19-10-2023 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 3 Meidielings
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
Agendapunt 4 Fêststelle beslutelist It Beslút 5 oktober 2023
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 5 Advies aanwijzing lokale omroep
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een positief advies aan het Commissariaat van de Media voor de hernieuwde aanwijzing van stichting Streekomroep Noordoost-Friesland (RTV NOF) als lokale publieke media-instelling. De aanvraag is ingediend voor de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel. De gemeenteraad moet beoordelen of RTV NOF voldoet aan de eisen van de Mediawet 2008, waaronder het zijn van een rechtspersoon, het hebben van een divers media-aanbod dat voldoet aan lokale maatschappelijke behoeften, en een representatief samengesteld programmabeleidbepalend orgaan (Pbo). De raad concludeert dat aan alle eisen is voldaan en brengt een positief advies uit. Er zijn geen financiële wijzigingen of risico's gemeld. Na goedkeuring door de raad wordt het besluit naar het Commissariaat gestuurd voor verdere besluitvorming.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân behellet in posityf advys oan it Kommissariaat fan de Media foar de hernijde oanwizing fan stichting Streekomroep Noordoost-Friesland (RTV NOF) as lokale publike media-ynstelling. De oanfraach is yntsjinne foar de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel. De gemeenteried moat beoardielje oft RTV NOF foldocht oan de easken fan de Mediawet 2008, wêrûnder it wêzen fan in rjochtspersoan, it hawwen fan in divers media-oanbod dat foldocht oan lokale maatskiplike behoeften, en in representatyf gearstalde programmabeleidbepalend orgaan (Pbo). De ried konkludearret dat oan alle easken foldien is en bringt in posityf advys út. Der binne gjin finansjele feroaringen of riziko's melde. Nei goedkarring troch de ried wurdt it beslút nei it Kommissariaat stjoerd foar fierdere beslútvorming.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft een adviesaanvraag aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om een positief advies uit te brengen aan het Commissariaat van de Media voor de hernieuwde aanwijzing van de stichting Streekomroep Noordoost-Friesland (RTV NOF) als lokale publieke media-instelling. RTV NOF voldoet aan de eisen van de Mediawet 2008 en verzorgt een divers media-aanbod dat aansluit bij de maatschappelijke behoeften van de lokale bevolking in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is volledig en bevat alle benodigde informatie om een weloverwogen besluit te nemen. Het beschrijft de wettelijke vereisten, de samenstelling van het programmabeleidbepalende orgaan (Pbo), en de afstemming met andere betrokken gemeenten.
Rol van de raad:
De raad moet een gemotiveerd advies uitbrengen aan het Commissariaat van de Media over de aanvraag van RTV NOF. Dit advies is noodzakelijk voordat het Commissariaat een beslissing kan nemen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij het advies positief of negatief uitbrengt, gebaseerd op de naleving van de wettelijke eisen door RTV NOF. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de prioriteiten van de raad met betrekking tot lokale media en gemeenschapszin.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) in de zin dat het duidelijke doelen en criteria stelt voor de beoordeling van de aanvraag. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om een positief advies uit te brengen aan het Commissariaat van de Media, zoals voorgesteld.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er afstemming is geweest met de betrokken gemeenten, wat wijst op een zekere mate van participatie en samenwerking.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op de hernieuwde aanwijzing van een lokale omroep.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt tot de basisbekostiging van de lokale omroep, die in 2023 € 29.183 bedraagt. Er wordt geen wijziging in de begroting voorgesteld, en de bekostiging is wettelijk geregeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Streekomroep Noordoost-Friesland (RTV NOF) Mediawet 2008 Commissariaat van de Media Lokale omroep Media-aanbod Programmabeleidbepalend orgaan (Pbo) Maatschappelijke behoeften Vrijwilligers Bekostiging Beleidsplan RTV NOF 2023-2025Verfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 6 Collegeverklaring voor de financiële rechtmatigheid
Gemeente Noardeast-Fryslân zet in op financiële transparantie
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 19 oktober 2023 een belangrijke stap gezet richting meer financiële transparantie. Met de invoering van een collegeverklaring voor financiële rechtmatigheid vanaf de jaarrekening 2023, wil de gemeente de controlerende rol van de raad versterken en de communicatie verbeteren.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân, besproken op 19 oktober 2023, betreft de invoering van een collegeverklaring voor de financiële rechtmatigheid vanaf de jaarrekening 2023. Het voorstel omvat het vaststellen van een verantwoordingsgrens van 1% en een rapporteringsgrens van 0,1% van de totale lasten. Deze grenzen zijn bedoeld om de gemeenteraad beter te informeren over financiële afwijkingen en om de controlerende rol van de raad te versterken. Daarnaast worden de aangepaste "Financiële verordening Noardeast-Fryslân 2023" en "Controleverordening Noardeast-Fryslân 2023" met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 in werking gesteld. Het doel van deze veranderingen is om meer transparantie te creëren in de gemeentelijke jaarrekening en de communicatie tussen de gemeenteraad en het college te verbeteren. De aanpassingen zijn noodzakelijk vanwege de wettelijke invoering van de collegeverklaring voor financiële rechtmatigheid.
Gemeente Noardeast-Fryslân set yn op finansjele trochsichtigens.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 19 oktober 2023 in wichtige stap set nei mear finansjele trochsichtichheid. Mei de ynfiering fan in kolleezjeferklearring foar finansjele rjochtfeardigens fanôf de jierrekken 2023, wol de gemeente de kontrolearjende rol fan de ried fersterkje en de kommunikaasje ferbetterje.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân, besprutsen op 19 oktober 2023, hat te krijen mei de ynfiering fan in kolleezjeferklearring foar de finansjele rjochtmjittichheid fanôf de jierrekken 2023. It foarstel behellet it fêststellen fan in ferklearringsgrins fan 1% en in rapportearingsgrins fan 0,1% fan de totale lêsten. Dizze grinsen binne bedoeld om de gemeenteried better te ynformearjen oer finansjele ôfwikingen en om de kontrolearjende rol fan de ried te fersterkjen. Dêrneist wurde de oanpaste "Finansjele feroardening Noardeast-Fryslân 2023" en "Kontroleferoardening Noardeast-Fryslân 2023" mei weromwurkjende krêft fanôf 1 jannewaris 2023 yn wurking steld. It doel fan dizze feroaringen is om mear trochsicht te skeppen yn de gemeentlike jierrekken en de kommunikaasje tusken de gemeenteried en it kolleezje te ferbetterjen. De oanpassingen binne needsaaklik fanwege de wetlike ynfiering fan de kolleezjeferklearring foar finansjele rjochtmjittichheid.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Collegeverklaring voor de financiële rechtmatigheid" van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het voorstel stelt voor om de verantwoordingsgrens voor financiële rechtmatigheid vanaf de jaarrekening 2023 op 1% van de totale lasten te bepalen en de rapporteringsgrens op 0,1%. Dit moet de gemeenteraad in staat stellen om beter toezicht te houden op de financiële rechtmatigheid. Daarnaast worden de financiële en controleverordeningen aangepast om deze veranderingen te weerspiegelen, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Het doel is om meer transparantie en een beter gesprek tussen de gemeenteraad en het college te bevorderen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijke richtlijnen en grenzen stelt voor de financiële rechtmatigheid en de bijbehorende verordeningen aanpast. Het bevat ook een toelichting op de noodzaak van deze wijzigingen en de wettelijke context.
Rol van de Raad:
De raad heeft een controlerende rol en moet de voorgestelde verantwoordings- en rapportagegrenzen vaststellen. De raad moet ook de aangepaste financiële en controleverordeningen goedkeuren.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de hoogte van de verantwoordings- en rapportagegrenzen en de mate van detail waarop het college zich moet verantwoorden. Dit kan invloed hebben op de transparantie en de controleerbaarheid van de gemeentelijke financiën.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden, maar de haalbaarheid en relevantie zijn afhankelijk van de uitvoering en toekomstige wijzigingen in de wetgeving. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er wordt wel opgemerkt dat verdere aanpassingen mogelijk zijn.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde verantwoordings- en rapportagegrenzen vast te stellen en de aangepaste verordeningen goed te keuren.
Participatie:
Er is geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden vermeld in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële rechtmatigheid en verordeningen.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen vermeld, aangezien het voorstel zich richt op de verantwoording en rapportage van financiële rechtmatigheid.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Financiële rechtmatigheid Collegeverklaring Verantwoordingsgrens Rapportagegrens Jaarrekening Financiële verordening Controleverordening Rechtmatigheidsverantwoording Beheershandelingen TransparantieVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 7 Subsidieverzoek herstel vloer Bonifatiuskapel
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een eenmalige subsidie van € 35.000,- voor het herstel van de vloer en fundering van de Bonifatiuskapel in Dokkum. Deze bijdrage is nodig om het rijksmonumentale complex veilig te houden voor grote evenementen, aangezien de huidige betonvloer niet voldoet aan de hedendaagse bouwnormen en betonrot vertoont. De totale kosten voor de restauratie bedragen € 270.688,-, waarvan al een deel is gedekt door bijdragen van de provincie, het Rijk, het Bisdom Groningen-Leeuwarden en de RK Parochie Pax Christi. Het resterende tekort van € 80.000,- wordt deels gedekt door de gemeentelijke bijdrage, die uit de Algemene Reserve komt. De kapel is van groot belang voor de gemeenschap vanwege zijn cultuurhistorische waarde en capaciteit als evenementenlocatie. Ondanks dat het eigendom is van een kerkelijke organisatie, wordt het gezien als een multifunctioneel gebouw, waardoor de subsidie gerechtvaardigd is. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal een subsidiebeschikking worden verstuurd.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân behellet in ienmalige subsydzje fan € 35.000,- foar it herstel fan de flier en fûndemint fan de Bonifatiuskapel yn Dokkum. Dizze bydrage is nedich om it ryksmonumintale kompleks feilich te hâlden foar grutte eveneminten, om't de hjoeddeiske betonflier net foldocht oan de bounormen fan hjoed en betonrot fertoant. De totale kosten foar de restauraasje binne € 270.688,-, dêr't al in part fan dekt is troch bydragen fan de provinsje, it Ryk, it Bistdom Grins-Ljouwert en de RK Parochy Pax Christi. It resterende tekoart fan € 80.000,- wurdt dielwurk dekt troch de gemeentlike bydrage, dy't út de Algemiene Reserve komt. De kapel is fan grut belang foar de mienskip fanwege syn kultuerhistoaryske wearde en kapasiteit as evenemintenlokaasje. Ûndanks dat it eigendom is fan in tsjerkeorganisaasje, wurdt it sjoen as in multifunksjoneel gebou, wêrtroch't de subsydzje rjochtfeardige is. Nei goedkarring troch de gemeenteried sil in subsydzjebeskikking ferstjoerd wurde.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft een subsidieaanvraag voor het herstel van de vloer en fundering van de Bonifatiuskapel in Dokkum. De gemeente Noardeast-Fryslân wordt gevraagd om een eenmalige bijdrage van € 35.000,- vanuit de Algemene Reserve om de kapel, een rijksmonument, te behouden voor grootschalige evenementen. De kapel heeft cultuurhistorische waarde en biedt plaats aan 1500 toeschouwers. De totale kosten van de restauratie bedragen € 270.688,-, waarvan een deel al is gedekt door andere subsidies en bijdragen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het bevat een duidelijke financiële onderbouwing, argumenten voor de noodzaak van de subsidie en een overzicht van de reeds toegekende fondsen.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen over de toekenning van de gevraagde subsidie en de bijbehorende begrotingswijziging. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de financiële bijdrage vanuit de Algemene Reserve.
Politieke Keuzes:
De raad moet afwegen of het behoud van de Bonifatiuskapel als evenementenlocatie de investering rechtvaardigt, gezien de cultuurhistorische waarde en de maatschappelijke functie van de kapel.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden, maar mist concrete doelen voor de lange termijn impact. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitzondering op de subsidieverordening voor kerkelijke gebouwen kan discussie oproepen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om al dan niet akkoord te gaan met de eenmalige subsidie van € 35.000,- en de bijbehorende begrotingswijziging.
Participatie:
Er is geen specifieke informatie over participatieprocessen opgenomen in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het behoud van een historisch gebouw kan als duurzaam worden beschouwd in termen van cultureel erfgoedbehoud.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn duidelijk uiteengezet. De bijdrage van € 35.000,- wordt gedekt uit de Algemene Reserve, die na toekenning nog ruim voldoende middelen overhoudt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bonifatiuskapel Subsidie Herstel Vloer Fundering Rijksmonument Evenementen Cultuurhistorische waarde Betonrot Algemene ReserveVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 8 Begrotingswijziging 2024 FUMO
Gemeente Noardeast-Fryslân Debatteert over Forse Stijging Bijdrage FUMO
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft gedebatteerd over een voorgestelde begrotingswijziging voor 2024 van de FUMO, de uitvoeringsdienst voor milieu en omgeving. De wijziging is noodzakelijk vanwege de invoering van de Omgevingswet en leidt tot een stijging van de deelnemersbijdrage met 19,4%. De raad bespreekt de impact en de noodzaak van deze verhoging.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân stond de begrotingswijziging van de FUMO centraal. De wijziging is noodzakelijk door de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024, wat leidt tot een stijging van de deelnemersbijdrage met € 229.076. De raad werd gevraagd om kennis te nemen van deze wijziging en de aanvullende bijdragen op te nemen in de begroting van 2024.De discussie opende met een toelichting op de noodzaak van de wijziging. "Het is heel simpel," stelde een raadslid, "als er een wettelijke taak bijkomt, dan kost dat meer." Het CDA gaf aan te kunnen instemmen met het voorstel, maar benadrukte het belang van een optimale samenwerking tussen de gemeente en de FUMO.
Mevrouw Schoorstra van de Staalfractie benadrukte het belang van de FUMO voor de bescherming van de leefomgeving. "De FUMO neemt een groot deel van de milieutaken van de gemeente over, maar dat betekent niet dat we niet kritisch mogen zijn," zei ze. Ze pleitte voor een terughoudendheid bij het inhuren van extra personeel, gezien de onzekerheden rondom de Omgevingswet.
Gemeentebelangen uitte zorgen over de groei van de FUMO. "Toen de FUMO werd opgericht, werd al gewaarschuwd dat het een log orgaan zou kunnen worden," herinnerde mevrouw Van Middlem zich. Ze sprak haar steun uit voor de zienswijze van het college, dat kritisch kijkt naar de kosten en de noodzaak van extra personeel.
De heer De Jager van de ChristenUnie uitte zijn zorgen over de financiële impact op de gemeente. "Het is zorgelijk dat de FUMO meer taken krijgt zonder dat er voldoende financiële middelen tegenover staan," zei hij. Hij pleitte voor een besparingstraject binnen de FUMO.
De VVD en BVNL spraken hun steun uit voor de zienswijze van het college, maar benadrukten de noodzaak van een juiste inschatting van de personeelsbehoefte. "Het is jammer dat er nieuw personeel moet worden aangenomen omdat er geen ambtenaren willen overstappen," aldus de heer Vogelsang van BVNL.
Wethouder De Vries reageerde op de vragen en zorgen van de raadsleden. Hij benadrukte dat de FUMO de impact van de Omgevingswet nog onderzoekt en dat de gemeente kritisch blijft kijken naar de kosten. "We moeten goed monitoren hoe de taken worden overgedragen en zorgen voor een goede samenwerking," zei hij.
De raad stemde uiteindelijk in met het voorstel, maar benadrukte het belang van een kritische blik op de uitvoering en kosten van de FUMO. De uiteindelijke begrotingswijziging zal op 14 december 2023 door het algemeen bestuur van de FUMO worden vastgesteld.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een begrotingswijziging voor 2024 van de FUMO, noodzakelijk door de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. De wijziging leidt tot een stijging van de deelnemersbijdrage van de gemeente met € 229.076, wat neerkomt op een toename van 19,4%. De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van deze wijziging en de aanvullende structurele en incidentele bijdragen op te nemen in de primitieve begroting van 2024. Ook wordt voorgesteld een zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging, met aandacht voor het bijstellen van kengetallen en het terughoudend omgaan met het inhuren van tijdelijk personeel. De impact van de Omgevingswet is nog onzeker, en de FUMO heeft aannames gemaakt die mogelijk afwijken van de werkelijkheid. De uiteindelijke begrotingswijziging zal op 14 december 2023 door het algemeen bestuur van de FUMO worden vastgesteld.
Gemeente Noardeast-Fryslân Debattearret oer Grutte Stiging Bydrage FUMO
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat diskusjearre oer in foarstelde begrotingswiziging foar 2024 fan de FUMO, de útfieringsdients foar miljeu en omjouwing. De wiziging is needsaaklik fanwege de ynfiering fan de Omjouwingswet en liedt ta in stiging fan de dielnimmersbydrage mei 19,4%. De ried besprekt de ynfloed en de needsaak fan dizze ferheging.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân stie de begrotingswiziging fan de FUMO sintraal. De wiziging is needsaaklik troch de ynfiering fan de Omgevingswet per 1 jannewaris 2024, wat liedt ta in stiging fan de dielnimmersbydrage mei € 229.076. De ried waard frege om kennis te nimmen fan dizze wiziging en de oanfoljende bydragen op te nimmen yn de begroting fan 2024.De diskusje iepene mei in taheakking op de needsaak fan de wiziging. "It is hiel simpel," stelde in riedslid, "as der in wetlikke taak bijkomt, dan kostet dat mear." It CDA joech oan te kinnen ynstimme mei it foarstel, mar benadrukke it belang fan in optimale gearwurking tusken de gemeente en de FUMO.
Frou Schoorstra fan de Staalfraksje benadrukke it belang fan de FUMO foar de beskerming fan de leefomjouwing. "De FUMO nimt in grut part fan de miljeutaken fan de gemeente oer, mar dat betsjut net dat we net kritysk wêze meie," sei se. Se pleite foar in terughâldenens by it ynhieren fan ekstra personiel, sjoen de ûnsekerheden om de Omgevingswet.
Gemeentebelangen útten soargen oer de groei fan de FUMO. "Doedestiids dat de FUMO oprjochte waard, waard al warskôge dat it in log orgaan wurde koe," herinnerde frou Van Middlem har. Se spruts har stipe út foar de sichtwize fan it kolleezje, dat kritysk sjocht nei de kosten en de needsaak fan ekstra personiel.
De hear De Jager fan de ChristenUnie útte syn soargen oer de finansjele ympakt op de gemeente. "It is soarchlik dat de FUMO mear taken krijt sûnder dat der genôch finansjele middels tsjinoer steane," sei er. Hy pleite foar in besparingstraject binnen de FUMO.
De VVD en BVNL sprutsen har stipe út foar de sichtwize fan it kolleezje, mar benadrukten de needsaak fan in rjochte ynskatting fan de personielsbehoefte. "It is jammer dat der nij personiel oannommen wurde moat omdat der gjin amtneren oerstappe wolle," sa sei de hear Vogelsang fan BVNL.
Wethâlder De Vries reagearre op de fragen en soargen fan de riedsleden. Hy benadrukke dat de FUMO de ympakt fan de Omgevingswet noch ûndersiket en dat de gemeente kritysk bliuwt sjen nei de kosten. "We moatte goed monitoren hoe't de taken oerdroegen wurde en soargje foar in goede gearwurking," sa sei er.
De ried stimde úteinlik yn mei it foarstel, mar benadrukten it belang fan in krityske blik op de útfiering en kosten fan de FUMO. De úteinlike begrotingswiziging sil op 14 desimber 2023 troch it algemien bestjoer fan de FUMO fêststeld wurde.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân behellet in begrotingswiziging foar 2024 fan de FUMO, nedich troch de ynfiering fan de Omgevingswet op 1 jannewaris 2024. De wiziging sil liede ta in stiging fan de dielnimmersbydrage fan de gemeente mei € 229.076, wat delkomt op in tastimming fan 19,4%. De ried wurdt frege om kennis te nimmen fan dizze wiziging en de oanfoljende struktuerle en ynsidintele bydragen op te nimmen yn de primitive begroting fan 2024. Ek wurdt foarsteld om in sjenwize yn te tsjinjen oer de begrotingswiziging, mei omtinken foar it bystelle fan kengetallen en it terughâldend omgean mei it ynhieren fan tydlik personiel. De ynfloed fan de Omgevingswet is noch ûnwis, en de FUMO hat oannames makke dy't mooglik ôfwike fan de werklikheid. De úteinlike begrotingswiziging sil fêststeld wurde op 14 desimber 2023 troch it algemien bestjoer fan de FUMO.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Begrotingswijziging 2024 FUMO" voor de gemeente Noardeast-Fryslân. Het doel is om de gemeenteraad te informeren over de wijzigingen in de begroting van de FUMO voor 2024, die noodzakelijk zijn vanwege de invoering van de Omgevingswet. De raad wordt gevraagd om een zienswijze in te dienen en de financiële bijdragen aan te passen in de gemeentelijke begroting. De wijzigingen zijn nodig om de extra taken en kosten die voortvloeien uit de Omgevingswet te dekken, waaronder een stijging van de deelnemersbijdrage met 19,4%.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke uitleg over de noodzaak van de begrotingswijziging en de financiële implicaties. Er zijn echter enkele punten van kritiek en suggesties voor aanpassingen, zoals de inzet van tijdelijk personeel en de functie van teamleider.
Rol van de raad:
De raad moet kennisnemen van de begrotingswijziging, de financiële bijdragen aanpassen in de gemeentelijke begroting en een zienswijze indienen. Dit is een belangrijke stap in het behartigen van de gemeentelijke belangen binnen de FUMO.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met de voorgestelde financiële bijdragen en of ze de zienswijze willen indienen. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de inzet van tijdelijk personeel en de noodzaak van een extra teamleider.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële bijdragen, maar er zijn vragen over de realistische inschatting van de personeelsbehoefte. De tijdsgebondenheid is duidelijk met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Er zijn enkele inconsequenties, zoals de hoge inschatting van tijdelijk personeel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de begrotingswijziging te accepteren, de financiële bijdragen aan te passen en de zienswijze in te dienen.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie van burgers of andere belanghebbenden in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn significant, met een stijging van de deelnemersbijdrage van € 229.076. Er is nog geen structurele compensatie vanuit het Rijk, maar de verwachting is dat deze zal komen. De kosten worden voorlopig gedekt door aanpassingen in de gemeentelijke begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingswet FUMO Begrotingswijziging 2024 Deelnemersbijdrage Structurele bijdrage Incidentele bijdrage VTH-taken Formatie Kengetallen Tijdelijk personeelVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
M. van der Staal - S!N
J.g. Kramer
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
A.A. Buwalda - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.d. De Vries
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.J. Schoorstra - CDA Noardeast-Fryslân
M. van der Staal - S!N
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
K. de Jager - ChristenUnie Noardeast-Fryslân
A.A. Buwalda - FNP Noardeast-Fryslân
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J.d. De Vries -
Agendapunt 8.a Motie vreemd - van wanhoop Woodbrookers // Moasje frjemd - fan fertrouwen JHF (Jeugdhulp Friesland)
Vertrouwen in Jeugdhulp Friesland: Gemeenteraad Noardeast-Fryslân neemt unanieme motie aan
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem een motie aangenomen om het vertrouwen in Jeugdhulp Friesland (JHF) te herstellen. Dit besluit volgt op ernstige misstanden bij een locatie voor complexe jeugdzorg, wat het vertrouwen van betrokkenen heeft geschaad. De raad roept het college op om in gesprek te gaan met JHF en de raad hierover te informeren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 19 oktober 2023 werd de motie om het vertrouwen in Jeugdhulp Friesland te herstellen, unaniem aangenomen. De aanleiding voor deze motie waren ernstige misstanden bij een locatie voor complexe jeugdzorg van een gecontracteerde partij. Ondanks de problemen biedt Jeugdhulp Friesland zorg aan ongeveer 2700 jongeren in de provincie.De discussie in de raad was levendig. De heer Kooistra van het CDA benadrukte het belang van de motie: "We moeten zorgen dat het onderwerp niet van de agenda gaat en bespreekbaar blijft." Hij wees erop dat de Raad van Leeuwarden, als centrumgemeente, al eerder het vertrouwen in het bestuur van Jeugdhulp Friesland had opgezegd. "Wie zijn wij dan om hier tegen te zijn?" voegde hij eraan toe.
Mevrouw van der Staaij van Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân vond de motie te zwart-wit en pleitte voor een constructieve benadering. "Het is heel goed om je te realiseren wat onze rol hierin is," zei ze. Ze benadrukte dat de inspectie vertrouwen heeft in de verbeteracties van Jeugdhulp Friesland en dat de organisatie niet onder verscherpt toezicht staat.
De ChristenUnie sprak haar steun uit voor de motie, maar benadrukte ook de noodzaak van een constructieve houding. "Wat er gebeurd is, mag nooit meer gebeuren," aldus mevrouw Bellinga. Ze riep op tot een stabiele en betrouwbare vertrouwensrelatie met Jeugdhulp Friesland.
De wethouder, de heer De Vries, verzekerde de raad dat er al stappen zijn ondernomen om de situatie te verbeteren. "Er zijn goede stappen gezet en er is reden om het vertrouwen te herstellen," zei hij. Hij beloofde dat het college in gesprek zal gaan met Jeugdhulp Friesland en de raad op de hoogte zal houden van de voortgang.
De motie werd uiteindelijk unaniem aangenomen, wat de eensgezindheid binnen de raad onderstreepte. Het is nu aan het college om de dialoog met Jeugdhulp Friesland aan te gaan en te zorgen voor een structurele verbetering van de jeugdzorg in de regio.
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 19 oktober 2023 een motie aangenomen om het vertrouwen in Jeugdhulp Friesland (JHF) te herstellen. Dit besluit kwam na ernstige misstanden bij een locatie voor complexe jeugdzorg van een gecontracteerde partij, wat het vertrouwen van betrokkenen heeft geschaad. Ondanks deze problemen biedt de partij zorg aan ongeveer 2700 jongeren in Fryslân. De inspectie heeft vertrouwen in de verbeteracties van de partij. De raad roept het college op om in gesprek te gaan met JHF binnen het SDF-verband en de raad hierover te informeren. De motie werd unaniem aangenomen door de aanwezige partijen.
Fertrouwen yn Jeugdhulp Fryslân: Gemeenteried Noardeast-Fryslân nimt ienstemmich moty oan
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich in motie oannommen om it fertrouwen yn Jeugdhulp Fryslân (JHF) te herstellen. Dit beslút folget op ernstige misstannen by in lokaasje foar komplekse jeugdhulp, wat it fertrouwen fan belutsenen skeind hat. De ried ropt it kolleezje op om yn petear te gean mei JHF en de ried hjir oer te ynformearjen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 19 oktober 2023 waard de motie om it fertrouwen yn Jeugdhulp Fryslân te herstellen, ienriedich oannommen. De oanlieding foar dizze motie wiene ernstige misstannen by in lokaasje foar komplekse jeugdzorg fan in kontraktearre partij. Ûndanks de problemen biedt Jeugdhulp Fryslân soarch oan sa'n 2700 jongere yn de provinsje.De diskusje yn de ried wie libbenich. De hear Kooistra fan it CDA benadrukte it belang fan de motie: "Wy moatte soargje dat it ûnderwerp net fan de aginda ferdwynt en besprekber bliuwt." Hy wiisde derop dat de Ried fan Ljouwert, as sintrumgemeente, al earder it fertrouwen yn it bestjoer fan Jeugdhulp Fryslân opsein hie. "Wa binne wy dan om hjir tsjin te wêzen?" foegde er derby.
Frou Van der Staaij fan Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân fûn de motie te swart-wyt en pleite foar in konstruktive benadering. "It is hiel goed om jo te realisearjen wat ús rol hjiryn is," sei se. Se benadrukte dat de ynspeksje fertrouwen hat yn de ferbetteraksjes fan Jeugdhulp Fryslân en dat de organisaasje net ûnder ferskerpt tafersjoch stiet.
De ChristenUnie spruts har stipe út foar de motie, mar benadrukte ek de needsaak fan in konstruktive hâlding. "Wat der bard is, mei nea wer barre," sa sei frou Bellinga. Se ropten op ta in stabile en betroubere fertrouwensrelaasje mei Jeugdhulp Fryslân.
De wethâlder, de hear De Vries, fersekere de ried dat der al stappen nommen binne om de situaasje te ferbetterjen. "Der binne goede stappen set en der is reden om it fertrouwen te herstellen," sa sei er. Hy beloofde dat it kolleezje yn petear gean sil mei Jeugdhulp Fryslân en de ried op 'e hichte hâlde sil fan de foargong.
De motie waard úteinlik ienriedich oannommen, wat de iensgesindheid binnen de ried ûnderstreek. It is no oan it kolleezje om de dialooch mei Jeugdhulp Fryslân oan te gean en te soargjen foar in strukturele ferbettering fan de jeugdzorg yn de regio.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 19 oktober 2023 in motie oannommen om it fertrouwen yn Jeugdhulp Fryslân (JHF) te herstellen. Dit beslút kaam nei ernstige misstannen by in lokaasje foar komplekse jeugdhulp fan in kontraktearre partij, wat it fertrouwen fan belutsenen skeind hat. Ûndanks dizze problemen biedt de partij soarch oan sa'n 2700 jongere yn Fryslân. De ynspeksje hat fertrouwen yn de ferbetteraksjes fan de partij. De ried ropt it kolleezje op om yn petear te gean mei JHF binnen it SDF-ferskaat en de ried hjir oer te ynformearjen. De motie waard ienstemmich oannommen troch de oanwêzige partijen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Moasje fan werombringen fertrouwen JHF". De motie richt zich op het herstellen van het vertrouwen in Jeugdhulp Friesland (JHF) na ernstige misstanden bij een locatie voor complexe jeugdzorg. Ondanks deze problemen biedt JHF zorg aan ongeveer 2700 jongeren in Friesland. De motie benadrukt dat de gemeente en de Samenwerkingsverbanden Duurzame Friesland (SDF) moeten inzetten op een duurzame samenwerking met JHF. Het college wordt opgeroepen om in gesprek te gaan met JHF en de raad hierover te informeren.
Volledigheid van het Voorstel:
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de kernproblemen en het aangeven van de stappen die genomen moeten worden om het vertrouwen te herstellen. Het biedt echter weinig concrete details over hoe het herstel van vertrouwen precies bereikt zal worden.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om het college op te roepen tot actie en om geïnformeerd te worden over de voortgang van de gesprekken met JHF. De raad heeft de motie aangenomen, wat betekent dat zij het belang van het herstellen van vertrouwen erkent.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij het vertrouwen in JHF willen herstellen en hoe zij de samenwerking met JHF willen vormgeven. Dit kan invloed hebben op de toekomstige relatie en contracten met JHF.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke meetbare doelen en een tijdspad voor het herstel van vertrouwen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie blijft op sommige punten vaag.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen om de motie aan te nemen, wat zij ook heeft gedaan, en daarmee het college op te roepen tot actie.
Participatie:
De motie vermeldt niet expliciet hoe participatie van betrokkenen, zoals jongeren en hun families, in het proces van herstel van vertrouwen wordt meegenomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van een duurzame samenwerking met JHF, maar er is geen verdere uitwerking van duurzaamheid als onderwerp.
Financiële Gevolgen:
De motie bespreekt niet de financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt zullen worden. Dit kan een belangrijk aandachtspunt zijn voor de raad bij de uitvoering van de motie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vertrouwen Jeugdhulp Friesland (JHF) Complexe jeugdzorg Contractpartij Verbeterplannen Samenwerking Inspectie Jongeren Kwaliteit van zorg HerstelVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie van wanhoop Woodbrookers
Samenvatting: De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie aangenomen die steun betuigt aan de "motie van wanhoop" van de raad van Leeuwarden. Deze motie uit een gebrek aan vertrouwen in de directie van Jeugdhulp Friesland en roept op tot een gesprek met de raad van toezicht van Jeugdhulp Friesland om de bestuurlijke daadkracht te bespreken. De motie verzoekt de griffie om alle Friese gemeenten op de hoogte te stellen van deze steunbetuiging.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
De motie is beknopt en richt zich specifiek op het uiten van steun aan een eerder aangenomen motie door de raad van Leeuwarden. Het bevat de noodzakelijke elementen om de intentie en de actiepunten duidelijk te maken, maar mist gedetailleerde informatie over de achterliggende redenen en de verwachte uitkomsten van het voorgestelde gesprek.
Rol van de raad bij het voorstel
De rol van de raad is om een standpunt in te nemen en steun te betuigen aan de motie van Leeuwarden. Daarnaast is de raad verantwoordelijk voor het instrueren van de griffie om de motie onder de aandacht te brengen bij andere Friese gemeenten.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij de motie van Leeuwarden steunen en daarmee impliciet kritiek uiten op de directie van Jeugdhulp Friesland. Dit kan politieke gevolgen hebben voor de relatie met Jeugdhulp Friesland en andere betrokken partijen.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en tijdgebonden in de zin dat het een directe actie vraagt (het informeren van andere gemeenten). Echter, het is niet meetbaar of realistisch in termen van het beoogde resultaat van het gesprek met de raad van toezicht. Er zijn geen duidelijke doelen of evaluatiecriteria opgenomen.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad heeft al besloten de motie aan te nemen, wat betekent dat de griffie nu de opdracht heeft om de andere Friese gemeenten te informeren over de steunbetuiging.
Participatie
De motie vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces. Het richt zich uitsluitend op bestuurlijke communicatie en besluitvorming.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in deze motie. De focus ligt op bestuurlijke kwesties binnen de jeugdhulp.
Financiële gevolgen
De motie bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt zouden worden. Het betreft voornamelijk een politieke en bestuurlijke actie zonder directe financiële implicaties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Motie van wanhoop Jeugdhulp Friesland Leeuwarden Raad van toezicht Bestuurlijke daadkracht Griffie Friese gemeenten Dirk Kooistra ChristenUnie BVNLVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Afdoening motie van wanhoop Woodbrookers 2023-229877". De motie betreft de steun van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân aan de 'motie van wanhoop' van de raad van Leeuwarden. De griffie heeft de motie doorgestuurd naar alle Friese gemeenten met het verzoek deze kenbaar te maken aan hun gemeenteraad. Hiermee is de motie afgehandeld.
Oordeel over de volledigheid:
De motie lijkt volledig in de zin dat het doel en de actie duidelijk zijn omschreven. De communicatie naar andere gemeenten is uitgevoerd zoals gevraagd.
Rol van de raad:
De rol van de raad was om de motie te steunen en de griffie opdracht te geven deze steun kenbaar te maken aan andere Friese gemeenten.
Politieke keuzes:
De politieke keuze was om al dan niet de motie van wanhoop van de raad van Leeuwarden te ondersteunen. Dit impliceert een solidariteitsbetuiging met de zorgen die in Leeuwarden leven.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen. Er zijn geen duidelijke doelen of resultaten gedefinieerd, behalve het kenbaar maken van steun.
Besluit van de raad:
De raad heeft reeds besloten de motie te ondersteunen en de griffie heeft de uitvoering voltooid. Er is geen verder besluit nodig.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden. Het betreft een interne communicatieactie tussen gemeenten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen relevant onderwerp in deze motie. Het gaat voornamelijk om politieke steun en communicatie.
Financiële gevolgen:
Er worden geen financiële gevolgen genoemd in het voorstel. Het betreft een administratieve handeling zonder directe kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Motie van wanhoop Woodbrookers Griffie Friese gemeenten Leeuwarden Email Ondersteuning Afhandeling Kenbaar maken S.K. DijkstraVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Moasje fan werombringen fertrouwen JHF". De motie richt zich op het herstellen van het vertrouwen in Jeugdhulp Friesland (JHF) na ernstige misstanden bij een locatie voor complexe jeugdzorg. Ondanks deze problemen biedt JHF zorg aan ongeveer 2700 jongeren in Friesland. De motie benadrukt dat de gemeente en de Samenwerkingsverbanden Duurzame Friesland (SDF) moeten inzetten op een duurzame samenwerking met JHF. Het college wordt opgeroepen om in gesprek te gaan met JHF en de raad hierover te informeren.
Volledigheid van het Voorstel:
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de kernproblemen en het aangeven van de stappen die genomen moeten worden om het vertrouwen te herstellen. Het biedt echter weinig concrete details over hoe het herstel van vertrouwen precies bereikt zal worden.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om het college op te roepen tot actie en om geïnformeerd te worden over de voortgang van de gesprekken met JHF. De raad heeft de motie aangenomen, wat betekent dat zij het belang van het herstellen van vertrouwen erkent.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij het vertrouwen in JHF willen herstellen en hoe zij de samenwerking met JHF willen vormgeven. Dit kan invloed hebben op de toekomstige relatie en contracten met JHF.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke meetbare doelen en een tijdspad voor het herstel van vertrouwen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie blijft op sommige punten vaag.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen om de motie aan te nemen, wat zij ook heeft gedaan, en daarmee het college op te roepen tot actie.
Participatie:
De motie vermeldt niet expliciet hoe participatie van betrokkenen, zoals jongeren en hun families, in het proces van herstel van vertrouwen wordt meegenomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van een duurzame samenwerking met JHF, maar er is geen verdere uitwerking van duurzaamheid als onderwerp.
Financiële Gevolgen:
De motie bespreekt niet de financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt zullen worden. Dit kan een belangrijk aandachtspunt zijn voor de raad bij de uitvoering van de motie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vertrouwen Jeugdhulp Friesland (JHF) Complexe jeugdzorg Contractpartij Verbeterplannen Samenwerking Inspectie Jongeren Kwaliteit van zorg HerstelVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie van wanhoop Woodbrookers
Samenvatting: De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft een motie aangenomen die steun betuigt aan de "motie van wanhoop" van de raad van Leeuwarden. Deze motie uit een gebrek aan vertrouwen in de directie van Jeugdhulp Friesland en roept op tot een gesprek met de raad van toezicht van Jeugdhulp Friesland om de bestuurlijke daadkracht te bespreken. De motie verzoekt de griffie om alle Friese gemeenten op de hoogte te stellen van deze steunbetuiging.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
De motie is beknopt en richt zich specifiek op het uiten van steun aan een eerder aangenomen motie door de raad van Leeuwarden. Het bevat de noodzakelijke elementen om de intentie en de actiepunten duidelijk te maken, maar mist gedetailleerde informatie over de achterliggende redenen en de verwachte uitkomsten van het voorgestelde gesprek.
Rol van de raad bij het voorstel
De rol van de raad is om een standpunt in te nemen en steun te betuigen aan de motie van Leeuwarden. Daarnaast is de raad verantwoordelijk voor het instrueren van de griffie om de motie onder de aandacht te brengen bij andere Friese gemeenten.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij de motie van Leeuwarden steunen en daarmee impliciet kritiek uiten op de directie van Jeugdhulp Friesland. Dit kan politieke gevolgen hebben voor de relatie met Jeugdhulp Friesland en andere betrokken partijen.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en tijdgebonden in de zin dat het een directe actie vraagt (het informeren van andere gemeenten). Echter, het is niet meetbaar of realistisch in termen van het beoogde resultaat van het gesprek met de raad van toezicht. Er zijn geen duidelijke doelen of evaluatiecriteria opgenomen.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad heeft al besloten de motie aan te nemen, wat betekent dat de griffie nu de opdracht heeft om de andere Friese gemeenten te informeren over de steunbetuiging.
Participatie
De motie vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces. Het richt zich uitsluitend op bestuurlijke communicatie en besluitvorming.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in deze motie. De focus ligt op bestuurlijke kwesties binnen de jeugdhulp.
Financiële gevolgen
De motie bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt zouden worden. Het betreft voornamelijk een politieke en bestuurlijke actie zonder directe financiële implicaties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Motie van wanhoop Jeugdhulp Friesland Leeuwarden Raad van toezicht Bestuurlijke daadkracht Griffie Friese gemeenten Dirk Kooistra ChristenUnie BVNLVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
M. van der Staal - S!N
M. van der Staal - S!N
J.g. Kramer
E. Vellinga
J.g. Kramer
M. van der Staal - S!N
J.g. Kramer
E. Vellinga
J.g. Kramer
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.d. De Vries
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.J. Postema - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - PvdA
G.T. Schaafstal - PvdA
J.g. Kramer
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
M. van der Staal - S!N
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
M. van der Staal - S!N
D. Kooistra - CDA Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
E. Vellinga
G.T. Schaafstal - PvdA
J.g. Kramer
E. Vellinga
G.T. Schaafstal - PvdA
G.T. Schaafstal - PvdA
G.T. Schaafstal - PvdA
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
M. van der Staal - S!N
E. Vellinga
J.g. Kramer
S.J. Vogelzang - Liberaal Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
J.J. Postema - FNP Noardeast-Fryslân
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - PvdA
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J.d. De Vries -
Agendapunt 9 Benoemen wethouder
Nieuwe Wethouder voor Noardeast-Fryslân: "Ik heb er enorm veel zin in"
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met de benoeming van mevrouw L.J. Jouta als nieuwe wethouder. Zij volgt dhr. A.J. Soepboer op, die zijn functie neerlegt om zijn politieke carrière voort te zetten in de waterschappen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 19 oktober 2023 werd het voorstel om mevrouw Jouta te benoemen als wethouder met enthousiasme ontvangen. De FNP-fractie droeg haar voor, en er waren geen integriteitsbezwaren tegen haar benoeming. "Het doet mij een groot plezier om een kandidaat voor te stellen," aldus een FNP-woordvoerder.Mevrouw Jouta, afkomstig uit Ferwert, stelde zichzelf voor aan de raad en het publiek. Ze sprak over haar motivatie en achtergrond binnen de FNP. "Ik ben al 25 jaar lid van de partij en voel me sterk verbonden met de gemeenschap," vertelde ze. Jouta benadrukte haar ervaring en betrokkenheid bij de lokale politiek en haar wens om een positieve bijdrage te leveren aan de gemeente.
Na haar introductie volgde een schriftelijke stemming, waarbij alle 26 stemmen in haar voordeel uitvielen. "Een unanieme benoeming, dat is een mooie score," merkte de voorzitter op. De stemming werd gevolgd door een integriteitsonderzoek, dat geen belemmeringen aan het licht bracht.
De benoeming van Jouta is bedoeld om het college op volle sterkte te houden. "Ik heb er enorm veel zin in," zei Jouta na haar benoeming. "Ik zal mijn uiterste best doen om mijn rol als wethouder naar behoren te vervullen."
Na de officiële belofte werd de vergadering kort geschorst, zodat aanwezigen de gelegenheid hadden om de nieuwe wethouder te feliciteren. Met de benoeming van Jouta blijft de continuïteit binnen het college gewaarborgd, en kan de gemeente Noardeast-Fryslân met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de benoeming van een nieuwe wethouder. Op 19 oktober 2023 wordt voorgesteld om mevrouw L.J. Jouta uit Ferwert te benoemen als wethouder, ter vervanging van dhr. A.J. Soepboer die per 23 oktober 2023 zijn functie neerlegt. De benoeming van mevrouw Jouta wordt voorgedragen door de FNP-fractie en moet nog schriftelijk worden goedgekeurd door de raad. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deze benoeming. Daarnaast worden dhr. M. de Boer, dhr. H.S. Halbersma en dhr. J.H. Lammering voorgesteld als leden van de commissie "Benoembaarheid wethouders". De benoeming van mevrouw Jouta is bedoeld om het college op volle sterkte te houden. Er zijn geen integriteitsbezwaren tegen haar benoeming.
Nije Wethâlder foar Noardeast-Fryslân: "Ik ha der geweldich folle sin oan"
De ried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich ynstimd mei de beneaming fan frou L.J. Jouta as nije wethâlder. Sy folget dhr. A.J. Soepboer op, dy't syn funksje deljout om syn politike karriêre fuort te setten yn de wetterskippen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 19 oktober 2023 waard it foarstel om frou Jouta te beneamen as wethâlder mei entûsjasme ûntfongen. De FNP-fraksje droech har foar, en der wiene gjin integriteitsbezwaren tsjin har beneaming. "It docht my in grut genoegen om in kandidaat foar te stellen," sa sei in FNP-wurdlieder.Frou Jouta, ôfkomstich út Ferwert, stelde har foar oan de ried en it publyk. Se spruts oer har motivasjon en achtergrûn binnen de FNP. "Ik bin al 25 jier lid fan de partij en fiel my sterk ferbûn mei de mienskip," fertelde se. Jouta benadrukte har ûnderfining en belutsenheid by de lokale polityk en har winsk om in positive bydrage te leverjen oan de gemeente.
Nei har yntroduksje folge in skriftlike stimming, dêr't alle 26 stimmen yn har foardiel útfielen. "In ienstemmige beneaming, dat is in moaie skoare," merkte de foarsitter op. De stimming waard folge troch in integriteitsondersyk, dat gjin belemmeringen oan it ljocht brocht.
De beneaming fan Jouta is bedoeld om it kolleezje op folle sterkte te hâlden. "Ik ha der geweldich sin oan," sa sei Jouta nei har beneaming. "Ik sil myn bêst dwaan om myn rol as wethâlder nei behoaren te ferfolje."
Nei de offisjele belofte waard de fergadering koart skorst, sadat oanwêzigen de gelegenheid hiene om de nije wethâlder te lokwinskjen. Mei de beneaming fan Jouta bliuwt de kontinuïteit binnen it kolleezje wierborgen, en kin de gemeente Noardeast-Fryslân mei fertrouwen de takomst tegeemoet sjen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân giet oer de beneaming fan in nije wethâlder. Op 19 oktober 2023 wurdt foarsteld om frou L.J. Jouta út Ferwert te beneamen as wethâlder, ter ferfangende fan dhr. A.J. Soepboer dy't per 23 oktober 2023 syn funksje deljout. De beneaming fan frou Jouta wurdt foardroegen troch de FNP-fraksje en moat noch skriftlik goedkard wurde troch de ried. Der binne gjin ekstra kosten ferbûn oan dizze beneaming. Dêrneist wurde dhr. M. de Boer, dhr. H.S. Halbersma en dhr. J.H. Lammering foarsteld as leden fan de kommisje "Beneambaarheid wethâlders". De beneaming fan frou Jouta is bedoeld om it kolleezje op folle sterkte te hâlden. Der binne gjin integriteitsbezwaren tsjin har beneaming.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de benoeming van een nieuwe wethouder in de gemeente Noardeast-Fryslân. Na het ontslag van wethouder dhr. A.J. Soepboer per 23 oktober 2023, stelt de FNP-fractie voor om mevrouw L.J. Jouta als zijn vervanger te benoemen. Het doel is om het college op volle sterkte te houden. De raad moet de benoeming goedkeuren en een commissie benoemen om de benoembaarheid van wethouders te beoordelen. De benoeming van mevrouw Jouta zal plaatsvinden op dezelfde dag als het ontslag van dhr. Soepboer, zonder extra financiële gevolgen voor de gemeente.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het bevat alle noodzakelijke informatie over de procedure, de voorgestelde kandidaat, en de wettelijke vereisten voor de benoeming.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol bij het goedkeuren van de benoeming van de nieuwe wethouder en het benoemen van de commissie die de benoembaarheid van wethouders beoordeelt.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde kandidaat of dat zij een andere kandidaat willen voordragen. Ook moeten zij beslissen over de samenstelling van de commissie "Benoembaarheid wethouders".
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om mevrouw L.J. Jouta te benoemen als wethouder en de leden van de commissie "Benoembaarheid wethouders" te benoemen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de kandidaat zichzelf zal introduceren en dat raadsleden vragen kunnen stellen, wat enige mate van participatie en transparantie biedt.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om een personele wijziging binnen het college.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen extra financiële gevolgen verbonden aan de benoeming van mevrouw Jouta, aangezien zij de positie van dhr. Soepboer overneemt zonder wijziging in de tijdsbestedingsnorm.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wethouder L.J. Jouta Vacature FNP-fractie Ontslag Benoeming Commissie "Benoembaarheid wethouders" Integriteit Geloofsbrieven TijdsbestedingsnormVerfijning van de zoekopdracht: