasje.
Lykwols wiene der in pear punten fan krityk. It CDA, stipe troch de VVD, Gemeentebelangen, Belang fan Noardeast-Fryslân, FNP en de fraksje SIN, diene in motyf om de beliedsregels oan te passen. Se pleiten foar it skrassen fan de tastimming op ynkommen en arbeidsbehoefte by nevenaktiviteiten en frege om maatwurk foar parkearmogelikheden by bed & breakfasts yn doarpskernen en binnenstêden. "It giet derom dat de funksjes foar rekreaasje net de funksje fan lânbou yn 'e wei sitte," sa sei Schorstra.
It kolleezje reagearre begryplik op de motyf. "It is oan de ried om hjir oer te beslissen," sa sei in wurdfoerder fan it kolleezje. De motyf waard úteinlik ienriedich oannommen troch de ried.
Mei de fêststelling fan it ûntwikkelkader en de oannommen motyf, kin de gemeente no fierder mei it stimulearjen fan de toeristyske sektor. In evaluasje fan it belied stiet pland foar folgjend jier.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan in ûntwikkelkader foar logiesakkommodaasjes. Dit kader is opsteld om de taname fan oanfraach foar logiesakkommodaasjes better te begeleiden en te toetsen, om't der op dit stuit gjin iendúdige beliedsregels binne. It ûntwikkelkader biedt rjochlinen foar wêr en hoe logiesakkommodaasjes realisearre wurde kinne, sawol op besteande as nije lokaasjes. It doel is om de toeristyske sektor te stimulearjen, de lokale ekonomy te befoarderjen en it oanbod fan logiesakkommodaasjes te ferbetterjen. It kader slút oan by it gemeentlike toeristyske belied en de nije provinsjale Omjouwingsferoardening Fryslân. Nei fêststelling kinne ynisjativen toetst wurde oan de beliedsregels, en as nedich kin der ôfwike wurde fan it omjouwingsplan. It foarstel befettet ek it fêststellen fan in einferslach oer de ynspraakproseduere, dêr't de reaksjes gjin oanpassings yn it ûntwikkelkader feroarsake ha. Nei in jier folget in evaluaasje fan it belied.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie naar aanleiding van agendapunt nr. 7 in de raadsvergadering van 19 september 2024: Beleidsregels logiesaccommodaties Noardeast-Fryslân
Samenvatting: De motie betreft de aanpassing van de beleidsregels voor logiesaccommodaties in de gemeente Noardeast-Fryslân. De huidige regels worden als beperkend ervaren en zouden niet in lijn zijn met het Ontwikkelkader Logiesaccommodaties, dat ruimte wil bieden voor kleinschalige recreatie en de ontwikkeling van logiesaccommodaties. De motie verzoekt het college om de begripsbepaling van 'Nevenactiviteit' te versoepelen en maatwerk voor parkeergelegenheid bij B&B's in dorpskernen en Dokkum mogelijk te maken. De raad wil uiterlijk in november 2024 geïnformeerd worden over de aanpassingen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het specifieke aanpassingen aan de beleidsregels benoemt en een duidelijke tijdlijn geeft voor terugkoppeling. Echter, het mist gedetailleerde informatie over hoe de aanpassingen precies zullen worden geïmplementeerd.
Rol van de Raad
De rol van de raad is om richting te geven aan het beleid door het aannemen van de motie en het verzoek aan het college om de beleidsregels aan te passen. De raad houdt toezicht op de uitvoering en verwacht een terugkoppeling in november 2024.
Politieke Keuzes
De politieke keuzes betreffen het balanceren tussen het bieden van ontwikkelruimte voor ondernemers en het waarborgen van leefbaarheid en welvaart. Er moet worden gekozen tussen het versoepelen van regels en het behouden van controle over de ontwikkeling van logiesaccommodaties.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (aanpassing van regels), en tijdgebonden (november 2024). Het is minder duidelijk of het haalbaar en relevant is zonder inzicht in de praktische uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de impact van de aanpassingen is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de motie aan te nemen, wat al is gebeurd, en het college op te dragen de beleidsregels aan te passen en hierover te rapporteren.
Participatie
Het voorstel zegt weinig over participatie van belanghebbenden zoals ondernemers of inwoners bij de aanpassing van de beleidsregels.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel, hoewel het stimuleren van kleinschalige recreatie indirect kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
Financiële Gevolgen
De motie geeft geen directe informatie over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het is onduidelijk of de aanpassingen financiële implicaties hebben voor de gemeente of ondernemers.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Beleidsregels logiesaccommodaties Ontwikkelkader Logiesaccommodaties Kleinschalige recreatie Nevenactiviteit Leefbaarheid Brede welvaart Maatwerk Parkeergelegenheid B&B DokkumVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Beleidsregels logiesaccommodaties Noardeast-Fryslân". Het betreft een verzoek aan het college om de bestaande beleidsregels voor logiesaccommodaties aan te passen. De raad constateert dat de huidige regels beperkend zijn en niet voldoen aan de hoofdlijnen van het Ontwikkelkader Logiesaccommodaties. De motie vraagt om het schrappen van specifieke termen in de begripsbepaling van ‘Nevenactiviteit’ en het toevoegen van maatwerkopties voor parkeergelegenheid bij B&B's in dorpskernen en Dokkum. De raad wil dat het college uiterlijk in november 2024 over de aanpassingen informeert.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het adresseren van specifieke knelpunten binnen de beleidsregels. Het biedt concrete suggesties voor aanpassingen en een duidelijke tijdlijn voor terugkoppeling.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze identificeert problemen in de huidige beleidsregels en vraagt het college om deze aan te passen, waarna ze op de hoogte gehouden willen worden van de voortgang.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige regels of het versoepelen ervan om ondernemers meer ruimte te geven. Dit kan invloed hebben op de balans tussen economische ontwikkeling en regulering.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de impact van de voorgestelde wijzigingen is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de motie aan te nemen, wat ze ook hebben gedaan, en het college opdragen de beleidsregels aan te passen.
Participatie:
De motie zelf zegt weinig over participatie van belanghebbenden, zoals ondernemers of inwoners, in het proces van beleidsaanpassing.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in deze motie, hoewel het stimuleren van kleinschalige logies indirect kan bijdragen aan duurzame toeristische ontwikkeling.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt geen directe financiële gevolgen of dekkingsmogelijkheden. Eventuele kosten of besparingen door de beleidswijzigingen worden niet benoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Beleidsregels logiesaccommodaties Ontwikkelkader Logiesaccommodaties Kleinschalige recreatie Nevenactiviteit Leefbaarheid Brede welvaart Maatwerk Parkeergelegenheid B&B DokkumVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel heet "Ontwikkelkader logiesaccommodaties". Het richt zich op het vaststellen van een ontwikkelkader en bijbehorende beleidsregels voor logiesaccommodaties in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het doel is om de toeristische sector te stimuleren door duidelijke richtlijnen te bieden voor de ontwikkeling van logiesaccommodaties. Dit moet bijdragen aan de lokale economie, leefbaarheid en het ondernemersklimaat. Het kader biedt meer ruimte dan het huidige omgevingsplan en harmoniseert de verschillende beleidsregels van de voormalige gemeenten.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de noodzaak, de doelen en de verwachte effecten. Er is echter geen gedetailleerde financiële onderbouwing, hoewel er wordt vermeld dat er geen begrotingswijziging nodig is.
Rol van de raad:
De raad moet het ontwikkelkader en het eindverslag van de inspraak vaststellen. De raad speelt een beslissende rol in het goedkeuren van het kader dat de basis vormt voor toekomstige beleidsregels.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij het eens is met de voorgestelde richtlijnen en de mate van flexibiliteit die het ontwikkelkader biedt ten opzichte van het huidige omgevingsplan. Er moet ook worden overwogen hoe dit beleid bijdraagt aan de bredere gemeentelijke doelen op het gebied van toerisme en economie.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar meetbare doelen en evaluatiecriteria zijn minder duidelijk. Er zijn mogelijke inconsistenties in de factsheets die nog moeten worden opgelost.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het ontwikkelkader en het eindverslag vast te stellen en kennis te nemen van de beleidsregels.
Participatie:
Er is inspraak verleend aan ingezetenen en belanghebbenden, en een eindverslag van deze inspraak is opgesteld. Dit suggereert dat participatie serieus is genomen, hoewel de inspraakreacties niet tot aanpassingen hebben geleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als een aspect van het verbeteren en verduurzamen van het logiesaanbod, maar het is niet het centrale thema van het voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen of begrotingswijzigingen aangegeven in het voorstel. Het ontbreken van een financiële paragraaf kan een gemis zijn voor een volledig inzicht in de implicaties van het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ontwikkelkader logiesaccommodaties Beleidsregels Toeristische sector Omgevingsplan Inspraak Omgevingswet Verblijfsrecreatie Toerisme en recreatie Kennisontwikkeling EvaluatieVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
H. Jouta - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 8 Verklaring van geen bedenkingen zonnepark Munnekezijl
Gemeente Noardeast-Fryslân wijst omgevingsvergunning zonnepark Munnekezijl af
In een raadsvergadering vol discussie en teleurstelling heeft de gemeente Noardeast-Fryslân besloten om geen omgevingsvergunning te verlenen voor het zonnepark Munnekezijl. Het voorstel voldeed niet aan de eisen van het Beleidskader Zonne-energie 2020, met name op het gebied van procesparticipatie en de uitvoerbaarheid van de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering op 19 september 2024 werd het voorstel om geen omgevingsvergunning te verlenen voor het zonnepark Munnekezijl uitvoerig besproken. De aanvraag voldeed niet aan de eisen van het Beleidskader Zonne-energie 2020, vooral vanwege gebrekkige procesparticipatie en onduidelijkheid over de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.De FNP-fractie sprak zich positief uit over het idee van een zonnepark, maar benadrukte het belang van participatie van de omwonenden. "Het voelt nog altijd een beetje als kraaltjes en spiegeltjes," aldus een FNP-raadslid. De partij betreurde het gebrek aan betrokkenheid van de lokale gemeenschap en vond het zonde dat een potentieel mooi groen project hierdoor niet doorging.
De ChristenUnie sloot zich hierbij aan en herinnerde aan eerdere discussies over de hoge kosten van de benodigde stroomkabels. "Het is heel spijtig dat de participatie niet goed is verlopen," zei een vertegenwoordiger van de partij.
De PvdA en Gemeentebelangen Fryslân uitten hun zorgen over het proces. "Onze fractie heeft toch de indruk dat dit proces, en dan druk ik me zacht uit, niet helemaal vlekkeloos is verlopen," merkte een PvdA-raadslid op. Er werd gewezen op de lange duur van het proces en de fouten in de documenten, wat het vertrouwen in een zorgvuldige afhandeling niet ten goede kwam.
Het CDA vond de weigering van de vergunning een logisch gevolg van de vastgestelde richtlijnen, hoewel ook zij het jammer vonden dat het zo moest lopen. "We hebben als raad richtlijnen vastgesteld waar de plannen aan getoetst zijn, en dan is deze weigering een logisch gevolg," aldus een CDA-raadslid.
Wethouder Konstra erkende de complexiteit van de situatie en gaf aan dat er gesprekken waren gevoerd met de initiatiefnemer, maar dat er geen overeenstemming was bereikt. "We moeten dit nu eerst aan de voorkant goed repareren," zei hij, met de belofte dat er ruimte zou zijn voor verdere discussie als er zienswijzen worden ingediend.
Uiteindelijk stemde de raad unaniem in met het voorstel om geen omgevingsvergunning te verlenen, maar de deur blijft op een kier voor eventuele zienswijzen die het proces mogelijk nieuw leven kunnen inblazen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het besluit om geen omgevingsvergunning te verlenen voor het zonnepark Munnekezijl. De aanvraag voor het zonnepark voldoet niet aan het Beleidskader Zonne-energie 2020, met name op het gebied van procesparticipatie en de uitvoerbaarheid van de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. De initiatiefnemer heeft niet voldoende inspanningen geleverd om omwonenden te betrekken en er is geen zicht op een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Hoewel het zonnepark een wenselijk initiatief is om de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente te behalen, voldoet het niet aan de gestelde eisen. De ontwerpverklaring van geen bedenkingen (VVGB) wordt niet afgegeven, maar kan definitief worden als er geen zienswijzen worden ingediend. Het besluit wordt genomen in de raadsvergadering van 19 september 2024.
Gemeente Noardeast-Fryslân wiist omjouwingsfergunning sinnepark Munnekezijl ôf.
Yn in riedsfergadering fol diskusje en teloarstelling hat de gemeente Noardeast-Fryslân besletten om gjin omjouwingsfergunning te ferlienen foar it sinnefjild Munnekezijl. It foarstel foldie net oan de easken fan it Beliedskader Sinne-enerzjy 2020, benammen op it mêd fan prosespartisipaasje en de útfierberens fan de oansluting op it elektrisiteitsnetwurk.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering op 19 septimber 2024 waard it foarstel om gjin omjouwingsfergunning te ferlienen foar it sinnefjild Munnekezijl útfierich besprutsen. De oanfraach foldie net oan de easken fan it Beliedskader Sinne-enerzjy 2020, benammen fanwegen ûntbrekkende prosespartisipaasje en ûndúdlikheid oer de oansluting op it elektrisiteitsnetwurk.De FNP-fraksje spruts har posityf út oer it idee fan in sinnefjild, mar benadrukke it belang fan partisipaasje fan de omwenners. "It fielt noch altyd in bytsje as kraaltsjes en spegeltsjes," sa sei in FNP-radsled. De partij betreurde it ûntbrek oan belutsenheid fan de lokale mienskip en fûn it spitich dat in potinsjeel moai grien projekt dêrtroch net trochgong.
De ChristenUnie sloot har hjirby oan en herinnerde oan eardere diskusjes oer de hege kosten fan de needsaaklike stroomkabels. "It is tige spitich dat de partisipaasje net goed ferrûn is," sa sei in fertegenwurdiger fan de partij.
De PvdA en Gemeentebelangen Fryslân útten har soargen oer it proses. "Us fraksje hat dochs de yndruk dat dit proses, en dan druk ik my sêft út, net hielendal flot ferrûn is," sa makke in PvdA-radsled op. Der waard wiisd op de lange duor fan it proses en de flaters yn de dokuminten, wat it fertrouwen yn in soarchfâldige ôfhanling net goed die.
It CDA fûn de wegering fan de ferjunning in logysk gefolch fan de fêststelde rjochlinen, al fûnen ek sy it spitich dat it sa gean moast. "Wy hawwe as ried rjochlinen fêststeld dêr't de plannen oan toetst binne, en dan is dizze wegering in logysk gefolch," sa sei in CDA-radsled.
Wethâlder Konstra erkende de kompleksiteit fan de situaasje en joech oan dat der petearen fierd wiene mei de ynitiatyfnimmer, mar dat der gjin oerienkomst berikt wie. "Wy moatte dit no earst oan de foarkant goed reparearje," sa sei er, mei de belofte dat der romte wêze soe foar fierdere diskusje as der sichtwizen yntsjinne wurde.
Oan 'e ein fan 'e dei stimde de ried ienriedich yn mei it foarstel om gjin omjouwingsfergunning te ferlienen, mar de doar bliuwt op in kier foar eventuele sichtwizen dy't it proses mooglik nij libben jaan kinne.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it beslút om gjin omjouwingsfergunning te ferlienen foar it sinnefjild Munnekezijl. De oanfraach foar it sinnefjild foldocht net oan it Beliedskader Sinne-enerzjy 2020, benammen op it mêd fan prosespartisipaasje en de útfierberens fan de oansluting op it elektrisiteitsnetwurk. De ynitiatyfnimmer hat net genôch ynspanningen dien om omwenners te belûken en der is gjin sicht op in oansluting op it elektrisiteitsnetwurk. Al is it sinnefjild in winsklik ynitiatyf om de duorsumensdoelstellings fan de gemeente te heljen, it foldocht net oan de stelde easken. De ûntwerpferklearring fan gjin bedinkings (VVGB) wurdt net ôfjûn, mar kin definityf wurde as der gjin sjenings wurde yntsjinne. It beslút wurdt nommen yn de riedsfergadering fan 19 septimber 2024.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Verklaring geen bedenkingen zonnepark Munnekezijl". Het raadsvoorstel beoogt de omgevingsvergunning voor een zonnepark in Munnekezijl te weigeren. De aanvraag voldoet niet aan het Beleidskader Zonne-energie 2020 vanwege gebrekkige procesparticipatie en onduidelijkheid over de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Het college wil de ontwerpverklaring van geen bedenkingen niet afgeven en deze als definitief beschouwen als er geen zienswijzen worden ingediend. Het voorstel benadrukt de noodzaak van participatie en netaansluiting voor de uitvoerbaarheid van het project.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, maar mist gedetailleerde informatie over de financiële implicaties en mogelijke alternatieven voor het zonnepark.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over het al dan niet afgeven van de verklaring van geen bedenkingen, wat essentieel is voor de voortgang van het project.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van duurzame energieoplossingen en het handhaven van beleidsregels omtrent participatie en netaansluiting.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn geen duidelijke tijdlijnen of meetbare doelen opgenomen. Er zijn geen directe inconsistenties, maar de uitleg over de wettelijke verplichtingen rond de VVGB was aanvankelijk onjuist.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de ontwerpverklaring van geen bedenkingen niet af te geven en deze als definitief te beschouwen als er geen zienswijzen zijn.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van procesparticipatie, maar constateert dat de initiatiefnemer hierin tekortschiet.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de wens van de gemeente om 70% van het elektriciteitsverbruik duurzaam op te wekken tegen 2030.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen genoemd in het voorstel, en er is geen informatie over hoe eventuele kosten gedekt zouden worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zonnepark Munnekezijl Omgevingsvergunning Beleidskader Zonne-energie 2020 Procesparticipatie Elektriciteitsnetwerk VVGB (Verklaring van geen bedenkingen) Willem van der Ploegweg Zienswijzen Initiatiefnemer ParticipatierapportVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
M. de Boer - S!N
J.g. Kramer
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
M. de Boer - S!N
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
Onbekende spreker -
Agendapunt 9 Aanpassen lijst gevallen bindend adviesrecht raad
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân Versnelt Procedures voor Omgevingsplannen
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met een voorstel om de lijst van gevallen waarvoor de raad bindend adviesrecht heeft bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (Bopa’s) aan te passen. Dit besluit is bedoeld om de procedure te versnellen en de raad te ontlasten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel om de lijst met bindend adviesrecht voor Bopa’s aan te passen, zonder veel discussie aangenomen. Het voorstel omvat onder andere het realiseren van windmolens hoger dan 15 meter, het plaatsen van zonnepanelen op landbouw- of natuurgronden, en het opwekken of opslaan van energie. Mono-mestvergistingsinstallaties die voldoen aan vastgestelde beleidsregels zijn uitgezonderd van het bindend adviesrecht.Mevrouw Schostra van het CDA sprak haar waardering uit voor de snelheid waarmee het college het voorstel had voorbereid. "We hebben de motie in april ingediend en nu ligt het voorstel er al. Dat is alleen al fijn en wij kunnen hier van harte mee instemmen," aldus Schostra.
Mevrouw Verbra van de VVD gaf aan dat zij aanvankelijk tegen de motie had gestemd, niet vanwege de inhoud, maar omdat de motie tijdens de vergadering was gewijzigd. "Het was voor mij wel heel erg veel abracadabra, dus toen wist ik het even niet meer," legde ze uit. Inmiddels kan ze zich wel vinden in het voorstel.
Het voorstel volgt op een motie van 8 mei 2024 en heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente. Het besluit wordt bekendgemaakt volgens de Algemene wet bestuursrecht en initiatiefnemers van Bopa’s voor mono-mestvergistingsinstallaties worden geïnformeerd.
Met de unanieme goedkeuring van het voorstel zet de gemeente een stap richting efficiëntere besluitvorming en een verlichting van de werkdruk voor de gemeenteraad.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het aanpassen van de lijst met gevallen waarvoor de gemeenteraad bindend adviesrecht heeft bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (Bopa’s). De voorgestelde aanpassingen omvatten onder andere het realiseren van windmolens hoger dan 15 meter, het plaatsen van zonnepanelen op landbouw- of natuurgronden, en het opwekken of opslaan van energie, met uitzondering van mono-mestvergistingsinstallaties die voldoen aan vastgestelde beleidsregels. Daarnaast worden Bopa’s die in strijd zijn met gemeentelijk beleid en daarom geweigerd worden, uitgezonderd van het bindend adviesrecht. Dit besluit is bedoeld om de procedure te versnellen en de raad te ontlasten. Het voorstel volgt op een motie van 8 mei 2024 en heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente. Het besluit wordt bekendgemaakt volgens de Algemene wet bestuursrecht en initiatiefnemers van Bopa’s voor mono-mestvergistingsinstallaties worden geïnformeerd.
Gemeenteried Noardeast-Fryslân Fersnelt Prosedueres foar Omjouwingsplannen
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich ynstimd mei in foarstel om de list fan gefallen dêr't de ried in bining advysrjocht hat by bûtenplanske omjouwingsplanaktiviteiten (Bopa's) oan te passen. Dit beslút is bedoeld om it proses te fersnellen en de ried te ûntlêsten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it foarstel om de list mei bining advysrjocht foar Bopa's oan te passen, sûnder folle diskusje oannommen. It foarstel behellet ûnder oaren it realisearjen fan wynmûnen heger as 15 meter, it pleatsen fan sinnepanielen op lânbou- of natuergrûn, en it opwekken of opslaan fan enerzjy. Mono-mestfergistingsynstallaasjes dy't foldogge oan fêststelde beliedsregels binne útsûnderd fan it bining advysrjocht.Frou Schostra fan it CDA toande har wurdearring foar de snelheid dêr'tmei it kolleezje it foarstel foarbereide hie. "Wy hawwe de moty yn april yntsjinne en no leit it foarstel der al. Dat is allinnich al moai en wy kinne hjir fan herten mei ynstimme," sa sei Schostra.
Frou Verbra fan de VVD joech oan dat sy earst tsjin de moty stimd hie, net fanwegen de ynhâld, mar om't de moty tiidens de ferhanneling feroare wie. "It wie foar my wol hieltyd abracadabra, dus doe wist ik it efkes net mear," leine se út. Yntusken kin se har wol fine yn it foarstel.
It foarstel folget op in moty fan 8 maaie 2024 en hat gjin finansjele gefolgen foar de gemeente. It beslút wurdt bekendmakke neffens de Algemene wet bestjoersrjocht en ynitiatyfnimmers fan Bopa's foar mono-mestfergistingsynstallaasjes wurde ynformaasje jûn.
Mei de ienstemmige goedkarring fan it foarstel set de gemeente in stap rjochting effisjintere beslútvorming en in ferljochting fan de wurkdruk foar de ried.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it oanpasse fan de list mei gefallen dêr't de gemeenteried bindend advysrjocht hat by bûtenplanske omjouwingsplanaktiviteiten (Bopa's). De foarstelde oanpassingen behelje ûnder oaren it realisearjen fan wynmûnen heger as 15 meter, it pleatsen fan sinnepanielen op lânbou- of natuergrûnen, en it opwekken of opslaan fan enerzjy, mei útsûndering fan mono-mestfergistingsynstallaasjes dy't foldogge oan fêststelde beliedsregels. Dêrneist wurde Bopa's dy't yn striid binne mei gemeentlik belied en dêrom wegeren wurde, útsûnderd fan it bindend advysrjocht. Dit beslút is bedoeld om it proses te fersnellen en de ried te ûntlêsten. It foarstel folget op in motyf fan 8 maaie 2024 en hat gjin finansjele gefolgen foar de gemeente. It beslút wurdt bekendmakke neffens de Algemene wet bestjoersrjocht en ynitiatyfnimmers fan Bopa's foar mono-mestfergistingsynstallaasjes wurde ynformaasje jûn.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Aanpassen lijst gevallen bindend adviesrecht raad" van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het raadsvoorstel beoogt de lijst van buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (Bopa’s) waarvoor de gemeenteraad bindend adviesrecht heeft, aan te passen. Dit omvat onder andere het realiseren van windmolens hoger dan 15 meter, het plaatsen van zonnepanelen op landbouw- of natuurgronden, en het opwekken van energie zoals biomassa en waterstof. Mono-mestvergistingsinstallaties die voldoen aan beleidsregels zijn uitgezonderd van het adviesrecht. Ook worden Bopa’s die in strijd zijn met gemeentelijk beleid en geweigerd worden, uitgezonderd van het bindend adviesrecht om de procedure te versnellen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de wijzigingen en de redenen daarvoor uiteenzet. Het bevat specifieke details over de aanpassingen en de context van eerdere besluiten en moties.
Rol van de raad:
De raad heeft een doorslaggevende rol in het geven van bindend advies voor bepaalde Bopa’s. Met dit voorstel wordt de rol van de raad beperkt tot specifieke gevallen, waardoor de raad minder vaak advies hoeft te geven.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met het beperken van hun adviesrecht in bepaalde gevallen, zoals bij mono-mestvergistingsinstallaties die voldoen aan beleidsregels en Bopa’s die in strijd zijn met gemeentelijk beleid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de impact van de wijzigingen op lange termijn is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij akkoord gaat met de voorgestelde aanpassingen van de lijst van Bopa’s waarvoor bindend adviesrecht geldt.
Participatie:
Het voorstel benadrukt dat participatie verplicht blijft, zodat de betrokkenheid van omwonenden en andere belanghebbenden gewaarborgd blijft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, gezien de focus op energieopwekking en -opslag, zoals windmolens en zonnepanelen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen voor de gemeente. Het bespaart kosten door het verminderen van de noodzaak voor het opvragen van advies van de gemeenteraad in bepaalde gevallen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bopa's (buitenplanse omgevingsplanactiviteiten) Bindend adviesrecht Mono-mestvergistingsinstallaties Omgevingsvergunning Energieopwekking Zonnepanelen Windmolen Gemeentelijk beleid Omgevingswet BeleidsregelsVerfijning van de zoekopdracht: