29-09-2022 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 4 Fêststelle beslutelist It Beslút 15 septimber 2022
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 5 Herbenoeming lid gezamenlijke Rekenkamercommissie Noardeast-Fryslân - Dantumadiel
Roebroek Herbenoemd als Voorzitter Rekenkamercommissie: "Een Bijdrage aan de Controlerende Rol van de Raad"
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met de herbenoeming van de heer J. Roebroek als voorzitter van de gezamenlijke Rekenkamercommissie van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel. De herbenoeming, die voor vier jaar geldt, werd positief ontvangen tijdens de raadsvergadering.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel om de heer J. Roebroek te herbenoemen als voorzitter van de Rekenkamercommissie (RKC) besproken. De herbenoeming, die op 1 oktober 2022 ingaat, werd door de begeleidingscommissie van beide gemeenten positief geadviseerd. "Continuïteit is een belangrijke zaak," benadrukte raadslid De Jager, die de betrokkenheid en het leiderschap van Roebroek prees.De vergadering verliep vlot, met enkele vragen over de toekomstige ontvlechting van de samenwerking tussen de gemeenten. Raadslid Buwalda vroeg zich af hoe de ontvlechting de werking van de RKC zou beïnvloeden. "Hoe komt dat straks met die ontvlechting?" vroeg hij. De voorzitter verzekerde dat er nog een discussie over zou volgen.
De heer Roebroek zelf sprak de raad kort toe over zijn motivatie om door te gaan. "Het werk in deze twee gemeentes heeft mij veel plezier gebracht," zei hij. Hij benadrukte dat de Rekenkamercommissie vooral een instrument van de raad wil zijn, gericht op een waarderende en lerende aanpak. "Wij zijn een Rekenkamer die rode en gele kaarten op zak heeft," voegde hij toe, verwijzend naar de kritische maar constructieve rol die de commissie wil spelen.
Na de stemming, waarbij alle 29 aanwezige raadsleden voor de herbenoeming stemden, legde Roebroek de belofte af in het Fries. Hiermee werd zijn herbenoeming officieel bekrachtigd. De vergadering ging vervolgens verder met andere agendapunten, waaronder een motie over het zonnepark Colmerwaard.
Met de herbenoeming van Roebroek lijkt de Rekenkamercommissie verzekerd van continuïteit en een voortzetting van haar kritische maar constructieve rol in de gemeentelijke besluitvorming.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de herbenoeming van dhr. J. Roebroek als lid en voorzitter van de gezamenlijke Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel. De herbenoeming is voor een periode van vier jaar, ingaande op 1 oktober 2022. De begeleidingscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van beide gemeenten, heeft positief geadviseerd over de herbenoeming, waarbij de continuïteit van de RKC als belangrijk argument wordt genoemd. Er zijn geen financiële consequenties verbonden aan dit besluit. De herbenoeming wordt behandeld in de raadsvergaderingen van beide gemeenten eind september 2022.
Roebroek herbenoemd as foarsitter fan de Rekkenkeamerkommissie: "In bydrage oan de kontrolearjende rol fan de Ried"
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich ynstimd mei de herbenoarming fan de hear J. Roebroek as foarsitter fan de gesamelike Rekkenkeamerkommissje fan de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel. De herbenoarming, dy't fjouwer jier jildich is, waard posityf ûntfongen tiidens de riedsfergadering.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it foarstel om de hear J. Roebroek te herbenoemen as foarsitter fan de Rekkenkeamerkommissie (RKC) besprutsen. De herbenoeming, dy't op 1 oktober 2022 yngiet, waard troch de begeliedingskommissie fan beide gemeenten posityf advisearre. "Kontinuïteit is in wichtige saak," benadrukke riedslid De Jager, dy't de belutsenheid en it liedingjouwen fan Roebroek priizge.De ferigening ferrûn flot, mei in pear fragen oer de takomstige ûntflechting fan de gearwurking tusken de gemeenten. Riedslid Buwalda frege him ôf hoe't de ûntflechting de wurking fan de RKC beynfloedzje soe. "Hoe komt dat straks mei dy ûntflechting?" frege er. De foarsitter fersekere dat der noch in diskusje oer folgje soe.
De hear Roebroek sels spruts de ried koart ta oer syn motivasjon om troch te gean. "It wurk yn dizze twa gemeentes hat my in soad wille brocht," sei er. Hy benadrukke dat de Rekkenkeamerkommissie foaral in ystrumint fan de ried wêze wol, rjochte op in wearderjende en learende oanpak. "Wy binne in Rekkenkeamer dy't read en giel kaarten by har hat," foegde er ta, wizend nei de krityske mar konstruktive rol dy't de kommisje spylje wol.
Nei de stimming, dêr't alle 29 oanwêzige riedsleden foar de herbenoeming stimden, die Roebroek de belofte ôf yn it Frysk. Hjirmei waard syn herbenoeming offisjeel bekrêfte. De ferigening gie dêrnei fierder mei oare agindapunten, ûnder oaren in moty oer it sinneperk Colmerwaard.
Mei de herbenoeming fan Roebroek liket de Rekkenkeamerkommissie fêst te stean fan kontinuïteit en in fuortsetting fan har krityske mar konstruktive rol yn de gemeentlike beslútfoarming.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de herbenoeming fan dhr. J. Roebroek as lid en foarsitter fan de gesamelike Rekkenkeamerkommissie (RKC) fan de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel. De herbenoeming is foar in perioade fan fjouwer jier, yngong op 1 oktober 2022. De begeliedingskommissie, besteande út fertegenwurdigers fan beide gemeenten, hat posityf advisearre oer de herbenoeming, dêr't de kontinuïteit fan de RKC as wichtich argumint neamd wurdt. Der binne gjin finansjele gefolgen ferbûn oan dit beslút. De herbenoeming wurdt behannele yn de riedsfergaderingen fan beide gemeenten ein septimber 2022.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Herbenoeming lid gezamenlijke Rekenkamercommissie". Het raadsvoorstel beoogt de herbenoeming van dhr. J. Roebroek als lid en voorzitter van de gezamenlijke Rekenkamercommissie van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel voor een periode van vier jaar, ingaande op 1 oktober 2022. De herbenoeming is bedoeld om de continuïteit van de commissie te waarborgen, zodat deze haar onderzoeksopdrachten kan blijven uitvoeren. De begeleidingscommissie heeft positief geadviseerd over de herbenoeming, en er zijn geen financiële consequenties verbonden aan het voorstel.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig en bevat alle relevante informatie, inclusief de motivatie voor de herbenoeming, de betrokken partijen, en de financiële implicaties.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen over de herbenoeming van dhr. Roebroek. Dit is een formele goedkeuring van de aanbeveling van de begeleidingscommissie.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij de continuïteit en stabiliteit van de Rekenkamercommissie belangrijk genoeg vinden om de herbenoeming te steunen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om dhr. J. Roebroek al dan niet te herbenoemen als lid en voorzitter van de Rekenkamercommissie.
Participatie:
Er is geen directe participatie van burgers in dit voorstel, maar er zal een persbericht worden uitgegeven om de herbenoeming te communiceren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op een personele benoeming.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan het voorstel. Het budget voor de Rekenkamercommissie is al vastgesteld en bedraagt 1 euro per inwoner voor beide gemeenten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Herbenoeming Rekenkamercommissie J. Roebroek Dantumadiel Begeleidingscommissie Onderzoeksopdrachten Continuïteit Kundig Onder druk PersberichtVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
A.A. Buwalda - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
K.c. Merkus
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
S. Kooistra Adjunct-griffier
S. Kooistra Adjunct-griffier
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
A.A. Buwalda - FNP Noardeast-Fryslân
K.c. Merkus -
Onbekende spreker -
Agendapunt 5.c Oannaam - Moasje frjemd - FNP-S!N-GBNF-BVNL-PvdA-VVD-CDA-CU - Enerzjyproblematyk mienskipsfoarsjennings
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân: Unanieme Steun voor Energiehulp aan Gemeenschapsvoorzieningen
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem een motie aangenomen om de energieproblematiek bij gemeenschapsvoorzieningen aan te pakken. De voorzieningen kampen met hoge energierekeningen, wat hun voortbestaan bedreigt. De raad wil dat het college onderzoekt of deze voorzieningen kunnen profiteren van gunstigere tarieven via het energiecontract van de Coöperatieve Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF).
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering op 29 september 2022 werd de motie zonder tegenstemmen aangenomen. De raad constateerde dat veel gemeenschapsvoorzieningen, zoals dorpshuizen en sporthallen, onder druk staan door stijgende energiekosten. "We moeten alle mogelijkheden benutten om deze voorzieningen te ondersteunen," aldus raadslid Buwalda.De motie roept het college op om met de OVEF te overleggen over de mogelijkheden om gemeenschapsvoorzieningen aan te sluiten bij hun energiecontract. Daarnaast moet worden onderzocht of de financiële administratieve variant via de gemeente kan worden toegepast. "Het is essentieel dat we actief communiceren over de opties die er zijn," benadrukte Buwalda.
Wethouder Slijver reageerde positief op de motie en gaf aan dat er al gesprekken gaande zijn met de OVEF. "Het is belangrijk om te kijken naar alle mogelijke oplossingen, maar we moeten ook realistisch zijn over wat haalbaar is," zei Slijver. Ze waarschuwde dat het aansluiten bij het OVEF-contract niet automatisch lagere kosten garandeert, omdat het contract afhankelijk is van variabele factoren zoals volume en marktprijzen.
De raad verwacht dat het college hen op de hoogte houdt van de voortgang en resultaten van de gesprekken met de OVEF. "We moeten snel handelen om te voorkomen dat deze voorzieningen in de problemen komen," aldus een bezorgde Buwalda.
De unanieme steun voor de motie toont aan dat de raad het belang van gemeenschapsvoorzieningen hoog in het vaandel heeft staan en bereid is om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken.
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 29 september 2022 een motie aangenomen over de energieproblematiek bij gemeenschapsvoorzieningen. De raad constateert dat veel van deze voorzieningen kampen met hoge energierekeningen, wat hun voortbestaan bedreigt. Er zijn mogelijkheden om deze voorzieningen aan te sluiten bij het energiecontract van de Coöperatieve Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF), wat kan leiden tot gunstigere tarieven. De raad roept het college op om met de OVEF te overleggen over deze mogelijkheden, te onderzoeken of de financiële administratieve variant via de gemeente kan worden toegepast, en actief te communiceren over de opties voor gemeenschapsvoorzieningen. Ook moet worden onderzocht of de 20% regeling bij nieuwe aanbestedingen kan worden toegepast. De raad verwacht hierover geïnformeerd te worden. De motie is unaniem aangenomen door de aanwezige partijen.
Gemeenteried Noardeast-Fryslân: Ienstemmige stipe foar Enerzjehelp oan Mienskipsfoarsjennings
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich in motie oannommen om de enerzjyproblematyk by mienskipsfoarsjennings oan te pakken. De foarsjennings hawwe te krijen mei hege enerzjyrekeningen, wat harren bestean bedrige. De ried wol dat it kolleezje ûndersiket oft dizze foarsjennings profitearje kinne fan gunstichere tariven troch it enerzjykontrakt fan de Koöperatyf Openbier Ferljochting & Enerzjy Fryslân (OVEF).
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering op 29 septimber 2022 waard de motie sûnder tsjinstimmen oannommen. De ried konstatearre dat in soad mienskipsfoarsjennings, lykas doarpshuzen en sportsealen, ûnder druk steane troch stigende enerzjykosten. "Wy moatte alle mooglikheden benutte om dizze foarsjennings te stypjen," sa sei riedslid Buwalda.De motie ropt it kolleezje op om mei de OVEF te oerlisjen oer de mooglikheden om mienskipsfoarsjennings oan te sluten by har enerzjykontrakt. Dêrneist moat ûndersocht wurde oft de finansjele administraasje fariant troch de gemeente ta te passen is. "It is essensjeel dat wy aktief kommunisearje oer de opsjes dy't der binne," benadrukke Buwalda.
Wethâlder Slijver reagearre posityf op de motie en joech oan dat der al petearen oan de gong binne mei de OVEF. "It is wichtich om te sjen nei alle mooglike oplossingen, mar wy moatte ek realistysk wêze oer wat haalber is," sa sei Slijver. Se warskôge dat it oansluten by it OVEF-kontrakt net automatysk leechere kosten garandearret, om't it kontrakt ôfhinklik is fan fariabele faktoren lykas folume en merkpriis.
De ried ferwachtet dat it kolleezje harren op 'e hichte hâldt fan de foargong en resultaten fan de petearen mei de OVEF. "Wy moatte gau hannelje om te foarkommen dat dizze foarsjennings yn de problemen komme," sa sei in bekuorre Buwalda.
De ienstemmige stipe foar de motie toant oan dat de ried it belang fan mienskipsfoarsjennings heech yn it faandel hat en beried is om sûnderling nei oplossingen te sykjen.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 29 septimber 2022 in motie oannommen oer de enerzjyproblematyk by mienskipsfoarsjennings. De ried konstatearret dat in soad fan dizze foarsjennings te krijen hawwe mei hege enerzjyrekkens, wat harren bestean bedrige. Der binne mooglikheden om dizze foarsjennings oan te sluten by it enerzjykontrakt fan de Koöperative Iepenbiere Ferljochting & Enerzjy Fryslân (OVEF), wat kin liede ta gunstiger tariven. De ried ropt it kolleezje op om mei de OVEF te oerlisjen oer dizze mooglikheden, te ûndersykjen oft de finansjele administraasje fariant troch de gemeente ta te passen is, en aktyf te kommunisearjen oer de opsjes foar mienskipsfoarsjennings. Ek moat ûndersocht wurde oft de 20% regeling by nije oanskaffingen ta te passen is. De ried ferwachtet hjir oer ynformaasje te krijen. De motie is ienstemmich oannommen troch de oanwêzige partijen.
-
Kolleezjebrief oan ried - Ôfhanneling moasje enerzjyproblematyk mienskipsfoarsjennings.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Moasje enerzjyproblematyk mienskipsfoarsjennings." Het voorstel richt zich op het onderzoeken van mogelijkheden om gemeenschapsvoorzieningen te integreren in het energiecontract van de Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF). Het doel is om gunstigere energietarieven te verkrijgen. Het college heeft contact gehad met de OVEF en onderzoekt of gemeenschapsvoorzieningen via de gemeente kunnen profiteren van financiële voordelen. Er wordt ook gekeken naar de toepassing van de 20%-regeling bij nieuwe aanbestedingen. De raad wordt geïnformeerd over de voortgang en mogelijkheden voor verduurzaming van maatschappelijke organisaties.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, maar mist specifieke details over de financiële implicaties en concrete stappen voor implementatie.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om toezicht te houden op de uitvoering van de motie en om geïnformeerd te worden over de voortgang en resultaten van de onderzoeken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de voorgestelde samenwerking met de OVEF en de financiële administratieve variant steunt, en of zij de voorgestelde verduurzamingsmaatregelen willen bevorderen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke tijdlijnen en meetbare doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is wel een gebrek aan concrete details.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij akkoord gaan met de voorgestelde acties en onderzoeken, en of zij verdere stappen willen ondernemen om de energiekosten voor gemeenschapsvoorzieningen te verlagen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er communicatie plaatsvindt met besturen van sportverenigingen, dorpshuizen en jeugdhonken over verduurzamingsmogelijkheden, wat wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in het voorstel, aangezien het zich richt op het verduurzamen van gemeenschapsvoorzieningen en het gebruik van lokaal opgewekte energie.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft aan dat er administratieve handelingen en capaciteit nodig zijn, maar specificeert niet de exacte financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Er is een tijdelijke subsidieregeling vastgesteld, maar verdere financiële details ontbreken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
OVEF (Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân) Mienskipsfoarsjennings Enerzjytaryf Selsfleveringsmodel Duorsume relaasje Finansjeel administratieve fariant Tydlike subsydzjeregeling Duorsumensmaatregels 20% regeling KoöperaasjeVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Enerzjyproblematyk mienskipsfoarsjennings" (Energieproblematiek gemeenschapsvoorzieningen). De motie richt zich op het verlagen van de energiekosten voor gemeenschapsvoorzieningen in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het stelt voor om te onderzoeken of deze voorzieningen kunnen worden aangesloten bij het energiecontract van de Coöperatieve Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF) om zo te profiteren van gunstigere tarieven. Daarnaast wordt voorgesteld om de mogelijkheden van de financiële administratieve variant te verkennen en te communiceren welke opties beschikbaar zijn voor de gemeenschapsvoorzieningen. De raad wordt gevraagd om op de hoogte te worden gehouden van de resultaten.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijke acties en doelen formuleert. Het geeft echter geen gedetailleerde tijdlijn of specifieke financiële implicaties, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de Raad:
De raad speelt een toezichthoudende rol en wordt gevraagd om het college op te roepen tot actie en om geïnformeerd te worden over de voortgang en resultaten van de voorgestelde onderzoeken en gesprekken.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet ondersteunen van de motie en het bepalen van de prioriteit die aan dit onderwerp wordt gegeven. Er moet ook worden besloten of de gemeente actief betrokken wil zijn bij het onderhandelen over energiecontracten voor gemeenschapsvoorzieningen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is gedeeltelijk SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en meetbaar in termen van de acties die moeten worden ondernomen, maar mist een duidelijke tijdlijn en concrete meetbare doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de 20% regeling is onzeker.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de motie al dan niet aan te nemen en het college op te roepen de voorgestelde acties uit te voeren.
Participatie:
De motie vermeldt niet expliciet hoe participatie van de gemeenschapsvoorzieningen of andere belanghebbenden wordt vormgegeven, behalve dat er actief gecommuniceerd moet worden over de mogelijkheden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het gaat om energieverbruik en -kosten. Het voorstel kan bijdragen aan duurzamere energieoplossingen voor gemeenschapsvoorzieningen.
Financiële Gevolgen:
De motie geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het richt zich op het verkrijgen van gunstigere energietarieven, wat kan leiden tot kostenbesparingen, maar de initiële kosten en investeringen worden niet besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Enerzjyproblematyk Mienskipsfoarsjennings OVEF (Coöperatieve Openbare Verlichting & Energie Fryslan) Enerzjyrekken Finansjeel administratieve fariant Geunstiger taryf Omset Kontrakt Kommunikaasje UndersykVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Enerzjyproblematyk mienskipsfoarsjennings" (Energieproblematiek gemeenschapsvoorzieningen). De motie richt zich op het verlagen van de energiekosten voor gemeenschapsvoorzieningen in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het stelt voor om te onderzoeken of deze voorzieningen kunnen worden aangesloten bij het energiecontract van de Coöperatieve Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF) om zo te profiteren van gunstigere tarieven. Daarnaast wordt voorgesteld om de mogelijkheden van de financiële administratieve variant te verkennen en te communiceren welke opties beschikbaar zijn voor de gemeenschapsvoorzieningen. De raad wordt gevraagd om op de hoogte te worden gehouden van de resultaten.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijke acties en doelen formuleert. Het geeft echter geen gedetailleerde tijdlijn of specifieke financiële implicaties, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de Raad:
De raad speelt een toezichthoudende rol en wordt gevraagd om het college op te roepen tot actie en om geïnformeerd te worden over de voortgang en resultaten van de voorgestelde onderzoeken en gesprekken.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet ondersteunen van de motie en het bepalen van de prioriteit die aan dit onderwerp wordt gegeven. Er moet ook worden besloten of de gemeente actief betrokken wil zijn bij het onderhandelen over energiecontracten voor gemeenschapsvoorzieningen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is gedeeltelijk SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en meetbaar in termen van de acties die moeten worden ondernomen, maar mist een duidelijke tijdlijn en concrete meetbare doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de 20% regeling is onzeker.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de motie al dan niet aan te nemen en het college op te roepen de voorgestelde acties uit te voeren.
Participatie:
De motie vermeldt niet expliciet hoe participatie van de gemeenschapsvoorzieningen of andere belanghebbenden wordt vormgegeven, behalve dat er actief gecommuniceerd moet worden over de mogelijkheden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het gaat om energieverbruik en -kosten. Het voorstel kan bijdragen aan duurzamere energieoplossingen voor gemeenschapsvoorzieningen.
Financiële Gevolgen:
De motie geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het richt zich op het verkrijgen van gunstigere energietarieven, wat kan leiden tot kostenbesparingen, maar de initiële kosten en investeringen worden niet besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Enerzjyproblematyk Mienskipsfoarsjennings OVEF (Coöperatieve Openbare Verlichting & Energie Fryslan) Enerzjyrekken Finansjeel administratieve fariant Geunstiger taryf Omset Kontrakt Kommunikaasje UndersykVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
S. Kooistra Adjunct-griffier
S. Kooistra Adjunct-griffier
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.A. Buwalda - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
M. de Boer - S!N
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
00:16:42 - 00:16:42 - 00:17:11 - 00:17:11 - 00:18:41 - 00:18:41 - 00:18:46 - 00:23:55 - 00:23:55 - 00:24:40 - 00:24:40 - 00:25:43 - 00:25:43 - 00:28:51 - 00:28:51 - 00:30:45 - 00:30:45 - 00:31:07 - 00:31:07 - 00:31:31 - 00:31:31 - 00:33:05 - 00:33:05 - 00:34:49 - 00:34:49 - 00:36:35 - 00:36:35 - 00:37:39 - 00:37:39 - 00:38:42 - 00:38:42 - 00:39:15 - 00:41:14 - 00:41:14 - 00:42:07 - 00:42:07 - 00:42:33 - 00:42:33 - 00:43:37 - 00:43:37 - 00:44:20 - 00:44:20 - 00:45:40 - 00:45:40 - 00:48:45 - 00:49:36 - 00:50:46 - 00:50:59 - 00:51:32 - 00:51:48
A.A. Buwalda - FNP Noardeast-Fryslân
M. de Boer - S!N
Agendapunt 5.a Oannaam - Moasje frjemd - Sinnepark Kollumerwaard
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân: Zonnepark Kollumerwaard Moet Meer Opleveren voor Inwoners en Natuur
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem een motie aangenomen die het college oproept om de lokale gemeenschap meer te laten profiteren van het zonnepark Kollumerwaard. De motie benadrukt ook het belang van biodiversiteit en roept op tot richtlijnen voor toekomstige energieprojecten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een levendig debat op 29 september 2022 heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân een motie aangenomen die het college aanspoort om de inwoners van Muntsjesyl substantieel te laten profiteren van het zonnepark Kollumerwaard. De raad maakt zich zorgen over de huidige opstelling van de zonnepanelen en het gebrek aan betrokkenheid van de lokale gemeenschap. "Het is cruciaal dat de inwoners niet alleen de lasten, maar ook de lusten van het zonnepark ervaren," aldus een raadslid.De motie roept op tot een plan dat ervoor zorgt dat de inwoners van Muntsjesyl financieel kunnen profiteren van het zonnepark. Daarnaast wordt het college gevraagd om te onderzoeken hoe de opstelling van de zonnepanelen kan worden aangepast om de biodiversiteit te bevorderen. "We moeten ervoor zorgen dat de natuur niet het onderspit delft in onze energietransitie," benadrukte een ander raadslid.
Tijdens het debat werd ook het belang van duidelijke richtlijnen voor toekomstige energieprojecten besproken. De wethouder gaf aan dat de motie als ondersteunend wordt gezien en dat het college al in gesprek is met de projectontwikkelaar om de participatie van de lokale gemeenschap te waarborgen. "Het is een uitdaging, maar we zetten alles op alles om dit zonnepark tot een succes te maken voor zowel de inwoners als de natuur," aldus de wethouder.
De motie werd unaniem aangenomen, wat de brede steun in de raad onderstreept. "Dit is een belangrijke stap om de energietransitie eerlijk en duurzaam te maken," concludeerde een raadslid. De gemeenteraad zal nauwlettend toezien op de voortgang en uitvoering van de plannen.
Samenvatting
Op 29 september 2022 heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân een motie aangenomen over het zonnepark Kollumerwaard. De raad constateert dat de biodiversiteit in Nederland onder druk staat en dat energiearmoede een groot probleem is voor veel inwoners van de gemeente. Er zijn zorgen over de lage oost-westopstelling van de zonnepanelen in het zonnepark en het gebrek aan betrokkenheid van de lokale gemeenschap, met name Muntsjesyl. De motie roept het college op om een plan te maken zodat inwoners van Muntsjesyl substantieel kunnen profiteren van het zonnepark, en om opties te onderzoeken voor een opstelling van de zonnepanelen die beter is voor de biodiversiteit. Ook wordt gevraagd om richtlijnen op te stellen voor toekomstige energieprojecten en de gemeenteraad op de hoogte te houden. De motie is unaniem aangenomen door de raad.
Gemeenteried Noardeast-Fryslân: Sinnefjild Kollumerwaard Moat Mear Opsmiten foar Ynwenners en Natuer
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich in motie oannommen dy't it kolleezje opropt om de lokale mienskip mear te litten profitearjen fan it sinneperk Kollumerwaard. De motie benadrukt ek it belang fan biodiversiteit en ropt op ta rjochlinen foar takomstige enerzjyprojekten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn in libbich debat op 29 septimber 2022 hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân in motie oannommen dy't it kolleezje oanspoart om de ynwenners fan Muntsjesyl substansjeel te litten profitearjen fan it sinnefjild Kollumerwaard. De ried makket har soargen oer de hjoeddeistige opstelling fan de sinnepanielen en it gebrek oan belutsenheid fan de lokale mienskip. "It is kruciaal dat de ynwenners net allinnich de lêsten, mar ek de lusten fan it sinnefjild ûnderfine," sa in riedslid.De motie ropt op ta in plan dat derfoar soarget dat de ynwenners fan Muntsjesyl finansjeel profitearje kinne fan it sinnefjild. Dêrneist wurdt it kolleezje frege om te ûndersykjen hoe't de opstelling fan de sinnepanielen oanpast wurde kin om de biodiversiteit te befoarderjen. "Wy moatte derfoar soargje dat de natuer net it ûnderspit delft yn ús enerzjytransysje," benadrukke in oar riedslid.
Tidens it debat waard ek it belang fan dúdlike rjochlinen foar takomstige enerzjyprojekten besprutsen. De wethâlder joech oan dat de motie as stipe sjoen wurdt en dat it kolleezje al yn petear is mei de projektûntwikkelers om de partisipaasje fan de lokale mienskip te wierborkjen. "It is in útdaging, mar wy sette alles op alles om dit sinnefjild ta in sukses te meitsjen foar sawol de ynwenners as de natuer," sa de wethâlder.
De motie waard ienstemmich oannommen, wat de brede stipe yn de ried ûnderstipe. "Dit is in wichtige stap om de enerzjytransysje earlik en duorsum te meitsjen," konkludearre in riedslid. De gemeenteried sil skerp tawachtsje op de foarútgong en útfiering fan de plannen.
Samenvatting
Op 29 septimber 2022 hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân in motie oannommen oer it sinnefjild Kollumerwaard. De ried konstatearret dat de biodiversiteit yn Nederlân ûnder druk stiet en dat enerzjearmoede in grut probleem is foar in soad ynwenners fan de gemeente. Der binne soargen oer de lege east-west-opstelling fan de sinnepanielen yn it sinnefjild en it gebrek oan belutsenheid fan de lokale mienskip, benammen Muntsjesyl. De motie ropt it kolleezje op om in plan te meitsjen sadat ynwenners fan Muntsjesyl substansjeel profitearje kinne fan it sinnefjild, en om opsjes te ûndersykjen foar in opstelling fan de sinnepanielen dy't better is foar de biodiversiteit. Ek wurdt frege om rjochlinen op te stellen foar takomstige enerzjeprojekten en de gemeenteried op 'e hichte te hâlden. De motie is ienstemmich oannommen troch de ried.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "MOASJE Art. 49 RfO Moasje oer in net op de aginda opnaam ûnderwerp De ried fan de gemeente Noardeast-Fryslân yn gearkomste byinoar op 29 septimber 2022". De motie betreft het Sinnepark Kollumerwaard en roept op tot een plan van aanpak om de inwoners van Muntsjesyl te laten profiteren van het zonnepark. Het benadrukt de noodzaak van biodiversiteitsvriendelijke opstellingen van zonnepanelen en vraagt om betrokkenheid van de lokale gemeenschap in energieprojecten. De motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, maar mist specifieke details over hoe de betrokkenheid van inwoners en biodiversiteitsvriendelijke maatregelen concreet gerealiseerd zullen worden.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het college op te roepen tot actie en om toezicht te houden op de uitvoering van de voorgestelde maatregelen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van een duurzame energieoplossing die ook sociaal en ecologisch verantwoord is, of het accepteren van de huidige plannen zonder verdere aanpassingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen concrete deadlines of meetbare doelen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde wijzigingen is onduidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het college op te roepen tot het maken van een plan van aanpak en om de voorgestelde wijzigingen te onderzoeken en te implementeren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie door de lokale gemeenschap, maar biedt geen concrete strategieën voor hoe deze participatie vormgegeven zal worden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, met nadruk op zowel energiearmoede als biodiversiteit.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen worden niet expliciet genoemd in de motie, noch hoe eventuele kosten gedekt zullen worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor verdere uitwerking.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sinnepark Kollumerwaard Bioferskaat Enerzjyearmoede East-westopstelling Muntsjesyl Enerzjytransysje Regionale Energie Strategie (RES) Natura 2000 Ynwenners EnerzjyparkenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "MOASJE Art. 49 RfO Moasje oer in net op de aginda opnaam ûnderwerp De ried fan de gemeente Noardeast-Fryslân yn gearkomste byinoar op 29 septimber 2022". De motie betreft het Sinnepark Kollumerwaard en roept op tot een plan van aanpak om de inwoners van Muntsjesyl te laten profiteren van het zonnepark. Het benadrukt de noodzaak van biodiversiteitsvriendelijke opstellingen van zonnepanelen en vraagt om betrokkenheid van de lokale gemeenschap in energieprojecten. De motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, maar mist specifieke details over hoe de betrokkenheid van inwoners en biodiversiteitsvriendelijke maatregelen concreet gerealiseerd zullen worden.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het college op te roepen tot actie en om toezicht te houden op de uitvoering van de voorgestelde maatregelen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van een duurzame energieoplossing die ook sociaal en ecologisch verantwoord is, of het accepteren van de huidige plannen zonder verdere aanpassingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen concrete deadlines of meetbare doelen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde wijzigingen is onduidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het college op te roepen tot het maken van een plan van aanpak en om de voorgestelde wijzigingen te onderzoeken en te implementeren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie door de lokale gemeenschap, maar biedt geen concrete strategieën voor hoe deze participatie vormgegeven zal worden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, met nadruk op zowel energiearmoede als biodiversiteit.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen worden niet expliciet genoemd in de motie, noch hoe eventuele kosten gedekt zullen worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor verdere uitwerking.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sinnepark Kollumerwaard Bioferskaat Enerzjyearmoede East-westopstelling Muntsjesyl Enerzjytransysje Regionale Energie Strategie (RES) Natura 2000 Ynwenners EnerzjyparkenVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Dekkema - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
H.S. Halbersma - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - PvdA
J.H. Lammering - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 5.b Niet aangenomen - Motie vreemd - PvdA - Energiewinning Waddenzee
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân Verwerpt Motie Tegen Gaswinning in Waddenzee
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie verworpen die opriep tot het stopzetten van gesprekken over gaswinning in de Waddenzee. De motie, ingediend door de PvdA, kreeg alleen steun van de eigen partij. Andere partijen benadrukten het belang van dialoog.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 29 september 2022 stond de motie van J. Lammering van de PvdA centraal. De motie was een reactie op de zorgen over mogelijke schade aan eigendommen en de natuur door gaswinning in de Waddenzee. Lammering benadrukte de noodzaak van de motie: "We moeten nog één keer een signaal geven dat we niet weer in discussie willen gaan over de noodzaak van gaswinning onder de Waddenzee."Ondanks de duidelijke boodschap van de PvdA, vonden andere partijen de motie overbodig. De ChristenUnie vroeg zich af: "Hoe vaak moet dit democratisch huis nog zeggen dat we geen gaswinning willen?" De partij was benieuwd naar de reactie van de wethouder en of er al stappen waren ondernomen richting de NAM.
De VVD en het CDA benadrukten het belang van open communicatie. Mevrouw Verwerda van de VVD stelde: "Ondanks dat wij ook tegen gasboringen zijn, vinden wij dat we altijd in gesprek moeten blijven." Mevrouw Schoorstra van het CDA voegde daaraan toe dat het belangrijk is om alle mogelijkheden te benutten om de belangen van de gemeente te behartigen.
Het college, vertegenwoordigd door de heer Braaksma, gaf aan dat er al veel brieven zijn verstuurd en dat er regelmatig overleg plaatsvindt met de NAM. "Het is draaien traai in hele winkel in," aldus Braaksma, die benadrukte dat de communicatie met de NAM al gaande is.
De motie werd uiteindelijk verworpen, met alleen de PvdA die voor stemde. Lammering reageerde teleurgesteld, maar benadrukte dat de motie ook namens natuurorganisaties zoals de Waddenvereniging was ingediend. "Ik wil graag ondersteunend meedenken," aldus Lammering.
De discussie over gaswinning in de Waddenzee blijft een gevoelig onderwerp binnen de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân, waarbij de balans tussen milieubescherming en economische belangen centraal staat.
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 29 september 2022 een motie besproken over energiewinning in de Waddenzee. De motie, ingediend door J. Lammering van de PvdA, kwam voort uit zorgen over mogelijke schade aan eigendommen en de natuur door gaswinning. De raad constateerde dat de NAM gesprekken voert met diverse partijen over dit onderwerp. De motie riep het college op om aan de NAM duidelijk te maken dat de gemeente geen interesse heeft in verdere gesprekken over energiewinning in de Waddenzee. De motie werd echter verworpen, met alleen de PvdA voor en alle andere partijen tegen.
Gemeenteried Noardeast-Fryslân Ferwerret Moty Tsjin Gaswinning yn Waadsee.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat in motie ôfwizen dy't oproppe ta it stopsetten fan petearen oer gaswinning yn de Waadsee. De motie, yntsjinne troch de PvdA, krige allinnich stipe fan de eigen partij. Oare partijen benadrukten it belang fan dialooch.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering fan 29 septimber 2022 stie de motie fan J. Lammering fan de PvdA sintraal. De motie wie in reaksje op de soargen oer mooglike skea oan eigendommen en de natuer troch gaswinning yn de Waadsee. Lammering benadrukke it needsaak fan de motie: "Wy moatte noch ien kear in signaal jaan dat wy net wer yn diskusje gean wolle oer de needsaak fan gaswinning ûnder de Waadsee."Nettsjinsteande de dúdlike boadskip fan de PvdA fûnen oare partijen de motie oerflakkich. De ChristenUnie frege har ôf: "Hoe faak moat dit demokratyske hûs noch sizze dat wy gjin gaswinning wolle?" De partij wie benijd nei de reaksje fan de wethâlder en oft der al stappen nommen wienen rjochting de NAM.
De VVD en it CDA benadrukten it belang fan iepen kommunikaasje. Frou Verwerda fan de VVD stelde: "Nettsjinsteande dat wy ek tsjin gasboarings binne, fine wy dat wy altyd yn petear bliuwe moatte." Frou Schoorstra fan it CDA foegde dêr oan ta dat it wichtich is om alle mooglikheden te benutten om de belangen fan de gemeente te behertigjen.
It kolleezje, ferfertige troch de hear Braaksma, joech oan dat der al in soad brieven fersûn binne en dat der regelmjittich oerlis is mei de NAM. "It is draaien traai yn hiele winkel yn," sa sei Braaksma, dy't benadrukke dat de kommunikaasje mei de NAM al oan de gong is.
De motie waard úteinlik ferworpen, mei allinnich de PvdA dy't foar stimde. Lammering reagearre teloarsteld, mar benadrukke dat de motie ek namens natuerorganisaasjes lykas de Waadferiening yndiene wie. "Ik wol graach ûndersteunend meitinke," sa sei Lammering.
De diskusje oer gaswinning yn de Waadsee bliuwt in gefoelig ûnderwerp binnen de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân, dêr't de balâns tusken miljeubeskerming en ekonomyske belangen sintraal stiet.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 29 septimber 2022 in motie besprutsen oer enerzjywinning yn de Waadsee. De motie, yntsjinne troch J. Lammering fan de PvdA, ûntstie út soargen oer mooglike skea oan eigendommen en de natuer troch gaswinning. De ried konstatearre dat de NAM petearen fiert mei ferskate partijen oer dit ûnderwerp. De motie ropt it kolleezje op om oan de NAM dúdlik te meitsjen dat de gemeente gjin ynteresse hat yn fierdere petearen oer enerzjywinning yn de Waadsee. De motie waard lykwols ferworpen, mei allinnich de PvdA foar en alle oare partijen tsjin.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp: Energiewinning Waddenzee". De motie, ingediend door J. Lammering van de PvdA, roept het college van de gemeente Noardeast-Fryslân op om aan de NAM duidelijk te maken dat de gemeente geen interesse heeft in verdere gesprekken over energiewinning in de Waddenzee. Dit is gebaseerd op zorgen over mogelijke schade aan eigendommen en de natuur. De motie werd echter niet aangenomen, met slechts twee stemmen voor en 27 tegen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en richt zich specifiek op het uiten van de afwijzing van verdere gesprekken met de NAM. Het biedt echter weinig detail over de bredere context of alternatieve oplossingen voor de zorgen die worden genoemd.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om te beslissen of zij het college willen oproepen om de communicatie met de NAM te beperken, zoals voorgesteld in de motie. De raad moet hierbij de belangen van de gemeente en haar inwoners afwegen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het steunen van de motie, die een duidelijke afwijzing van verdere gesprekken met de NAM inhoudt, of het verwerpen ervan, wat kan impliceren dat men openstaat voor verdere dialoog over energiewinning.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen. Er zijn geen duidelijke doelen of evaluatiecriteria opgenomen. Er zijn geen directe inconsistenties, maar de motie is beperkt in haar reikwijdte.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het college willen instrueren om de communicatie met de NAM te beperken, zoals voorgesteld in de motie. Uiteindelijk werd de motie niet aangenomen.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, behalve de vermelding van zorgen binnen de gemeente.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een impliciet relevant onderwerp, gezien de zorgen over de impact van gaswinning op de natuur en het milieu.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het richt zich voornamelijk op de beleidsmatige houding ten opzichte van de NAM.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Energiewinning Waddenzee NAM Gaswinning Ternaard Schade Natuur Brief Onderzoeksbureau WaddenverenigingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft de titel "Motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp: Energiewinning Waddenzee". De motie, ingediend door J. Lammering van de PvdA, roept het college van de gemeente Noardeast-Fryslân op om aan de NAM duidelijk te maken dat de gemeente geen interesse heeft in verdere gesprekken over energiewinning in de Waddenzee. Dit is gebaseerd op zorgen over mogelijke schade aan eigendommen en de natuur, en eerdere uitingen van de gemeente tegen gaswinning vanuit Ternaard.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en duidelijk in haar doelstelling, maar mist gedetailleerde onderbouwing van de zorgen en mogelijke gevolgen van energiewinning. Er is geen uitgebreide analyse van de impact of alternatieven.
Rol van de raad:
De raad moet de motie beoordelen en beslissen of zij het college de opdracht geeft om de communicatie met de NAM te beperken zoals voorgesteld.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het steunen van de motie, wat een duidelijk standpunt tegen verdere gesprekken over energiewinning zou betekenen, of het afwijzen ervan, wat ruimte laat voor verdere dialoog met de NAM.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen. Er zijn geen duidelijke doelen of evaluatiecriteria opgenomen.
Besluit van de raad:
De raad heeft de motie verworpen met 27 stemmen tegen en 2 voor.
Participatie:
De motie vermeldt geen directe participatie van burgers of andere belanghebbenden, behalve de communicatie met de NAM.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is impliciet relevant, gezien de zorgen over de impact van gaswinning op de natuur, maar wordt niet expliciet genoemd in de motie.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt geen financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het richt zich voornamelijk op de beleidsmatige kant van de kwestie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Energiewinning Waddenzee NAM Gaswinning Ternaard Natuur Schade Onroerend goed Waddenvereniging OnderzoeksbureauVerfijning van de zoekopdracht: