13-07-2023 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 4 Fêststelle beslutelist It Beslut 6 july 2023
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
Agendapunt 5 Afscheid en benoeming Kinderburgemeester
Ruben van der Veen benoemd tot nieuwe kinderburgemeester van Noardeast-Fryslân
In een spannende raadsvergadering op 13 juli 2023 werd Ruben van der Veen uit Kollum officieel benoemd tot kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. De jonge Ruben, die als winnaar uit de bus kwam na een verkiezing onder basisschoolleerlingen, zal deze rol vervullen tot 1 juli 2024.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de benoeming van Ruben van der Veen als kinderburgemeester met enthousiasme ontvangen. De verkiezing, die plaatsvond op 28 juni 2023, was een spannende aangelegenheid waarbij vijf kandidaten hun beste beentje voorzetten. Uiteindelijk wist Ruben de jury te overtuigen met zijn sprankelende presentatie en zijn vermogen om contact te maken met het publiek."Ruben sprak heel helder en keek goed de zaal in," aldus een jurylid. "Zijn voordracht was sprankelend en hij had een natuurlijke manier van presenteren." De jury, bestaande uit burgemeester Johannes Kramer, kinderbuddy mevrouw Van Delle en een raadslid, had de moeilijke taak om uit de vijf kandidaten een winnaar te kiezen.
De benoeming van een kinderburgemeester is onderdeel van het programma "Ynwenner en bestjoer", dat als doel heeft kinderen vroegtijdig kennis te laten maken met democratisch bestuur. De kosten voor de benoeming worden gedekt uit bestaande budgetten.
Tijdens de ceremonie kreeg Ruben de ambtsketen omgehangen door zijn voorganger, Ilse Leffering, die met warme woorden afscheid nam van haar rol. "Het was een onvergetelijke 1,5 jaar," zei Ilse. "Ik heb zoveel geleerd en meegemaakt. Ik wens Ruben net zoveel plezier en succes."
Ruben zelf sprak vol enthousiasme over zijn nieuwe rol. "Ik wil me inzetten voor alle kinderen van de gemeente," zei hij. "Een van mijn doelen is dat elk kind elk jaar op schoolreisje kan. Ik hoop dat ik samen met burgemeester Kramer bij veel leuke en spectaculaire activiteiten mag zijn."
De benoeming van Ruben van der Veen werd unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad, waarna de vergadering werd geschorst voor felicitaties en foto's. Met zijn benoeming begint Ruben aan een jaar vol nieuwe ervaringen en uitdagingen als kinderburgemeester van Noardeast-Fryslân.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de benoeming van Ruben van der Veen uit Kollum tot kinderburgemeester voor de periode van 13 juli 2023 tot 1 juli 2024. De benoeming volgt op een verkiezing onder leerlingen van groep 7 van basisscholen in de gemeente, waarbij Ruben als winnaar uit de bus kwam. De verkiezing vond plaats op 28 juni 2023, na een selectieproces waarbij kandidaten presentaties gaven en een finaleopdracht uitvoerden. De benoeming van een kinderburgemeester is onderdeel van het programma "Ynwenner en bestjoer" en heeft als doel kinderen vroegtijdig kennis te laten maken met democratisch bestuur. De kosten voor de benoeming worden gedekt uit bestaande budgetten. De wervingscampagne voor de opvolging start in maart 2024. De benoeming werd officieel bekrachtigd tijdens de raadsvergadering op 13 juli 2023.
Ruben van der Veen beneamd ta nije berneburgemaster fan Noardeast-Fryslân
Yn in spannende riedsfergadering op 13 july 2023 waard Ruben van der Veen út Kollum offisjeel beneamd ta berneburgemaster fan de gemeente Noardeast-Fryslân. De jonge Ruben, dy't as winner út 'e bus kaam nei in ferkiezing ûnder basisûnderwiislearlingen, sil dizze rol ferfolje oant 1 july 2024.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tidens de riedsfergadering waard de beneaming fan Ruben van der Veen as berneburgemaster mei entûsjasme ûntfongen. De ferkiezing, dy't plakfûn op 28 juny 2023, wie in spannende saak dêr't fiif kandidaten harren bêste beentje foarsetten. Uteinlik wist Ruben de sjuery te oertsjûgjen mei syn sprankeljende presintaasje en syn fermeitsjen om kontakt te meitsjen mei it publyk."Ruben spruts hiel helder en seach goed de seal yn," sa sei in sjuerylid. "Syn foardracht wie sprankeljend en hy hie in natuerlike manier fan presintearjen." De sjuery, besteande út boargemaster Johannes Kramer, bernbuddy frou Van Delle en in riedslid, hie de dreech taak om út de fiif kandidaten in winner te kiezen.
De beneaming fan in berneburgemaster is ûnderdiel fan it programma "Ynwenner en bestjoer", dat as doel hat om bern al betiid kennis mei te jaan mei demokratysk bestjoer. De kosten foar de beneaming wurde dekt út besteande budzjetten.
Tidens de seryemoanje krige Ruben de amtstsjien omhongen troch syn foargonger, Ilse Leffering, dy't mei waarme wurden ôfskied naam fan har rol. "It wie in ûnferjitlike 1,5 jier," sa sei Ilse. "Ik ha safolle leard en meimakke. Ik winskje Ruben krekt safolle wille en sukses."
Ruben sels spruts fol entûsjasme oer syn nije rol. "Ik wol my ynsette foar alle bern fan de gemeente," sa sei er. "Ien fan myn doelen is dat elk bern elk jier op skoalreiske kin. Ik hoopje dat ik tegearre mei boargemaster Kramer by in soad leuke en spektakulêre aktiviteiten wêze mei."
De beneaming fan Ruben van der Veen waard ienstemmich goedkard troch de gemeenteried, wêrnei't de fergadering waard skorst foar lokwinsken en foto's. Mei syn beneaming begjint Ruben oan in jier fol nije ûnderfiningen en útdagings as berneburgemaster fan Noardeast-Fryslân.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei de beneaming fan Ruben van der Veen út Kollum as berneburgemaster foar de perioade fan 13 july 2023 oant 1 july 2024. De beneaming folget op in ferkiezing ûnder learlingen fan groep 7 fan basisskoallen yn de gemeente, dêr't Ruben as winner út 'e bus kaam. De ferkiezing fûn plak op 28 juny 2023, nei in seleksjeproses dêr't kandidaten presintaasjes joegen en in finale-opdracht útfierden. De beneaming fan in berneburgemaster is in ûnderdiel fan it programma "Ynwenner en bestjoer" en hat as doel bern al betiid kennis mei te jaan oan demokratysk bestjoer. De kosten foar de beneaming wurde dekt út besteande budzjetten. De wervingskampanje foar de opfolging begjint yn maart 2024. De beneaming waard offisjeel bekrêfte yn 'e riedsfergadering op 13 july 2023.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Benoeming kinderburgemeester" van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het raadsvoorstel stelt voor om Ruben van der Veen uit Kollum te benoemen tot kinderburgemeester voor de periode van 13 juli 2023 tot 1 juli 2024. De verkiezing vond plaats op 28 juni 2023, waarbij Ruben als winnaar werd gekozen uit vijf kandidaten. Het doel is om kinderen vroegtijdig kennis te laten maken met democratisch bestuur. De benoeming is onderdeel van het programma "Ynwenner en bestjoer". De kosten worden gedekt uit bestaande budgetten en er is een uitgebreide communicatie- en participatiecampagne gevoerd.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het beschrijft het proces van de verkiezing, de betrokkenheid van scholen, en de rol van de jury. Er zijn geen kanttekeningen of risico’s vermeld, wat suggereert dat het proces soepel is verlopen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en te besluiten over de benoeming van de kinderburgemeester. Het is een formele goedkeuring van de keuze die door de jury is gemaakt.
Politieke keuzes:
De politieke keuze betreft het ondersteunen van jeugdparticipatie in het bestuur en het bevorderen van democratisch bewustzijn onder kinderen. De raad moet beslissen of zij deze benoeming steunen als onderdeel van hun bredere beleidsdoelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden (SMART) met duidelijke doelen en een vastgestelde periode voor de benoeming. Er zijn geen inconsistente elementen in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om Ruben van der Veen te benoemen tot kinderburgemeester voor de aangegeven periode.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door het betrekken van basisscholen en leerlingen in het proces. Er zijn lespakketten en gastlessen verzorgd om kinderen te informeren en te enthousiasmeren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel. De focus ligt op jeugdparticipatie en democratisch bewustzijn.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt, aangezien de kosten worden gedekt uit bestaande budgetten. Er is geen noodzaak voor extra financiële middelen of begrotingswijzigingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kinderburgemeester Ruben van der Veen Verkiezing Basisscholen Jury Lespakket Kollum Democratisch bestuur Gastlessen Sinterklaas-toespraakVerfijning van de zoekopdracht:
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
B.B. van Dellen - FNP Noardeast-Fryslân
B.B. van Dellen - FNP Noardeast-Fryslân
B.B. van Dellen - FNP Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
B.B. van Dellen - FNP Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
S.k. Dijkstra,griffier
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
S.k. Dijkstra,griffier -
Agendapunt 6 Sportinvesteringen Tolhuispark en bijdragen VV Dokkum en TC Dokkum
Gemeente Noardeast-Fryslân: Extra Sportinvesteringen in Tolhuispark en Clubgebouwen VV en TC Dokkum
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een voorstel om extra financiële middelen toe te kennen voor sportinvesteringen in het Tolhuispark en de clubgebouwen van VV Dokkum en TC Dokkum. Het besluit, dat op 13 juli 2023 werd genomen, beoogt vertragingen in de sportinvesteringen te voorkomen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd een verhitte discussie gevoerd over het voorstel om € 553.000 extra te investeren in sportfaciliteiten. De stijgende bouwkosten hebben geleid tot een aanvullend krediet van € 203.000 voor het Tolhuispark. Daarnaast is er € 350.000 extra nodig voor het clubgebouw van VV Dokkum en € 215.000 voor TC Dokkum, met de voorwaarde dat de tennisclub zich inspant om minimaal de helft van dit bedrag terug te betalen.Mevrouw Ferwerda van de VVD gaf aan dat haar partij moeite had met het voorstel, omdat de raadsleden geen inzage hadden in de realisatieovereenkomst. "We moeten ons baseren op het stuk van het college en de brieven van de tennisclub, en dat is lastig," aldus Ferwerda. Toch diende de VVD samen met zes andere partijen een amendement in om tot een oplossing te komen.
De ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Van der Meulen, benadrukte het belang van het grotere plaatje: "Het is belangrijk dat we de grote lijnen voor ogen houden en dat de sportverplaatsing doorgaat." Hij riep op om de tennisclub niet verder te belasten met extra kosten.
Mevrouw Van Middelen van Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân sprak de hoop uit dat er een goede overeenkomst komt tussen de tennisclub en het college. "Er zijn veel subsidies te behalen, en de tennisclub kan wellicht begeleiding krijgen om fondsen aan te schrijven," stelde ze voor.
Het CDA, vertegenwoordigd door de heer Kooistra, uitte zorgen over de lange duur van het proces en de oplopende kosten. "De samenwerking tussen de verenigingen had beter gekund," merkte hij op. Toch stemde het CDA uiteindelijk in met het amendement, na een oproep aan de wethouder om in gesprek te gaan met de tennisclub.
Wethouder Schlijf reageerde positief op het amendement en gaf aan graag in gesprek te willen gaan met de tennisclub om tot een oplossing te komen. "Ik zie dit amendement als een handreiking en pak die handschoen graag op," aldus de wethouder.
Het amendement werd met een ruime meerderheid aangenomen, waarmee de weg vrij is voor de benodigde sportinvesteringen. De gemeenteraad hoopt dat de betrokken partijen snel tot een overeenkomst komen, zodat de sportfaciliteiten in het Tolhuispark en de clubgebouwen van VV en TC Dokkum gerealiseerd kunnen worden.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de toekenning van extra financiële middelen voor sportinvesteringen in het Tolhuispark en bijdragen aan de clubgebouwen van VV Dokkum en TC Dokkum. Vanwege gestegen bouwkosten is een aanvullend krediet van € 203.000 nodig voor de aanleg van sportfaciliteiten in het Tolhuispark. Daarnaast wordt een extra budget van € 350.000 voorgesteld voor de realisatie van het clubgebouw van VV Dokkum. Voor TC Dokkum wordt een extra bijdrage van € 215.000 voorgesteld, met de voorwaarde dat de club zich inspant om minimaal de helft van dit bedrag terug te betalen. De totale aanvullende financiering bedraagt € 553.000. Het voorstel beoogt vertragingen in de sportinvesteringen te voorkomen en de begroting wordt dienovereenkomstig aangepast. De besluitvorming vond plaats op 13 juli 2023.
Gemeente Noardeast-Fryslân: Ekstra Sportynvestearringen yn Tolhuispark en Klubgebouwen VV en TC Dokkum
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei in foarstel om ekstra finansjele middels ta te kennen foar sportynvestearringen yn it Tolhuispark en de klupgebouwen fan VV Dokkum en TC Dokkum. It beslút, dat nommen is op 13 july 2023, hat as doel om fertragingen yn de sportynvestearringen te foarkommen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering waard in ferhitte diskusje fierd oer it foarstel om € 553.000 ekstra te ynfestearen yn sportfoarsjenningen. De stiigjende boukosten hawwe lied ta in oanfoljend kredyt fan € 203.000 foar it Tolhuispark. Dêrneist is der € 350.000 ekstra nedich foar it klupgebou fan VV Dokkum en € 215.000 foar TC Dokkum, mei de foarwaarde dat de tennisklup him ynset om minimaal de helte fan dit bedrach werom te beteljen.Frou Ferwerda fan de VVD joech oan dat har partij muoite hie mei it foarstel, omdat de riedsleden gjin ynsjoch hiene yn de realisaasjeoerienkomst. "Wy moatte ús basearje op it stik fan it kolleezje en de brieven fan de tennisklup, en dat is dreech," sa sei Ferwerda. Doch diene de VVD tegearre mei seis oare partijen in amindemint om ta in oplossing te kommen.
De ChristenUnie, fertsjintwurdige troch de hear Van der Meulen, benadrukte it belang fan it gruttere plaat: "It is wichtich dat wy de grutte lijnen foar eagen hâlde en dat de sportferpleatsing trochgiet." Hy ropt op om de tennisklup net fierder te belêsten mei ekstra kosten.
Frou Van Middelen fan Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân spruts de hoop út dat der in goede oerienkomst komt tusken de tennisklup en it kolleezje. "Der binne in soad subsydzjes te heljen, en de tennisklup kin wollicht begelieding krije om fondsen oan te skriuwen," stelde se foar.
It CDA, fertsjintwurdige troch de hear Kooistra, útsoarge soargen oer de lange duor fan it proses en de oprinnende kosten. "De gearwurking tusken de ferienings hie better kinnen," merkte er op. Doch stimde it CDA úteinlik yn mei it amindemint, nei in oprop oan de wethâlder om yn petear te gean mei de tennisklup.
Wethâlder Schlijf reagearre posityf op it amindemint en joech oan graach yn petear te wollen gean mei de tennisklup om ta in oplossing te kommen. "Ik sjoch dit amindemint as in hânreiking en pak dy hantsje graach op," sa sei de wethâlder.
It amindemint waard mei in ruime mearderheid oannommen, wêrtroch't de wei frij is foar de nedige sportynvestearringen. De gemeenteried hoopet dat de belutsen partijen gau ta in oerienkomst komme, sadat de sportfoarsjenningen yn it Tolhuispark en de klupgebouwen fan VV en TC Dokkum realisearre wurde kinne.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it taheakjen fan ekstra finansjele middels foar sportynvestearringen yn it Tolhuispark en bydragen oan de klubgebouwen fan VV Dokkum en TC Dokkum. Troch stige boukosten is in oanfoljend kredyt fan € 203.000 nedich foar de oanlis fan sportfoarsjennings yn it Tolhuispark. Dêrneist wurdt in ekstra budzjet fan € 350.000 foarsteld foar de realisaasje fan it klubgebou fan VV Dokkum. Foar TC Dokkum wurdt in ekstra bydrage fan € 215.000 foarsteld, mei de foarwaarde dat de klub him ynset om minimaal de helte fan dit bedrach werom te beteljen. De totale oanfoljende finansiering is € 553.000. It foarstel hat as doel om fertragingen yn de sportynvestearringen te foarkommen en de begrutting wurdt dêrmei oanpast. De beslútfoarming fûn plak op 13 july 2023.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Aanvullend budget TC Dokkum" en betreft een wijziging van het besluit over sportinvesteringen. Het amendement voegt een nieuw besluitpunt toe waarin een aanvullend budget van € 215.000,- wordt toegekend aan TC Dokkum voor de bouw van een clubgebouw. Dit bedrag moet deels worden terugbetaald door TC Dokkum, die zich maximaal moet inspannen om minimaal de helft van het bedrag terug te betalen via acties en/of subsidies.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het zowel de financiële toewijzing als de voorwaarden voor terugbetaling specificeert. Echter, details over de exacte terugbetalingsvoorwaarden en de tijdslijn ontbreken.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, te stemmen en goed te keuren. De raad moet ook toezien op de naleving van de voorwaarden die aan de financiële toewijzing zijn verbonden.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het verstrekken van extra financiële middelen aan TC Dokkum gerechtvaardigd is en of de voorwaarden voor terugbetaling voldoende zijn om de belangen van de gemeente te beschermen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar en tijdgebonden (2023). Echter, het is minder specifiek over hoe de terugbetaling precies zal plaatsvinden en welke acties of subsidies daarvoor in aanmerking komen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de voorwaarden voor terugbetaling kunnen concreter.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het amendement aan te nemen of te verwerpen. In dit geval is het amendement aangenomen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van belanghebbenden of de gemeenschap is meegenomen in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft financiële gevolgen in de vorm van een extra budget van € 215.000,-. Er wordt aangegeven dat TC Dokkum zich moet inspannen om minimaal de helft van dit bedrag terug te betalen, maar er is geen specifieke dekking voor het resterende bedrag of een plan voor het geval de terugbetaling niet volledig wordt gerealiseerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Aanvullend budget TC Dokkum Clubgebouw Realisatie Terugbetaling Overeenkomst Acties Subsidies Amendement StemmingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Brief Tennisclub Dokkum n.a.v. raadsvoorstel Sportinvesteringen Tolhuispark en bijdragen VV Dokkum en TC Dokkum.pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Tennisclub Dokkum (TCD) Bouwkosten Verhuizing Tolhuispark Harddraverspark VV Dokkum Kostenbesparing Clubgebouw Explosief gestegen kosten Onbehoorlijk bestuurVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Aanvullend budget TC Dokkum" en betreft een wijziging van het besluit over sportinvesteringen. Het amendement voegt een nieuw besluitpunt toe waarin een aanvullend budget van € 215.000,- wordt toegekend aan TC Dokkum voor de bouw van een clubgebouw. Dit bedrag moet deels worden terugbetaald door TC Dokkum, die zich maximaal moet inspannen om minimaal de helft van het bedrag terug te betalen via acties en/of subsidies.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het zowel de financiële toewijzing als de voorwaarden voor terugbetaling specificeert. Echter, details over de exacte terugbetalingsvoorwaarden en de tijdslijn ontbreken.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, te stemmen en goed te keuren. De raad moet ook toezien op de naleving van de voorwaarden die aan de financiële toewijzing zijn verbonden.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het verstrekken van extra financiële middelen aan TC Dokkum gerechtvaardigd is en of de voorwaarden voor terugbetaling voldoende zijn om de belangen van de gemeente te beschermen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar en tijdgebonden (2023). Echter, het is minder specifiek over hoe de terugbetaling precies zal plaatsvinden en welke acties of subsidies daarvoor in aanmerking komen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de voorwaarden voor terugbetaling kunnen concreter.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het amendement aan te nemen of te verwerpen. In dit geval is het amendement aangenomen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van belanghebbenden of de gemeenschap is meegenomen in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft financiële gevolgen in de vorm van een extra budget van € 215.000,-. Er wordt aangegeven dat TC Dokkum zich moet inspannen om minimaal de helft van dit bedrag terug te betalen, maar er is geen specifieke dekking voor het resterende bedrag of een plan voor het geval de terugbetaling niet volledig wordt gerealiseerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Aanvullend budget TC Dokkum Clubgebouw Realisatie Terugbetaling Overeenkomst Acties Subsidies Amendement StemmingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Raadsvoorstel Sportinvesteringen Tolhuispark en bijdragen VV Dokkum en TC Dokkum.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft "Sportinvesteringen Tolhuispark en bijdragen VV Dokkum en TC Dokkum". Het raadsvoorstel vraagt om een aanvullend krediet van € 203.000 voor sportfaciliteiten in het Tolhuispark en een extra budget van € 350.000 voor het clubgebouw van VV Dokkum. Daarnaast wordt een extra bijdrage van € 215.000 voor TC Dokkum voorgesteld, onder de voorwaarde dat de club zich inspant om de helft terug te betalen. Het doel is om vertraging in de sportinvesteringen te voorkomen en de begroting aan te passen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke financiële details en argumenten voor de extra kredieten. Echter, er zijn enkele onzekerheden, zoals de afhankelijkheid van subsidies en de inspanningen van de verenigingen om extra middelen te genereren.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over het beschikbaar stellen van de aanvullende kredieten en budgetten en de bijbehorende begrotingswijziging goedkeuren.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze de extra financiële middelen willen toekennen en onder welke voorwaarden, vooral gezien de financiële risico's en de verantwoordelijkheid van de verenigingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële bedragen, maar er zijn onzekerheden over de haalbaarheid van de terugbetalingen door TC Dokkum en de afhankelijkheid van subsidies. Er zijn geen duidelijke tijdsgebonden doelen gesteld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde kredieten en budgetten goed te keuren en de begrotingswijziging door te voeren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de ontwikkelingen en kosten zijn besproken met de betrokken verenigingen, wat wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, vooral in de context van de extra kosten voor het clubgebouw van VV Dokkum, waar duurzaamheidseisen een rol spelen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vraagt om een totaal aanvullend krediet/budget van € 553.000. Het krediet voor het Tolhuispark komt ten laste van de reserve ontwikkelfonds. Er is geen gedetailleerde dekking voor de structurele kapitaallasten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sportinvesteringen Tolhuispark VV Dokkum TC Dokkum Harddraverspark Krediet Clubgebouw Bouwkosten Kaatsveld KV OostergoVerfijning van de zoekopdracht:
J. Kramer - Burgemeester
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. van der Meulen - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
M. vd Meij-Baron - S!N
J. Kramer - Burgemeester
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
F. Meindertsma - FNP Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
F. Meindertsma - FNP Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
M. vd Meij-Baron - S!N
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
M. vd Meij-Baron - S!N
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
F. Meindertsma - FNP Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. van der Meulen - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. van der Meulen - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. van der Meulen - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
F. Meindertsma - FNP Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
00:41:45 - 00:45:44 - 00:49:48 - 00:50:57 - 00:51:49 - 00:55:14 - 00:57:29 - 00:57:38 - 00:59:04 - 01:03:01 - 01:04:09 - 01:04:45 - 01:05:48 - 01:06:10 - 01:06:45 - 01:09:59 - 01:12:14 - 01:13:33 - 01:13:57 - 01:17:01 - 01:17:04 - 01:17:43 - 01:19:32 - 01:26:15 - 01:27:20 - 01:28:25 - 01:29:08 - 01:29:29 - 01:29:42
Agendapunt 7 Meicirculaire 2023
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de effecten van de meicirculaire 2023 op de gemeentelijke begroting. De meicirculaire resulteert in een financieel voordeel van € 1.339.000 voor 2023 ten opzichte van de oorspronkelijke begroting. Dit voordeel wordt voornamelijk veroorzaakt door opwaartse bijstellingen in accresontwikkeling en diverse taakmutaties, zoals flankerend beleid armoede en compensaties voor loon- en prijsstijgingen. De raad wordt voorgesteld om deze effecten voor kennisgeving aan te nemen en de financiële wijzigingen middels begrotingswijziging 19 te verwerken. De effecten voor 2024 en verder worden meegenomen in de begroting voor 2024. De besluitvorming vond plaats op 13 juli 2023, waarna de begrotingswijziging wordt doorgevoerd.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de effekten fan de mei-sirkulêre 2023 op de gemeentlike begrutting. De mei-sirkulêre resulteart yn in finansjeel foardiel fan € 1.339.000 foar 2023 yn fergeliking mei de oarspronklike begrutting. Dit foardiel wurdt benammen feroarsake troch opwaartske bystellingen yn accresûntwikkeling en ferskate takenferoarings, lykas flankerjend belied tsjin earmoede en kompensaasjes foar loon- en priisstigingen. De ried wurdt foarsteld om dizze effekten foar kennisname oan te nimmen en de finansjele feroaringen troch begrotingswiziging 19 te ferwurkjen. De effekten foar 2024 en fierder wurde meinaam yn de begrutting foar 2024. De beslútvorming fûn plak op 13 july 2023, wêrnei de begrotingswiziging trochfierd wurdt.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Meicirculaire 2023
Samenvatting: Het raadsvoorstel betreft de effecten van de meicirculaire 2023 op de begroting van de gemeente Noardeast-Fryslân. De meicirculaire, die de vertaling is van de Voorjaarsnota van de rijksoverheid, resulteert in een financieel voordeel van € 1.339.000 voor 2023. Dit voordeel komt voort uit accresontwikkelingen en diverse taakmutaties, waaronder flankerend beleid armoede en jeugdzorg. De raad wordt gevraagd deze effecten voor kennisgeving aan te nemen en de begrotingswijziging door te voeren. De financiële effecten voor 2024 en verder worden verwerkt in de begroting van 2024.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de financiële effecten van de meicirculaire en de bijbehorende taakmutaties. Echter, er ontbreekt een diepgaande analyse van de langetermijngevolgen en mogelijke risico's na 2025.
Rol van de Raad
De raad moet de effecten van de meicirculaire voor kennisgeving aannemen en instemmen met de voorgestelde begrotingswijziging.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde verwerking van de financiële voordelen en hoe deze middelen eventueel verder ingezet kunnen worden, vooral met betrekking tot sociale en maatschappelijke problemen zoals armoede en schulden.
SMART-Analyse en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers, maar mist tijdgebonden doelen en specifieke acties voor de lange termijn. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is een gebrek aan detail over de structurele impact na 2025.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de effecten van de meicirculaire voor kennisgeving aan te nemen en de begrotingswijziging goed te keuren.
Participatie
Er is geen informatie over participatie van burgers of andere belanghebbenden in dit voorstel.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
Het voorstel resulteert in een financieel voordeel van € 1.339.000 voor 2023. Hiervan is € 591.000 geoormerkt. Het voorstel geeft aan dat € 748.000 wordt toegevoegd aan het begrotingsresultaat. De dekking lijkt te komen uit de meicirculaire zelf, maar er is geen gedetailleerde uitleg over de lange termijn financiële strategie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Meicirculaire 2023 Begrotingswijziging Accresontwikkeling Taakmutaties Flankerend beleid armoede Dienstverlening gemeenten Loon- en prijsbijstelling WMO Jeugdzorg ParticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
Agendapunt 8 Vaststellen Eerste Tussentijdse rapportage 2023 Noardeast-Fryslân
Gemeente Noardeast-Fryslân keurt begrotingswijziging goed ondanks zorgen over jeugdzorgkosten
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met de 1e tussentijdse rapportage van 2023, ondanks een negatief resultaat van € 2,8 miljoen. De stijgende kosten voor jeugdzorg en Cao-wijzigingen drukken zwaar op de begroting, maar de raad ziet mogelijkheden voor een positief financieel perspectief.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van de 1e tussentijdse rapportage 2023 en de bijbehorende begrotingswijziging. De rapportage toont een negatief resultaat van € 2,8 miljoen, voornamelijk door hogere kosten voor jeugdzorg en Cao-wijzigingen. Dit bedrag wordt ten laste gebracht van het begrotingsresultaat, waardoor de begroting voor 2023 uitkomt op een positief resultaat van € 3,6 miljoen. Daarnaast wordt voorgesteld het investeringskrediet voor het project Súd Ie te verhogen met € 2,05 miljoen, op voorwaarde dat andere deelnemers € 1,5 miljoen bijdragen. Dit is noodzakelijk vanwege oplopende investeringskosten. De raad heeft het voorstel op 13 juli 2023 goedgekeurd.
Gemeente Noardeast-Fryslân keurt begrotingswiziging goed ûndanks soargen oer jeugdzorgkosten.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei de 1e tuskenrapportaazje fan 2023, ûndanks in negatyf resultaat fan € 2,8 miljoen. De stigjende kosten foar jeugdzorg en Cao-wizigingen drukke swier op de begroting, mar de ried sjocht mooglikheden foar in posityf finansjeel perspektyf.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de fêststelling fan de 1e tuskenrapportaazje 2023 en de byhearrende begrotingswiziging. De rapportaazje lit in negatyf resultaat sjen fan € 2,8 miljoen, foaral troch hegere kosten foar jeugdzorg en Cao-wizigingen. Dit bedrach wurdt ten koste brocht fan it begrotingsresultaat, wêrtroch de begroting foar 2023 útkomt op in posityf resultaat fan € 3,6 miljoen. Dêrneist wurdt foarsteld it ynfesteringskredyt foar it projekt Súd Ie te ferheegjen mei € 2,05 miljoen, ûnder de betingst dat oare dielnimmers € 1,5 miljoen bydrage. Dit is needsaaklik fanwege oprinnende ynfesteringskosten. De ried hat it foarstel op 13 july 2023 goedkard.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: 1e Tussentijdse rapportage 2023
Samenvatting: Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de 1e tussentijdse rapportage 2023 voor de gemeente Noardeast-Fryslân. Het voorstel vraagt de raad om de begroting aan te passen op basis van deze rapportage, waarbij een negatief resultaat van € 2,8 miljoen ten laste van het begrotingsresultaat wordt gebracht. Dit negatieve resultaat is voornamelijk te wijten aan structurele bijstellingen voor jeugdzorg en cao-wijzigingen. Daarnaast wordt voorgesteld het investeringskrediet voor het project Súd Ie te verhogen met € 2,05 miljoen, onder de voorwaarde dat andere deelnemers € 1,5 miljoen bijdragen.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke financiële aanpassingen en de redenen daarvoor duidelijk uiteenzet. Het bevat ook een overzicht van de financiële bijdragen van verschillende partijen voor het Súd Ie-project.
Rol van de Raad
De raad moet de tussentijdse rapportage vaststellen en de voorgestelde begrotingswijzigingen goedkeuren. Dit omvat het accepteren van het negatieve resultaat en het verhogen van het investeringskrediet voor Súd Ie.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het negatieve financiële resultaat en de voorgestelde aanpassingen in de begroting. Daarnaast moet de raad kiezen of zij instemt met de verhoging van het investeringskrediet voor Súd Ie, wat afhankelijk is van de bijdragen van andere partijen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en doelen. Het is tijdgebonden met een duidelijke deadline voor besluitvorming. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van bijdragen van andere partijen voor het Súd Ie-project kan een risico vormen.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de 1e tussentijdse rapportage 2023 vast te stellen, de begroting aan te passen en het investeringskrediet voor Súd Ie te verhogen onder de gestelde voorwaarden.
Participatie
Er wordt geen specifieke informatie gegeven over participatie van burgers of andere belanghebbenden in dit voorstel.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële gevolgen, met een negatief resultaat van € 2,8 miljoen dat ten laste van het begrotingsresultaat wordt gebracht. De dekking voor het Súd Ie-project is afhankelijk van bijdragen van andere partijen, wat een risico kan vormen als deze bijdragen niet worden gerealiseerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Tussentijdse rapportage Begrotingswijziging Súd Ie Investeringskrediet Jeugdzorg Cao wijzigingen Begrotingsresultaat Kapitaallasten Vaarwegbeheer Provincie FryslânVerfijning van de zoekopdracht:
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
Agendapunt 9 Vaststellen Kadernota 2024-2027 Noardeast-Fryslân
Kop: Gemeente Noardeast-Fryslân Stelt Kadernota 2024-2027 Vast: "Een Koers voor de Toekomst"
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft de Kadernota 2024-2027 vastgesteld, waarin het financieel perspectief voor de komende jaren wordt geschetst. De nota toont een overschot in de eerste jaren, maar vanaf 2026 dreigt een tekort. De raad besloot het Ontwikkelfonds aan te vullen met €10 miljoen vanuit de Algemene reserve om regionale ontwikkelingen te ondersteunen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een levendig debat besprak de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân de Kadernota 2024-2027. De nota schetst een financieel perspectief met een overschot in de eerste jaren, maar vanaf 2026 dreigt een tekort bij onveranderd Rijksbeleid. De raad besloot het Ontwikkelfonds aan te vullen met €10 miljoen vanuit de Algemene reserve om regionale ontwikkelingen te ondersteunen.Tijdens het debat werden diverse zorgen geuit over de financiële toekomst van de gemeente. "Het is belangrijk dat we nu al nadenken over hoe we structurele tekorten kunnen voorkomen," benadrukte een raadslid. De stijgende inflatie en de invoering van de Omgevingswet werden genoemd als factoren die de financiële situatie kunnen beïnvloeden.
De raad stemde in met het voorstel om extra middelen beschikbaar te stellen voor landschapsbiografieën in het onderwijs en de zichtbaarheid van het Fries. "We moeten onze streektaal en cultuur blijven koesteren," aldus een raadslid.
Er was ook discussie over de noodzaak van een subsidieambtenaar om beter gebruik te maken van beschikbare subsidies. "Met een subsidieambtenaar kunnen we meer projecten realiseren die onze gemeenschap ten goede komen," werd er opgemerkt.
De motie voor het instellen van een monument voor stilgeboren kinderen kreeg brede steun. "Het is belangrijk dat we een plek creëren waar ouders hun verlies kunnen herdenken," zei een raadslid.
Hoewel er zorgen zijn over de financiële toekomst, was er ook optimisme. "We hebben een sterke basis en met de juiste keuzes kunnen we onze ambities waarmaken," concludeerde een raadslid.
Met de vaststelling van de Kadernota zet Noardeast-Fryslân een koers uit voor de komende jaren, waarin zowel kansen als uitdagingen liggen. De raad blijft alert op de ontwikkelingen en zal waar nodig bijsturen om de financiële gezondheid van de gemeente te waarborgen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van de Kadernota 2024-2027, waarin het financieel perspectief voor de komende jaren wordt geschetst. De eerste jaren tonen een overschot, maar vanaf 2026 wordt een tekort verwacht bij onveranderd Rijksbeleid. De raad wordt voorgesteld om het Ontwikkelfonds aan te vullen met € 10 miljoen vanuit de Algemene reserve om regionale ontwikkelingen te ondersteunen. Er zijn kanttekeningen zoals de invoering van de Omgevingswet en stijgende inflatie, die mogelijk invloed hebben op de financiële situatie. De raad heeft besloten de Kadernota vast te stellen en extra middelen beschikbaar te stellen voor landschapsbiografieën in het onderwijs en de zichtbaarheid van het Fries.
Hol: Gemeente Noardeast-Fryslân Stelt Kadernota 2024-2027 Fêst: "In Koers foar de Takomst"
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat de Kadernota 2024-2027 fêststeld, dêr't it finansjeel perspektyf foar de kommende jierren sketst wurdt. De nota toant in oerskot yn de earste jierren, mar fanôf 2026 dreget in tekoart. De ried besleat it Ûntwikkelfûns oan te foljen mei €10 miljoen fanút de Algemene reserve om regionale ûntwikkelingen te stypjen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn in libbich debat bespruts de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân de Kadernota 2024-2027. De nota sketst in finansjeel perspektyf mei in oerskot yn de earste jierren, mar fanôf 2026 dreget in tekoart by ûnferoare Ryksbelied. De ried besleat it Ûntwikkelfûns oan te foljen mei €10 miljoen út de Algemiene reserve om regionale ûntwikkelingen te stypjen.Tidens it debat waarden ferskate soargen útsprutsen oer de finansjele takomst fan de gemeente. "It is wichtich dat wy no al neitinke oer hoe't wy strukturele tekoarten foarkomme kinne," benadrukke in riedslid. De stjûgende ynfloed en de ynfiering fan de Omgevingswet waarden neamd as faktoren dy't de finansjele situaasje beynfloedzje kinne.
De ried stimde yn mei it foarstel om ekstra middels beskikber te stellen foar lânskapsbiografyen yn it ûnderwiis en de sichtberens fan it Frysk. "Wy moatte ús streektale en kultuer bliuwe koesterje," sa sei in riedslid.
Der wie ek diskusje oer de needsaak fan in subsydzje-amtnear om better gebrûk te meitsjen fan beskikbere subsydzjes. "Mei in subsydzje-amtnear kinne wy mear projekten realisearje dy't ús mienskip ten goede komme," waard der opmurken.
De motyf foar it ynstellen fan in monumint foar stilberne bern krige brede stipe. "It is wichtich dat wy in plak skeppe dêr âlders har ferlies herdenke kinne," sa sei in riedslid.
Alhoewol der soargen binne oer de finansjele takomst, wie der ek optimisme. "Wy hawwe in sterke basis en mei de rjochte karren kinne wy ús ambysjes wiermeitsje," konkludearre in riedslid.
Mei de fêststelling fan de Kadernota set Noardeast-Fryslân in koers út foar de kommende jierren, dêr't beide kânsen en útdagings lizze. De ried bliuwt alert op de ûntwikkelingen en sil wêr nedich bystjoere om de finansjele sûnens fan de gemeente te warberjen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan de Kadernota 2024-2027, dêr't it finansjeel perspektyf foar de kommende jierren sketst wurdt. De earste jierren litte in oerskot sjen, mar fanôf 2026 wurdt in tekoart ferwachte by ûnferoare Ryksbelied. It ried wurdt foarsteld om it Ûntwikkelfûns oan te foljen mei € 10 miljoen út de Algemiene reserve om regionale ûntwikkelingen te stypjen. Der binne kanttekeningen lykas de ynfiering fan de Omgevingswet en stigende ynfloed, dy't mooglik ynfloed hawwe op de finansjele situaasje. It ried hat besletten de Kadernota fêst te stellen en ekstra middels beskikber te stellen foar lânskapsbiografyen yn it ûnderwiis en de sichtberens fan it Frysk.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement getiteld "Ondersteuning Regenboogactiviteiten Noardeast-Fryslân" beoogt om vanaf 2023 jaarlijks € 1.500 beschikbaar te stellen voor het organiseren van LHBTI+ activiteiten in de gemeente Noardeast-Fryslân. Dit bedrag zou zowel door de gemeente als door vrijwilligers uit de gemeenschap gebruikt kunnen worden. Voorbeelden van activiteiten zijn een Regenboogcafé, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen delen, en andere initiatieven die bijdragen aan een inclusievere gemeenschap.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is beknopt en richt zich specifiek op financiële ondersteuning voor LHBTI+ activiteiten. Het biedt echter weinig detail over de uitvoering en monitoring van de voorgestelde activiteiten.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement willen aannemen en daarmee de financiële ondersteuning voor LHBTI+ activiteiten willen goedkeuren.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij prioriteit willen geven aan de ondersteuning van LHBTI+ activiteiten en of zij bereid zijn om hiervoor jaarlijks € 1.500 vrij te maken in de begroting.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een duidelijke implementatiestrategie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering en impact zijn niet uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement willen aannemen. In dit geval is het amendement niet aangenomen, met 1 stem voor en 26 tegen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door vrijwilligers uit de gemeenschap, maar biedt geen gedetailleerd plan voor hoe deze participatie vorm krijgt.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vraagt om een jaarlijkse uitgave van € 1.500, maar er wordt niet aangegeven hoe dit bedrag gedekt wordt binnen de bestaande begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Regenboogactiviteiten LHBTI+ Kadernota 2024-2027 Mienskip Regenboogcafé Inclusiviteit Fractie Tien T. Admiraal Amendement OndersteuningVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement getiteld "Positief financieel perspectief" betreft een wijziging van de Kadernota 2024-2027 van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het amendement stelt voor dat het college in het tweede kwartaal van 2024 een procesvoorstel aan de raad presenteert om een positief financieel perspectief te realiseren, ook op de lange termijn. Dit is vooral van belang als er in 2023 geen duidelijkheid komt over extra bijdragen van het Rijk. Het doel is om de gemeenteraad vroegtijdig te betrekken bij het opstellen van financiële kaders, zodat de raad invloed kan uitoefenen op de financiële planning, ongeacht de acties van het Rijk.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het een duidelijke tijdlijn en doelstelling biedt. Echter, het mist specifieke details over de inhoud van het procesvoorstel en de criteria voor een "positief financieel perspectief."
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te beslissen of het college moet worden opgedragen om een procesvoorstel te ontwikkelen. De raad wordt ook betrokken bij het vaststellen van financiële kaders.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij het belangrijk vindt om proactief te handelen in afwachting van mogelijke financiële onzekerheden vanuit het Rijk. Dit vraagt om een keuze tussen afwachten of zelf het initiatief nemen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART: het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare criteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitwerking van het procesvoorstel blijft vaag.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement aanneemt en daarmee het college de opdracht geeft om een procesvoorstel te ontwikkelen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de betrokkenheid van de raad, maar zegt niets over bredere participatie van andere belanghebbenden of inwoners.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel zelf heeft geen directe financiële gevolgen, maar het beoogt een proces te starten dat kan leiden tot financiële beslissingen. Er wordt niet aangegeven hoe eventuele financiële gevolgen gedekt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2024-2027 Positief financieel perspectief Amendement Procesvoorstel Extra bijdragen Rijk Scenario’s Vroegtijdige betrokkenheid Financieel perspectief 2025-2028 Gemeenteraad StemmingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement getiteld "Ondersteuning Regenboogactiviteiten Noardeast-Fryslân" beoogt een jaarlijkse financiering van €1.500 vanaf 2023 voor het organiseren van LHBTI+ activiteiten in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het doel is om inclusiviteit te bevorderen door evenementen zoals een Regenboogcafé te ondersteunen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Dit zou ook een platform bieden voor het geven van feedback aan de gemeente over LHBTI+ inclusiviteit.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is beknopt en richt zich specifiek op financiële ondersteuning voor LHBTI+ activiteiten. Het biedt echter weinig detail over de uitvoering en monitoring van de voorgestelde activiteiten.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van het amendement en de bijbehorende financiële toewijzing binnen de Kadernota 2024-2027.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij prioriteit willen geven aan de ondersteuning van LHBTI+ activiteiten en of zij bereid zijn om hiervoor jaarlijks €1.500 vrij te maken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een duidelijke implementatiestrategie.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement willen aannemen en daarmee de voorgestelde financiële ondersteuning willen goedkeuren. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door vrijwilligers en de gemeenschap (mienskip) bij het organiseren van activiteiten en het geven van feedback aan de gemeente.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vraagt om een jaarlijkse uitgave van €1.500, maar er is geen specifieke dekking of budgettaire compensatie aangegeven in het amendement.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Regenboogactiviteiten LHBTI+ activiteiten Kadernota 2024-2027 Mienskip Regenboogcafé Inclusiviteit Fractie Tien T. Admiraal Gemeente VrijwilligersVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Positief financieel perspectief" en betreft een wijziging van de Kadernota 2024-2027. Het amendement stelt voor dat het college in het tweede kwartaal van 2024 een procesvoorstel aan de raad presenteert om een positief financieel perspectief te realiseren, ook op de lange termijn. Dit is vooral van belang als er in 2023 geen duidelijkheid komt over extra bijdragen van het Rijk. Het doel is om de gemeenteraad vroegtijdig te betrekken bij het opstellen van financiële kaders, zodat de raad invloed kan uitoefenen op de financiële planning, ongeacht de acties van het Rijk.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het een duidelijke tijdlijn en doelstelling biedt. Echter, het mist specifieke details over de inhoud van het procesvoorstel en de criteria voor een "positief financieel perspectief."
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te besluiten of het college moet worden opgedragen om het procesvoorstel te ontwikkelen. De raad wordt ook betrokken bij het opstellen van financiële kaders.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij het college wil verplichten om een procesvoorstel te ontwikkelen voor een positief financieel perspectief. Dit impliceert een keuze voor proactieve financiële planning en betrokkenheid bij de financiële strategie van de gemeente.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART: het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare criteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid hangt af van externe factoren zoals bijdragen van het Rijk.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement aanneemt en daarmee het college de opdracht geeft om het procesvoorstel te ontwikkelen. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de participatie van de raad in het financiële proces, maar er is geen specifieke vermelding van bredere publieke participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel zelf heeft geen directe financiële gevolgen, maar het beoogt een proces te starten dat kan leiden tot financiële beslissingen. Er wordt niet aangegeven hoe eventuele financiële gevolgen gedekt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2024-2027 Positief financieel perspectief Amendement Procesvoorstel Extra bijdragen Rijk Scenario’s 2026 Vroegtijdige betrokkenheid Kaders gemeenteraad Stemming S. Vogelzang (BVNL)Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft de titel "Fûns foar mear sichtberens Frysk" en stelt voor om een fonds van €200.000 op te richten vanuit de Algemene Reserve om de zichtbaarheid van de Friese taal in de openbare ruimte te vergroten. Dit bedrag wordt over vier jaar verspreid, met een gemiddelde van €50.000 per jaar. Het initiatief volgt op de invoering van Friese plaatsnamen en borden in de gemeente Noardeast-Fryslân en is bedoeld om de Friese taal een gelijkwaardige positie te geven binnen de meertalige gemeente, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke financiële onderbouwing en een toelichting op de noodzaak en het doel van het fonds. Echter, het mist specifieke details over hoe de zichtbaarheid precies vergroot zal worden en welke concrete stappen hiervoor genomen zullen worden.
Rol van de Raad:
De raad speelt een beslissende rol bij het goedkeuren van het amendement en het vaststellen van de Kadernota met de voorgestelde wijzigingen. De raad moet ook toezicht houden op de uitvoering en evaluatie van het fonds.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij de zichtbaarheid van de Friese taal voldoende belangrijk vinden om hiervoor financiële middelen vrij te maken. Dit kan invloed hebben op andere prioriteiten binnen de begroting.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel het tijdgebonden en financieel gespecificeerd is, ontbreekt het aan specifieke en meetbare doelen. Er zijn geen duidelijke indicatoren voor succes of evaluatiemomenten opgenomen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het amendement al dan niet aan te nemen en daarmee de Kadernota 2024-2027 vast te stellen met de voorgestelde aanpassing.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de gemeente instellingen en verenigingen wil stimuleren om hun uitingen in het Fries te vertalen, maar er is geen gedetailleerd plan voor participatie van burgers of andere belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel en lijkt geen direct relevant onderwerp in deze context.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft een financiële impact van €200.000, te dekken uit de Algemene Reserve. Er is geen verdere informatie over hoe dit de algehele financiële positie van de gemeente beïnvloedt of welke andere projecten mogelijk minder financiering krijgen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Frysk sichtberens fûns Algemiene Reserve subsydzje bebuording meartalige gemeente ynformaasjefoarsjenning streektalen gemeentlike buordenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Lânskipsbiografyen yn it ûnderwiis." Het amendement stelt voor om een eenmalig bedrag van € 25.000 uit de Algemene Reserve beschikbaar te stellen in 2024 voor de ontwikkeling van een Friese lessenserie over het landschap van Noardeast-Fryslân. Deze lessenserie is bedoeld voor het primair en voortgezet onderwijs en moet bijdragen aan historisch besef en betrokkenheid bij de eigen omgeving. Het doel is om de kennis over het lokale landschap te vergroten en zo de leefbaarheid en betrokkenheid te versterken.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke doelstelling, een financiële onderbouwing en een toelichting op de noodzaak van het project. Echter, details over de exacte inhoud van de lessenserie en de betrokkenheid van scholen bij de ontwikkeling ervan ontbreken.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en goed te keuren. Ze moeten beslissen of het voorgestelde bedrag uit de Algemene Reserve kan worden vrijgemaakt en of ze het belang van het project onderschrijven.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze prioriteit willen geven aan het bevorderen van historisch besef en betrokkenheid bij het lokale landschap via het onderwijs. Ze moeten ook beslissen of de financiële investering gerechtvaardigd is.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het financiële aspect, maar mist specifieke tijdlijnen en criteria voor succes (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering en evaluatiecriteria zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aannemen en het voorgestelde bedrag beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van de lessenserie.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van scholen of andere belanghebbenden in de ontwikkeling van de lessenserie, wat een gemiste kans kan zijn voor bredere betrokkenheid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien het project gericht is op het bevorderen van bewustzijn en zorg voor het lokale landschap, wat kan bijdragen aan duurzame omgang met de omgeving.
Financiële gevolgen:
Het amendement vraagt om een eenmalige uitgave van € 25.000 uit de Algemene Reserve. Er wordt geen verdere dekking of financiële impact op lange termijn besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Lânskipsbiografyen Underwiis Frysk Historysk besef Lesmateriaal Primêr ûnderwiis Fuortset ûnderwiis Algemiene Reserve Kurrikulum LeefberensVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van de motie is "Subsydzje-amtner". De motie roept op tot het creëren van een nieuwe functie binnen de gemeente Noardeast-Fryslân om de beschikbare subsidiemogelijkheden beter onder de aandacht te brengen van bedrijven, instellingen en particulieren. Het doel is om de benutting van subsidies te verbeteren door ondersteuning te bieden bij aanvragen en door het ontwikkelen van informatiemateriaal. De kosten voor deze functie worden eenmalig gedekt uit de Algemene Reserve en opgenomen in de begroting van 2024. Na twee jaar volgt een evaluatie om te bepalen of de functie permanent moet worden.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het beschrijft de noodzaak, de voorgestelde oplossing, de financiering en de evaluatie na twee jaar. Echter, details over de exacte kosten en de specifieke taken van de nieuwe functie(s) ontbreken.
Rol van de raad:
De raad speelt een beslissende rol door de motie goed te keuren en daarmee het college op te roepen de voorgestelde maatregelen uit te voeren. De raad moet ook toezicht houden op de voortgang en de evaluatie na twee jaar.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het creëren van een nieuwe functie voor subsidiecoördinatie de beste manier is om de benutting van subsidies te verbeteren. Er moet ook worden overwogen of de kosten gerechtvaardigd zijn en of de functie na twee jaar permanent moet worden.
SMART en inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en tijdgebonden (twee jaar), maar mist meetbare doelen en concrete resultaten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van gedetailleerde kosten en taken kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de motie aan te nemen, wat betekent dat het college wordt opgeroepen de voorgestelde maatregelen uit te voeren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van inwoners of belanghebbenden wordt vormgegeven, behalve dat er informatiemateriaal wordt ontwikkeld om hen te informeren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel, hoewel subsidies vaak gericht kunnen zijn op duurzame initiatieven.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten de kosten voor de nieuwe functie(s), die eenmalig worden gedekt uit de Algemene Reserve en opgenomen in de begroting van 2024. Er is geen specifieke kostenraming gegeven, wat een punt van aandacht kan zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Subsydzje-amtner Subsydzjemooglikheden Algemiene Reserve Einevaluaasje Doelgroepen Oanfraach Ynwenners Begrutting 2024 Interreg FlyersVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van de motie is "Ynvestearringsbudzjet Sionsberg." De motie verzoekt de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om een eenmalige bijdrage van € 45.812 beschikbaar te stellen uit de Algemene Reserve voor de vervanging van verouderde apparatuur in het ziekenhuis Sionsberg. Dit bedrag komt overeen met € 1 per inwoner van de gemeente. Het ziekenhuis is van groot maatschappelijk belang voor de regio, maar heeft door een faillissement in het verleden geen financiële reserves. De bijdrage wordt gedaan in samenwerking met verschillende stichtingen, waaronder het Steunfonds Noardeast-Fryslân.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig, maar mist specifieke details over de exacte apparatuur die vervangen moet worden en de totale kosten van de vervanging. Ook ontbreekt een tijdlijn voor de uitvoering.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over het al dan niet toekennen van de eenmalige financiële bijdrage aan Sionsberg en het vrijmaken van middelen uit de Algemene Reserve.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze de financiële steun aan Sionsberg willen verlenen, gezien het belang van het ziekenhuis voor de regio en de financiële situatie van de gemeente.
SMART en inconsequenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en meetbaar in termen van het bedrag, maar mist een tijdsgebonden plan en specifieke doelen voor de uitkomst van de investering.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde financiële bijdrage goedkeuren en de middelen uit de Algemene Reserve vrijmaken.
Participatie:
De motie vermeldt samenwerking met stichtingen zoals het Steunfonds Noardeast-Fryslân, maar geeft geen details over bredere participatie van andere belanghebbenden of inwoners.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kan relevant zijn bij de keuze van nieuwe apparatuur.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn een eenmalige uitgave van € 45.812 uit de Algemene Reserve. Er wordt niet aangegeven hoe dit bedrag verder gedekt wordt, behalve dat het uit de reserve komt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sionsberg Ynvestearringsbudzjet Algemiene Reserve Apparatuur Steunfonds Noardeast-Fryslân Ienmalige bydrage Fallisemint Kadernota Maatskiplik belang Ynwenner oantalVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De motie heeft als titel "Aanplant vruchtdragende bomen". Het voorstel roept op tot het integreren van de aanplant van vruchtdragende bomen, zoals appel- en perenbomen, in het gemeentelijk beleid. Dit initiatief is bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen, de aantrekkelijkheid van de gemeente te vergroten en als educatief materiaal te dienen. De motie benadrukt het belang van biodiversiteitsherstel voor de gezondheid en het welzijn van burgers en dieren en vraagt het college om de raad te informeren over de mogelijkheden en voortgang.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt maar duidelijk in zijn doelstellingen. Het geeft een duidelijke richting aan het college om vruchtdragende bomen te integreren in het beleid. Echter, het mist specifieke details over de uitvoering, zoals locaties, budgetten of tijdlijnen.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze geeft richting aan het beleid door het aannemen van de motie en verwacht van het college dat het de mogelijkheden onderzoekt en de raad hierover informeert.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het vergroenen van de gemeente met vruchtdragende bomen prioriteit krijgt binnen het biodiversiteitsbeleid. Dit kan invloed hebben op andere beleidsgebieden en budgetten.
SMART en inconsequenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in het doel (aanplant van vruchtdragende bomen) maar mist meetbare doelen, een tijdsbestek en concrete stappen voor uitvoering.
Besluit van de raad:
De raad heeft de motie aangenomen, wat betekent dat het college nu de opdracht heeft om de mogelijkheden te onderzoeken en de raad hierover te informeren.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van aanplant of beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in deze motie, aangezien het planten van bomen bijdraagt aan klimaatmaatregelen en biodiversiteitsherstel.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen specifieke informatie over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit zou een aandachtspunt moeten zijn bij de verdere uitwerking door het college.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Biodiversiteit Vruchtdragende bomen Klimaatmaatregel Appelbomen Perenbomen Gezondheid Welzijn Aantrekkelijkheid Lesmateriaal VergroenenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Art. 48 RvO naar aanleiding van agendapunt nr. 9 in de raadsvergadering van 13 juli 2023 - Gedenkbos
Samenvatting: De motie verzoekt het college van de gemeente Noardeast-Fryslân om een plan te ontwikkelen voor de realisatie van een gedenkbos. Dit bos biedt inwoners een plek in de natuur om belangrijke levensgebeurtenissen te gedenken door het planten van bomen. Het initiatief speelt in op de vraag vanuit de samenleving en draagt bij aan bewustwording rondom klimaatverandering en duurzaamheid. Het plan moet advies bevatten over beheer, boomkeuze, kosteninschatting en evaluatie na tien jaar. De motie is aangenomen met een meerderheid van stemmen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat duidelijke verzoeken aan het college, zoals het ontwikkelen van een plan en het geven van advies over beheer en kosten. Echter, specifieke details over de locatie en de exacte uitvoering ontbreken nog en moeten in het plan worden uitgewerkt.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om het college te verzoeken een plan te ontwikkelen en om geïnformeerd te worden over de voortgang en resultaten. De raad heeft de motie aangenomen en zal toezien op de uitvoering ervan.
Politieke keuzes
De politieke keuzes betreffen de prioritering van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. De raad moet beslissen of het gedenkbos een prioriteit is en hoe het past binnen bredere beleidsdoelen, zoals klimaatverandering en burgerparticipatie.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en meetbaar in termen van het verzoek om een plan en evaluatie na tien jaar. Het is echter minder specifiek over de tijdlijn voor de ontwikkeling van het plan en de implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar verdere specificatie is nodig.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het college te verzoeken het plan te ontwikkelen en de voortgang te monitoren. De motie is al aangenomen, dus de focus ligt nu op de uitvoering.
Participatie
Het voorstel impliceert participatie door de gemeenschap, aangezien het gedenkbos breed gedragen wordt en laagdrempelig is voor inwoners. Er is echter geen gedetailleerd plan voor participatieprocessen opgenomen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het planten van bomen bijdraagt aan klimaatbewustzijn en milieubehoud.
Financiële Gevolgen
De motie vraagt om een inschatting van de kosten voor het aanwijzen en gereedmaken van het gebied, evenals de kosten voor het planten van bomen. Er is echter geen specifieke informatie over hoe deze kosten gedekt zullen worden, wat een belangrijk aspect is dat in het plan moet worden uitgewerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gedenkbos Klimaatverandering Duurzaamheid Westergeast Geboortebos Samenleving Aanplant Beheer Onderhoud EvaluatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Monument voor stilgeboren kinderen." De motie stelt voor om een herdenkingsplek te creëren op een gemeentelijke begraafplaats in Noardeast-Fryslân voor stilgeboren kinderen. Dit initiatief erkent de emotionele impact van het verlies van een kind tijdens de zwangerschap en biedt ouders een plek om hun kind te herdenken. Het college wordt verzocht om de mogelijkheden en kosten voor een dergelijk monument te onderzoeken en de raad hierover te informeren.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is volledig in de zin dat het duidelijk de aanleiding, overwegingen en het verzoek aan het college beschrijft. Het biedt echter geen gedetailleerd plan of tijdlijn voor de uitvoering.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en besluitvormende rol door de motie in te dienen en goed te keuren. Het is aan het college om de uitvoering te onderzoeken en de raad te informeren over de voortgang.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het creëren van een herdenkingsplek voor stilgeboren kinderen prioriteit heeft en hoe dit past binnen de bredere gemeentelijke agenda en budgettaire beperkingen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke tijdlijn of meetbare doelen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou baat hebben bij meer concrete details.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het college te verzoeken de mogelijkheden en kosten voor het monument te onderzoeken en hen hierover te informeren.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van ouders of andere belanghebbenden in het proces, wat een gemiste kans kan zijn voor bredere betrokkenheid en draagvlak.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kan relevant zijn bij de keuze van materialen en de locatie van het monument.
Financiële gevolgen:
De motie vraagt het college om de kosten in kaart te brengen, maar geeft geen indicatie van de verwachte financiële impact of hoe deze gedekt zou kunnen worden. Dit zal afhangen van het onderzoek dat het college uitvoert.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Monument Stilgeboren kinderen Herdenken Zwangerschap Ouders Gedenkmonument Vlinderrotsen Begraafplaats Erkenning ImpactVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie draagt de titel "Openstelling toiletgebouwen" en is ingediend naar aanleiding van agendapunt nr. 9 in de raadsvergadering van 13 juli 2023. De motie verzoekt het college om de toiletgebouwen Woudpoort en Watergeus jaarrond open te stellen en deze aan te melden bij de Hoge Nood app. Dit is bedoeld om de toegankelijkheid voor buikpatiënten, ouderen en gezinnen met jonge kinderen te verbeteren, aangezien toegankelijke toiletten bijdragen aan een gastvrije winkelstraat.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het adresseren van het probleem en het voorstellen van concrete acties. Echter, het mist gedetailleerde informatie over de financiële implicaties en hoe deze gedekt zullen worden.
Rol van de raad:
De raad speelt een beslissende rol door de motie aan te nemen en het college te verzoeken de voorgestelde acties uit te voeren. De raad moet ook toezicht houden op de uitvoering en de resultaten evalueren.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de motie, die de toegankelijkheid en gastvrijheid van de gemeente kan verbeteren, en het afwijzen ervan, mogelijk vanwege financiële of praktische bezwaren.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar in termen van de acties die moeten worden ondernomen (openstelling en aanmelding bij de app). Het is echter minder specifiek over de tijdlijn voor implementatie en de evaluatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is onduidelijk.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de motie aan te nemen of af te wijzen. In dit geval is de motie aangenomen.
Participatie:
De motie zelf zegt weinig over participatie van burgers of belanghebbenden in het proces, behalve dat het de toegankelijkheid voor bepaalde groepen wil verbeteren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in deze motie, hoewel verbeterde toegankelijkheid indirect kan bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
De motie vermeldt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zullen worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt dat verder moet worden uitgewerkt door het college.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Toiletgebouwen Toeristenseizoen Buikpatiënten Toegankelijkheid Ouderen Gezinnen Havenbeleid Hoge Nood app Gastvrije winkelstraat StemmingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie draagt de titel "Voorrangsregels binnen de bebouwde kom". Het doel is om de verkeersveiligheid te verbeteren door eenduidige voorrangsregels binnen de bebouwde kom van de gemeente Noardeast-Fryslân te creëren. De huidige regels zijn onduidelijk en inconsistent, vooral voor fietsers bij rotondes. De motie verzoekt het college om samen met andere Friese gemeenten een uniform beleid te ontwikkelen dat rekening houdt met de positie van fietsers en de raad hierover te informeren.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het identificeren van het probleem en het voorstellen van een oplossing. Het bevat echter geen specifieke tijdslijnen of gedetailleerde stappen voor de uitvoering.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze heeft de motie aangenomen en verwacht dat het college actie onderneemt en terugkoppeling geeft over de voortgang.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige situatie of het streven naar uniformiteit in voorrangsregels, wat mogelijk compromissen vereist met andere gemeenten.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het mist specifieke meetbare doelen en een tijdsbestek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering is afhankelijk van samenwerking met andere gemeenten.
Besluit van de raad:
De raad heeft de motie aangenomen, wat betekent dat het college nu moet handelen volgens de verzoeken in de motie.
Participatie:
De motie vermeldt geen directe participatie van inwoners of andere belanghebbenden, maar impliceert wel overleg met andere gemeenten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het verbeteren van de verkeersveiligheid en het bevorderen van fietsen kunnen indirect bijdragen aan duurzame mobiliteit.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt geen financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de verdere uitwerking door het college.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Voorrangsregels Bebouwde kom Fietsers Rotondes Verkeersveiligheid Friese gemeenten Eenduidig beleid Inwoners Toeristen VerkeerVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Woonhofjes
Samenvatting: De motie, ingediend tijdens de raadsvergadering van 13 juli 2023, richt zich op de ontwikkeling van woonhofjes en andere kleinschalige woon-zorgvormen voor ouderen in de gemeente Noardeast-Fryslân. Gezien de vergrijzing en de toenemende vraag naar thuiszorg, wordt het college opgedragen om de mogelijkheden voor dergelijke woonvormen te onderzoeken. Dit moet gebeuren in samenwerking met woningcorporaties en zorgorganisaties, en met aandacht voor burgerinitiatieven. De motie benadrukt de noodzaak van beschutte woonvormen die bijdragen aan wonen, welzijn, zorg en veiligheid voor kwetsbare ouderen.
Oordeel over de Volledigheid
De motie is redelijk volledig in het identificeren van de problemen en het voorstellen van een richting voor mogelijke oplossingen. Echter, specifieke details over de uitvoering en tijdlijnen ontbreken, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de Raad
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze geeft het college de opdracht om onderzoek te doen en de raad hierover te informeren. De raad moet ook toezien op de voortgang en resultaten van deze opdracht.
Politieke Keuzes
De politieke keuzes betreffen de prioritering van middelen en aandacht voor ouderenhuisvesting, de mate van samenwerking met externe partijen zoals woningcorporaties en zorgorganisaties, en de ondersteuning van burgerinitiatieven.
SMART Analyse en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in zijn doelstelling, maar mist meetbare criteria, concrete tijdlijnen en een duidelijk plan voor realisatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de vaagheid kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het college de opdracht te geven om de mogelijkheden voor woonhofjes te onderzoeken en hierover te rapporteren.
Participatie
De motie erkent het belang van burgerinitiatieven en stelt dat deze serieus begeleid moeten worden, wat wijst op een participatieve benadering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn in de context van het bouwen van nieuwe woonvormen en het verbeteren van bestaande woningen.
Financiële Gevolgen
De motie specificeert geen directe financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het onderzoek naar woonhofjes kan echter implicaties hebben voor toekomstige budgetten, afhankelijk van de uitkomsten en aanbevelingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woonhofjes Ouderenzorg Zelfredzaamheid Mantelzorg Seniorenwoningen Woningmarkt Burgerinitiatieven Zorgorganisaties Vergrijzing Beschutte woonvormenVerfijning van de zoekopdracht:
-
240612 Collegebrief aan raad - Informeren uitvoering Motie Ynvestearringsbudzjet Sionsberg.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Informeren uitvoering Motie Ynvestearringsbudzjet Sionsberg". Het voorstel informeert de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân over de uitvoering van een motie die op 13 juli 2023 werd aangenomen. De motie stelde voor om een bedrag van €45.812 beschikbaar te stellen als investeringsbudget voor Medisch Centrum Sionsberg in Dokkum. Dit bedrag is eenmalig opgenomen in de begroting van 2024 en is inmiddels verstrekt voor de aanschaf van nieuwe apparatuur. Het college van burgemeester en wethouders beschouwt de motie als afgedaan.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft dat de motie is uitgevoerd en dat de financiële middelen zijn verstrekt zoals voorgesteld. Er is echter geen gedetailleerde informatie over de specifieke apparatuur die is aangeschaft of de impact daarvan.
Rol van de raad:
De rol van de raad was om de motie goed te keuren en het investeringsbudget beschikbaar te stellen. Nu is hun rol om kennis te nemen van de uitvoering van de motie.
Politieke keuzes:
De politieke keuze was om al dan niet akkoord te gaan met het verstrekken van een investeringsbudget aan Medisch Centrum Sionsberg. De raad moest beslissen of deze investering in lijn was met hun prioriteiten en doelen voor de gemeenschap.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het bedrag dat is verstrekt. Het is tijdgebonden, aangezien het bedrag in de begroting van 2024 is opgenomen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar het voorstel mist details over de specifieke resultaten of impact van de investering.
Besluit van de raad:
De raad hoeft geen nieuw besluit te nemen, aangezien het voorstel hen alleen informeert over de uitvoering van een eerder genomen besluit.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van belanghebbenden of de gemeenschap in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt tot het eenmalige bedrag van €45.812, dat is gedekt door de Algemene Reserve. Er worden geen verdere financiële implicaties of dekkingsmethoden genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ynvestearringsbudzjet Sionsberg Medisch Centrum Sionsberg Investering Algemene Reserve Begroting 2024 Nieuwe apparatuur Investeringsbegroting Bijdrage Motie DokkumVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van de motie is "Subsydzje-amtner". De motie, aangenomen door de raad van Noardeast-Fryslân op 13 juli 2023, roept op tot de aanstelling van een subsidieambtenaar. Deze ambtenaar moet subsidieprogramma's beter onder de aandacht brengen en inwoners ondersteunen bij hun subsidieaanvragen. Daarnaast moet de ambtenaar subsidieopties bij provincie, Rijk en Brussel onderzoeken en speciaal materiaal ontwikkelen om inzicht te geven in de verschillende subsidiemogelijkheden. Het college heeft besloten om eerst het subsidiebureau te verbeteren voordat de subsidieambtenaar wordt aangesteld, en de motie te integreren in het project 'Doorontwikkeling Subsidiebureau'.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke aanpak schetst voor de uitvoering van de motie. Het beschrijft de stappen die genomen worden om het subsidiebureau te verbeteren en de integratie van de motie in een breder project.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om toezicht te houden op de uitvoering van de motie en de voortgang te evalueren. De raad heeft de motie aangenomen en moet nu de implementatie door het college volgen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met de voorgestelde aanpak om eerst het subsidiebureau te verbeteren voordat de subsidieambtenaar wordt aangesteld. Ze moeten ook overwegen of de integratie van de motie in het bredere project de juiste strategie is.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en meetbaar in termen van de stappen die worden genomen, maar er ontbreken specifieke tijdsgebonden doelen. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de tijdlijn voor de aanstelling van de subsidieambtenaar is niet gespecificeerd.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze instemmen met de voorgestelde aanpak van het college om de motie te integreren in het project 'Doorontwikkeling Subsidiebureau' en de middelen dienovereenkomstig in te zetten.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de subsidieadviseur direct contact zal hebben met inwoners, wat wijst op een participatieve benadering. Er is echter geen gedetailleerde beschrijving van hoe participatie verder wordt vormgegeven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op het verbeteren van de toegang tot subsidies.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft aan dat de middelen die beschikbaar zijn gesteld voor de uitvoering van de motie worden ingezet voor de doorontwikkeling van het subsidiebureau. Er wordt echter niet gedetailleerd ingegaan op de totale kosten of hoe eventuele extra kosten worden gedekt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Subsydzjeamtner Subsydzjeburo Doorontwikkeling Subsidiebureau Subsydzjeregelingen Ynwenners stipe Subsydzjeoanfragen EuropaPact Fryslân Europakoördinator Subsydzjeadviseur Ynterne prosessen streamlijneVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Gedenkbos". Het voorstel betreft de realisatie van een gedenkbos binnen het project uitbreiding Lindenhof in de gemeente Noardeast-Fryslân. De raad heeft een motie aangenomen om een gedenkbos te realiseren, maar er is momenteel geen beschikbaar land. Daarom wordt het gedenkbos geïntegreerd in de uitbreiding van Lindenhof. De uitwerking en financiering worden meegenomen in dit project, en een kosteninschatting volgt later. Er is een evaluatie gepland na 10 jaar. De initiatiefnemers worden betrokken in het participatieproces zodra het project verder gevorderd is.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de context van de huidige projectfase. Het geeft een duidelijk beeld van de intenties en de stappen die genomen zullen worden. Echter, specifieke details over de financiering en uitvoering ontbreken nog, wat begrijpelijk is gezien de vroege fase van het project.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om toezicht te houden op de voortgang van het project en om geïnformeerd te blijven over de ontwikkelingen. De raad heeft de motie aangenomen en zal betrokken blijven via updates over de uitbreiding van Lindenhof.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het integreren van het gedenkbos in het project Lindenhof en of zij de voorgestelde evaluatieperiode van 10 jaar passend vindt. Er kunnen ook keuzes gemaakt worden over de mate van participatie van de gemeenschap en de selectie van boomsoorten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is nog niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat specifieke details over de uitvoering en financiering ontbreken. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de afhankelijkheid van de voortgang van het project Lindenhof kan als een onzekerheid worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de voorgestelde aanpak om het gedenkbos te integreren in de uitbreiding van Lindenhof en of zij akkoord gaat met de voorgestelde evaluatieperiode.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de initiatiefnemers van het gedenkbos betrokken zullen worden in het participatieproces zodra het project verder gevorderd is. Dit suggereert een intentie tot participatie, maar verdere details zijn nog niet uitgewerkt.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, vooral in de context van het kiezen van geschikte boomsoorten en het onderhoud van het gedenkbos. Echter, het voorstel gaat hier nog niet specifiek op in.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn nog niet duidelijk, aangezien de kosteninschatting pas volgt wanneer het project Lindenhof verder gevorderd is. Er is nog geen informatie over hoe de kosten gedekt zullen worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gedenkbos Uitbreiding Lindenhof Motie Financiering Inpassing Kosteninschatting Evaluatie Participatieproces Boomsoorten InitiatiefnemersVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft de titel "Fûns foar mear sichtberens Frysk" en stelt voor om een fonds van €200.000 op te richten vanuit de Algemene Reserve om de zichtbaarheid van de Friese taal in de openbare ruimte te vergroten. Dit bedrag wordt over vier jaar verspreid, met een gemiddelde van €50.000 per jaar. Het initiatief volgt op de invoering van Friese plaatsnamen en borden in de gemeente Noardeast-Fryslân en is bedoeld om de Friese taal een gelijkwaardige positie te geven binnen de meertalige gemeente, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke financiële onderbouwing en een toelichting op de noodzaak en het doel van het fonds. Echter, het mist specifieke details over hoe de zichtbaarheid precies vergroot zal worden en welke concrete stappen hiervoor genomen zullen worden.
Rol van de Raad:
De raad speelt een beslissende rol bij het goedkeuren van het amendement en het vaststellen van de Kadernota met de voorgestelde wijzigingen. De raad moet ook toezicht houden op de uitvoering en evaluatie van het fonds.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij de zichtbaarheid van de Friese taal voldoende belangrijk vinden om hiervoor financiële middelen vrij te maken. Dit kan invloed hebben op andere prioriteiten binnen de begroting.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel het tijdgebonden en financieel gespecificeerd is, ontbreekt het aan specifieke en meetbare doelen. Er zijn geen duidelijke indicatoren voor succes of evaluatiemomenten opgenomen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het amendement al dan niet aan te nemen en daarmee de Kadernota 2024-2027 vast te stellen met de voorgestelde aanpassing.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de gemeente instellingen en verenigingen wil stimuleren om hun uitingen in het Fries te vertalen, maar er is geen gedetailleerd plan voor participatie van burgers of andere belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel en lijkt geen direct relevant onderwerp in deze context.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft een financiële impact van €200.000, te dekken uit de Algemene Reserve. Er is geen verdere informatie over hoe dit de algehele financiële positie van de gemeente beïnvloedt of welke andere projecten mogelijk minder financiering krijgen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Frysk sichtberens fûns Algemiene Reserve subsydzje bebuording meartalige gemeente ynformaasjefoarsjenning streektalen gemeentlike buordenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Lânskipsbiografyen yn it ûnderwiis." Het amendement stelt voor om een eenmalig bedrag van € 25.000 uit de Algemene Reserve beschikbaar te stellen in 2024 voor de ontwikkeling van een Friese lessenserie over het landschap van Noardeast-Fryslân. Deze lessenserie is bedoeld voor het primair en voortgezet onderwijs en moet bijdragen aan historisch besef en betrokkenheid bij de eigen omgeving. Het doel is om de kennis over het lokale landschap te vergroten en zo de leefbaarheid en betrokkenheid te versterken.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke doelstelling, een financiële onderbouwing en een toelichting op de noodzaak van het project. Echter, details over de exacte inhoud van de lessenserie en de betrokkenheid van scholen bij de ontwikkeling ervan ontbreken.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en goed te keuren. Ze moeten beslissen of het voorgestelde bedrag uit de Algemene Reserve kan worden vrijgemaakt en of ze het belang van het project onderschrijven.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze prioriteit willen geven aan het bevorderen van historisch besef en betrokkenheid bij het lokale landschap via het onderwijs. Ze moeten ook beslissen of de financiële investering gerechtvaardigd is.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het financiële aspect, maar mist specifieke tijdlijnen en criteria voor succes (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering en evaluatiecriteria zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aannemen en het voorgestelde bedrag beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van de lessenserie.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van scholen of andere belanghebbenden in de ontwikkeling van de lessenserie, wat een gemiste kans kan zijn voor bredere betrokkenheid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien het project gericht is op het bevorderen van bewustzijn en zorg voor het lokale landschap, wat kan bijdragen aan duurzame omgang met de omgeving.
Financiële gevolgen:
Het amendement vraagt om een eenmalige uitgave van € 25.000 uit de Algemene Reserve. Er wordt geen verdere dekking of financiële impact op lange termijn besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Lânskipsbiografyen Underwiis Frysk Historysk besef Lesmateriaal Primêr ûnderwiis Fuortset ûnderwiis Algemiene Reserve Kurrikulum LeefberensVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van de motie is "Subsydzje-amtner". De motie roept op tot het creëren van een nieuwe functie binnen de gemeente Noardeast-Fryslân om de beschikbare subsidiemogelijkheden beter onder de aandacht te brengen van bedrijven, instellingen en particulieren. Het doel is om de benutting van subsidies te verbeteren door ondersteuning te bieden bij aanvragen en door het ontwikkelen van informatiemateriaal. De kosten voor deze functie worden eenmalig gedekt uit de Algemene Reserve en opgenomen in de begroting van 2024. Na twee jaar volgt een evaluatie om te bepalen of de functie permanent moet worden.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het beschrijft de noodzaak, de voorgestelde oplossing, de financiering en de evaluatie na twee jaar. Echter, details over de exacte kosten en de specifieke taken van de nieuwe functie(s) ontbreken.
Rol van de raad:
De raad speelt een beslissende rol door de motie goed te keuren en daarmee het college op te roepen de voorgestelde maatregelen uit te voeren. De raad moet ook toezicht houden op de voortgang en de evaluatie na twee jaar.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het creëren van een nieuwe functie voor subsidiecoördinatie de beste manier is om de benutting van subsidies te verbeteren. Er moet ook worden overwogen of de kosten gerechtvaardigd zijn en of de functie na twee jaar permanent moet worden.
SMART en inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en tijdgebonden (twee jaar), maar mist meetbare doelen en concrete resultaten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van gedetailleerde kosten en taken kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de motie aan te nemen, wat betekent dat het college wordt opgeroepen de voorgestelde maatregelen uit te voeren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van inwoners of belanghebbenden wordt vormgegeven, behalve dat er informatiemateriaal wordt ontwikkeld om hen te informeren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel, hoewel subsidies vaak gericht kunnen zijn op duurzame initiatieven.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten de kosten voor de nieuwe functie(s), die eenmalig worden gedekt uit de Algemene Reserve en opgenomen in de begroting van 2024. Er is geen specifieke kostenraming gegeven, wat een punt van aandacht kan zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Subsydzje-amtner Subsydzjemooglikheden Algemiene Reserve Einevaluaasje Doelgroepen Oanfraach Ynwenners Begrutting 2024 Interreg FlyersVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van de motie is "Ynvestearringsbudzjet Sionsberg." De motie verzoekt de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om een eenmalige bijdrage van € 45.812 beschikbaar te stellen uit de Algemene Reserve voor de vervanging van verouderde apparatuur in het ziekenhuis Sionsberg. Dit bedrag komt overeen met € 1 per inwoner van de gemeente. Het ziekenhuis is van groot maatschappelijk belang voor de regio, maar heeft door een faillissement in het verleden geen financiële reserves. De bijdrage wordt gedaan in samenwerking met verschillende stichtingen, waaronder het Steunfonds Noardeast-Fryslân.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig, maar mist specifieke details over de exacte apparatuur die vervangen moet worden en de totale kosten van de vervanging. Ook ontbreekt een tijdlijn voor de uitvoering.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over het al dan niet toekennen van de eenmalige financiële bijdrage aan Sionsberg en het vrijmaken van middelen uit de Algemene Reserve.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze de financiële steun aan Sionsberg willen verlenen, gezien het belang van het ziekenhuis voor de regio en de financiële situatie van de gemeente.
SMART en inconsequenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en meetbaar in termen van het bedrag, maar mist een tijdsgebonden plan en specifieke doelen voor de uitkomst van de investering.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde financiële bijdrage goedkeuren en de middelen uit de Algemene Reserve vrijmaken.
Participatie:
De motie vermeldt samenwerking met stichtingen zoals het Steunfonds Noardeast-Fryslân, maar geeft geen details over bredere participatie van andere belanghebbenden of inwoners.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kan relevant zijn bij de keuze van nieuwe apparatuur.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn een eenmalige uitgave van € 45.812 uit de Algemene Reserve. Er wordt niet aangegeven hoe dit bedrag verder gedekt wordt, behalve dat het uit de reserve komt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sionsberg Ynvestearringsbudzjet Algemiene Reserve Apparatuur Steunfonds Noardeast-Fryslân Ienmalige bydrage Fallisemint Kadernota Maatskiplik belang Ynwenner oantalVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De motie heeft als titel "Aanplant vruchtdragende bomen". Het voorstel roept op tot het integreren van de aanplant van vruchtdragende bomen, zoals appel- en perenbomen, in het gemeentelijk beleid. Dit initiatief is bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen, de aantrekkelijkheid van de gemeente te vergroten en als educatief materiaal te dienen. De motie benadrukt het belang van biodiversiteitsherstel voor de gezondheid en het welzijn van burgers en dieren en vraagt het college om de raad te informeren over de mogelijkheden en voortgang.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt maar duidelijk in zijn doelstellingen. Het geeft een duidelijke richting aan het college om vruchtdragende bomen te integreren in het beleid. Echter, het mist specifieke details over de uitvoering, zoals locaties, budgetten of tijdlijnen.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze geeft richting aan het beleid door het aannemen van de motie en verwacht van het college dat het de mogelijkheden onderzoekt en de raad hierover informeert.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het vergroenen van de gemeente met vruchtdragende bomen prioriteit krijgt binnen het biodiversiteitsbeleid. Dit kan invloed hebben op andere beleidsgebieden en budgetten.
SMART en inconsequenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in het doel (aanplant van vruchtdragende bomen) maar mist meetbare doelen, een tijdsbestek en concrete stappen voor uitvoering.
Besluit van de raad:
De raad heeft de motie aangenomen, wat betekent dat het college nu de opdracht heeft om de mogelijkheden te onderzoeken en de raad hierover te informeren.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van aanplant of beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in deze motie, aangezien het planten van bomen bijdraagt aan klimaatmaatregelen en biodiversiteitsherstel.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen specifieke informatie over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit zou een aandachtspunt moeten zijn bij de verdere uitwerking door het college.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Biodiversiteit Vruchtdragende bomen Klimaatmaatregel Appelbomen Perenbomen Gezondheid Welzijn Aantrekkelijkheid Lesmateriaal VergroenenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Art. 48 RvO naar aanleiding van agendapunt nr. 9 in de raadsvergadering van 13 juli 2023 - Gedenkbos
Samenvatting: De motie verzoekt het college van de gemeente Noardeast-Fryslân om een plan te ontwikkelen voor de realisatie van een gedenkbos. Dit bos biedt inwoners een plek in de natuur om belangrijke levensgebeurtenissen te gedenken door het planten van bomen. Het initiatief speelt in op de vraag vanuit de samenleving en draagt bij aan bewustwording rondom klimaatverandering en duurzaamheid. Het plan moet advies bevatten over beheer, boomkeuze, kosteninschatting en evaluatie na tien jaar. De motie is aangenomen met een meerderheid van stemmen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat duidelijke verzoeken aan het college, zoals het ontwikkelen van een plan en het geven van advies over beheer en kosten. Echter, specifieke details over de locatie en de exacte uitvoering ontbreken nog en moeten in het plan worden uitgewerkt.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om het college te verzoeken een plan te ontwikkelen en om geïnformeerd te worden over de voortgang en resultaten. De raad heeft de motie aangenomen en zal toezien op de uitvoering ervan.
Politieke keuzes
De politieke keuzes betreffen de prioritering van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. De raad moet beslissen of het gedenkbos een prioriteit is en hoe het past binnen bredere beleidsdoelen, zoals klimaatverandering en burgerparticipatie.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en meetbaar in termen van het verzoek om een plan en evaluatie na tien jaar. Het is echter minder specifiek over de tijdlijn voor de ontwikkeling van het plan en de implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar verdere specificatie is nodig.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het college te verzoeken het plan te ontwikkelen en de voortgang te monitoren. De motie is al aangenomen, dus de focus ligt nu op de uitvoering.
Participatie
Het voorstel impliceert participatie door de gemeenschap, aangezien het gedenkbos breed gedragen wordt en laagdrempelig is voor inwoners. Er is echter geen gedetailleerd plan voor participatieprocessen opgenomen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het planten van bomen bijdraagt aan klimaatbewustzijn en milieubehoud.
Financiële Gevolgen
De motie vraagt om een inschatting van de kosten voor het aanwijzen en gereedmaken van het gebied, evenals de kosten voor het planten van bomen. Er is echter geen specifieke informatie over hoe deze kosten gedekt zullen worden, wat een belangrijk aspect is dat in het plan moet worden uitgewerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gedenkbos Klimaatverandering Duurzaamheid Westergeast Geboortebos Samenleving Aanplant Beheer Onderhoud EvaluatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Monument voor stilgeboren kinderen." De motie stelt voor om een herdenkingsplek te creëren op een gemeentelijke begraafplaats in Noardeast-Fryslân voor stilgeboren kinderen. Dit initiatief erkent de emotionele impact van het verlies van een kind tijdens de zwangerschap en biedt ouders een plek om hun kind te herdenken. Het college wordt verzocht om de mogelijkheden en kosten voor een dergelijk monument te onderzoeken en de raad hierover te informeren.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is volledig in de zin dat het duidelijk de aanleiding, overwegingen en het verzoek aan het college beschrijft. Het biedt echter geen gedetailleerd plan of tijdlijn voor de uitvoering.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en besluitvormende rol door de motie in te dienen en goed te keuren. Het is aan het college om de uitvoering te onderzoeken en de raad te informeren over de voortgang.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het creëren van een herdenkingsplek voor stilgeboren kinderen prioriteit heeft en hoe dit past binnen de bredere gemeentelijke agenda en budgettaire beperkingen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke tijdlijn of meetbare doelen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou baat hebben bij meer concrete details.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het college te verzoeken de mogelijkheden en kosten voor het monument te onderzoeken en hen hierover te informeren.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van ouders of andere belanghebbenden in het proces, wat een gemiste kans kan zijn voor bredere betrokkenheid en draagvlak.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kan relevant zijn bij de keuze van materialen en de locatie van het monument.
Financiële gevolgen:
De motie vraagt het college om de kosten in kaart te brengen, maar geeft geen indicatie van de verwachte financiële impact of hoe deze gedekt zou kunnen worden. Dit zal afhangen van het onderzoek dat het college uitvoert.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Monument Stilgeboren kinderen Herdenken Zwangerschap Ouders Gedenkmonument Vlinderrotsen Begraafplaats Erkenning ImpactVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie draagt de titel "Openstelling toiletgebouwen" en is ingediend naar aanleiding van agendapunt nr. 9 in de raadsvergadering van 13 juli 2023. De motie verzoekt het college om de toiletgebouwen Woudpoort en Watergeus jaarrond open te stellen en deze aan te melden bij de Hoge Nood app. Dit is bedoeld om de toegankelijkheid voor buikpatiënten, ouderen en gezinnen met jonge kinderen te verbeteren, aangezien toegankelijke toiletten bijdragen aan een gastvrije winkelstraat.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het adresseren van het probleem en het voorstellen van concrete acties. Echter, het mist gedetailleerde informatie over de financiële implicaties en hoe deze gedekt zullen worden.
Rol van de raad:
De raad speelt een beslissende rol door de motie aan te nemen en het college te verzoeken de voorgestelde acties uit te voeren. De raad moet ook toezicht houden op de uitvoering en de resultaten evalueren.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de motie, die de toegankelijkheid en gastvrijheid van de gemeente kan verbeteren, en het afwijzen ervan, mogelijk vanwege financiële of praktische bezwaren.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar in termen van de acties die moeten worden ondernomen (openstelling en aanmelding bij de app). Het is echter minder specifiek over de tijdlijn voor implementatie en de evaluatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is onduidelijk.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de motie aan te nemen of af te wijzen. In dit geval is de motie aangenomen.
Participatie:
De motie zelf zegt weinig over participatie van burgers of belanghebbenden in het proces, behalve dat het de toegankelijkheid voor bepaalde groepen wil verbeteren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in deze motie, hoewel verbeterde toegankelijkheid indirect kan bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
De motie vermeldt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zullen worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt dat verder moet worden uitgewerkt door het college.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Toiletgebouwen Toeristenseizoen Buikpatiënten Toegankelijkheid Ouderen Gezinnen Havenbeleid Hoge Nood app Gastvrije winkelstraat StemmingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie draagt de titel "Voorrangsregels binnen de bebouwde kom". Het doel is om de verkeersveiligheid te verbeteren door eenduidige voorrangsregels binnen de bebouwde kom van de gemeente Noardeast-Fryslân te creëren. De huidige regels zijn onduidelijk en inconsistent, vooral voor fietsers bij rotondes. De motie verzoekt het college om samen met andere Friese gemeenten een uniform beleid te ontwikkelen dat rekening houdt met de positie van fietsers en de raad hierover te informeren.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het identificeren van het probleem en het voorstellen van een oplossing. Het bevat echter geen specifieke tijdslijnen of gedetailleerde stappen voor de uitvoering.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze heeft de motie aangenomen en verwacht dat het college actie onderneemt en terugkoppeling geeft over de voortgang.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige situatie of het streven naar uniformiteit in voorrangsregels, wat mogelijk compromissen vereist met andere gemeenten.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het mist specifieke meetbare doelen en een tijdsbestek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering is afhankelijk van samenwerking met andere gemeenten.
Besluit van de raad:
De raad heeft de motie aangenomen, wat betekent dat het college nu moet handelen volgens de verzoeken in de motie.
Participatie:
De motie vermeldt geen directe participatie van inwoners of andere belanghebbenden, maar impliceert wel overleg met andere gemeenten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het verbeteren van de verkeersveiligheid en het bevorderen van fietsen kunnen indirect bijdragen aan duurzame mobiliteit.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt geen financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de verdere uitwerking door het college.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Voorrangsregels Bebouwde kom Fietsers Rotondes Verkeersveiligheid Friese gemeenten Eenduidig beleid Inwoners Toeristen VerkeerVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Woonhofjes
Samenvatting: De motie, ingediend tijdens de raadsvergadering van 13 juli 2023, richt zich op de ontwikkeling van woonhofjes en andere kleinschalige woon-zorgvormen voor ouderen in de gemeente Noardeast-Fryslân. Gezien de vergrijzing en de toenemende vraag naar thuiszorg, wordt het college opgedragen om de mogelijkheden voor dergelijke woonvormen te onderzoeken. Dit moet gebeuren in samenwerking met woningcorporaties en zorgorganisaties, en met aandacht voor burgerinitiatieven. De motie benadrukt de noodzaak van beschutte woonvormen die bijdragen aan wonen, welzijn, zorg en veiligheid voor kwetsbare ouderen.
Oordeel over de Volledigheid
De motie is redelijk volledig in het identificeren van de problemen en het voorstellen van een richting voor mogelijke oplossingen. Echter, specifieke details over de uitvoering en tijdlijnen ontbreken, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de Raad
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze geeft het college de opdracht om onderzoek te doen en de raad hierover te informeren. De raad moet ook toezien op de voortgang en resultaten van deze opdracht.
Politieke Keuzes
De politieke keuzes betreffen de prioritering van middelen en aandacht voor ouderenhuisvesting, de mate van samenwerking met externe partijen zoals woningcorporaties en zorgorganisaties, en de ondersteuning van burgerinitiatieven.
SMART Analyse en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in zijn doelstelling, maar mist meetbare criteria, concrete tijdlijnen en een duidelijk plan voor realisatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de vaagheid kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het college de opdracht te geven om de mogelijkheden voor woonhofjes te onderzoeken en hierover te rapporteren.
Participatie
De motie erkent het belang van burgerinitiatieven en stelt dat deze serieus begeleid moeten worden, wat wijst op een participatieve benadering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn in de context van het bouwen van nieuwe woonvormen en het verbeteren van bestaande woningen.
Financiële Gevolgen
De motie specificeert geen directe financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het onderzoek naar woonhofjes kan echter implicaties hebben voor toekomstige budgetten, afhankelijk van de uitkomsten en aanbevelingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woonhofjes Ouderenzorg Zelfredzaamheid Mantelzorg Seniorenwoningen Woningmarkt Burgerinitiatieven Zorgorganisaties Vergrijzing Beschutte woonvormenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Kadernota 2024-2027". Het voorstel schetst het financieel perspectief van de gemeente Noardeast-Fryslân voor de jaren 2024 tot en met 2027. Het document laat zien dat er in de eerste jaren een overschot is, maar dat er vanaf 2026 een tekort dreigt als het Rijksbeleid onveranderd blijft. De nota stelt voor om het Ontwikkelfonds aan te vullen met €10 miljoen vanuit de Algemene reserve om toekomstige regionale ontwikkelingen te ondersteunen. Daarnaast worden er amendementen voorgesteld voor onderwijs en zichtbaarheid van het Fries.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, met een gedetailleerd financieel overzicht en duidelijke argumenten voor de voorgestelde maatregelen. Er zijn echter enkele onzekerheden, zoals de effecten van de Omgevingswet en inflatie, die nog gemonitord moeten worden.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de Kadernota vast te stellen en te beslissen over de aanvulling van het Ontwikkelfonds. De raad moet ook de amendementen goedkeuren die extra financiering voor onderwijs en het Fries voorstellen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de prioritering van financiële middelen, zoals het aanvullen van het Ontwikkelfonds en het toewijzen van middelen voor onderwijs en culturele zichtbaarheid. Er moet ook een afweging worden gemaakt over hoe om te gaan met de verwachte tekorten vanaf 2026.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het concrete bedragen en tijdsperiodes noemt. Echter, de onzekerheden rond de Omgevingswet en inflatie maken het minder specifiek en meetbaar.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de Kadernota 2024-2027 vast te stellen, inclusief de voorgestelde amendementen, en om het Ontwikkelfonds aan te vullen met €10 miljoen.
Participatie:
Er is beperkte informatie over participatie. Er wordt een persbericht verstuurd, maar er is geen verdere participatie van burgers of andere belanghebbenden vermeld.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële gevolgen, met name door de aanvulling van het Ontwikkelfonds met €10 miljoen. Dit wordt gedekt vanuit de Algemene reserve. Er zijn ook kleinere financiële toewijzingen voor onderwijs en culturele zichtbaarheid. De financiële risico's door inflatie en de Omgevingswet worden erkend, maar niet volledig gekwantificeerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2024-2027 Ontwikkelfonds Algemene reserve Financieel perspectief Rijksbeleid Omgevingswet Inflatie Begroting Autonome ontwikkelingen Beïnvloedbare financiële ontwikkelingenVerfijning van de zoekopdracht:
J. Kramer - Burgemeester
L.j. Jouta
L.j. Jouta
J. Kramer - Burgemeester
M. vd Meij-Baron - S!N
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
Fractie Tien
J. Kramer - Burgemeester
Fractie Tien
J. Kramer - Burgemeester
J.d. De Vries
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J.d. De Vries
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J.d. De Vries
J. Kramer - Burgemeester
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J.d. De Vries
J. Kramer - Burgemeester
J.d. De Vries
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
L.j. Jouta
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
L.j. Jouta
J. Kramer - Burgemeester
M. vd Meij-Baron - S!N
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
M. vd Meij-Baron - S!N
J. Kramer - Burgemeester
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
M. vd Meij-Baron - S!N
J. Kramer - Burgemeester
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
Fractie Tien
J. Kramer - Burgemeester
J.d. De Vries
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
J.d. De Vries
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
L.j. Jouta
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
L.j. Jouta
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
01:30:58 - 01:42:54 - 02:00:39 - 02:10:12 - 02:19:27 - 02:19:56 - 02:30:22 - 02:38:16 - 02:38:51 - 02:48:29 - 02:54:07 - 02:54:32 - 02:55:03 - 03:10:21 - 03:24:03 - 03:25:13 - 03:26:00 - 03:26:44 - 03:28:50 - 03:34:50 - 03:37:58 - 03:38:47 - 03:38:51 - 03:39:18 - 03:40:49 - 03:46:47 - 03:49:55 - 03:51:08 - 03:57:27 - 04:01:41 - 04:03:33 - 04:10:21 - 04:12:14 - 04:12:55 - 04:14:57 - 04:21:23 - 04:24:53 - 04:30:56 - 04:31:01 - 04:31:05 - 04:31:53 - 04:33:17 - 04:33:39 - 04:34:41 - 04:36:46 - 04:38:28 - 04:40:15 - 04:42:25 - 04:46:01 - 04:46:54 - 04:52:58